Blogit
Pihkala

ETEISEN TAPETTIDILEMMA

Täällä materiaalivalinnat jatkuvat, ja tällä hetkellä pyöritään eteisen kimpussa. Eteinen on yksi tiloista, joihin olen kaavaillut tapettia, tämän tilan lisäksi sitä on näillä näkymin tulossa yläkerran molempiin makuuhuoneisiin. Minusta talon tapeteissa saa olla aikakaudelle tyypillisesti runsautta ja väriäkin, niissä ei tarvitse lähteä kursailemaan. Kaikki talon tapetit löytynevätkin William Morrisin upeista kokoelmista, jotka ovatkin tunnettuja juuri runsaista kuvioistaan ja upeista väreistään.
Tapeteissa on kuitenkin runsaudenpulaa; niin monta ihanaa kuviota, ja tilaa on kuitenkin rajoitetusti. Eteiseen on ehdolla kaksi vähän erihenkistä tapettia, joista molemmista tykkään tosi paljon. Tässä vaihtoehdot, joiden väliltä päättäminen on osoittautunut erityisen hankalaksi:
Ensimmäinen vaihtoehto on rauhallinen ja siinä mielessä melko turvallinen, mutta tylsäksi en sitä kuitenkaan sanoisi. Bachelor´s Button -tapetissa on kaunis harmaa sävymaailma, ja sen pariksi kaavailenkin luonnonläheisiä ruskeita, kuten juuttityyppistä mattoa. Meidän tummanruskea vanha naulakkokin sopisi tosi hyvin tähän tapettiin. Tätä tapettia terästäisin mustilla yksityiskohdilla, väri toimisi hyvin varsinkin eteisen portaikossa; käsijohteessa tai kaiteessa voisi olla mustaa, miksei askelmissakin. Kiiltävä musta, raikas valkoinen, ruskehtavan sävyt ja tämä tapetti olisivat varmasti aika elegantti yhdistelmä.
Myös messinki sopii tähän tapettiin aika ihanasti. Kuvissa on eteisen kattoon tulevat Örsjön Star-spotit, jotka tulivat perille sopivasti juuri tällä viikolla. Tykkään kovasti spottien yksinkertaisesta ilmeestä ja tietysti tuosta materiaalista, aito messinki on ihanan raffin näköistä. Tässä oiva yleisvalaistusratkaisu, joka ei pistä silmään vanhassakaan talossa.

Tämä kokonaisuus on kovasti mieleeni, hieman tosin mietityttää tapetin sävymaailma. Se on kaunis ja rauhallinen, mutta kaipaisinko tilaan kuitenkin vähän enemmän potkua…? Alakerran muihinkin huoneisiin on tulossa harmaita sävyjä, äkkiä saattaakin näyttää tylsältä, jos koko alakerta on vuorattu harmaalla. Tässä riittää siis vielä hieman pohtimista.

Toinen tapettivaihtoehtoni on sitten vastakohtaisesti vähän värikkäämpi. Morrisin Pimpernel-tapetti on yksi lemppareitani, siinä on niin hienot, harmahtavaan taittavat vihreän sävyt. Tämä tapetti toisi sisääntuloon ihan uutta potkua ja mukavaa kontrastia alakerran muutoin rauhalliseen sävymaailmaan. Näyttävän tapetin myötä wow-efekti olisi taattu, kuitenkin sen sävyt liukuvat hienosti myös muiden huoneiden hillitympiin tunnelmiin. Toimisi varmasti tämäkin.
Messinki sopii tämänkin tapetin kanssa ihan kivasti, muiksi väreiksi valitsisin kuitenkin vähän murretumpia sävyjä. Kuvan vihreään taittava paletti voisi olla aika kaunis, vaatekaapin ja portaikon yksityiskohtien sävyn voisi poimia tuosta. Raikas valkoinen tietysti myös freesaa värikästä tapettia mukavasti.
Tässä tapetissa miinuspuolena on ehkä juuri se värikkyys, joka korostuu erityisesti kahden kerroksen korkuisella portaikon seinällä; kaipaanko sitten kuitenkin enemmän tuota ensimmäisen vaihtoehdon hillittyä eleganssia. Näyttävyys on sekä plussa että miinus, ja totuuden nimissä olemassa olevat elementit eli messinkispotit ja puinen naulakko sopisivat ensimmäiseen vaihtoehtoon ehkä vielä vähän paremmin.
Jaa-a, päätöksen teko on kumman vaikeaa, kun itselle valitsee. Hankalinta asiassa on se, että tykkään molemmista vaihtoehdoista tasan yhtä paljon. Molemmissa on omat hyvät puolensa, ja kummallakin mallilla tulee varmasti hyvä lopputulos. Mutta kumpi näistä on se itselle mieluisampi, siinäpä se pulma onkin. Onneksi asialla ei ole mikään kiire, vaan voin muhitella sitä rauhassa vielä muutaman kuukauden. Eiköhän ajan kanssa ne parhaimmat ratkaisut synny.
Kumman näistä te valitsisitte?
Choosing wallpapers to our hall. Right now I have two favourites; grey, calm and beautiful Bachelor´s Button and more colourful Pimpernel, both from William Morris. Which one is your favourite?

Kommentit (42)

 1. Minna

  Ensimmäinen. Harmaa. Ehdottomasti.

  • maija

   Siinä on kyllä kaunis sävy, neutraali ja freesi.

 2. //Terhi

  Ottaisin itse tuon värikkäämmän. Siinä on samaa fiilistä kuin edellisen postauksen yhdessä seinässä.

  • maija

   Onhan tuo värillinen kyllä aika herkku. Edellisen postauksen seinässä oli muuten myös Morrisin tapetti, ihana sekin! 🙂

 3. Hanna

  Kyllähän tuo Pimpernel-tapetti hipoo täydellisyyttä ja antaa teidän talolle just sen pisteen iin päällä!

  • maija

   No niinpä, kyllähän tuo ilmettä toisi. Jotenkin siinä on kyllä niin hienot sävyt, ehdottomasti yksi lemppareitani kaikista Morrisin tapeteista.

 4. Anna-Liisa

  ääni ekalle 🙂

  • maija

   Hauskasti jakautuu teidän lukijoidenkin äänet aika lailla fifty-fifty. Ei siis helpotusta tähän ongelmaan 🙂

 5. Anonyymi

  Multakin ääni ekalle. Toinenkin on superkaunis, mutta hyppääkö liika silmille jos on aina heti ekana vastassa kun tulee sisälle? Voisko ton värikkäämmän laittaa johonkin toiseen huoneeseen? 🙂 -Maikkis-

  • maija

   No joo, mietin just samaa. Toisaalta eteinen kestää kyllä mun mielestä voimakkaammankin tapetin, sillä siellä ei niinkään vietetä aikaa vaan se toimii enemmänkin läpikulkutilana. Olkkarissa tai ruokasalissa värikäs tapetti olisi ihan koko ajan silmissä, sitä en ehkä haluaisi…

 6. Aria

  Täältä ääni ekalle. Potkua saat vähemmällä vaivalla kuin tapetilla. Keep it simple. ?

  • maija

   Totta tuokin. Mutta kun koko alakerrasta tulee muuten niin simppeli, niin ehkä pieni revittelykin voisi olla paikallaan… Pikkuisen tekisikin mieli käyttää tilaisuus hyväksi, sillä tuollaiset voimakkaammat tapetit eivät ihan mihin tahansa sovi. Mutta onhan tuo ekakin ihana. Vaikeita juttuja nämä 😀

 7. Anonyymi

  Molemmat kauniita kuin koru, ja jos itselleni valitsisin niin ottaisin tuon ensimmäisen. Toisaalta sitten taas taitava sisustussuunnittelija ja ammattilainen uskaltaa välillä räväyttää ja näyttää, että rohkeammillakin valinnoilla saadaan ajatonta ja eleganttia jälkeä:).

  • maija

   Tämä se juuri probleema onkin, molemmat ovat omalla erilaisella tavallaan yhtä ihania. Äh.

 8. Retromoderni

  Toinen ehdottomasti. Kokonaisuus paljon mielenkiintoisempi ja kutsuvampi.

  • maija

   Pimpernel on kyllä upea tapetti, se toisi varmasti ihan mielettömän fiiliksen sisääntuloon.

 9. Anonyymi

  Tuo toinen on aivan upea. Ensimmäinenkin kaunis kyllä, mutta värikkäämpi on kuin taideteos.

  • maija

   Totta, siinä on kyllä värit ihan erityisen hienot! Tykkään siitä, että tapetti on ikään kuin silattu harmaalla, sävyt ovat tosi kauniit ja sopivan taitetut, kuitenkin väriä ja fiilistä löytyy.

 10. Anonyymi

  William Morrisin tapetit on kyllä upeita. Pimpernel on mun pitkäaikainen suosikki, näistä kahdesta valitsisin sen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on kaunis sävymaailma, mutta kuvio on mielestäni tylsempi.

  Sanna

  • maija

   Onhan se näin, tuo kakkonen on ehdottomasti se jännempi vaihtoehto. Ja varmasti tosi näyttävä eteistilassa…

 11. Teresa Sjönberg

  Ottaisin tuon alimman. Aivan ihana! Näitä kävin ihastelemassa Näsilinnassa. http://belleepoquewedding.blogspot.fi/2015/09/belle-epoqueta-etsimassa-morrisin.html

  • maija

   Mielettömiä tapetteja tuolla sinunkin kuvissasi. Ai että.

 12. Murkinamasu

  Ääni ensimmäiselle. Jos kyse olisi muusta huoneesta kuin eteisestä, niin sitten värikkäämpi. Ihania kumpikin, joten ei kummallakaan mene vikaan.

  • maija

   Mä sitten taas ajattelen niin päin, että eteisessä juuri toimii vähän rohkeampi valinta, se kun toimii vain läpikulkutilana eikä tapetti ole näin koko ajan silmissä. Mutta joo, molemmat toimii kyllä varmasti tilassa, fiilis on vain vähän erilainen valinnasta riippuen.

 13. Elsa

  Tykkään tuosta värikkäämmästä enemmän. Eteisessä saa mielestäni vähän revitellä, onhan se ensimmäinen tila mihin tullaan. Ja jos ei toimi, niin tapetithan voi aina vaihtaa 🙂

  • maija

   Näin minäkin ajattelen. Ja onhan tuo värikkäämpi tosi herkullinen. Ekassa on sitten taas mukavaa rauhallisuutta ja erityisesti mustan kanssa olisi aika makea pari… Vaikeita valintoja nämä. 🙂

 14. Irmastiina Ruusukummusta

  MOlemmat ovat kyllä kauniita!

  • maija

   No niinpä, milläs noista valitsee…

 15. Anonyymi

  Laittasin ehdottomasti tuon toisen vaihtoehdon. Antaa mukavasti tilalle särmää ja väriä sekä on huomattavasti enemmän vanhan talon tapetti kuin tuo eka.

  • maija

   Totta, tuosta tulee heti ihan erilainen fiilis koko taloon. Ja kun muuten alakerrasta on tulossa aika simppeli, olisi siellä kyllä mukava olla jokin katseenvangitsija ja tunnelmantuoja. Hmm…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *