TALOMME VALAISTUKSESTA

valaistus11_800

Olen luvannut kirjoitella vähän tarkemmin meidän talon valaistusratkaisuista, ja nyt seuraavaksi olisikin tämän postauksen vuoro. Olen kirjoittanut sähkökalusteistamme ja meidän talon taloautomaatioratkaisuista viime syksyllä muuton tienoilla, asiasta kiinnostuneiden kannattaakin kurkata ensin tämä postaus läpi. Nyt takana on jo useampi kuukausi asumista, joten valaistusratkaisuista ja taloautomaation toimivuudesta on kertynyt jo kokemusta – näin pimeään vuodenaikaan kun valoja on tullut käytettyä erityisen tehokkaasti.

valaistus2_800

Valaistusta suunnitellessa halusimme pitäytyä vanhaan taloon sopivissa ratkaisuissa, tästä syystä esimerkiksi led-nauhoilla toteutettu epäsuora valaistus jäi kokonaan pois laskuista. Melkein kaikissa huoneissa on kattopaikat perinteisille valaisimille, ja näiden lisäksi tehona tarpeen mukaan erillisiä spotteja tai seinävalaisimia. Olohuoneessa riippuva Artekin Mehiläispesä antaa yllättävänkin mukavasti valoa sekin, mutta tehokkaampaa yleisvaloa tarvittaessa otamme käyttöön myös kattoon asennetut Örsjön messinkispotit. Näistä lähtee tarpeen tullen tehokasta valoa vanhan talon tyylistä tinkimättä.

valaistus7_800

Samaiset spotit ovat käytössä myös eteisen puolella, täällä ne hoitavat koko tilan valaistuksen. Eteiseen tarvitaan tehokasta valoa, niinpä on-off kytkimellä varustetut spotit toimivat siellä parhaiten. Melkein kaikissa muissa talon tiloissa onkin sitten himmennin, jonka merkitystä en voi liiaksi korostaa. Olohuoneen tunnelmavalaistus hoidetaan paitsi irtovalaisimin, myös himmennettävin kattovalaisimin. Ruokapöytien päällä himmennettävä valaisin on myös ihan ehdoton, harvoinpa sitä haluaa syödä ihan täydessä valaistuksessa. Jopa kylpyhuoneissa himmenettävä valaistus on perusteltu: yöllä tai aamuvarhaisella on paljon mukavampi kävellä vessaan, kun kirkas valaistus ei häikäise unesta sikkaraisia silmiä.

aula5_800

Valaistuksen suunnittelussa haluan muistutella myös seinävalaisimien olemassaolosta; niiden avulla saa usein luotua tosi kivaa, vähän erilaista tunnelmaa eri tiloihin. Talossamme onkin suhteellisen paljon seinävalaisimia. Näitä löytyy keittiöstä, ruokasalista, yläkerran aulasta, portaikosta, kylppäristä ja alakerran pikku-wc:stä. Seinävalaisimet tuovat valaistukseen kivaa monipuolisuutta; keittiön seinävalaisimet toimivat työskentelyssä, kun taas aulan ja ruokasalin vastaavat ovat enemmänkin tunnelmavaloja ja muun valaistuksen tukijoita. Kaiken a ja o on näissäkin himmennettävyys, jonka avulla tehoa saa säädettyä moneen tarpeeseen.

 

valaistus10_800
Jos siis pitäisi sanoa yksi vinkki, johon kannattaa kiinnittää huomiota valaistusta suunnitellessa, olisi se ehdottomasti muunneltavuus. Valaistuksen pitää toimia kaikissa tilanteissa, niin arjessa kuin juhlassa, tehokkaissa aamuissa kuin tunnelmallisissa illoissakin. Himmennettävyys ja monipuoliset valonlähteet ovat tärkeimpiä yksittäisiä elementtejä tämän toteuttamisessa, mutta lisää monipuolisuutta valaistusratkaisuihin saa myös taloautomaation avulla. Meidän talossa on KNX-taloautomaatio, jonka avulla pystymme luomaan ja säätelemään erilaisia valaisinryhmiä. Valot ovat ohjattavissa paitsi seinässä olevien kytkimien, myös puhelinsovelluksen avulla: tämä on osoittautunut erityisen käteväksi silloin, kun molemmat ovat jo mukavasti peiton alla, mutta alakertaan jäi sittenkin vahingossa joku valo päälle. Myös reissun päältä on helppo tarkistaa valojen tai KNX-pistorasioiden tilanne ja klikata päälle unohtunut sähkölaite etänä sammuksiin.

 

valaistus5_800

Näiden pienien, arkea helpottavien juttujen lisäksi KNX:stä on moneen muuhunkin. Järjestelmä yhdistää kaikki kodin sähkölaitteet kokonaisuuksiksi, joita voi hallita puhelimen tai tabletin avulla. KNX:n myötä käytännössä kaikki on mahdollista, järjestelmään voi liittää vaikkapa tätä tukevan kiukaan tai lämmitysjärjestelmän. Me olemme liittäneet valaistuksen lisäksi järjestelmään muutaman KNX-pistorasian, jolloin pystymme ohjaamaan myös näissä kiinni olevien laitteiden toimintaa. Kuistillamme olevassa kotona-poissa -kytkimestä kaikki systeemiin liitetyt laitteet katkaisevat kotoa lähtiessä virtansa, ja palautuvat ennalleen taas kotiin tullessa. Ihan kätevä ominaisuus talossa, jossa on kolme kerrosta, eipä tarvitse juosta ympäriinsä valoja sammuttamassa.

valaistus8_800

Yksi syy automaation valintaan piili myös näissä Berkerin 1930-sarjan kytkimissä. KNX-järjestelmän myötä emme tarvitse erillisiä himmenninkytkimiä, vaan valot saa päälle, pois ja himmennettyä kaikki yhdestä ja samasta kytkimestä. Säästyimme siis automaation myötä pitkiltä kytkinriveiltä ja erillisiltä himmenninkytkimiltä lähes joka tilassa, ja tämä toi visuaalisuuden lisäksi ihan konkreettista säästöä sähkökalustehankinnoissakin.

 

Näin jälkikäteen olemme myös törmänneet muutamaan lapsukseen. Tiedättehän, suunnitteluvaiheessa niin järkevältä kuulostanut kytkimen toiminto onkin arjessa osoittautunut täysin epäkäytännölliseksi. KNX:n myötä pystymme vaihtamaan valokatkaisijoiden toimintoja ja ohjelmoimaan tietyn valon syttyvän tietystä kytkimestä. Muutamissa huoneissa olemmekin vaihtaneet kytkimien toimintaa loogisemmaksi ja parantaneet näin valaistuksen käyttömukavuutta. Tästä mahdollisuudesta olen ollut erityisen iloinen, sillä arjessahan sen toimivuuden vasta kunnolla huomaa. Kerrankos sitä virhearviointeja sattuu, taloautomaation myötä ne eivät kuitenkaan ole onneksi lopullisia.

 

valaistus3_800

1930-sarjan sähkökalusteet ovat itsessään jo tietysti todella herkullisen näköiset. Remonttivaiheessa pohdin pitkään valintaa mustien ja valkoisten kalusteiden väliltä, mutta jälkikäteen en ole harmitellut valkoisien valintaa. Ne sulautuvat kauniisti seiniin ja listoihin, ja nousevat esille hillitysti – eli juuri sopivasti. Mukavaa, kun tällaisetkin asiat voi nykyään suunnitella talon tyyliin sopivaksi, eikä pienimmissäkään yksityiskohdissa tarvitse tehdä kompromissia tyylin suhteen.

valaistus12_800

valaistus6_800

Loppuun vielä kuva keittiöstämme ja vinkki vähän toisenlaisesta yleisvalaistusratkaisusta. Pöydän päällä riippuvan Flosin valaisimen lisäksi asensimme kattoon posliinisia lampunkantoja, joissa on pelkät led-polttimot. Näin syntyi yksinkertainen, edullinen ja vanhaan taloon sopiva yleisvalaistusratkaisu. Melkein harmittaa, ettemme lopulta laittaneet yläkerran aulaankin näitä, niin näppärä ja tehokas ratkaisu tämä oli.

pihkala_splugen1

Nykyään taloautomaatio yleistyy kovaa vauhtia ja yhä useammat rakenteilla olevat kodit ovat jo älykoteja. Sisustuskansa on saanut esimakua alan uusimpiin tuuliin viime vuosien asuntomessuilla ja veikkaan, että trendi tästä vain vahvistuu. Ja hyvä näin: parhaimmillaanhan nykyajan tekniikka helpottaa arjen elämää, auttaa hallitsemaan erilaisia laitteita ja monipuolistaa niiden käytettävyyttä. Meidän talossa nykyajan tekniikkaa on sovellettu vanhaan taloon sopivaksi perinteisiä elementtejä ja modernia teknologiaa miksaamalla. Yhtälö on toiminut, eikä alkujaan vähän monimutkaisen kuuloisena pitämäni taloautomaatio ole sitä ollut laisinkaan, päivastoin. Sillä periaatehan on loppujen lopuksi kovin yksinkertainen: tekniikan tehtävä on helpottaa, ei hankaloittaa elämää. Jos lopputuloksena on jälkimmäinen, on jossain menty vikaan.

 


Some thoughts and photos about lighting solutions in our house. As the house is old we have chosen the traditional line also to lighting and that´s why you cannot find undirect light sources or modern led stripes from our house. Instead we have focused on versatile lamps on the ceilings and walls and included dimmers to almost every lamp in our house. We also have modern technology hidden in the frame of an old house: with Berker´s KNX automation system we can, among other things, adjust our lights via phone or tablet everywhere we are. The system has really helped our everyday life.

 

Berker-tuotteista saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.
Kommentit (5)
  1. Jopas on hieno ruokapöytä! Pakko udella, mistä se on hankittu?

    1. En nyt ole varma kumpaa pöytää tarkoitat, siispä vastaan molempiin. 🙂 Valkoinen keittiössä oleva pöytä on Muuton Base ja hankittu Sisustuksen Koodista. Ruokasalin tumma pöytä on puolestaan mummini vanha, 70-luvun Tower-sarjaa.

  2. Kivasti olette suunnitelleet valaistuksen! Minä olen siinä aivan toivoton, ja varsinkin näin talvella sitä kaipaisi lisää pehmeää tunnelmavalaistusta. Lisäksi meillä on hyvin vähän pistorasioita ja niistäkin osa hulluissa paikoissa, eikä johtosekamelskakaan oikein houkuttele… näkee, miten valaistukseen suhtautuminen on todella muuttunut, ei ole enää vain on ja off!

    1. Kiitos! Nimenomaan, valaistukseen suhtautuminen on kyllä mukavasti muuttunut ja ratkaisuja mietitään nykyään jo ihan eri lailla. Nyt on jo paljon vaihtoehtoja pelkän on/offin lisäksi! 🙂 Himmentimistä en kyllä luopuisi, mutta en kyllä yksittäisistä irtovalaisimistakaan, nillä saa niin mukavasti tunnelmaa huoneisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *