Vanhan talon maalaus

Meidän talon maalaus-projekti jatkuu aina vaan, mutta voiton puolella ollaan kuitenkin.
Talon korkeat päädyt, ja pihanpuoli on maalattu, radanpuolelta puuttuu vielä noin puolet, josta siitäkin tosin on puolet varmaan jo rapsuteltu kuitenkin.

Tänä kesänä oli ehdottomasti tarkoitus saada maalaus-urakka loppuun, mutta mun yllättävä raskaus pistikin suunnitelmat uusiksi. Minä en nimittäin tuolla paljoa tikkailla keiku, ja ison talon maalaus on lähinnä miehen harteilla yksinään. Sääkin vaikuttaa tässä hommassa eniten, mä nyt toivon että vielä riittäisi kelejä maalaamiseen tänä syksynä. No, ei ainakaan ensi viikolla kun katsoo säätiedotuksia, pelkkää vesisadetta aina vaan…

Suurinosa urakasta tehtiin viime kesänä nosturilla. Me saatiin Museovirastolta avustus tähän projektiin. Avustuksella vuokrattiin nosturi, ostettiin maalit, teetettiin kahden tuhotun ulko-oven tilalle uudet ovet. Toissa kesänä palkkasimme myös ”ammattilaisen” korjaamaan kuisteja, mutta sehän oli ihan täys fiasko, joten enää ei samaa virhettä tehdä.
Moni asia on siis viivyttänyt näitä meidän hommia, mistä pienin syy ei ole arkielämä lasten kanssa.

Talo alkaa kuitenkin näyttämään tosi upealta, ja olen hirmuisen tyytyväinen edelleen talon uuteen väriin. Värihän päätettiin yhdessä Museoviraston kanssa, aikakauteensa sopivan väriseksi. Seiniin kellertävän ruskeaa ja koristeosiin ja kuisteihin maitosuklaan-ruskeaa, tosi pehmeä ja kotoisa väriyhdistelmä.

Maalina olemme käyttäneet Uulan Petrooliöljymaalia. Kyseinen maalihan on saanut sekä kehuja että haukkuja ainakin nettien keskustelupalstoilla. Toiset sanoo että helppo maali joka pysyy hyvin, toiset sanoo että maali tippuu heti alas.
No me ollaan kyllä tykätty! Maali on todella helppo, yksi paksu maalauskerta riittää, luojan kiitos! Maali on riittoisaa, ja vaikka sen väitetään olevan kallista, en ole samaa mieltä. Se on niin riittoisaa että tulee mielestäni nopeasti halvemmaksi kuin muut maalit. Me ei oikeasti olla edes montaa 9 litran pönikkää käytetty tähän taloon vaikka pinta-alaa on noin paljon. Seinissä maali on myös kestänyt, tosin tuo tummempi on haalistunut harmillisen nopeasti.

Vanhan maalin rapsutteluhan me aloitettiin alkuun ihan liian rankalla ja hitaalla menetelmällä. Me nimittäin luultiin että kaikki maali pitää poistaa alta. Onneksi saatiin pian asiaan uutta tietoa, pelkkä irtoavan maalin poisto riittää. Johan muuten nopeutui työtahti tuon tiedon jälkeen! En tiedä onko sama juttu jos pohjalla on joku muovimaali, tuskin. Meillä talo oli kuitenkin maalattu onneksi öljymaalilla, joten se sai jäädä alle suojaamaan puuta. Uuden kerroksen maalaaminenkin helpottuu kun ei joka ikistä koloa tarvitse peittää, vanhan maalin suojatessa jo tarpeeksi.
Lautoja ollaan vaihdeltu hyvin vähän. Jotain tippalistaa ym saa vielä vaihtaa, mutta missään ei tunnu olevan hometta niin että olisi mikään kiire. Nähtävästi seinälaudoitus on uusittu kuitenkin melko äskettäin.
Kuisteja olemme toki purkaneet sitten ahkerammin, parissa kuistissahan oli ihan iso reikä lattiassa, ja ne piti lasten takia ihan alussa korjata. Kuistien lopputyöt jää ensi kesään. Koristeosia puuttuu vielä paljon, ja keskikuistissa tukipalkkeja täytyy vaihtaa, mikä onkin sitten isompi juttu. Eli hommaa riittää, mutta ollaan me jo voiton puolella kun jälleen katsoo mistä lähdettiin vuonna 2011! Vitsi kun tekee hyvää palata näihin kuviin, eikä aina vaan valittaa mitä on tekemättä…

Mies on myös ahkeroinut meille aitaa pohjoispäätyyn, tänään se alkoi oikeasti jo näyttämäänkin aidalta.

Perinteiseen rima-aitaan päädyttiin, niinkuin täällä jo aiemmin kerroin. Ei ostettu mitään valmiita aitaelementtejä, vaan mies rakenteli tämän rima kerrallaan itse. No, ei se ihan viivoitinsuora ole, mutta mitäs sitten. Ollaan tosi tyytyväisiä. Tuo kun on se puoli mistä ihmiset edelleen kävelee eniten pokkana läpi. Portti vielä puuttuu ja laudat loppui kesken. Maalauskin jää ensi kesään. Yritetään myös kovasti miettiä että miten tuohon toteutetaan pensasaitaa, mutta niillä ei ole kiire.

Myös mun huone etenee, katon rapsuttelu, eli se rasittavin ja hitain homma on viimeistelyä vailla valmis. Ensi viikolla maalia kattoon ja sitten tapettia seinään, jee!

-Henna-

Kommentit
 1. 3

  sanoo

  Huh tuota ennen-kuvaa! Aivan huikean työn olette tehneet jo tähän mennessä. Aika paljon muutakin kuin pelkkää sisustelua. 😉

  Mukavaa uutta viikkoa sinne! Jokohan sitä alkaisi toden teolla tottua eskarielämään..? 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Haha, no joo, vähän muutakin joo. 😀 Mä tuun ton ennen-kuvan kaivamaan vielä monesti esiin täällä, mutta se vaan pistää ittenikin hymyilemään. Sitä jatkuvasti narisee siitä että mitä kaikkea on tekemättä, mut nyt tää sentää näyttää kodilta! Äiti just kysyi että miten kukaan on uskaltanut ostaa ton näköistä taloa???:D Mä en oikeasti edes tiedä, se on ollut joku ihme aavistus/tunne tms mikä on ajanut meidät hullut tähän aikoinaan.

   No niinpä, pikkuhiljaa, vaikka Miki eilen vähän nurisikin että taas eskariin… Kyllä se tykkää käydä, mutta onhan toi iso juttu kun sitä on joka päivä.

 2. 6

  sanoo

  Onnistuneet sävyt, ja kauniit. Kolme kesää on meillä maalattu taloa, ja yksi alalista on edelleen "vanhan" värinen. Ehkä ensi kesänä… Toivottavasti saatte vielä maalauskelejä!

  • 7.1

   sanoo

   Kiitos kiitos! Ollaanhan me kyllä, voitonpuolella jo tavallaan. Toki pihahommia ym hirveästi mutta ne talon kunnossapito ja kodiksi muuttamiset on jo voiton puolella.

 3. 8

  sanoo

  Hienolta näyttää! Kova urakka takananne. Meillä on kaikki tuo ehkä ensi kesän projektina tai sitten ei….(jätetäänkö seuraavalle sukupolvelle 😉 Mites muuten ikkunat, uusitteko ne vai korjasitteko pahimmat?

  • 8.1

   sanoo

   Ikkunalaseistahan oli suurinosa rikottu kun taloon muutimme. Muutama hätäisin ikkuna korjautettiin ammatilaisella (vain lasiosa, ei runkoa) ja loput, noin sata ruutua mies korjasi. Vaihtoi siis vaan kiireellä uudet lasit jotta saatiin ikkunoiden edestä suojalevyt pois ja talo lämpimäksi. Tilasimme isoa lasiruutua, jonka mies leikkasi ja kiinnitti perinteisellä pellavaöljykitillä, jonka senkin mies valmisti itse.
   Itse ikkunoiden runko/kehys, mikä onkaan, korjataan ja maalataan myöhemmin kun on asiaan aikaa paneutua. Suurinosa ikkunoista on onneksi vain uutta maalia vailla, mutta toki puuosiakin pitää jonkin verran vaihtaa. Niillä ei kuitenkaan ole nyt niin kiire. Missään nimessä emme hanki uusia nykyaikaisia ikkunoita tms!

 4. 9

  Anonyymi sanoo

  Kiva kuulla teidän remontin kuulumisia myös ulkoa! Etenkin tuota aitaa olinkin miettinyt että millaisen siihen teette. Tosi ikävää että ihmiset oikoo teidän pihan läpi. Tehkää ihmeessä aita koko tontin ympäri niin jos ne jossain vaiheessa tajuais että siinä on oikeasti teidän oma piha.

  • 9.1

   sanoo

   Joo kyllähän meillä onkin aita melkein koko tontin ympäri. Tontin takana oli jo valmiiksi verkkoaita, ja radan puolelle oli ihan pakko heti melkein muuton jälkeen laittaa verkkoaita. Nyt ehdimme vähän paremmin paneutua, joten laitoimme pohjoispuolelle vähän nätimmän aidan. Joka puolelle tulee luultavasti lisäksi jonkinlaista pensasaitaa, kunhan siihen asti päästään. Tuijaahan meillä on jo radan puolella verkon lisäksi.

   Sisäänkäyntiin pitäisi vielä tehdä iso portti jotta sieltäkään ei kukaan kävelisi. Kunhan tässä ehtii. 🙂

 5. 10

  sanoo

  Upealta näyttää ja huikea urakka teillä takana! Aina kannattaa luottaa siihen omaan "kutinaan" elämässään valinnoissaan! Myös niissä, joissa ei ehkä heti saa kannustavaa ja ilahtunutta vastaanottoa. Sillä itsehän sitä elämäänsä elää, ei ne sivusta-neuvojat. (ja nyt sorruin itse neuvomaan ;))

  Onneksi luotitte kutinaanne… 😉 Ihana koti!

  • 10.1

   sanoo

   Jep, kyllähän tässä ollaan aika pitkälti miehen kanssa eletty sen "kutinan" mukaan, enempi kuin järjen. 😀 Isoja riskejä ollaan otettu ja lähi-ihmisiä järkytetty, mutta mitään ei ole onneksi tarvinnut katua. 🙂 Mä olen sitä mieltä että elämää pitää elää eikä jättää elämättä koska ei uskalla/joku muu on neuvomassa miten pitäisi elää.
   Kiitos paljon siis!:)

 6. 11

  sanoo

  valtava homma, mutta varmasti hieno lopputulos! Nyt jo näyttää aivan ihanan idylliseltä
  Iloista viikkoa sulle 😀

 7. 12

  Reine sanoo

  Voi miten hienolta näyttää! Uulan petrooliöljymaali on mukavaa maalata, sillä me meidän talo toissa kesänä vedeltiin. Rapsuteltiin melkein puhtaaksi, kun alla olevasta maalista ei ollut tietoa ja vaikutti lateksilta. Johonkin sitä kyllä jäi, mutta hyvin on Uula siinä päällä pysynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *