Tyhjentynyt keittiö. Tosin vain hetkeksi.

Tänään saatiin haikeana katsella auringonpaistetta vain ikkunasta, lasten edelleen sairastaessa. Koska päivä meinasi mennä taas aivan vetelehtimiseksi (menikö tuo sana oikein?), oli pakko keksiä jotain puuhaa ja kuin vahingossa aloitin keittiön ison puunauksen. Tiedättekö sen tunteen kun joku pieni juttu alkaa häiritsemään ja kun tartut siihen, yhtäkkiä kaikki on aivan hyrskynmyrskyn?
Mua on häirinnyt jo pitkään se, miten huonoon kuntoon meidän melko uudet keittiön puutasot ovat menneet. Tasot olisivat kaivanneet öljyä pintaansa jo ajat sitten, ja hiomista, ovat aivan kamalan raidalliset jo nyt.
Kuten tiedätte, meillä nuo tasot ovat yleensä aika täynnä krääsää, joten öljyäminen ei suju tuosta vaan. Niin minä sitten tyhjensin tuon ensimmäisen tason, puunasin välitilan ja liesituulettimen, kaikki tasolla olleet esineet, kaappien ovet, kahvinkeittimen… Pistin miehen hiomaan ja öljyämään ja nyt on kaikki siis aivan hyrskynmyrskyn odottelemassa tason kuivumista.
Mähän siis inhoan siivoamista ja välttelen kaikkea tällaista viimeiseen asti. Taas totesin että siivoaminen voisi olla ihan kivaakin ellei se lika vain siirtyisi pyyhkiessä ja heti seuraavana päivänä ei olisi taas likaista. Onneksi on keksitty ihmesieni jolla lopulta sain paikat siistiksi. Samalla korvissa soi Marko Paanasen ohjelmassaan sanoma lause ”Paras sisustusvinkki on pitää paikat siistinä”, tai jotenkin noin se meni. Turhahan se on sisustaa ja laittaa jos on likaista ja tavarat ei ole oikeilla paikoillaan.

Nyt on upea ja tasainen taso mutta kyllä nauratti, keittiö näyttää aivan oudolta kun tasolla ei ole mitään! Olisi niin helppoa pitää tuollainen keittiö siistinä, mutta ei, mun mielestä tuo näyttää tylsältä ja ankealta. Okei, jotain tavaraa tekisi mieli nyt samalla karsia mutta mä tiedän ettei se tule tapahtumaan. Meidän koti on täynnä krääsää ja siitä ei päästä ikinä. Tosin samaisen Paanasen avulla sain kipinän että kaapit ja ullakon voisin silti edelleen siistiä ja heittää jälleen turhaa tavaraa laatikkoon ja kirppikselle/roskiin. Vaikka meillä onkin runsas koti niin olisi silti kiva joskus löytää heti mitä etsii ja karsia kaapeista turha krääsä, en oikeasti ymmärrä miksi kaikkea pitää aina säästää…

Toivottavasti nyt kuitenkin hetki osataan kohdella tasoa varovaisemmin ja ainakin nyt paikat kiiltää auringonpaisteessa! Ehkä sitten joskus miljoonan vuoden päästä tartun siihen kaappien sisällön siivoamiseen myös. (Luulisi niiden olevan vielä siistit kun vastahan me muutettiin tänne ja järjestettiin ne.)
Huomenna sitten vuorossa toinen taso, ja kaikki tämä sama uudelleen. Näyttää meinaan siltä ettei huomennakaan päästä mihinkään kun katsoo tuota vieressä raatona makaavaa poikaa…

-Henna-

Ps. Huomenna tiedossa yllätys, pientä lisävipinää taas tiedossa tässä talossa. Koskapa täällä tylsää ehtisikään olemaan…

Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   En kyllä laittais koska puu tarvii sitä öljyä silloin tällöin ja vahan jälkeen sitä ei sitten enää voi käsitellä. Tai tämä on mun käsitys.

 1. 2

  sanoo

  No nytpäs alkoi kiinnostaa tuo taso-asia… oliko teidän tasot Ikeasta? Onko ne laadultaan millaiset? Lähinnä tässä siis mietin, kun teidänkin on niin uudet ja nyt jo huonossa kunnossa, että oliko ne siksi siinä kunnossa kun ovat "Ikean laatua" vai siksi, että niitä vaan tarttis huoltaa useammin? Vai tartteeko?

  Kyselen tätä siksi, että mietiskelen meidän toivottavasti pian tulevaa keittiöremppaa, jossa tarvittavat hankinnat tulee olemaan Ikeasta.. myös tasot. Ja olen aika laiska tollasissa asioissa… että siis vaatiiko toi Ikean taso jotenkin kenties normaalia enemmän huoltoa tai jotain…?

  Ja ihan totta, että tuollanen tyhjä taso ei sovi teidän kodin henkeen ollenkaan! Paljon kivempi kun on erilaisia kivoja tavaroita siinä.

  • 2.1

   sanoo

   Siis Ikeaa en nyt tässä kohtaa syyttäisi, eiköhän ne puutasot ole samanlaisia ihan sama mistä niitä ostaa, puu vain tarvitsee huoltoa välillä. Päinvastoin olen ollut ihan tyytyväinen Ikean laatuun.
   Öljyämistä ne tarttis useammin, muistaakseni Ikean ohjeissa lukeekin että niitä pitäisi öljytä useasti alkuun. Me ollaan öljytty vain kerran tätä ennen koska tosiaan tuota tavaraa on niin paljon että iso työ on nuo tyhjentää. Itse öljyäminenhän on tosi helppoa.
   Meillä tasot on mennyt lähinnä siksi huonoksi koska mulla on noita pelttipurkkeja aika paljon. Kun olen sellaisen jättänyt tuohon tasolle ja se on pohjasta kastunut, niin siitä on jäänyt ruma musta rinkula. Muutenkin kaikki mukien pohjan jäljet sun muut jää aika helposti jos taso on mennyt kovin kuivaksi. Tosi tärkeää on myös varoa ettei tasolle jää vettä pitkäksi aikaa lillumaan mutta en ole kokenut sitä asiaa vaikeaksi, äkkiäkös ne tasot pyyhkäisee kuivaksi.
   Mä en siltikään niitä vaihtaisi, koska toi puuhan on tosi kodikas ja nyt taas upean näköinen kun mustat kohdat käsin hioin pois ja öljysin pellavaöljyllä.:)
   Ikean laminaattitasothan on sitten paljon helppohoitoisempia, mutta niissä ei ole samaa lämpöä kuin puussa. Kaikki riippuu mistä tykkää.:) Ja onhan Ikealla niitä kivitasojakin.
   Niin ja puutasossa se on hyväkin, että jos tulee jälkiä tms niin puuta voi aina käsitellä, hioa ja öljytä, eli mitään pysyvää vauriota ei helposti tule. Jotain laminaattia kun ei voi kuin pyyhkiä.

  • 2.2

   sanoo

   Kiitos vastauksesta! Puuta mäkin ehdottomasti haluan, ja mitä olen katellu niin Ikeassa ne on suht kohtuuhintaisia plus nättejä muutenkin.

   No, sit vaan odottelemaan että saadaan se remontti joskus alkuun… *huokaus* On jotenkin ihan tavattoman vaikee miettiä miten tän systeemin laittais, ja kerran kun koitin mennä sinne Ikean keittiösuunnittelusivulle niin en tajunnu siitä kyllä tuon taivaallista!

 2. 3

  sanoo

  Mun mielestä me vaihdettiin öljyäminen vahaamiseksi ja ei olla koskaan hiottu. Viisi vuotta asuttiin saman massiivipuutason kanssa. Me oltiin aika tarkkoja kosteuden pyyhkimisessä. Ei tullut pahoja jälkiä.

 3. 4

  sanoo

  Joo mun täytyy puolustaa nyt myös Ikeaa eli uskoisin sen vaan olevan yksinkertaisesti niin, että puu kuin puu vaatii hoitoa. Meillä oli keittiön tasoissa (tai on edelleen, uuden pinnan alla..) ihan laadukas keittiöfirmasta ostettu lämpökäsitelty koivu ja kyllä vaan niitä piti öljytä. Ja tosiaan seisomaan jäänyt vesi oli armoton. Meillä kävi parikin ikävää "vesivahinkoa" kun oli päässyt vesi yön aikana kunnolla imeytymään puuhun.. Me oltiinkin sit suhun verrattuna laiskoja eli kun tasot meni tarpeeksi ikävän näköisiksi eikä jaksettu niitä enää hioa ja öljytä, niin päätettiin sitten kertalaakista vetää tasot valkoiseksi Osmon vahalla. Toki siinä katosi tietty lämpö, mut ainakin on nyt tosi helppo hoitaa kun vesi jää kupliksi pintaan. Maalla meillä on Ikean puutasot ja ihan laadukkailta ovat vaikuttaneet nekin.

  Mutta tosiaan puu on ihan loistava tasomateriaali kun sitä voi käsitellä aina tarpeen mukaan -ja sisustusnäkemysten muuttuessa! 😉

 4. 5

  Anonyymi sanoo

  Tarkoitatko taikasientä? Jostain luin että niitä ei pitäisi kenenkään käyttää, tekevät pintoihin pientä huomaamatonta naarmua, josta syystä lika pinttyy seuraavalla kerralla tiukemmin. Esim. maalipinnat pilaa ja kaikki muutkin pinnat esim. astianpesualtaat ja lavuaarit, ja se aine mistä ne sienet tehdään on jotain kamalaa myrkkyä iholle. Mikrokuituliinat ja astianpesuaine, ihan parhaat keittiössä. Iso pino liinoja ja pyykkikoneessa pesu.

  Minun silmää miellyttää tuo tyhjä pöytä 😀 Laittaisin pari yrttiä tai jotain pientä. Olenkin laiska siivoaja, ja pidän kämpän niin tyhjänä kuin vaan voin. Teidän koti on niin ihana mutta laiskalle ei sovi 😀

 5. 6

  sanoo

  Meillä ikean koivutasot. Myös teräsaltaan ympärillä. Käsitelty öljyvahan seksella,valmiina rautakaupasta ostettu. Tykkään tosi paljon ja kestää hyvin tälläistä laiskempaakin siivoojaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *