Projekti talovanhuksen ulkomaalaus

Lupasin aiemmin juttua talomme ulkomaalauksesta. Kaksi edellistä viikkoa meillä oli nosturi vuokralla ja maalasimme aivan hullunlailla. Vielä ei ole läheskään valmista, paljon jää ensi kesäänkin, ehkä seuraavaankin mutta voiton puolella jo ollaan selvästi!
Enkä jaksa odotella maalauksen valmistumista, vaan tehdään nyt pieni välivaihe-postaus aiheesta.

Mehän aloitimme maalaustyöt jo viime kesänä. Silloin vaan sää ei suosinut maalaria, ei sitten yhtään, ja muutenkin keskityimme kuisteihin, niiden korjailuun ja maalaukseen. Viime kesähän meni senkin osalta aivan pieleen, tilaamamme kirvesmies teki enempi oikeastaan tuhoa kuin hyötyä joten kuistitkin ovat vielä täysin kesken. Lisäksi asuimme vielä talon pienemmässä huoneistossa, ja palo päästä muuttamaan tälle nykyiselle puolelle oli niin suuri, että teimme lähinnä sisähommia.
Tämän vuoden alkukesän maalasimme pihan puolella, sielä kun yltää tehdä telineilläkin. Tosiasia on kuitenkin se, ettei arkena oikeasti ehdi saada mitään aikaiseksi, joten maalaus eteni melko vähän, kunnes meillä alkoi loma ja saimme nosturin pihaan.

Nyt on sitten talon pohjoispääty maalattu yli puoleen väliin. Eteläpääty maalattu kokonaan, pihan puoli puoliksi ja radan puolelta vajaa puolet.

Radan puolella keskityimme noihin jumalattoman korkeisiin ”kolmio”kohtiin. Tavoitteena oli maalata edes ne korkeimmat kohdat mutta ehdimmekin melkein alas asti. Loput pitäisi onnistua telineillä ensi kesänä.

Talon väri muuttui huimasti. Me ainakin tykätään ihan hirveästi vaikka alkuun vähän epäilyttikin. Värinhän päätti museovirasto. Alkuperäistä väriä ei tarkkaan tiedetty mutta mentiin ajankohdan ym mukaan, mitä se todennäköisesti olisi ollut. Seinät on nyt lämpimän keltaisen ruskeat ”ohrankeltaiset”. Koristeosat ihan maitosuklaanruskeat. Koristeosilla tarkoitan katon tukipalkkeja ja ikkunoiden vuorilautoja. Myös räystäslaudat maalaamme katolta käsin sillä, sekä kuistin lattiat ym on samalla värillä. Olen todella tyytyväinen kun maalasimme nuo katon koristeelliset tukipalkit myös ruskealla, nyt ne korostuu enempi.

Eteläpäädyn kuvasta pystyy suunnilleen hahmottamaan miten isoista seinistä on kyse, kun vertaa auton kokoon. Talo ei ole ihan perus omakotitalon kokoinen, leveyttä ja korkeutta riittää, eli työtä on ollut meillä ihan hirveästi! Kyllä tämän jälkeen joku huoneen lattian maalaus tms tuntuu todella pieneltä!
Itse työ taas, miten sen teimme. Asiantuntijoiden mukaan vanha maali oli hyvää öljymaalia ja sai jäädä alle. Rapsutimme vain irtoavan maalin kevyesti maalinkaapimilla pois. Korkeissa kohdissa maalia oli isokin kerros joka oli irtoilut melko rumasti. Silti teimme vain kevyen rapsutuksen. Rehellisesti jälki onkin melko rumaa korkealla, mutta meillä oli kiire eikä sinne kukaan näe, niin se sai jäädäkin niin. Silmän tasolla maalia oli niin kevyesti että siihen oli helppo maalata päälle, ja jälki oli kaunista.
Maalina käytimme Uulan Petrooliöljymaalia, johon olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä! Maali ei haise pahalle, on helppo maalata ja nopea maalata koska yksi kerros riittää. Jälki on kaunista ja maali on loppupeleissä halpaa. Purkkihinta on ehkä kallis mutta maali on niin riittoisaa että lopulta se tulee todella edulliseksi! Ruskeaa maalia meillä on mennyt toistaiseksi koristeisiin ja kuisteihin yksi 9 litran purkki ja keltaista seiniin kolme ja puoli purkkia!! Ollaan ihan ihmeissämme ja mietitty moneen kertaan että voiko oikeasti olla näin! Kyllä vaan on, tyhjät purkit on säästetty ja niitä on kolme.
 Tämän maalin plussaa on tietysti myös se, ettei se sisällä muovia vaan pitäisi olla terveellinen ja hengittävä valinta puutalolle.
Katsotaan nyt sitten ajan kanssa miten hyvin maali pysyy. Ainakin jatkossa pitäisi olla helppoa maalata tuohon päälle aina tarvittaessa.
Vaikka työ ei olekaan vielä valmis, niin otetaan nyt sitten kuitenkin ne ennen-kuvat, kuvat jotka nappasin vuoden 2011 talvesta täältä blogista, juuri kun olimme taloon muuttamassa. Hymynhän nämä vain tuo huulille, ja saa aikaan tyytyväistä hykertelyä. Väittäisin että talo on nyt jo huomattavasti kotoisampi, eikä syynä ole vain se että toisissa kuvissa on kesä ja toisissa talvi.

Huomaa iso tagi auton takana!! Se on nyt poissa.:)

Samoin kuin monet muutkin tagit ja tuherrukset. Todella monet! Vanha värikin oli jotenkin ankeampi ja tosiaan, ne palkit erottuu nyt paremmin.
Me ollaan tyytyväisiä!

Niin ja toisin kuin normaalit ihmiset, emme ottaneet kahden viikon rääkin jälkeen taukoa, vaan tällä viikolla vuorossa Mikin huoneen remppaa ja kuistien koristeosien kiinnittelyä. Saimme nimittäin tänään tilaamamme koristelaudat kuisteihin. Miehen vika lomaviikko täytyy käyttää hyödyllisesti.

-Henna-

Ps. Saa kysyä jos jotain kysyttävää maaleista, tarvikkeista tms.

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Todella kaunis ! Te olette kyllä tehokas parivaljakko ! Mutta, kun itselle tekee, niin varmasti motivoi hurjasti. Ihana blogi sinulla ja aina kauniita kuvia.

  • 1.1

   sanoo

   Ollaan me useimmiten suht tehokkaita kun yhdessä tehdään, välillä on kyllä niitäkin päiviä kun se työ on yhtä riitelyä.:D
   Kiitos!:)

 2. 2

  sanoo

  On teillä hurja urakka ollut… Mutta mahtavalta näyttää…. Ennen- jälkeen kuvissa huisi ero.

  • 2.1

   sanoo

   Jep, ero on kyllä mieletön. Vaikkei noin isoa muutosta tänä kesänä tehtykään, nuo on toissavuoden kuvia mutta eipä sillä niin väliä, meidän tekemää se on silti.

 3. 3

  sanoo

  En osaa muuta sanoa kuin vau! Ootte tehnyt valtavan urakan, vaikka työtä toki on vielä edessä. Värivalinta on myös täysi kymppi, tykkään! Täytyypä pistää tuon maalin nimi muistiin, koska meillä voi olla maalausurakka edessä muutaman vuoden päästä. Nyt talo on maalattu jollain karmealla "muovimaalilla", joka hilseilee eteläpäädystä ja siitä olisi kiva päästä eroon.

  • 3.1

   sanoo

   Muovimaalissa on se huono että sehän olisi mun ymmärtääkseni hyvä poistaa kokonaan alta pois, ja se on iso urakka. Riippuen tietty talon koosta. Tuota maalia kyllä suosittelen todella!

 4. 4

  sanoo

  Huh, mikä homma teillä on takana ja vielä edessäkin. Näyttää tosi hienolta jo nyt! Sitä oon välillä pohtinut, kun itsellä ei ole ulkomaalauksesta juuri kokemusta, että eikö se raja jää pahasti näkyviin, jos maalaa osan nyt ja osan ensi vuonna?

  • 4.1

   sanoo

   Vastaanpa minäkin kun sattui silmiin, että ei ole rajaa jäänyt näkymään, ainakaan kun maali on samaa pöntöllistä kuin viime kesänäkin. Kannattaakin varata maalia kerralla koko tarpeiksi niin ei tule sävyeroja eri sekoitusten v1§älille.

  • 4.3

   sanoo

   Jep, samaa olin vastaamassa Tiinan kanssa.:) Meilläkin kaikki talon maalit tilattu kerralla ja nämä on vielä sekoitettu meitä varten, eli purkkien välillä tuskin on sävyeroja. En siis usko sävyeroihin, tietty jos likaa tarttuu pintaan talven aikana niin se saattaa vähän vaikuttaa sävyyn, mutta seinähän on joka tapauksessa hyvä pestä ennen maalia esim painepesurilla.

 5. 5

  sanoo

  Wau, mikä muutos edelliseen! Työtä on varmasti paljon, mutta upea rakennus. Onneksi se on saanut huolehtivat asukkaat!

 6. 6

  sanoo

  Huh mikä urakka teillä on ollut ja on edelleen edessä 🙂 Me puuskutettiin jo ihan perus omakotitaloa maalatessa, jonka kuitenkin maalasi viikossa loma-aikaan 😀 Teillä on paljon yksityiskohtia, esityötä, korkeutta ym. haastetta! Uusi sävy on huimasti lämpimämpi ja talo on asutumman näköinen, vanha maalikerros ja sen sävy tuntuu jotenkin kolkolta. On saanut talo arvoisensa remppaajat! Tsemppiä ja pitäkää nyt ees kahvi ja pullatauko välillä! Mahtavaa työtä!

  • 6.1

   sanoo

   Joo siis esimerkiksi noiden koristeosien maalaukseen menee melkein yhtä kauan kuin koko seinän maalaukseen, että kyllähän tollaiset hidastaa työtä kovin…
   Mä olen samaa mieltä tuosta väriasiasta, tykkään kyllä kovasti, se on ihanan lämmin sävy.:)
   Joo pidetään me sen verran taukoja välillä.:D Kiitos.:)

  • 7.1

   sanoo

   Me tilattiin Helsingin erikoishöyläyksestä koristeosat. Otettiin mallipala mukaan ja sielä ne höylää juuri samanlaisen tarvittaessa. Toki sielä on valmiitakin koristelistoja ym vaikka kuin paljon! Suosittelen.:)

 7. 8

  Anonyymi sanoo

  HIenolta näytti ihan livenäkin! Kävin tosi pitkästä aikaa asemalla ja ero on huima.

  Niina

 8. 9

  sanoo

  Uusi väri on todella kaunis ja sopii hyvin talon tyyliin. Kolme kesää meni meilläkin maalatessa, iso urakka mutta jälki palkitsee rutkasti.

 9. 10

  sanoo

  Minä vuonna se olikaan rakennettu? Mietin noita värejä.

  Ihanasti talo on siistiytynyt ja olette saaneet tehtyä paljon! Tuliko teille paljon ulkolaudoituksen vaihtoa tai hirsikorjauksia? Miten irroititte vanhat maalit? Ihan rapsuttamalla ja speed heaterilla? Jäikö maalia uuden maalin alle, vai saitteko ihan puhtaaksi?

  Tästä ei varmaan osaa ollenkaan päätellä mitä meillä on ohjelmassa kesällä 2014…

  • 10.1

   sanoo

   Tarkkaa vuotta ei ole tiedossa, joko 1890, tai 1901 tai 1903. Museovirastollakin on asiasta pari eri tietoa. Senkin takia väri oli hiukan hankala päättää, mutta heittivät arvion sitten koristetyylin mukaan.

   Ei tullut vaihtoa yhtään. Ainakaan vielä, noita on vaihdettu joskus viime vuosina koska alla ei ollut vanhaa maalia. Yhdessä kohtaa oli pari lautaa vähän pehmeänä, mutta koska se ei ollut hirsissä asti, päätimme että uusi maalikerros saa riittää. Olisi ollut muutoin iso työ vaihtaa pari lautaa keskeltä seinää…

   Niinkuin tuossa postauksessa kirjoitinkin, raaputimme vain kevyesti maalikaapimella irtoavan maalin sekä vanhan maalipinnan karkeaksi, eli vanha maali jäi alle. Aloitimme viime kesänä raaputtamalla kaiken, mutta tänä kesänä museoviraston ammattilainen sanoi että vanha maali on hyvä jättää suojaksi alle. Sen päälle on helpompi maalata ja se suojaa. Ainakin meillä, kun alla on öljymaalia. Eriasia olisi varmaan jos vanha maali olisi jotain muovimaalia…

   Haha, onnea vaan sitten ensi kesän urakkaan! Suosittelen ehdottomasti valitsemaan hyvän maalin sekä jos on korkea talo, nosturin vuokraus on oikeasti hyvä juttu. Kallista, riippuen tietty nosturista ja paikasta mutta nosturilla saa kaikista helpoiten hommat tehtyä jos yksin/kahdestaan puurtaa.

  • 10.2

   sanoo

   Meille taitaa tulla meidän lisäksi maksettu iskuryhmä hommiin. En tosin tiedä millä rahalla… Meillä on ehkä neljännes seinistä sellaista, että joudutaan laudoitus- ja jopa hirsihommiin.

   Museoviraston täti sanoi väreistä, että vaihtoehtoja on kolme:
   1) päällimmäinen maaliväri
   2) alimmainen väri
   3) ohjekirjasta aikakauden väri

   Me mennään alimmaisen kerroksen värillä.

 10. 11

  sanoo

  Niin kaunis, todella ryhdikkäämmän näköinen heti kun saa uutta maalipintaa 🙂
  Tuleeko sulle muuten joskus sellainen olo, että normaalit ok-talot näyttää tosi pieniltä? 😀

  • 11.1

   sanoo

   Niinpä.:)
   Haha, no ok-talojahan on erikokoisia mutta paremminkin mulle tulee tunne että noissa kaikki tekemisen määrä olisi ihan hallittavissa, meillä kaikkea tekemistä on ihan kamalan paljon kun talo ja tontti on iso… Joku perus rintamamiestalon maalaushan kestäisi max viikon.:D Meillä menee kolme kesää, ainakin…
   Eli joskus tuntuu paremminkin että asuisinpa jossain pienessä mummon mökissä, niinkuin haave alunperin oli. Tämä mun työ vaan tekee sen että sitä tilaa tarvii enemmän kuin mitä mummonmökki antaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *