Projekti talovanhuksen ulkomaalaus

Lupasin aiemmin juttua talomme ulkomaalauksesta. Kaksi edellistä viikkoa meillä oli nosturi vuokralla ja maalasimme aivan hullunlailla. Vielä ei ole läheskään valmista, paljon jää ensi kesäänkin, ehkä seuraavaankin mutta voiton puolella jo ollaan selvästi!
Enkä jaksa odotella maalauksen valmistumista, vaan tehdään nyt pieni välivaihe-postaus aiheesta.

Mehän aloitimme maalaustyöt jo viime kesänä. Silloin vaan sää ei suosinut maalaria, ei sitten yhtään, ja muutenkin keskityimme kuisteihin, niiden korjailuun ja maalaukseen. Viime kesähän meni senkin osalta aivan pieleen, tilaamamme kirvesmies teki enempi oikeastaan tuhoa kuin hyötyä joten kuistitkin ovat vielä täysin kesken. Lisäksi asuimme vielä talon pienemmässä huoneistossa, ja palo päästä muuttamaan tälle nykyiselle puolelle oli niin suuri, että teimme lähinnä sisähommia.
Tämän vuoden alkukesän maalasimme pihan puolella, sielä kun yltää tehdä telineilläkin. Tosiasia on kuitenkin se, ettei arkena oikeasti ehdi saada mitään aikaiseksi, joten maalaus eteni melko vähän, kunnes meillä alkoi loma ja saimme nosturin pihaan.

Nyt on sitten talon pohjoispääty maalattu yli puoleen väliin. Eteläpääty maalattu kokonaan, pihan puoli puoliksi ja radan puolelta vajaa puolet.

Radan puolella keskityimme noihin jumalattoman korkeisiin ”kolmio”kohtiin. Tavoitteena oli maalata edes ne korkeimmat kohdat mutta ehdimmekin melkein alas asti. Loput pitäisi onnistua telineillä ensi kesänä.

Talon väri muuttui huimasti. Me ainakin tykätään ihan hirveästi vaikka alkuun vähän epäilyttikin. Värinhän päätti museovirasto. Alkuperäistä väriä ei tarkkaan tiedetty mutta mentiin ajankohdan ym mukaan, mitä se todennäköisesti olisi ollut. Seinät on nyt lämpimän keltaisen ruskeat ”ohrankeltaiset”. Koristeosat ihan maitosuklaanruskeat. Koristeosilla tarkoitan katon tukipalkkeja ja ikkunoiden vuorilautoja. Myös räystäslaudat maalaamme katolta käsin sillä, sekä kuistin lattiat ym on samalla värillä. Olen todella tyytyväinen kun maalasimme nuo katon koristeelliset tukipalkit myös ruskealla, nyt ne korostuu enempi.

Eteläpäädyn kuvasta pystyy suunnilleen hahmottamaan miten isoista seinistä on kyse, kun vertaa auton kokoon. Talo ei ole ihan perus omakotitalon kokoinen, leveyttä ja korkeutta riittää, eli työtä on ollut meillä ihan hirveästi! Kyllä tämän jälkeen joku huoneen lattian maalaus tms tuntuu todella pieneltä!
Itse työ taas, miten sen teimme. Asiantuntijoiden mukaan vanha maali oli hyvää öljymaalia ja sai jäädä alle. Rapsutimme vain irtoavan maalin kevyesti maalinkaapimilla pois. Korkeissa kohdissa maalia oli isokin kerros joka oli irtoilut melko rumasti. Silti teimme vain kevyen rapsutuksen. Rehellisesti jälki onkin melko rumaa korkealla, mutta meillä oli kiire eikä sinne kukaan näe, niin se sai jäädäkin niin. Silmän tasolla maalia oli niin kevyesti että siihen oli helppo maalata päälle, ja jälki oli kaunista.
Maalina käytimme Uulan Petrooliöljymaalia, johon olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä! Maali ei haise pahalle, on helppo maalata ja nopea maalata koska yksi kerros riittää. Jälki on kaunista ja maali on loppupeleissä halpaa. Purkkihinta on ehkä kallis mutta maali on niin riittoisaa että lopulta se tulee todella edulliseksi! Ruskeaa maalia meillä on mennyt toistaiseksi koristeisiin ja kuisteihin yksi 9 litran purkki ja keltaista seiniin kolme ja puoli purkkia!! Ollaan ihan ihmeissämme ja mietitty moneen kertaan että voiko oikeasti olla näin! Kyllä vaan on, tyhjät purkit on säästetty ja niitä on kolme.
 Tämän maalin plussaa on tietysti myös se, ettei se sisällä muovia vaan pitäisi olla terveellinen ja hengittävä valinta puutalolle.
Katsotaan nyt sitten ajan kanssa miten hyvin maali pysyy. Ainakin jatkossa pitäisi olla helppoa maalata tuohon päälle aina tarvittaessa.
Vaikka työ ei olekaan vielä valmis, niin otetaan nyt sitten kuitenkin ne ennen-kuvat, kuvat jotka nappasin vuoden 2011 talvesta täältä blogista, juuri kun olimme taloon muuttamassa. Hymynhän nämä vain tuo huulille, ja saa aikaan tyytyväistä hykertelyä. Väittäisin että talo on nyt jo huomattavasti kotoisampi, eikä syynä ole vain se että toisissa kuvissa on kesä ja toisissa talvi.

Huomaa iso tagi auton takana!! Se on nyt poissa.:)

Samoin kuin monet muutkin tagit ja tuherrukset. Todella monet! Vanha värikin oli jotenkin ankeampi ja tosiaan, ne palkit erottuu nyt paremmin.
Me ollaan tyytyväisiä!

Niin ja toisin kuin normaalit ihmiset, emme ottaneet kahden viikon rääkin jälkeen taukoa, vaan tällä viikolla vuorossa Mikin huoneen remppaa ja kuistien koristeosien kiinnittelyä. Saimme nimittäin tänään tilaamamme koristelaudat kuisteihin. Miehen vika lomaviikko täytyy käyttää hyödyllisesti.

-Henna-

Ps. Saa kysyä jos jotain kysyttävää maaleista, tarvikkeista tms.

Kommentit (25)
 1. Todella kaunis ! Te olette kyllä tehokas parivaljakko ! Mutta, kun itselle tekee, niin varmasti motivoi hurjasti. Ihana blogi sinulla ja aina kauniita kuvia.

  1. hennaasemalta
   22.8.2013, 18:51

   Ollaan me useimmiten suht tehokkaita kun yhdessä tehdään, välillä on kyllä niitäkin päiviä kun se työ on yhtä riitelyä.:D
   Kiitos!:)

 2. On teillä hurja urakka ollut… Mutta mahtavalta näyttää…. Ennen- jälkeen kuvissa huisi ero.

  1. hennaasemalta
   22.8.2013, 18:53

   Jep, ero on kyllä mieletön. Vaikkei noin isoa muutosta tänä kesänä tehtykään, nuo on toissavuoden kuvia mutta eipä sillä niin väliä, meidän tekemää se on silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *