Läheltä piti

 Meillä oli aika pelottava tilanne täällä eilen illalla ja vielä tänään.
Varmaan monet omakotitalon omistajat ovat seurailleet kattonsa lumia ja ehkä tiputelleetkin niitä alas.
Mekin ollaan seurailtu omaa, mutta koska lumi tuli ihan kivasti itsestään alas viime vuonna, ei oltu hirveän huolissaan.
Kunnes sitten eilen illalla myöhään mies huomasi että pirulainen, ränni ja lauta sen mukana on repeämässä tosi pahasti jäiden mukana! (Kuva 1)
Mies tajusi että ei kauhea että jäätä on tosi paksusti ja tuo ränni saattaa repiä mukanaan ison palan kattoa, tai räsähtää suoraan alla olevalle kuistin katolle, jolloin koko kuisti saattaa mennä matalaksi!
Mikä pahinta, tuo kun räsähtää jonkun päälle niin se on henki pois samantein!
Valvottiin eilen ihan kauhuissamme yömyöhään ja yritimme miettiä ratkaisua jota ei ollut. Nukahdettiin kuunnellen irtoilevien naulojen pauketta.
Aamulla jäät olivat tulleet enempi yli laidan tuoden tikkaita mukanaan. Minä ja Miki ei saatu poistua talosta ettemme jää alle.

Lopulta mies soitteli töistä ja selvitti mistä saataisiin apua. Soitto hätänumeroon, kun kyseessä henkeä uhkaava tilanne ja palomiehet saatiin paikalle.

Myönnetään että aika läksytykset saimme, koska tämä ei kuulu heidän töihin vaan jäät pitäisi itse ajoissa tiputtaa tai kutsua ammattilainen se tekemään ajoissa.
Nolona yritin sanoa että kun ei osattu odottaa näin isoja jäitä kun ei viime vuonnakaan ollut. Aika alkutekijöissä olemme muutenkin kaiken omakotitaloon kuuluvan hoidon kanssa.
Ymmärsi kyllä sen mutta eivät kuulemma tule sitten enää uudelleen, heh!
Suuri kiitos, aika iso helpotus kun asia on nyt hoidettu. Ränni on aivan kamalan näköinen ja tikkaat melko rikki, mutta ne on pientä siihen nähden mitä tuossa olisi voinut käydä.

Jälleen opimme uutta ja ensi talvena emme päästä tilannetta tähän pisteeseen.

-Nolostunut Henna-

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Loppu hyvin, kaikki hyvin. Jälleen yhden asian viisaampana. Onneks kellekkään ei käynyt kuinkaan ja saitte apua vaikkakin pienen nuhtelun kera =)

  -tintti-

 2. 3

  sanoo

  Meillä oli aivan samannäköistä, onneksi suurin osa tuli jo rytinällä alas ja enää ei ole sitä vaaraa että tulisi niskaan kun paukauttaa oven kiinni. Rännit oli jo valmiiksi vääntyneitä, nyt tiedämme miksi 🙂

 3. 4

  Anonyymi sanoo

  Ohhoh! Mie en ois kyllä ilenny hätänumeroon soittaa tollasessa tapauksessa! Vähän erikoinen valinta.

  -Marika

 4. 5

  sanoo

  Tintti: Niinpä. ja ymmärrän kyllä tosi hyvin nuhtelut, mutta eipä tosiaan osattu arvata että tollaiset jäät tulee katolle…:/

  Liinu: Niinpä.:)

  Lievestuoreen asema: Jep, meillä vaan olisi tullut puoli kattoa tuon rännin ja jäiden mukana alas…:(

  Marika: No eipä tullut tuo valinta itselläkään ensimmäisenä mieleen todellakaan, mutta näin miestä oli ohjeistettu kun oli asiaa muista numeroista kysellyt.
  Kyllä vähän hävetti kun kuulin että oikein palomiehet oli käsketty paikalle. mut toisaalta tuo oli kyllä oikeasti vaarallinen tilanne jota emme olleet osanneet tällä kertaa ennakoida.

 5. 7

  Anonyymi sanoo

  Me ollaan myös uusia okt asujia. Onneksi sukulaiset opasti että kannattaa pudotella lumia alas vähitellen talven aikana.
  Kaikesta oppii. Nyt varmasti me muutkin muistamme jatkossa huolehtia lunta ja jäätä pois katoilta ajoissa.
  Onneksi säästyitte valtavalta kattorempalta!

  Kiitos tästä blogista. Jatka samaan malliin. Mukavaa kevättä!

 6. 8

  sanoo

  Carovarium: No totta! Sitä ei oikeasti usko miten nopeasti ne jäät sieltä katolta tulee alas, ilman mitään varoitusta. Että siinä jos just alla olisi niin…
  Miehellä juuri yks päivä oli yksi todella läheltäpiti-tilanne. Kuulin et mies meni ulos ja ihan hetken päästä hirveä rämähdys. Sydän lens kurkkuun mutta mies ei ollut onneksi ihan alla…

  Anonyymi: Kiitos! Joo kyllähän mekin ollaan sitä ajatusta pyöritelty että pitäiskö niitä lumia tiputella mutta kun se katolle menokaan ei todellakaan ole turvallista…ja monet myös viime talvena varoitteli että olisi hullua mennä tuonne katolle. Pitää hommaa kunnon köydet ja välineet ja hoitaa homma paremmin ensi talvena.:)

 7. 9

  sanoo

  Meillä oli tytön talon katolta tullut lumet niin, että lumenestäjät ja monta kattotiiliä oli tullut samassa. Luojan lykky, ettei lapsenlapset sattuneet olemaan ulkona!
  Omalla katolla roikkuivat myös pitkällä, josta sitten sahasimme tangon päähän kiinnitetyllä oksasahalla palasia kerrallaan, se oli paras lumen poisto juttu, kun lumi oli niin tiivistä ja jäätä alla.

 8. 10

  sanoo

  Meillä mies osti valjaat ja on jo kolmatta talvea käynyt aina katolla, vaikka meillä on vielä jyrkempi katto, kun teillä. Siihen kuulemma tottuu 😉
  Ekana talvena oli lumenpudotajat jotka rikkoivat peltikattoa hakatessaan jäätä, ammattitaidottimia. Peltiseppä sitte kesällä paikkasi.

  Juuri tuon takia meiltä on lumet käytävä tyrkkimässä alas. Meillä vielä kaiken lisäksi jäät sulaa lämpövuodon vuoksi ehjän peltikaton saumoista sisään vetenä. Ne vaan löytää reitin siellä jään ja lumen alla. Seinien ja ikkunoiden väleihin, tip tip sinne vaan jos jätetään lumet paikoilleen :S

  Ollaan koko ajan edetty ongelman selvityksessä ja on vaan yhä remontoitava vintin tuuletusta isommaksi, ettei jäätä niin paljon syntyisi. Ja pienentynythän ongelma on jo siitä, kun muutettiin. Muistan … oli ihan törkeet jääpuikot, jäät ja vesivahingot oli sen mukaiset. Ja vaikka mitä ollaan tehty katolle ja vintille 🙂 Vanhat talot on aikamoisia. Kenkkuleita.

 9. 11

  sanoo

  Sesse: Aika hyvä idea tuo oksaleikkuri!:D

  Niina: Meilläkin mies on aikamoinen kiipeilijä ja apinamies eikä sinänsä pelkää korkeita paikkoja niin kuin mä. Että kyllähän se sinne katolle suostuu menee kunhan on ne valjaat.:D
  Joo meilläkin on tuota vuotoa…vessan katto vuotaa kun ne tulee sieltä katolta jotenkin putkia pitkin tms alas…:/
  Ai siis mitä tarkoittaa "remontoitu vintin tuuletusta isommaksi"? Voitko kertoa tuosta lisää? Me kun ollaan kans mietitty että miten tuota voisi estää ettei kerry sitä jäätä ja nouse hirveästi hukkalämpöä tuonne katolle?:o

 10. 12

  Anonyymi sanoo

  Pari kommenttia sun vastaukseen Niinalle. Tuo vessan "vuoto" johtuu varmaan siitä että vessan ilmastointi tai viemärin hengitysputkea ei ole eristetty kunnolla vaan se pääsee kondensoimaan vettä. Putken pinnalle eristys villasta ainakin kylmän vintin matkalle, mieluiten ylös saakka.
  Teilä ei kannata lisätä tuuletusta vintissä. Vaan välipohja kaipaa lisäeristystä. Syy jää ongelmaan on se että viime talvena ei taloa lämmitetty jolloin lämpövuotojakaan ei syntynyt.
  Timo

 11. 13

  sanoo

  Timo: Niin tarkoitat tuolla viimeisellä kommentilla sitä, kun viime talvena ei tullut jäätä katolle niin paljon? Niin mekin ajateltiin. Tosin kyllähän täällä oli pieni lämpö päällä kokoajan silloin kun tämä oli tyhjilläänkin, mutta ei tietty niin lämmin kuin tänä vuonna kun ollaan täällä asuttu.
  Mä luulen että mieskin on noi asiat järkeillyt jotenkin noin, mutta hyvä kun sai vahvistusta asiaan!
  Voi kamala, tämä kaikki muistuttaa taas siitä miten paljon meillä on vielä tekemistä….Viimeistään vuoden päästä pitää tarttua tuohon katto ja välipohjan eristys-asiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *