Laatikkokasvimaahan neuvoja oteta vastaan

Mun tekisi kovasti mieli kasvattaa tänä kesänä pieni kasvimaa, laatikkokasvimaa.
Olenhan kertonut etten ole yhtään viherpeukalo, ja vaikka innostukseni puutarhanhoitoon on tämän kodin myötä alkanut, olen todella epävarma kaiken puutarhanhoidon suhteen.
Kovasti haluaisin tänne kasvamaan kaikkea hyötykasvia ja puuta, mutta osaanko. Ennenvanhaan asemien asuinkasarmien pihoihin kuuluikin kasvimaa ja hyötykasvit ja itseäni innostaa kovasti ajatus siitä että voisin itse kasvattaa omaa ruokaa. Mikä parasta, voisin opettaa lapsille, että mistä sitä ruokaa tulee ja miten voisivat sitä itse kasvattaa.

Pihalla on valmiiksi jo yksi punaviinimarjapensas, omenapuu istutettiin juuri ja huomenna saan sukulaiselta mm. luumupuun. Tarkoitus olisi myös joskus tulevaisuudessa laittaa varaston taakse pieni kasvimaa-alue, kunhan saadaan tila kunnolla aidattua ja teinit sieltä häädettyä lopullisesti.

Nyt en kuitenkaan malta odottaa sitä, vaan muistin että mullakin on pari vastaavaa puulaatikkoa kuin kuvassa, joten voisin jotain niihin laittaa.

Olisko ideoita miten? Ajattelin laatikkoa säästääkseni vuorata sen muovilla, pohjalle sorasta salaojitus, multaa ja jotain, mitä? Mitkä on helppoja ja nopeita hyötykasveja? Mielellään muutakin kuin yrttejä? Aurinkoinen paikka kuistilla vai ihan taivasalla? Vieläkö ehtii, kannattaako laittaa ihan siemenistä vai kaupan taimia? Mua kiehtoisi esim chili, onko mahdollinen?

Ostin myös Ikeasta pienen ja matalan ”kasvihuoneen” johon heitin toistaiseksi pari ruukkua yrttejä, miten sitä pitäisi käyttää vai onko tuollainen ihan hyödytön ja lähinnä koriste? Eihän siihen paljoa mahdukaan, mutta haluaisin sitä hyödyntää.

Nyt siis viherpeukalot, apua! Olisin todella kiitollinen vinkeistä!:) (Älkääkä sanoko että googleta, se on välillä niin tylsää….)

Näyttää siltä että mun rakkaus ja ”voisin viettää täällä tuntikausia”/”olo kuin karkkikaupassa”- paikat lisääntyy kirjastoista, kirjakaupoista, lankakaupoista, kangaskaupoista, sisustuskaupoista jne myös puutarhaliikkeisiin!:)

-Henna-

Ps. Mä sitten lannistun heti ja luovutan jos onnistun tappamaan jotain/kasvatan vain miniminiporkkanoita tms…Eli helppoja kasveja kiitos, hih!

Kuva Pinterest/täältä.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  herneitä! ne pitää pitää vedessä päivän ennenku istuttaa, mutta ne lähtee kasvamaan tosi nopeesti, lapsilla pysyy innostus yllä.

  ne tarvii kyllä siihen laatikkoon jonkun tukisysteemin.

 2. 2

  sanoo

  Heippis,

  Kaikki tekstisi käyn lukemassa, mutta äärimmäisen harvoin kommentoin, nyt kuitenkin liippaa niin läheltä että pakko =). Ja kun apuakin pyysit =)

  Onko tuollainen laatikko minkä korkuinen? Muovita se, tee muoviin muutama reikä pohjaan, tai ihan pohjan tuntumaan, niin mahdollinen ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois. Ohuen salaojan voi laittaa, vaikka 5 cm niin ei vie kasveilta liikaa tilaa. Kaupasta saa valmiina kasvimaalle tarkoitettua multaa, jossa on ravinnetasapaino suunniteltu ruokakasveille sopivaksi, kannattaa satsata siihen. Aurinkoinen paikka, kuistilla on parempi jos laitat sen muovin, sadevesi kastaa tuollaisen äkkiä liian märäksi, mutta jos jätät pohjan pois voi se olla taivasallakin, taivasallat ei tarvitse salaojaakaan, mutta tosiaan laatikko menee pilalle. Paikka saisi olla mahdollisimman lämmin, tuuleton ja ainakin osan päivää auringossa.

  Chilillä en lähtisi aloittamaan, se on ennemmin sisä- tai kasvihuonekasvi, itse en viime vuonna saanut paprikoista edes kasvihuoneessa kuin kaksi paprikaa, chiliä laitoin tänä vuonna ensimmäisen kerran. Yrtit, salaatti, avomaankurkku ja avomaantomaatti on helppoja. Jos sinulla on komposti tai joku hiukan isompi pläntti vapaana kesäkurpitsa ja iso kurpitsa kasvavat suunnilleen itsekseen kun saavat tarpeeksi lämpöä ja ravinteita.

  Ikean kasvihuone on ennemmin sisustukseen kuin kasvatukseen, kyllä mulla niissä joskus on sienemiä itämässä, se tasaa kosteuden, mutta kasvaville se tulee äkkiä pieneksi.

  Kuormalavakehikoista saa helposti tehtyä kasvimaan, jos niitä on ylimääräisenä. Minulla on niissä kasveja ja on myös ihan purkulaudasta tehtyjä lavoja, ei ollut vaikea tehdä kulmiin paksumpaa tavaraa maahan kaivettuna ja siihen kiinni reunalaudat, ihan itse tein ja kuusi vuotta niissä on nyt ruokaa kasvatettu. Tänä vuonna jouduin korjaamaan ekan kerran kun alkavat lahoamaan rikki. Koko kunnon kasvilavalle saisi mielestäni olla vähintään 1mx1mx50cm, niin saa jo jotain satoakin, eikä hoito ole ylivoimaista.

  Noihin pieniin laatikoihin suosittelen toiseen vaikka salaattia ja yrttejä, ehtii vielä kaupan siemenistä tai saa jo valmiina taiminakin. Toiseen pari avomaankurkkua. Lisäksi vaikka amppelitomaatti lähettyville roikkumaan. Helpot alkuun niin ei tule pettymyksia =)

  Toivottavasti oli apua ja jaksoit lukea, taisi tulla aika stoori =).

 3. 3

  sanoo

  Sama innostus iski minuunkin tämän meidän aseman ansiosta, mutta olen ihan onneton kaikkien kasvien kanssa. Onneksi anoppi, joka on oikein hortonomien hortonomi, asuu lähellä ja neuvoo mielellään.

  Yhden olen jo oppinut: kanankakkaa. Aina kanankakkaa. Eli sinne laatikkoon pohjalle hiekkaa, vähän multaa, sitten kanankakkaa, sitten paljon multaa ja sitten taimet.

  Minulla on nyt laatikoissa mansikkaa kasvamassa. Omppupuu pitäisi istuttaa lähipäivinä. Viime vuonna oli ruukuissa salaattia ja persiljaa, ne minä kasvatin kaupan vihannestiskiltä ostetuista ruukkusaalaateista. Kun salaatit oli syöty, istutin naatin multapaakkuineen ruukkuun ja siihen kasvoi ihan mahdottomasti uutta salaattia. Helppoa jopa meikäläiselle.

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Ehdotan avomaakurkkua. Se on tuottoisa ja helppo. Mut ohjeet joudut googlettamaan 🙂
  Timo

 5. 5

  sanoo

  Chili onnistuu varmasti, mulla ollut monet kerrat parvekkeella ruukussa ja tehnyt paljon satoa :)Loppusyksystä oon siirtänyt ruukun sisälle, jossa on jatkanut kasvuaan. Toinen tosi helppo ja monikäyttöinen vois olla pinaatti! Se viihtyy tosi hyvin ruukussa ja kasvaa nopeasti 🙂 Viime kesänä kasvatin pikkusesta taimesta valtavan puskan, josta riitti iloa pitkään!

 6. 6

  sanoo

  Mä en nyt varmaan ole ihan oikea kommentoimaan tai antamaan vinkkiä, kun siinä yleensä käy niin, että mä tapan kaikki tai kasvatan miniporkkanoita. 😀 Mutta yksi helppo mikä tuli mulla mieleen, on ihan lehtisalaatti. Se itää ja kasvaa nopeasti ja sitä on kiva käydä sieltä napsimassa leivän päälle tai salaattiaineksiksi. Mä tykkään kasvatella myös yrttejä. Useampana vuotena mulla on ollut tossa pihalla ihan parvekelaatikoissa minttua, persiljaa, basilikaa, korianteria jne. Kun muistaa vaan kastella, niin nekin on siinä menestyneet ihan hyvin.

  Ja jos nyt käy kuitenkin sun hyvästä hoidosta ja huolenpidosta niin, ettei ihan onnistukaan niin kuin piti, niin ei saa lannistua. Ensi vuonna uudestaan. 😉 Se on ollut mun mottoni tähän mennessä. 🙂

 7. 7

  sanoo

  Mulle tulee ainakin ensimmäisenä mieleen jokin tomaatti, ehkäpä kirsikkatomaatti, niin ei kasva niin korkeaksi ja jos löydät lämpimän seinustan tälle niin varmasti viihtyisi. Ja ilman muuta mansikka olisi kiva ja lapsetkin tykkää:) Miksei siemenestäkin vielä ennätä, esim. chili, mutta ehkä itse hakisin taimen niin ei tarvi niin kauan odotella satoa…

  Nämä nyt näin yhtäkkiä tuli mieleen, mangoldikin on kiva, ja hienon näköinen!

 8. 8

  Anonyymi sanoo

  Sulla on kiva blogi! Olen jo tovin lukenut, mutta en vielä koskaan kommentoinut.

  Chili ei valitettavasti ehdi enää siemenestä kasvatettuna ja chilifoorumien mukaan valmiiden taimien chilit eivät maistu erityisen hyviltä (en sitten tiedä, mitä ei-chilihifistin suu niihin sanoo…), mutta miksei sellaista voisi kokeilla!

  Yrtit ehtivät vielä hyvin, myös herneenversot ja viime vuonna minulla ehti hyvin vielä jopa maissi (jonka tosin kasvatin lasitetulla parvekkeella) kasvatettuna siemenestä.

  Helpommallahan pääsee, jos ostaa valmiita taimia kaupasta. Sieltä saisi tomaatteja, paprikoita, jo aiemmin mainittuja chileja, mansikoita, pensasmustikkaa jnejnejne. Eli ei muuta kuin katsomaan ja valitsemaan!

  Ensi kesäksi ehdit sitten kasvattamaan jo vaikka mitä siemenestä itse, kunhan selvität ajoissa, mitä haluat viljellä ja milloin niiden esikasvatus pitää aloittaa. Esim. chilit pitää kylvää jo tammi-/helmikuussa.

  Mukavaa alkavaa kesää! 🙂

  -nimim. parvekepuutarhuri

 9. 9

  sanoo

  Samanlaisen ongelman kanssa täälläkin ollaan…kasvilavat on tehty ja mullatkin valmiina,mut mitä laitan ja miten saan ne kasvamaan…se on kyllä aivan utopiaa,mut kaikkeahan pitää kokeilla ja olla OIKEIN luomua.
  Jään odottelemaan saatko joitain vinkkejä,niin minäkin niitä sit hyödynnän….

  Mukavaa viikonloppua:)

 10. 10

  sanoo

  Lehtisalaattia ja esim. muutama kesäkurpitsa! Niillä pääsee eteenpäin jo mukavasti. Lehtisalaattia voi kylvää pitkin kesää ja kesäkurpitsat voi ostaa taimina. 🙂

  Meillä on ihan raakalaudasta tehty laatikot, muutaman vuoden jo olleet, eikä ongelmia. Eivät ole kovin korkeat ei juuren on ns. maansisällä.pitävät paremmin kosteutta jos vertaa korkeampiin..

  Näissä kuvissa jonkin verran näkyy systeemit..

  http://koivurinne55.blogspot.com/2011_07_01_archive.html

 11. 12

  Anonyymi sanoo

  Hei!
  Ihania kysymyksiä ja vastauksia =)Kivaa kun blogisi on näin "keskutelevainen" eli vuorovaikutusta paljon enemmän kun monessa muussa blogissa!!
  Aloitteleva puutarhaihmisenä suosittelisin myös kirsikkatomaattia, ja mielellään jo valmista isohkoa tainta. Näin olisi koko kesän varmasti PALJON pikkutomaatteja, joita pikkuihmiset yleensä rakastavat. Juuri johonkin ulko-oven pieleen, mistä on ihana napsasta ohimennen joku suuhun.

  Salaatti on tosiaan todella helppo ja takuuvarma. Varmasti kannattaa miettiä myös omia makumieltymyksiä, laitoin kerran jotain papua ja kasvoi tosi hyvin, mutta meillä ei kukaan oikein siitä välitä, joten se meni tavallaan hukkaan.

  Muutaman vuoden kokeilujen jälkeen meillä kasvaa isohko mansikkamaa (ihan tehty siis kasvimaa sitä varten) ja vaihdellen sen kaverina joskus porkkanaa, hernettä, lanttua, sipua, perunaa, jotain kukkia. (joskus vaan mansikkaa)

  Sitten meillä on parvekkeella "ruukkusysteemissä" salaatteja, muutamaa erilaita, joita saa siis ihan napsastua suoraa leivänpäälle/salaattiin. Tarpeen iso ruukku on tärkeä, ellei joka päivä halua kastella =)

 12. 13

  sanoo

  Chili on helppo (Tosin siemenet olisi kyllä kannattanut jo laittaa itämään) samoin kirsikkatomaatti ja paprika. Salaatit, pinaatti ja ruohosipuli onnistuu yleensä aina. Ja yksi meidän kestosuosikki on ämpäriperuna. Mikään ei oo niin hauskaa kuin kerätä itsekasvattamaa satoa.

 13. 14

  sanoo

  Carovarium: Herneitä mä osaankin kasvattaa koska kasvatan joka kevät sisällä herneenversoja. Eli niitä voisin nytkin laittaa koska tiedän et osaan.:D

  Anniini: Kiitos kattavasta ja mielenkiintoisesta ohjeesta! Noi laatikot on muistaakseni jotain 20-30 senttiä korkeita. Pariin sellaiseen istutan alkuun, sitten joskus kun voin, teen itse tai mies tekee, ne kasvulaatikot tuonne varaston taakse.
  Salaattia, herneitä ja yrttejä nyt ainakin laitan tulemaan.:)

  Susanna: Jep, sitä kanankakkaa olisi varmaan hyvä heitellä tuolle omenapuullekin ym…ja juu, salaattia mäkin laitan, jos se edes onnistuis.:D

  Timo: Hyvä idea!

  Liinu: Mä kyllä haluaisin niitä chilejä kokeilla, hmm…

  Ceraci: Haha, jep! Mä kyllä luovutan aina heti, mutta kyllä mä nyt yhdet salaatit ja yrtit kasvatan, piru vie!:D

  Eija: Mangoldi?:O Mikä se on? Tomaattia haluaisin laittaa, oon vaan kuvitellut että se tarvii kasvihuoneen?

  Parvekepuutarhuri: Kiitos!:)Joo taimia meinasinkin, en mä siemenistä malta.:D mut jos nyt innostun, niin ens keväänä sitten.:)

  PikkuBertta: Ihanaa jos muutkin hyötyy mun "hölmöistä" kysymyksistä!:):D

  Koivurinteen rouva: Kiitos vinkistä, kurkkaan kuvat kun olen vastannut.:)

  Tiina; Kiitos! Oli kivoja kysymyksiä, katsotaan josko saisin aikaiseksi vastattua.:)

  Anonyymi: Kiitos, ja totta! Mä olen niin monta tärkeää neuvoa ja vinkkiä saanut täältä, olen niin iloinen siitä! Toivottavasti joku muukin hyötynyt.:)
  Joo tomaatteja olisi kiva laittaa koska niitä olisi helppo pyytää lapsiakin hakemaan, he kun niin tykkää auttaa esim ruoanlaitossa. ja esim yrttejä tykkään kasvattaa, mutta en ikinä muista käyttää niitä!:O

  Saana: Joo tota ämpäriperunaa oon kanssa miettinyt!Hmmm….:)

 14. 15

  sanoo

  Kekkilän valmiit kasvatussäkit toimii hyvin aloittelijalla, niillä itsekin aloitin. kesäkurpitsa on aika helppo ja tänä kesänä tuli uutuus säkit yrteille ja mansikoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *