Laatikkokasvimaahan neuvoja oteta vastaan

Mun tekisi kovasti mieli kasvattaa tänä kesänä pieni kasvimaa, laatikkokasvimaa.
Olenhan kertonut etten ole yhtään viherpeukalo, ja vaikka innostukseni puutarhanhoitoon on tämän kodin myötä alkanut, olen todella epävarma kaiken puutarhanhoidon suhteen.
Kovasti haluaisin tänne kasvamaan kaikkea hyötykasvia ja puuta, mutta osaanko. Ennenvanhaan asemien asuinkasarmien pihoihin kuuluikin kasvimaa ja hyötykasvit ja itseäni innostaa kovasti ajatus siitä että voisin itse kasvattaa omaa ruokaa. Mikä parasta, voisin opettaa lapsille, että mistä sitä ruokaa tulee ja miten voisivat sitä itse kasvattaa.

Pihalla on valmiiksi jo yksi punaviinimarjapensas, omenapuu istutettiin juuri ja huomenna saan sukulaiselta mm. luumupuun. Tarkoitus olisi myös joskus tulevaisuudessa laittaa varaston taakse pieni kasvimaa-alue, kunhan saadaan tila kunnolla aidattua ja teinit sieltä häädettyä lopullisesti.

Nyt en kuitenkaan malta odottaa sitä, vaan muistin että mullakin on pari vastaavaa puulaatikkoa kuin kuvassa, joten voisin jotain niihin laittaa.

Olisko ideoita miten? Ajattelin laatikkoa säästääkseni vuorata sen muovilla, pohjalle sorasta salaojitus, multaa ja jotain, mitä? Mitkä on helppoja ja nopeita hyötykasveja? Mielellään muutakin kuin yrttejä? Aurinkoinen paikka kuistilla vai ihan taivasalla? Vieläkö ehtii, kannattaako laittaa ihan siemenistä vai kaupan taimia? Mua kiehtoisi esim chili, onko mahdollinen?

Ostin myös Ikeasta pienen ja matalan ”kasvihuoneen” johon heitin toistaiseksi pari ruukkua yrttejä, miten sitä pitäisi käyttää vai onko tuollainen ihan hyödytön ja lähinnä koriste? Eihän siihen paljoa mahdukaan, mutta haluaisin sitä hyödyntää.

Nyt siis viherpeukalot, apua! Olisin todella kiitollinen vinkeistä!:) (Älkääkä sanoko että googleta, se on välillä niin tylsää….)

Näyttää siltä että mun rakkaus ja ”voisin viettää täällä tuntikausia”/”olo kuin karkkikaupassa”- paikat lisääntyy kirjastoista, kirjakaupoista, lankakaupoista, kangaskaupoista, sisustuskaupoista jne myös puutarhaliikkeisiin!:)

-Henna-

Ps. Mä sitten lannistun heti ja luovutan jos onnistun tappamaan jotain/kasvatan vain miniminiporkkanoita tms…Eli helppoja kasveja kiitos, hih!

Kuva Pinterest/täältä.

Kommentit (16)
 1. herneitä! ne pitää pitää vedessä päivän ennenku istuttaa, mutta ne lähtee kasvamaan tosi nopeesti, lapsilla pysyy innostus yllä.

  ne tarvii kyllä siihen laatikkoon jonkun tukisysteemin.

 2. Heippis,

  Kaikki tekstisi käyn lukemassa, mutta äärimmäisen harvoin kommentoin, nyt kuitenkin liippaa niin läheltä että pakko =). Ja kun apuakin pyysit =)

  Onko tuollainen laatikko minkä korkuinen? Muovita se, tee muoviin muutama reikä pohjaan, tai ihan pohjan tuntumaan, niin mahdollinen ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois. Ohuen salaojan voi laittaa, vaikka 5 cm niin ei vie kasveilta liikaa tilaa. Kaupasta saa valmiina kasvimaalle tarkoitettua multaa, jossa on ravinnetasapaino suunniteltu ruokakasveille sopivaksi, kannattaa satsata siihen. Aurinkoinen paikka, kuistilla on parempi jos laitat sen muovin, sadevesi kastaa tuollaisen äkkiä liian märäksi, mutta jos jätät pohjan pois voi se olla taivasallakin, taivasallat ei tarvitse salaojaakaan, mutta tosiaan laatikko menee pilalle. Paikka saisi olla mahdollisimman lämmin, tuuleton ja ainakin osan päivää auringossa.

  Chilillä en lähtisi aloittamaan, se on ennemmin sisä- tai kasvihuonekasvi, itse en viime vuonna saanut paprikoista edes kasvihuoneessa kuin kaksi paprikaa, chiliä laitoin tänä vuonna ensimmäisen kerran. Yrtit, salaatti, avomaankurkku ja avomaantomaatti on helppoja. Jos sinulla on komposti tai joku hiukan isompi pläntti vapaana kesäkurpitsa ja iso kurpitsa kasvavat suunnilleen itsekseen kun saavat tarpeeksi lämpöä ja ravinteita.

  Ikean kasvihuone on ennemmin sisustukseen kuin kasvatukseen, kyllä mulla niissä joskus on sienemiä itämässä, se tasaa kosteuden, mutta kasvaville se tulee äkkiä pieneksi.

  Kuormalavakehikoista saa helposti tehtyä kasvimaan, jos niitä on ylimääräisenä. Minulla on niissä kasveja ja on myös ihan purkulaudasta tehtyjä lavoja, ei ollut vaikea tehdä kulmiin paksumpaa tavaraa maahan kaivettuna ja siihen kiinni reunalaudat, ihan itse tein ja kuusi vuotta niissä on nyt ruokaa kasvatettu. Tänä vuonna jouduin korjaamaan ekan kerran kun alkavat lahoamaan rikki. Koko kunnon kasvilavalle saisi mielestäni olla vähintään 1mx1mx50cm, niin saa jo jotain satoakin, eikä hoito ole ylivoimaista.

  Noihin pieniin laatikoihin suosittelen toiseen vaikka salaattia ja yrttejä, ehtii vielä kaupan siemenistä tai saa jo valmiina taiminakin. Toiseen pari avomaankurkkua. Lisäksi vaikka amppelitomaatti lähettyville roikkumaan. Helpot alkuun niin ei tule pettymyksia =)

  Toivottavasti oli apua ja jaksoit lukea, taisi tulla aika stoori =).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *