Kissaihmisille kysymys!!

Apua, mitä mä teen, meidän kissat tappelee!

Ne ei ole samasta poikueesta, mutta ovat asuneet alusta asti yhdessä. Ovat molemmat syntyneet -09. Alkuun ei ollut ongelmaa eikä mun ymmärtääkseni ole ollut edellisessä kodissakaan. Nyt leikkaamaton Eppu uhoaa leikatulle Oskulle. Osku pitää jotain ihme murinaa ja sähisee Epulle. Välillä niiden keskuudessa on kuulunut kunnon murahdus ja Eppu on selkeästi lämässyt/purassut Oskua koska siitä on lähtenyt kasa karvaa. Sitten ne juoksee täällä kilpaa. Jos paijaan Oskua, Eppu tönii Oskun pois ja tulee tilalle. Tänään Eppu myös töni Oskua ruokakipolla.
Mitä teen?? En halua tietenkään että ketään sattuu. Onko syynä se että Eppu on leikkaamaton (koska sen kanssa ei ole ennen ollut ongelmia, siksi leikkaamaton) ja nyt vieraassa paikassa jotenkin reagoi tilanteeseen näin?
Eli vain leikkaus auttaa? Vai auttaisiko alkuun se joku suihke mitä joku täällä ehdotti kissojen rauhoittamiseen?

Kissat ovat muutoin kotiutuneet, varsinkin Osku joka kaipaa silitystä koko ajan, tulee syliin ym. Eppu on vielä vähän ujo.
Inhottavaa tällainen tilanne, eihän noita uskalla jättää tänne kohta yksin….:( Mulla ei ole ennen ollut kahta kissaa samaan aikaan niin muutenkin vähän totuttelua siinä että mikä on normaalia leikkipainia, mikä ei…

Joten vinkkejä kaivataan! Soitan huomenna eläinlääkäriin, tänään meni soittoaika ohi.

-Henna-

Ps. Se siitä etten muka kirjoita kissoista enää…

Kommentit
 1. 1

  Sanna sanoo

  Kuulostaa ihan normaalilta hommalta. Poikakissat aina painivat. Meillä on vajaa 1v ja 3,5v leikatut kissapojat. Nuorempi löylyttää vanhempaa niin että karvat pöllyää välillä. Jahtaavat toisiaan jatkuvasti ja sitten illalla kumminkin käyvät yhdessä nukkumaan. En ole tästä huolestunut, koska vanhempi ei näytä pelkäävän tai karttavan nuorempaa. Kannattaa kyllä ehdottomasti leikata, se voi auttaa ainakin vähän. Mutta en usko että se poistaa "ongelmaa" kokonaan. Aina jompikumpi kissoista on ns. pomo.

  Kannattaa pitää kuitenkin huoli, että molemmat saavat ruokaa. Meillä kissoilla on aina ollut omat ruokakupit. Aluksi vanhempi halusi syödä eri paikassa kuin nuorempi. Nykyään syövät vierekkäin omista kipoistaa. Kipot tyhjenevät yhtä nopeasti, niin ei tule ongelmaa siitä että nuorempi menisi apajille vanhemman kupille.

  Joskus kun menee hermo kissojen riehumiseen ja painimiseen niin meillä suihkutetaan suihkupullolla vettä tappelupukarin päälle. Ja jos hermot menee joskus enemmän niin nuorempi menee "jäähylle" vessaan. Pääasiassa kissojen pitäisi kuitenkin antaa selvittää välinsä keskenään.

  Elän siinä toivossa, että tämä panimis- ja riehumisvaihe menee ohi, kun nuorempi kasvaa. Niin meidän vanhempikin kissa rauhoittui 2-3 vuotiaana 🙂

  Riehuminen ja painiminen ajoittuu meillä iltaan ja aamuyöhön, minkä takia korvatulpat ovat korvaamattomat! 😀

  Tsemppiä teille kissojen kanssa!

  -Sanna

 2. 2

  sanoo

  Okei, mutta entä kun Osku näyttää hampaita ja sähisee toiselle? ja selvästi Osku on tosi varovainen Epun seurassa. Ei ekat päivät ollu tällaista, se oli sellaista leikkipainia enemmänkin. Nyt se on kamalaa ryminää ja sähinää.
  Kyllä molemmat ruokaa on saanut. Vaikka Eppu töni Oskua pois, Osku meni toiselle puolelle ja söivät yhdessä.

 3. 3

  sanoo

  Ihan selvästi hakevat paikkaansa uudessa elinpiirissään.
  Leikkaamaton kissa taitaa pomotella ja leikattu varoittaa hyökkäämästä näyttämällä hampaitaan ja murisemalla.
  Eppu yrittää omia sinutkin näemmä.

  Kannattaa ehdottomasti tarjoilla ruoka eri kipoista ja ostaa feromoni -haihdutin.
  Kyllä tuo käytös tasaantuu ajan kanssa, kun asettuvat taloksi, löytävät oman paikkansa ja kevät taittuu kesään.

  Niin ja kannattaa leikata toinenkin kissa hyvissä ajoin ennen kuin aloittaa harjoittelut vapaana omassa pihassa.
  Kissojen reviiri on ihan älyttömän laaja, jos saa toteuttaa elintapojaan vapaasti. Ja leikkaamatonta kollikissaa on tosi vaikea rajoittaa tai kouluttaa pysymään vain omassa pihassa.

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Kissat ehkä selvittelee arvojärjestystään, mikä kuuluu asiaan uudessa kodissa. Siihen voi mennä vaihtelevan mittainen aika. Leikkaamaton kolli on aina kingi. Jos vahinkoja alkaa tulla tai tilanne pitkittyy, on leikkaus varmasti paras vaihtoehto. Leikkaamaton voi alkaa myös kärsiä tai stressata, joten kannattaa päättää ajoissa, leikkaushan ei ole iso homma ollenkaan. Feliway-suihke saattaa vain pitkittää arvojärjestyksen selvittelyä.

 5. 5

  Anonyymi sanoo

  Meillä on vanhempi leikattu poikakissa ja nuorempi leikattu tyttö. Tyttö on meillä se mustasukkainen, joka aina ilmestyy paikalle, jos pojalle lässyttää tai jos se saa jotain nameja (miten se voikin sen vaistota jostain kaukaa??) tms. Tönii toisen vaikka alas pöydältä (juu pöydillähän ne hyppii väkisinkin..) tai muuten vain pois tieltä. Tappelevat ja rymistävät peräkkäin, sähinää ja murinaa ja läpsimistä. Pari lääkärireissua heitetty, esim. haava tytön silmässä :o/.
  Kevät tietysti voi vaikuttaa varsinkin leikkamattomaan poikaan. Ja tietysti kissoilla muutenkin on omat kisansa, kumpi on pomo, jotain reviirijuttuja uudessa kodissa jne.
  En huolestuisi liikaa, mutta tietysti jos meno menee aivan veriseksi, niin kannattaa pitää ne erillään. Varmaan kannattaisi leikata se toinenkin. Helpottaa varmasti "oireita". Onhan eläinlääkäreitä auki vaikka kuinka myöhään, ihan mihin vain voi soittaa ja kysyä neuvoa, vaikka ei oma lääkäri olisikaan. Zemppiä ja pitää vaan muistaa, että eläimet elävät loppujen lopuksi vaistojensa varassa…
  (tulipa pitkä teksti, en jaksa oikolukea, joten pahoittelen mahdollista huonoa kielioppia..)

 6. 6

  sanoo

  Muistaakseni se on niin, että leikattu kolli on alimpana kissojen hierarkiassa, jossa ylin on leikkamaton narttu. Uskoisin, että teillä jokin on nyt laukaissut reviirikiistoja, ehkä ruokailu, ehkä uus reviiri, ehkä kevät, ehkä uudet tyttölapset, kuka sen tietää. Leikkaus auttaa vähän, vaikka poikien hierarkia tulee säilymään samana, ne tappelee toivottavasti vähemmän. Leikkaus ois muutenki hyvä juttu, jos aiotte päästää kissat joskus ulos hiirijahtiin, eivät lähe kaus kulkemaan.

  Meillä on kans kaks kissaa, molemmat leikattuja, tyttö ja poika, joista poikakissa rökittää tyttöä vieläkin, toisinaan, kun se oli ainokainen talossa tytön tullessa. Ja itse huomasin, että kun meille syntyi us vauva, kissat tuli mustasukkaisiksi ja protestoi pissimällä vääriin paikkoihin. Se onneksi loppui, kun ne tajus että tuo pikkuihminen on tullut jäädäkseen taloon. Kissat on ihme outoja otuksia, sen vain sanon.

 7. 7

  sanoo

  Leikkaa se toinenkin, ei se niillä killuttimillaan mitään tee kuitenkaan? Varmasti rauhoittuu. Toinen juttu mitä olen käyttänyt on hankkia jotain vastustamattoman ihanaa herkkua, katkarapuja tms, ja pistät kummallekin oman lautasen ja lautaset vierekkäin. Kyllä ne oppii sietämään toisiaan.

 8. 8

  Anonyymi sanoo

  Mulla oli kaksi tyttö kissaa joilla oli "ikä eroa" 4kk eli toinen oli asustanut mun luona jo onkin aikaa ennen kun toinen tuli taloon,tälläset "taisetelut" meillä oli normaalia,eläinläääri sano että siinä haetaan nyt sitä Johtajaa,mikä on kuulema yleisempää uros kissoijen kanssa.nää taistelut kesti meillä jonkin aikaa kunnes vanhempi kissa otti "emäntä" rooli ja kissat jatko kaveraamista ja yhteis eloa.

 9. 9

  sanoo

  Suuret kiitokset taas kaikille todella tärkeistä neuvoista! Olin jo ihan kauhuissani näiden kanssa täällä…Mä kun odotin kahta söpöä toisten vieressä kiehnäävää kaverusta, niin sainkin tappelupukarit!:D

  Mutta siis joo, niin kuin vähän jo aiemmin mietin, kyllä se Eppu täytyy käydä leikkauttaa. Varsinkin jos meinaan näitä poikia pihalle päästää. Jospa se sitten rauhottaisi vähän tilannetta. Tänäänkin suloinen Osku luikki paniikissa useasti pakoon kun Eppu uhitteli…:/
  Anonyymi joka kirjoitit eläinlääkäristä: Mä katsoin että tossa Kirsussa (se eläinlääkäriasema joka oli ennen tässä meidän talossa) oli vain tunnin ajanvarausajat…:/ Sinne olisi kuitenkin kiva mennä kun on tossa vieressä, ja kun kerta ovat meidän talossa olleet, niin onhan se aika hauskaa.:)

  Aika pitkälti samoilla linjoilla ootte kaikki, joten sain oikein selkeän vastauksen mun ongelmaan!:)

  Kiitän ja kummarran!
  Sori Eppu, kulkuset veks..

 10. 10

  sanoo

  mulla on vanhempien luona kaks leikattua kissaa jotka ulkona kuluttaa varmasti suurimman osan energiastaan, mut kyllä sitä riittää vielä karvapöllyihinkin. välillä enemmän, välillä sit taas nukutaan samassa sängyssä. voiku niiden ajatukset vois lukee, olis helppoa! ja vanhempi on mulla se kumpi pelkää nuorempaa. ja nyt sain esy:ltä kolmannen, mut tää on city-sisäkissa, uskomattoman ujo ja säikky. mutta kunhan ensin totutellaan toisiimme, niin ehkä päästään sit maalle isojen kissojen pariin temmeltämään, kunhan aika on kypsä. ja mun opiskelu ohi 😛 mut aikansa kaikki totuttelu vie ja empä usko että noi mun kaverit rauhottuu tosta, varmaan vaan lisääntyy kun kolmaskin poika liittyy laumaan.. mut tapellaanhan me ihmisetkin! :>

 11. 11

  sanoo

  Heip!

  Mä en kissoista mitään tajua, mutta tässä lähistöllä on hyvä ja halpa eläinlääkäri, jossa ollaan koiria käytetty.. Siis huomattavasti (varmaan jopa puolet) halvempi kun ollaan muihin verrattu. Ja kaikille tutuille, joille sitä oon suositellut, niin ovat olleet tyytyväisiä.

  Sellainen asiansa osaava jämäkkä täti. Tekee töitä vastaanotolla, omakotitalon piharakennuksessa. Kannattaa kysästä hintoja jos rahalla on väliä 🙂

  http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/palvelut/2546430/

 12. 12

  Anonyymi sanoo

  Hei!
  Paljon hyviä kommentteja oletkin jo saanut. Meillä on leikattu uros ja leikattu narttu, ovat hyviä kavereita keskenään (tyttö taitaa olla 4 vuotta ja poika 7, täysin eri suvuista) painivat joka päivä, mutta aina "nätisti". Tyttö syö ensin (poika siis on jotenkin hienohelma ja haluaa syödä vasta rauhassa)
  Eläinlääkäristä piti sanoa, että ainakin täällä "maalla" on ihan "kunnan" eläinlääkärit (no kaupungin mutta silti) ja ovat huomattavasti edullisempia kun yksityiset. En tiedä miten siellä suuressa maailmassa, mutta googlaamalla ehkä selvinnee.

 13. 13

  sanoo

  Feliwayllä on myös pistorasiaan laitettava malli, ei tarvitse itse suihkia. Siihen saa täyttöäkin sitten ostaa erikseen.

  Yritin laittaa linkin tähän kissamaailman keskusteluun, mutta ei anna laittaa linkkiä??

 14. 14

  Iida sanoo

  suihkepulloon vettä, jos kissat tappelevat tai rikkovat sääntöjä tms. suihkuta niitä! Auttaa meillä.

  Ps. radan vieressähän lukee istutettu korso teksti, parturoikaa se kesällä niin tulee todella nätti!

 15. 15

  sanoo

  Alli: Okei,niinhän mekin tapellaan joo…mut jotenkin mun mielestä toi ei ole enää kivaa kun ne ei nyt yhtään tuu juttuun….:/

  Huopis: Kiitos vinkistä!:)

  Anonyymi: Olispa meilläkin noin..mut ehkä toi tosta kun saadaan kassit pois Epulta. 😀

  Tiivi: Joo mä luin tosta netistä ja mietin että vois olla ihan kätevä tässä nyt ennen kuin toinen leikkaukseen pääsee.:)

  Iida: Joo täytyy koittaa tota suihkepulloa.
  Se teksti olis nätti, mutta ei kuulu meidän pihalle, joten hoitakoon kaupunki ihan sen, meillä on hommaa ehkä muutenkin tarpeeksi.:D Toivottavasti ne nyt oikeasti alkais pitää siitä huolta taas jos Korso muutenkin uudistuu ja meidän talo tässä sen tekstin takana joskus kaunistuu.:)

 16. 16

  sanoo

  Meillä auttoi, kun kissoille rakensi omia soppeja, pakopaikkoja. Isäntä toi ulkoa pari koivua, mä kiersin niiden ympärille hieman köyttä, pientä viritystä, hyllyjä katonrajaan, kummallekin katille tietenkin oma. Ne kaipasi välillä vähän yksinäisyyttä ja rauhaa ja suojaa. Koivua pitkin hyllyille ylös ja oli muuten veikeen näkönen. 🙂 Kissojen on hyvä päästä vähän leijailemaan yläilmoihin.

 17. 17

  sanoo

  Aika hauska idea! Mutta meillä on täällä jo itsessään aika hyvin piiloja ym. Varsinkin Oskun yksi lempipaikoista on olla keittiön kaapistojen päällä, mikä on siis ihan katon rajassa. Sieltä se tiirailee maailmaa.:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *