Juhannus meni rempaten (yllättäen)

Niin se juhannus tuli ja meni. (En meinaa alkaa selittää että miten joulu on kohta ja lässyn lässyn. 😀 )
Ihan kotosalla oltiin, ja kas kummaa, rempattiin.
Mikäs siinä kun siitä nauttii, tuskin meidän jokainen kesä ihan tällaista on. Ensimmäinen kesä tässä talossa joka varmasti jää mieleen, vaikkei saatukaan vaan laiskotella ja tehdä perus kesäjuttuja.

Tänään lähti taas yksi ikkunalevy. Mun tulevan huoneen levy!:) Taas hihkuin ilosta ja mies totesi ” aina sä jaksat fiilistellä” kun ryntäsin sisällekin katsomaan miltä näyttää. Aina pitää katsoa myös millaiset maisemat ikkunasta näkyy. Tässä huoneesta näkyy suoraan hiekkalaatikolle, joten voin ommella ikkunan alla ja katsella ikkunasta mitä lapset ulkona touhuaa. (Mä huomaan että mä elän aina mun tulevaa elämää ja tulevia hetkiä etukäteen. Se on vaan jotenkin ihanaa, en mä kestäisi tätä remppaa ilman mun mielikuvitusta! )

Jäljellä on enää Samin huoneen ikkunalevy tuossa nurkassa ja radan puolella Mikin huoneen toinen ikkuna, sekä keittiön toinen. Toki noista ”levyttömistäkin” ikkunoista puuttuu vielä laseja sieltä täältä, mutta kyseisissä ikkunoissa on edes sisäikkunat kunnossa, jolloin levyn poisto on ollut mahdollista.
Epun katolle meno-ikkunakin on paikallaan, tuo kolmio tuossa keskellä. Jospa poju ei enää pääsisi katolle…

Lisäksi lauantaina tapahtui pitkään odotettu hetki, ja keittiön remontti alkoi muovimaton poistolla. Taas iloista hihkumista (mun suusta) ja alla upea, tasainen ja tiivis puulattia! Ihanaa, ihanaa, ihanaa!

Mulla oli tosi synkkä mieliala lauantaina henkilökohtaisista syistä, ja mietin illalla että miten mä saisin olon paremmaksi. No tällä tottakai! Ei kun mies mukaan keittiöön ja REPIMÄÄN! Kyllä maailma hymyili taas, ja koko huoneeseen palasi kotoisampi tunnelma heti ensimmäisellä repäisyllä!
Tosin repäisy pisti miettimään, onkohan mun melkein koko taloon kaavailema harmaa lattiaväri sittenkään se oikea…
Harmaahan on vissiin aika perinteinen vanhan puulattian väri, mutta jotenkin nyt kun tuolta tuli tuo lämmin puun sävy esille, aloin miettimään että onko se harmaa liian kylmä väri meille.
Tuo lattia on selvästi ollut joskus perinteisen ruskea. Siitä en tykkää, mutta ehkä jotain lämmintä se sävy voisi olla… Valkoinen ei missään nimessä tähän taloon, vaikka nätti onkin. Joku vaalea, ehkä vähän beigeen tai vihreään vivahtava. Uulan värikartassa on monta kivaa vaihtoehtoa, kunhan osaisi päättää.

Lähti muuten aika ilkeästi lattialankuista pinta tuon maton mukana, oli niin tiukassa matto…Joistain kohti lähti ihan palasia….
Oisko jollain kokemusta muovimaton poistosta, kävikö myös näin ja voiko puun kärsimystä jotenkin vähentää, ettei kauheasti tuota pintaa lähtisi? ja mikä olisi paras tapa tästä nyt käsitellä tuo puu? Konehionta ei kuulosta hyvältä, tuleeko liian tasainen pinta….? Entä millä tilkitä ne isommat pintavauriot?
Kokemuksia kuulen siis mielelläni!

-Henna-

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Ihanaa kun teillä remontti edistyy. Siitä jos mistä saa lisää virtaa, eikö vain?! Isoista pinnoista ei ole pahemmin kokemusta mutta puukittiä olen käyttänyt esim. Puisiin keittiön tasoihin. Harmaa ei ole yhtään pöllömpi lattian väri. Itse haaveilsin vanilijan värisestä puulattiassa (joka tuskin toteutuu kerrostalossa 🙁 ) t.päkkänä

 2. 2

  sanoo

  Mitäs se sellainen elämä olisikaan, jos ei jaksaisi fiilistellä pienistä riemuista? 🙂

  Ihanaa, ettei teidän muovimattojen alta löytynyt sitä kaameaa valkoista tasoitetta. Meillä sitä on joka maton alla, ja siksi ei olla edes ruvettu miettimään mattojen poistoa. Ehkä sitten eläkkeellä.

  Puulattiat olemme maalanneet harmaalla, ja minun työhuoneessa säihkyvänsinisellä. Harmaa on hyvä ja perinteinen lattianväri minun mielestä, mutta tykkäisin kyllä myös ruskeista. Harmaan hyvä puoli on se, että seinät voi laittaa sitten ihan minkä väriseksi vain.

  Nyt kun saatte levyt pois ikkunoista, niin talo näyttää huomattavasti asutummalta ja varmaan ne häirikötkin tajuavat pysyä poissa.

  Sisäänkäyntinne ovat todella kauniita, kuin piparkakkutalosta!

 3. 3

  sanoo

  mää hioisin ne konneella ja sitten kova kirkas himmeä lakka niihin tai sitten just joku vaniljainen sävytetty lakka niinku edellinen kommentoija sano. puukittiä sit vaan jos on iso pala lohennu, ja jos tosi iso pala niin voihan sen puun sit paikata uuvella puulla. vähän on tämmöset huonekaluentisöijän kommentit mutta mihinkä sitä ammatistaan pääsee vaikka kyse oliski lattiasta..

 4. 4

  sanoo

  Harmaasta lattiasta: meillä on harmaata ja minusta se on hyvinkin lämmin ja kaunis. Sitä tosin on vasta yläkerrassa ja ulkoeteisessä (blogissani näkyy sitä ulkoeteistä aika äskettäisissä kuvissa ainakin) mutta tahdon sillä kaikki lattiat.. alakerrassa on puulattiaa vasta olkkarissa (ollutkin siis jo) ja muualle sitten joskus tulevaisuudessa laitetaan, kun lattioihin asti päästään..

  Niin ja sanoisin vielä, että varmaan jonkun verran vaikuttaa myös se vaikutelma, onko kylmä sävy, siitä minkä väristä on vaikkapa seinissä.

  Ihana seurata teidän remppaa, vallankin kun itelläkin koko ajan jotain työn alla. Mulla kans just ompelupaikka on valmistumassa.. vaikken niin kauheesti tosin ees ompele, mutta kuitenkin. =D

 5. 5

  sanoo

  heips! näin ulkopuolisen silmim niin mun mielestä teilä edetään tosi vauhdikkaasti 🙂
  tuota harmaata vriä, niin miellähän sellainen on todella monessa huoneessa, ja on kiva, MUTTA esimerkiksi keittiössä jokainen lattialle pudonnut vesipisara muodostaa näkyvän likaläiskän… niih, ehkä miellä sit on turhan likaset lattiat mutta koira, kaks kissaa ja neljä lasta kantaa tassuissaan/kengissään/jaloissaan aika paljon isänmaata sisätiloihin. Eli meillä, sitä myötä kun lattiaa uusitaan/kunnostetaan, vaihdamme myös väriä!

 6. 6

  sanoo

  Jos haluatte säilyttää vanhan kuluneen pinnan lattiassa älkää missään tapauksessa hioko koneella! Siitä tulee aivan liian sileä ja siisti. Öljymaali jo itessään peittää aika hyvin kolhuja, tietysti isoimpia voi paikkailla, mutta kokemuksesta voin sanoa, ettei kitti tahdo pysyä lattiassa.

 7. 7

  Henna/Koti Asemalla sanoo

  Päkkänä: Kyllä! Siitä saa niin paljon virtaa ja iloa ettei uskoisikaan!:)

  Susanna: Totta! Tosin eipä ne luukuttomat ikkunat estänyt viimeksikään nuoria yrittämästä sisään…:/
  Harmaa oli niin sellainen väri minkä olin päättänyt jo ajat sitten, nyt vaan alkoi mietityttämään…

  Alli: Okei:D Kiitos neuvosta! uulan tms lattiamaalia siihen tulee, hionta vielä vähän epävarmaa…

  heli: Niinpä, totta. Tottakai ne muutkin sävyt vaikuttaa. Se lattiansävy pitäisi olla sellainen mitä tulee melkein joka huoneeseen, eli pitäisi sopia kaikkeen. Siksi olin sitä harmaata ajatellut että se sopii…

  MonenÄiti: Heh, niin, kyllä mullakin tuli tossa viikonloppuna hyvä tunne siitä että kyllähän täällä aikaiseksi saadaan yllättävän hyvin! Mieskin on tosi hyvällä mallilla ikkunoiden kanssa, kun miettii että kuinka monta risaa ikkunaa oli ja mies tekee kuitenkin kaikki ite.
  Hyvä myös kun otit tuon käytännön esimerkin. Se välillä unohtuu vaikka pitäisi olla tärkein asia, että miten väri sopii arjen toimintaan. Valkoisessa ja muissa vaaleissa näkyy kyllä kaikki lika, tässä tämän puolen maalaamattomassa lattiassa ei näy lika ollenkaan. Eli oisko se sitten kuitenkin joku ruskea sävy…
  Käytännön takia meille tulee myös esim keittiöön puolipaneelia koska sielä roiskuu kaikki ja raavi niitä tahroja sitten tapetista…:/

  Rva Kukko: Niinpä, tota mä just mietin tossa konehionnassa, mutta mikä homma olisi hioa koko talon lattiat käsin!! Täytyy nyt ensin kokeilla miten sen käsin saisi hiottua, kun loppupeleissä liimaa ym poistettavaa ei ehkä ihan hirveästi pintaan jäänyt…tai jäi, mutta ei niin pahasti kuin pelättiin.
  Ai ei kitti pysy…Sinänsä ei ihme koska lattia on niin kovassa kulutuksessa, varsinkin lasten ja eläinten kanssa…
  Ehkä liimaamme puuliimalla isoimmat irtopalat ja loppuihin pikkukolhuihin vaan maali päälle.:)

 8. 8

  Anonyymi sanoo

  Itse hioimme uuden puulattian pienillä kolmiohiomakoneilla käsin ja jälki on upeaa. Lattia näyttää petsattuna vanhalta ja lankkujen profiili on pyöreä. Mikäli aiotte maalata lattiat voitte käyttää jotain epoksi- tai polyesterisideaineista kittiä (chemical wood, tms). Lakkakittikin käy, mutta on hidas. Pellavaöljykitti on taas turhan hidasta ja vaikeakäyttöistä. Boschin sadan euron "Fein-kopio" monitoimileikkuri on hyvä apuri, jos hioo ja aikoo tehdä korjaukset liimaamalla puusäleen pintaan. Pienen pieni palli ja polvisuojat ovat teräshermojen lisäksi tarpeen.

 9. 9

  Anonyymi sanoo

  Jos erehdytte loma-asuntomessuille tai muuten vain käytte Mäntyharjulla, niin kannattaa käydä vilkaisemassa aseman vastakkaisella puolella rataa olevaa asuinkasarmia.

 10. 10

  sanoo

  Kuinka namukasta onkaan tuo meton repiminen! Ai että! Konkreettista kokemusta ei oo, mut päässäni oon sen jo niin monta kertaa tehnyt että melkein tiedän miltä se tuntuu 🙂 Mites ihan puupinnalle hiotut lattiat? Ois lämmin, ajaton väri ja samalla tasoittuis lattian pinta säröistä ja paikkapaloista (jos sellaisia joudutte tekemään).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *