Blogit
Koti asemalla

Juhannus meni rempaten (yllättäen)

Niin se juhannus tuli ja meni. (En meinaa alkaa selittää että miten joulu on kohta ja lässyn lässyn. 😀 )
Ihan kotosalla oltiin, ja kas kummaa, rempattiin.
Mikäs siinä kun siitä nauttii, tuskin meidän jokainen kesä ihan tällaista on. Ensimmäinen kesä tässä talossa joka varmasti jää mieleen, vaikkei saatukaan vaan laiskotella ja tehdä perus kesäjuttuja.

Tänään lähti taas yksi ikkunalevy. Mun tulevan huoneen levy!:) Taas hihkuin ilosta ja mies totesi ” aina sä jaksat fiilistellä” kun ryntäsin sisällekin katsomaan miltä näyttää. Aina pitää katsoa myös millaiset maisemat ikkunasta näkyy. Tässä huoneesta näkyy suoraan hiekkalaatikolle, joten voin ommella ikkunan alla ja katsella ikkunasta mitä lapset ulkona touhuaa. (Mä huomaan että mä elän aina mun tulevaa elämää ja tulevia hetkiä etukäteen. Se on vaan jotenkin ihanaa, en mä kestäisi tätä remppaa ilman mun mielikuvitusta! )

Jäljellä on enää Samin huoneen ikkunalevy tuossa nurkassa ja radan puolella Mikin huoneen toinen ikkuna, sekä keittiön toinen. Toki noista ”levyttömistäkin” ikkunoista puuttuu vielä laseja sieltä täältä, mutta kyseisissä ikkunoissa on edes sisäikkunat kunnossa, jolloin levyn poisto on ollut mahdollista.
Epun katolle meno-ikkunakin on paikallaan, tuo kolmio tuossa keskellä. Jospa poju ei enää pääsisi katolle…

Lisäksi lauantaina tapahtui pitkään odotettu hetki, ja keittiön remontti alkoi muovimaton poistolla. Taas iloista hihkumista (mun suusta) ja alla upea, tasainen ja tiivis puulattia! Ihanaa, ihanaa, ihanaa!

Mulla oli tosi synkkä mieliala lauantaina henkilökohtaisista syistä, ja mietin illalla että miten mä saisin olon paremmaksi. No tällä tottakai! Ei kun mies mukaan keittiöön ja REPIMÄÄN! Kyllä maailma hymyili taas, ja koko huoneeseen palasi kotoisampi tunnelma heti ensimmäisellä repäisyllä!
Tosin repäisy pisti miettimään, onkohan mun melkein koko taloon kaavailema harmaa lattiaväri sittenkään se oikea…
Harmaahan on vissiin aika perinteinen vanhan puulattian väri, mutta jotenkin nyt kun tuolta tuli tuo lämmin puun sävy esille, aloin miettimään että onko se harmaa liian kylmä väri meille.
Tuo lattia on selvästi ollut joskus perinteisen ruskea. Siitä en tykkää, mutta ehkä jotain lämmintä se sävy voisi olla… Valkoinen ei missään nimessä tähän taloon, vaikka nätti onkin. Joku vaalea, ehkä vähän beigeen tai vihreään vivahtava. Uulan värikartassa on monta kivaa vaihtoehtoa, kunhan osaisi päättää.

Lähti muuten aika ilkeästi lattialankuista pinta tuon maton mukana, oli niin tiukassa matto…Joistain kohti lähti ihan palasia….
Oisko jollain kokemusta muovimaton poistosta, kävikö myös näin ja voiko puun kärsimystä jotenkin vähentää, ettei kauheasti tuota pintaa lähtisi? ja mikä olisi paras tapa tästä nyt käsitellä tuo puu? Konehionta ei kuulosta hyvältä, tuleeko liian tasainen pinta….? Entä millä tilkitä ne isommat pintavauriot?
Kokemuksia kuulen siis mielelläni!

-Henna-

Kommentit (10)

 1. Rouva Kukko

  Jos haluatte säilyttää vanhan kuluneen pinnan lattiassa älkää missään tapauksessa hioko koneella! Siitä tulee aivan liian sileä ja siisti. Öljymaali jo itessään peittää aika hyvin kolhuja, tietysti isoimpia voi paikkailla, mutta kokemuksesta voin sanoa, ettei kitti tahdo pysyä lattiassa.

 2. Henna/Koti Asemalla

  Päkkänä: Kyllä! Siitä saa niin paljon virtaa ja iloa ettei uskoisikaan!:)

  Susanna: Totta! Tosin eipä ne luukuttomat ikkunat estänyt viimeksikään nuoria yrittämästä sisään…:/
  Harmaa oli niin sellainen väri minkä olin päättänyt jo ajat sitten, nyt vaan alkoi mietityttämään…

  Alli: Okei:D Kiitos neuvosta! uulan tms lattiamaalia siihen tulee, hionta vielä vähän epävarmaa…

  heli: Niinpä, totta. Tottakai ne muutkin sävyt vaikuttaa. Se lattiansävy pitäisi olla sellainen mitä tulee melkein joka huoneeseen, eli pitäisi sopia kaikkeen. Siksi olin sitä harmaata ajatellut että se sopii…

  MonenÄiti: Heh, niin, kyllä mullakin tuli tossa viikonloppuna hyvä tunne siitä että kyllähän täällä aikaiseksi saadaan yllättävän hyvin! Mieskin on tosi hyvällä mallilla ikkunoiden kanssa, kun miettii että kuinka monta risaa ikkunaa oli ja mies tekee kuitenkin kaikki ite.
  Hyvä myös kun otit tuon käytännön esimerkin. Se välillä unohtuu vaikka pitäisi olla tärkein asia, että miten väri sopii arjen toimintaan. Valkoisessa ja muissa vaaleissa näkyy kyllä kaikki lika, tässä tämän puolen maalaamattomassa lattiassa ei näy lika ollenkaan. Eli oisko se sitten kuitenkin joku ruskea sävy…
  Käytännön takia meille tulee myös esim keittiöön puolipaneelia koska sielä roiskuu kaikki ja raavi niitä tahroja sitten tapetista…:/

  Rva Kukko: Niinpä, tota mä just mietin tossa konehionnassa, mutta mikä homma olisi hioa koko talon lattiat käsin!! Täytyy nyt ensin kokeilla miten sen käsin saisi hiottua, kun loppupeleissä liimaa ym poistettavaa ei ehkä ihan hirveästi pintaan jäänyt…tai jäi, mutta ei niin pahasti kuin pelättiin.
  Ai ei kitti pysy…Sinänsä ei ihme koska lattia on niin kovassa kulutuksessa, varsinkin lasten ja eläinten kanssa…
  Ehkä liimaamme puuliimalla isoimmat irtopalat ja loppuihin pikkukolhuihin vaan maali päälle.:)

 3. Anonyymi

  Itse hioimme uuden puulattian pienillä kolmiohiomakoneilla käsin ja jälki on upeaa. Lattia näyttää petsattuna vanhalta ja lankkujen profiili on pyöreä. Mikäli aiotte maalata lattiat voitte käyttää jotain epoksi- tai polyesterisideaineista kittiä (chemical wood, tms). Lakkakittikin käy, mutta on hidas. Pellavaöljykitti on taas turhan hidasta ja vaikeakäyttöistä. Boschin sadan euron "Fein-kopio" monitoimileikkuri on hyvä apuri, jos hioo ja aikoo tehdä korjaukset liimaamalla puusäleen pintaan. Pienen pieni palli ja polvisuojat ovat teräshermojen lisäksi tarpeen.

 4. Anonyymi

  Jos erehdytte loma-asuntomessuille tai muuten vain käytte Mäntyharjulla, niin kannattaa käydä vilkaisemassa aseman vastakkaisella puolella rataa olevaa asuinkasarmia.

 5. NINNI

  Kuinka namukasta onkaan tuo meton repiminen! Ai että! Konkreettista kokemusta ei oo, mut päässäni oon sen jo niin monta kertaa tehnyt että melkein tiedän miltä se tuntuu 🙂 Mites ihan puupinnalle hiotut lattiat? Ois lämmin, ajaton väri ja samalla tasoittuis lattian pinta säröistä ja paikkapaloista (jos sellaisia joudutte tekemään).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *