Herneitä

Laitan aina keväisin herneitä kasvamaan. Toki muulloinkin, mutta mulla alkaa kevään ”puutarhajutut” aina tällä. Kun sitä kaipaa kotiinsa hirveästi jotain vihreää ja keväistä.
Nämä on helppoja, halpoja, kivan näköisiä ja hyvää esimerkiksi salaatissa.
Näin helppoa se on:
Osta kaupasta ihan perus kuivattuja herneitä pussi.
Liota herneitä yö isossa vesiastiassa.
Istuta kivaan ruukkuun multaan eri syvyyksiin, aika reilustikin voi laittaa.
Kastele.
Herneet kasvavat melko pian ja niistä voit leikata versoja salaattiin tms.
Jos minä onnistun, niin kyllä sinäkin!:)
Tällä kertaa kun mulla on ensimmäistä kertaa oma piha, ajattelin kokeilla esikasvattaa myös jotain pihalle.
Tuo pihahan on sellainen ettei sielä ole mitään istutuksia, enkä ehdi sinne mitään vielä tehdäkään.

Kuistitkin ovat niin ankeita ettei niihin halua mitään laittaa. Haluaisin kuitenkin kasvattaa ruukuissa jotain kivaa, esimerkiksi tuohon mäelle, sisäänkäynnin kohdalle voisi tien viereen tehdä jonkin ”ruukkukokoelma-asetelman”. Siis erikokoisia- ja näköisiä ruukkuja, jokin tervetuloa kyltti tms. Se myös kertoisi jo pitkälle että täällä asutaan.
Eilenkin pihalle käveli pari nuorta ihan pokkana. Tulivat kuulemma kiviä (??) hakemaan. Yritin sanoa ettei tänne voi enää noin vaan tulla, ja kesti hetki ennen kuin meni jakeluun että eivät voi viedä meidän kiviäkään, eikä tulla edes tänne. Kesällä tuota tapahtuu varmaan vielä enemmänkin…
Ei se ole maailmanloppu niin kauan kuin mitään ei lähde pihalta kävelemään eikä tarvitse poliiseja paikalle pyytää, mutta jotain pitää keksiä jotta näkyy jo kauas ettei tänne voi tulla.

Kasveista vielä. En todellakaan ole mikään puutarhuri, varmaan vielä monet kasviyritykset tuhoutuu ennen kuin onnistun pihalla mitään kasvattamaan. Varsinkin kun piha on aika hankala, kallioinen ja mäkinen. Tykkään kyllä että kasvit saa olla sillain aika ”reheviä ja rempallaan, kasvaa omaan tahtiinsa ja missä haluaa. Näytti siltä että pihalla on myös paljon sireenipensaita joita rakastan. Esimerkiksi nuo radanpuolen isot puskat taitavat olla sireeniä. Ajatelkaas miten ihana kesällä avata ikkunat kun sireeni tuoksuu heti ikkunan vieressä!:)

Haluan myös pihalle ehdottomasti Laventelia, en tosin tunne kukkaa yhtään, miten hyvin ja missä kasvaa, pidän siitä silti paljon. Sitä voi kasvattaa aluksi ruukussakin.

Kunhan pääsen näitä puutarhajuttuja aloittamaan, niin otan mielelläni hyviä vinkkejä vastaan. Kun tosiaan olen ihan ”ensikertalainen”.:)

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kevättä kyllä pitää alkaa laittamaan (räntäsateesta huolimatta). Ruukkunarsissit piristävät ihanasti 🙂
  Herneitä, ohraruohoa tai krassia täytyy kanssa laittaa, että saa lisää vihreetä.

  Ai kun ihana ois, kun tekisi "kasvimaan" pihalle erikokoisiin ruukkuihin! Yrttejä, salaatteja ja ehkä jopa tomaattejakin (jos olisi aurinkoinen ja suojaisa paikka). ..ja jos ei jaksa siemensitä asti kasvattaa, niin aina voi turvautua taimiin tai istuttaa vaikka ruokakaupasta ostettuja salaatti/tilli/ruohosipuliruukkuja yms.

  Oi oi. Tulis jo kevät ja kesä!

 2. 2

  sanoo

  No niinpä!:)
  Mulla vaan viime kesän parveke salaatti ym. kasvatukset epäonnistui niin pahasti, että saa nähdä viitsinkö tällä kertaa edes kokeilla…:D
  Olis se vaan silti kiva kasvattaa omat salaatit ym. Ehkä tänne saisi joskus jonkun oman pienen kasvihuoneenkin. Edes sellainen ihan pikkuinen tuohon varaston seinälle.
  Tosin ei ihan tänä kesänä, eikä seuraavanakaan..:D

 3. 3

  sanoo

  On se just kummaa, miten näihin aikoihin alkaa mullakin peukaloa vihertään vaikkei mitään osaa. Ja hirveesti tekee mieli laittaa kesällä pihalle vaikka mitä ihania kukkia, kasvimaata ja salaattipenkkiä. Vaikka remontti on pahasti kesken, niin ettei sitten lopulta jääkkään aikaa hoitaa puutarhaa ja kasvit näivettyy. Mutta onpahan ainakin kokeillut jotain, ja seuraavaksi kesäksi taas suuria suunnitelmia!

  Oon huomannu, että naisilla varsinkin on tarve kaunistaa elinympäristöään vaikka ois millainen rojukasa pihalla. Vaikka sitten vain muutama ruukku kukkia tai salaattia.

 4. 4

  sanoo

  Ihanat laatikot sulla noille herneenversoille 🙂 Pitääpä itekkin laittaa kasvamaan viikonlopun aikana!

 5. 5

  sanoo

  Rouva Kukko: No niinpä! Mulla iskee se into tässä vaiheessa aina, mut silti jossain vaiheessa kyllästyn koko hommaan, kukkien kasteluun ym…Silti se on kivaa, edes vähän aikaa!:D
  Ja totta, tosin ei kyllä kaikilla naisilla, mut tällaiset sisustusintoilijat työntää niitä koristeita vaikka risukasaan.:D Sitäpaitsi nykyäänhän on muotia käyttää kaikkea kulahtanutta ja vanhaa, esim mahdollisimman likaisia saviruukkuja tms. niin ehkä se jollain tavalla on hauska yhdistelmä kun kaunis kukka kasvaa sotkuisen talon kuistilla…:)

  Liinu: Kiitos!:) Tykkään kyllä itekin.:)Ne on tainnut tulla jonkun Plantagenin kukka-asetelman mukana.

 6. 6

  Anonyymi sanoo

  Kummitädiltä opittu viisaus: sireenit huutaa ja syreenit kukkii.. Mutta siis, vihreyttä täälläkin jo odotellaan ja into kesäkukkien laittamiseen kasvaa päivä päivältä. 😀

 7. 7

  sanoo

  No juu, syreenit…Mulla nyt on muutenkin niin paljon kirjoitusvirheitä täällä, kun kiireellä kirjoitan, ettei kannata välittää…:D Enkä mä ole ikinä ollut kovin hyvä äidinkielessä. Kunhan tajuaa mitä mä tarkoitan…:)

 8. 10

  Anonyymi sanoo

  Vanha "yläkuva" oli minusta kauniimpi, kuvat sopivat hyvin yhteen ja olivat kivan "kepeästi" siinä. Tuo uusi on jotenkin raskas kun on monta kuvaa. Ja täytyy heti rullailla sivulle tullessa hiirellä että pääsee lukemaan..

 9. 11

  sanoo

  Ok. Oon kyllä aika samaa mieltä, mut en illalla enää jaksanut muokkailla enempää kun tohonkin meni ikuisuus uudella ohjelmalla.
  Enkä kyllä tykännyt siitä edellisestäkään, oli liian ankea…
  Mutta mä olen nopeasti kyllästyvää tyyppiä, eli vaihdan sitä aika usein ellen onnistu tekemään jotain TOSI hyvää.:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *