Halkoja

Tänään oli ulkona jo niin kylmä, että oli pakko viimeistään aloittaa tämä vanhan puutalon talvirutiini. Halkojen haku ja uunien lämmittäminen. 
Puuha joka kuulostaa kauhean romanttiselta, ja onkin sitä kerran pari. Sen jälkeen alkaa jo tökkimään…
Tuo varasto ja sen siivous kuuluu tehtäviin ”sitten kun ehditään”. Homma jonka tekemättömyyttä kiroaa joka kerta kun tuolla sormet kohmeessa, pimeässä, tavaroihin kompastellen tekee. Mun haaveissa on varastokoppi jossa on ainoastaan kauniisti pinottuja halkoja ja tasainen ja tilava lattia niiden keskellä. 
Sanonta, ”sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää” sopii hyvin tähänkin. Kesällä ei paljon mieti halkoja tai varaston siisteyttä vaikka pitäisi, ja nyt on jo liian myöhäistä.
No, jos ensi kesänä….

 Yksi kiva asia on sentään tullut lisää sitten viime talven halkojen haun. Hakuseuraksi kylmään saa innokkaan pikku apulaisen, meidän Unton. Olihan se Unto meillä jo viime talvena, mutta vähän yli-innokas pikkuinen pirulainen joka roikkui nilkassa kun raahasin puita….

Nyt on koira jo isompi, ja edes vähän viisaampi.

Nyt hyökkään kameraoppaiden kimppuun, josko oppisi taas jonkun kikkakolmosen tuohon kuvaamiseen…

-Henna-

Ps. Juu, tuo ikkunakin kaipaisi korjausta…

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Jännä miten halkojen hakemisen lykkää aina viime tippaan, yleensä sinne jo pimenevään iltapäivään, jolloin se muuttuu vielä inhottavammaksi ja mielikuvitus pääsee valloilleen isossa pimeässä ladossa 😀
  Kuvia katsoessa tuli mieleen, et kaikkien aikojen paras tuote Ikeasta on muuten ne siniset ikea-kassit. Ihan täydellisiä halkojen raahaamiseen, kun kahvoissa on niin paljon varaa, että kassin voi kiepauttaa selkään kannettavaksi.

  • 1.1

   sanoo

   No joo, se hemmetin pimeä tulee niin aikaisin että väkisinkin se halkojen haku tapahtuu vasta pimeässä ja se jos mikä on ärsyttävää…
   Juu kyllä meilläkin Ikeakasseja käytetään tossa hommassa, mies varsinkin kun hakee isot kassilliset kerralla. Mut hei en mä nyt ihan ikeakasseja näihin kuviin viittinyt laittaa. 😀 Ne jos mitkä on rumia!

 2. 4

  sanoo

  Meilläkin on kovat puusouvit…saatiin monta tuulenkaatamaa puuta jaita mies tuolla pilkkoo, jotta ensitalvenakin olisi puita…..vielä änä talvena niitä puita ei voi polttaa…:)

 3. 5

  Anonyymi sanoo

  Romantiikka rapisee
  Polttopuut ovat kai aina sisustuslehtien sivuilla mallikkaasti pinottuna ja kaikki pilkkeet ovat saman kokoisia ja vain siististi kolmeen osaan halkaistuina. Totuus on toinen. Polttopuut tehdään kaikesta sopivasta oksasta tai muusta rojupuusta. On oksaa, laudan pätlää, joku vanha puusta tehty esine, sekaisin lehtipuuta ja havupuuta, jotain kalikkaa on laho päässyt nakertamaan. AInakin näin jos ei tilaa valmiita puita polttopuukauppiaalta. Sitten vain herää kysymys että kannattaako homma enää taloudellisesti. Mun mielestäni poiden polttamista pitää ajatella taloudellisesti. Homma kannattaa jos tekee kaiken mahdollisimman pitkälle itse. Pitää vähintään sahata ja halkoa. Mieluimin itse hakea jostain että saa puun ilmaiseksi. Hetken päästä huomaa että nähdessään jossain kaatuneen puun tai katkenneen oksan, pohtii kehtaisiko viedä tuon ja pilkkoa. Toinen homma on puiden pilkkominen ja varastointi. Jos nauttii suorista pinoista se vaatii ehkäpä pari työvaihetta lisää. Itse yleensä itse sijoitan halkaisupölkyn niin että puolet puista putoaa suoraan kasaan jota tarvitsee siirrellä enää sisälle tulisijaan, eikä niitä tarvitse enää ottaa maasta syliin ja siinä kantaa erikseen pinoamispaikalle ja lopuksi pinota. Kaiken kaikkiaan puilla lämmittäminen pitää ottaa harrastuksena. siinä tulee käytettyä lihaksia joita ei muuten edes tiedä omistavansa.

  Timo

  • 5.1

   sanoo

   Jep, juurikin näin! Meidänkin varastosta löytyy ties minkälaista puun pätkää, ja rivit ei ole suoria todellakaan. Oli ne ekana talvena ihan suht ok kun jaksoin ne vielä asetella mutta sitten tuli mies ja heitti vaan halot ovesta sisään niin että enää ei mahtunu edes itse sisään…
   Me saatiin vuosi sitten blogin kautta ilmaiseksi puunrunkoja. Tai eräs lukija kyseli voiko tuoda ne meille kun ei ole paikkaa. Me luultiin että sieltä tulee runko tai pari mutta tuli niin monta että niistä on vieläkin suurinosa pilkkomatta! Tosin suuri syy siihen on myös se ettei tätä aikaa ole kaikkeen…. Sen verran pilkottiin mitä tarvii…

 4. 6

  sanoo

  Nimenomaan. Romanttisuus karisee pian eikä se takkatulen loimotuskaan jaksa jatkuvaan viehättää.
  Ja ikean siniset säkit ovat ihan ykkösiä tähän tarkoitukseen.

  • 6.1

   sanoo

   Niinpä. Vaikka siltikin täytyy lisätä tähän loppuun että on se myös ihanaa kun on nuo kauniit uunit ja saa lämmittää noin, ei kai sitä muuten vanhassa talossa haluaisikaan asua.:) Tällaisessa asumismuodossa vaan joutuu nähdä vaivaa vähän enemmän.:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *