Blogit
Pihkala

VUODEN SISUSTUSHANKINNAT TOP 3

En tiedä tuleeko tällaiset blogeissa parhaillaan jylläävät 2016-aiheiset listaukset jo teiltä korvista ulos, mutta minusta näitä on mukava lukea – ja tehdä myös. Summataan siis kulunutta vuotta vielä yhden postauksen verran.
Tänä vuonna tuli tehtyä useita kotiin liittyviä hankintoja: suurin osa näistä oli tietysti pintamateriaaleja, mutta tokihan loppuvuonna muuton jälkeen tuli tehtyä myös sisustushankintoja. Osa näistä oli vanhoja, kierrätettyjä kalusteita, kuten esimerkiksi ruokailutilan pöytä ja valaisin, olohuoneen matto ja keittiön penkki ja wieniläistuolit. Mutta tulipa uusiakin huonekaluja hankittua. Tässä hankintojeni top kolmonen eli ne onnistuneimmat uudet ostokset tänä vuonna:
Ykköspaikka menee kiistatta meidän sohvalle, joka on Sören Lundin malli SL580. Sohva on ihanan yksinkertainen ja tanskalaisen ajaton, se tasapainottaa kivasti vanhan talon koristeellisuutta ja vanhoja huonekaluja. Tätä sohvaa ei ajan trendit hetkauta, uskon mallin olevan yhtä ajankohtainen nyt kuin parinkymmenen vuoden päästä. Ulkonäön lisäksi istuinmukavuus on tässä huipussaan, sohva on todella mukava istua. Sen syliin ikään kuin uppoaa, mutta istuintuntuma pysyy kuitenkin tarpeeksi napakkana. Loisto-ostos, josta on varmasti iloa pitkään!
Kakkospaikka menee keittiöön. Sinne hankimme uutena ruokapöydän ja valaisimen, ja vaikka pöytäkin on suosikkejani, on Flosin Splugen Bräu -valaisin silti tilan ehdoton lemppari. 60-lukulainen valaisin ei ehkä ole se ilmiselvin valinta muutoin aika klassiseen keittiöön, mutta juuri siksi siitä tykkäänkin. Muodot pelaavat kivasti yksiin lieden, hanan, vetimien ja seinävalaisimien kanssa, ja myös kromin sävy toimii näissä yhdistävänä tekijänä. Valaisin tuo tilaan sopivasti kontrastia ja yllättävyyttä ja on klassikko, joka ei ole ehkä ihan niin nähty.
Kolmospaikasta käytiin tiukka taistelu Menun tuolin ja By Lassenin yöpöytien välillä. Lopulta pidemmän korren veti ensimmäinen vaihtoehto.  Menun tuoli on mukavan monipuolinen ja helppo sijoiteltava, se löytää paikkansa huoneesta kuin huoneesta. Saattaa olla, että joskus hankimme olohuoneeseen tämän pariksi vähän isomman nojatuolin, mutta nyt aluksi tällainen vähän kevyempi ratkaisu oli eniten mieleen. Wieniläistuolista inspiroitunut siro muotoilu ja tietysti konjakinvärinen nahka ihastuttavat erityisesti; klassisia elementtejä vähän uudella tavalla ajateltuna. 
Yritän tällaisissa isommissa hankinnoissa panostaa ennen kaikkea laatuun ja pitkäikäisyyteen; esimerkiksi nämä kaikki kolme palvelevat luultavasti kymmeniä vuosia ja mukautuvat tarpeen tullen kaikenlaisiin tiloihin. Pitkällä tähtäimellä tämä säästää kukkaroa ja on myös ekologisempaakin – kertakäyttökulttuurista olisi syytä päästä jo hiljalleen eroon. Meidän kodin sisustusprojekti on kuitenkin vasta alussa ja uudelle vuodelle onkin tiedossa muutamia isompia kalustehankintoja, joista tulen kirjoittelemaan aikanaan enemmän. Myös muutamalle vanhalle kalusteelle ja onnekkaalle sattumalle voisi olla sijaa vielä meidän kodissa, katsotaan mitä vuosi tuo tullessaan…

Mitkä ovat teidän onnistuneimmat sisustushankinnat kuluneelta vuodelta?

My top 3 furniture purchases of this year: A sofa from Sören Lund (definitely a timeless classic!), Splugen Bräu lamp from Flos and Afteroom Lounge chair from Menu.  

Kommentit (12)

 1. Anonyymi

  Meillä on takana sellainen vuosi, että onnistunein sisustushankinta on olla hankkimatta mitään 🙂 Joulun alla kovasti houkutteli kaikenlaiset tuikkukipot jne.mutta päätin pitää pään kylmänä. Viime vuoden toisiksi paras sisustushankinta oli olemassa olevilla kalusteilla järjestyksen vaihto olohuoneessa 😉
  Oikeasti haaveilen uudesta sohvasta, mutta eipä silläkään mikään kiire ole. Muutaman vanhan kalusteen voisin myös ottaa, mutta käytetyissä ei auta hoppuilla, tulee vastaan, kun tulee.

  • maija

   No mutta tämähän kertoo vain onnistuneista hankinnoista! 🙂 Kyllä minäkin tähtään siihen, että peruskalusteet palvelisivat pitkään ja isompia hankintoja ei tarvitsisi enää myöhemmin juurikaan tehdä. Toki innokkaana sisustajana en varmaankaan pysty koskaan täysin välttymään pienempien sisustuselementtien hankinnasta, mutta nämä ovat ehkä vähän eri asia. Kun pohja on kunnossa, saa pientä muutosta halutessaan juuri pienellä järjestyksen vaihdolla tai vaikka uudella sohvatyynyllä.

 2. Anonyymi

  Taidan olla vähän erikoinen, sillä kymmenen vuoden aikana, jonka olemme tässä nyt asuneet, on koti pysynyt samanlaisena. Muutaman koristetyynyn olen vuosien saatossa vaihtanut sekä sängynpatjan. Tuntuu vain siltä, että koska verhot, matot, valaisimet, tuolit, taulut, kaikki ovat mieluisia – sekä nimenomaan kestävinä & tyyriinä hankittuja – ei ole syytä vaihtaa mitään.
  Hupaisa seikka on se, että teini-iässä vaihtelin kalusteiden järjestystä huoneessani kirjaimellisesti viikoittain, koska kaipasin vaihtelua. Ja nyt keski-iän kynnyksellä olen katsonut tyytyväisenä samanlaisenaan pysynyttä kotiani kymmenen vuotta. 😀

  • maija

   Näinhän se menee, kun satsaa pitkäikäisiin ja laadukkaisiin tavaroihin. Eipä sitä vaihtotarvetta enää juurikaan tule. 🙂 Ja tähän tulisi minusta pyrkiäkin. En minäkään usko, että tulen juuri koskaan vaihtamaan vaikka sohvaa, pöytää tai tuolejakaan; tämä talo on vain sen verran isompi edellisiin verrattuna, että näin muuton jälkimainingeissa hankittavaa on vielä kaikenlaista…

 3. Villis

  Upeita hankintoja ja varmasti myös kestävät mukananne pitkään, kuten toivotkin. Hätiköidysti tehdyt hankinnat eivät useinkaan ole niitä parhaita, mutta olen huomannut, että osaat juurikin tuon harkinta- ajan käytön:)
  Edellä olevat kommentit kertovat myös osaamisesta. Olen varma, että heidän kodeissaan silmä lepää ja on hyvä tulla kotiin, jossa on kaikki kohdillaan, ei muuta kuin painaa oven kiinni ja aloittaa hyggeilyn:)
  Omaan vanhaan maalaistaloomme ei olla menneenä vuonna hankittu montaakaan ns. irtotavaraa, mutta ihan ykkösjuttu on ollut vanhojen lautalattioiden hiominen ja vahaamineen. Se oli tervetullut muutos ja raikastus kotiin ja sen myötä olen osannut vähentää myös "roinaa" kodissamme melko isolla kouralla. Juttu on vielä pikkasen kesken ja jatkamme varmaan ensi suvena viimeisten huoneiden kanssa. Olemassa olevat huonekalut ja kodin tekstiilit ovat vaihtaneet paikkoja ja näyttävät kotiutuneen hyvin uusille sijoilleen.
  Oikein Mukavaa Uutta Vuotta kotiinne! Hetki lepoa, olette sen ansainneet!

  • maija

   Näin toivotaan, luulen että nuo sopivat tarpeen mukaan tulevaisuudessa vaikka ihan erilaiseenkin asuntoon, ovat kuitenkin sen verran mukautuvaisia mitoiltaan ja malliltaan. Kohti edellisten kommenttien (ja sinunkin) kotia tähdätään, ne kuulostavat juurikin tuollaisilta ihanilta, levollisilta paikoilta jossa kaikki on kohdillaan. Vaikkakin olen kyllä sen verran innokas sisustaja, että epäilen kaipaavani kotiini pieniä muutoksia aina silloin tällöin… Mutta niitähän on helppo tehdä pienemmilläkin jutuilla ja kaapista löytyvillä tavaroilla. 🙂

   Lattiat tekevät kyllä paljon, hiominen ja vahaaminen raikastivat ilmettä varmasti ihan huimasti! Ja tällaisten projektien yhteydessä tosiaan tulee usein karsittua ja järkkäiltyä muutenkin, se on aina niin virkistävää. Onnellista uutta vuotta sinne tunnelmalliseen tupaan!

 4. Livia

  Kivoja hankintoja!
  Saanko udella, että mistä tuo olkkarin matto, tosi kaunis sekin 🙂

  • maija

   Kiitos! 🙂 Matto on mummin varastoista, joten ei ole ollut enää vuosikymmeniin myynnissä. Vastaavia voi kuitenkin bongata juuri nyt aika moneltakin valmistajalta, kun tuollaiset itämaistyyppiset matot ovat suosiossa.

 5. Anonyymi

  Ja minua kiinnostaisi, että mistä on tuo makee messinkinen jalkavalaisin?

  • maija

   Siinäkään en valitettavasti voi auttaa, valaisin on kirppikseltä. 🙂 Tätä mallia liikkuu kuitenkin jonkin verran käytettynä, joten kannattaa pitää silmät auki. Mallista tai valaisimen alkuperästä ei ole kuitenkaan mitään tietoa…

 6. Anonyymi

  Hei Maija! Näin uuden vuoden kynnyksellä haluaisin todeta seuraavaa: Sinun blogisi on aivan ehdoton. Vaikka kirjoitat omasta kodistanne, on tekstissä neutraali ja erittäin ammattitaitoinen ote. Kielesi on hyvää ja tekstisi miellyttävää lukea. Sinulla on aivan valtavan taitava näkymys sisustukseen liittyvistä asioista. Pidän myös tavastasi perustella valintojasi. Peukutan pitkäikäisille ja sitä kautta ekologisille hankinnoillesi. Pidän myös tavastasi malttaa odottaa ja suunnitella asioita "kaikkimulleheti" -tyylistä poiketen. Vaikka teillä on useita design-tuotteita, ei tekstistäsi välity minkäänlainen niillä kehuskelu. Tämä blogi huokuu sellaista tasapainoisuutta, että tänne on aina mukavaa palata. Toivon, että jaksat ilahduttaa meitä postauksillasi vielä pitkään. Kaikkea parasta uuteen vuoteesi toivottaen kiitollinen lukijasi

  • maija

   Olipa tämä ihana kommentti näin vuoden alkajaisiksi. Mitähän tähän voi muuta edes sanoa kuin kiitos paljon!

   Minulla nousee aina vähän karvat pystyyn, kun ostetaan tavaroita vain niiden merkin, suosion tai kulloisenkin trendikäsityksen vuoksi. Haluaisinkin näillä jutuillani, hankintojen suunnittelulla ja valintojen perustelemisella vähän herätellä miettimään juuri niitä omien valintojen perusteita, niiden pitkäikäisyyttä ja käytännöllisyyttä – toki kauneutta unohtamatta. Jotenkin on vähän kummallinen ilmiö, että kaikki haluavat samaan aikaan tismalleen samoja juttuja kun maailmassa riittäisi kauniita ja kestäviä asioita vaikka millä mitalla. Enkä nyt ollenkaan sano tätä paheksuvasti, ennemminkin ihmetellen, sillä kyllähän meiltäkin näitä suosikkitavaroita löytyy. Mutta että sen sijaan, että hankitaan ne mitä "kaikilla kuuluu juuri nyt olla", mietittäisiin enemmän omaa ja asunnon tyyliä ja kestävyyttä kertakäyttökulttuurin sijaan. Siihen olisi minusta meidän kaikkien hyvä pyrkiä enenevissä määrin. 🙂

   Mukava, että olet seuraillut mukana, täällä kyllä jutun juurta riittää tulevallekin vuodelle. Oikein hyvää uutta vuotta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *