Pihkala
Pihkala

Vuoden 2018 sisustustrendit

Uusi vuosi on taas täällä, ja tällä hetkellä sivustot pursuavat sisustusinspiraatiota ja alkaneen vuoden trendiennusteita. Itse pidän aika paljon juuri tästä kaudesta, joulun jälkeen on aina niin kiva raikastaa ja tuoda pienillä keinoin taas pikkuisen uutta ilmettä tiloihin. Aloittelin eilen orientoitumisen uuteen kauteen tuoreiden sisustuslehtien parissa, olipa mukava taas pitkästä aikaa tutkailla lehtiä rauhassa ja innostua uusista jutuista. Tästä inspiroituneena päätin poimia oman tulkintani mukaisen pienen vuoden 2018 trendikatsauksen tänne bloginkin puolelle:

Punaisen sävyt

Tikkurila / Nordiska Kök / Nordiska Kök via Sundling Kicken / Jotun

Ei ole epäilystä siitä, mikä on tämän hetken trendikkäin väri. Erilaiset punaiset ovat nyt vahvasti esillä kaikkialla. Sävyissä on valinnanvaraa: tänä vuonna tulee näkymään paljon niin Tikkurilan Ruukku-tyyppistä terrakottaa, tummaa viininpunaista kuin vaaleanpunaista sorbettiakin. Itseäni kiehtoo etenkin jälkimmäinen, tuossa kollaasin ruokakuvassa esimerkiksi on tosi herkullinen sävymaailma. Pastellit tuntuvat juuri nyt erityisen heleiltä, samoin kuin vähän reippaammat sävyt – ehkä sävymaailma voisikin olla pitkästä aikaa taas jopa hieman kirkastumaan päin.

Ajaton ja elegantti sisustus

TRNK / Menu / Marimekko / Sundling Kicken

Elegantti, aikuismainen ja tyylipuhdas sisustus on ollut jo hetken nousussa ja kaikki merkit viittaavat siihen, että tänä vuonna trendi vain vahvistuu. Tästä tunnusmerkkejä on mm. isot peilit, viskoosi- ja kokolattiamatot, lasi, ylelliset kivilajit ja uniikit taide-esineet. Laadukkaat ja ajattomat huonekalut ja harmoninen sävymaailma täydentävät kokonaisuuden.

Rustiikkinen apteekkitunnelma

Gubi / Sundling Kicken / Artilleriet / Marimekko

Trendikkäin puun sävy on nyt ehdottomasti tumma. Vanhat tiikkilipastot, puuhuonekalut, tummat lattiat ja erilaiset rimoitukset ovat nyt vahvasti esillä. Tietynlainen pehmeä apteekkimainen vintagetunnelma on vahvasti esillä, ja toimii ehkä vähän edellä esitellyn karsitun ja hillityn sisustuksen vastapainonakin. Toisaalta trendit täydentävät myös toisiaan; klassisuus, tunnelmallisuus ja vintagehenkisyys yhdistyvät molemmissa.

Nouseva trendi

Lovely Linen / via Not on the high street / via Elle Decoration

Hauskaa on ollut huomata myös liilan hiljainen esiinmarssi. Vielä tämä trendi ei juuri ihmisten kodeissa näy, mutta tässä sävyssä on minusta ehdottomasti hittipotentiaalia. Omiin suosikkeihini voimakas violetti ei ole koskaan kuulunut, mutta oikein yhdisteltynä sävy on kieltämättä aika kiinnostava – ja ennen kaikkea virkistävän erilainen, onhan se nyt jotain aivan muuta kuin mitä on totuttu viime aikoina näkemään. Ehkä voisin kokeilla ihan tätä pienenä ripauksena omaankin kotiin, voimakas sävy kun nousee esille jo ihan pienessäkin yksityiskohdassa. Trendejä on hauska seurailla ja maustaa niillä toisinaan kotia pienin ripauksin, mutta kyllähän kaiken pohjana on suotavaa olla aina ajaton ja omannäköinen kokonaisuus. Tällaisilla pienillä yksityiskohdilla saa kuitenkin tuotua halutessaan kivaa virkistystä tämän keskelle.

Mitä mieltä te olette näistä sisustustrendeistä ja violetin värin noususta – uhka vai mahdollisuus?


Here´s my picks of interior trends in 2018: hues of red, classic and elegant look, dark wood and vintage vibes. The most interesting thing is that purple color, I can see it popping up here and there right now. What do you think, is this color the next big thing?

Kommentit (10)

 1. Ilkka Pekanheimo

  Onhan tässä hyviä ideoita, mutta trendejä ei tarvita. Kaikki sisustus tulee olla toimiva vielä 10-20 vuoden kuluttua, ei ainoastaan sinä vuonna, jona ne muka olivat trendejä. Kukahan on keksinyt tuollaisen käsitteen kuin trendi? Toki sen varjolla saadaan lehtiin ja blogeihin trendi-otsikoita.

  • Niin kerta

   Ehkä Ilkka sinä et tarvitse trendejä, mutta ei pitäisi sinulta olla pois, jos joku muu tykkää miettiä trendijuttuja, ja sisustaa trenditietoisesti. 🙂 Sinun kommentit ovat mielestäni turhan negatiivissävytteisiä. Jokainen saa sisustaa oman kotinsa niin kuin tykkää, et sinä päätä tarvitseeko joku trendejä vai ei. Hyvää uutta vuotta sinulle!:)

  • Ee

   Sisustuksen toimivuus ja trendit ovat kaksi eriasiaa mielestäni. Trendit nyt vaan on olemassa, halusi joku tai ei ja se on jokaisen oma asia haluaako niiä seurata vai ei 🙂 Päivitys tekee ite kullekkin ihan hyvää välillä, ei kaiken tarvitse olla ajateltu seuraavan 10-20 vuoden päähän. Toki egolokisuus ja kierrätys ym. huomioiden, ainekin näin olen Maijan sisustuksesta käsittänyt hänenkin toimivan, suosivan ajan kestävää ja käytettyäkin.

  • Maija

   Minusta trendit ja toimivuus eivät ollenkaan poissulje toisiaan, ne ovat kaksi eri asiaa. Koti voi olla toimiva ja ajaton, vaikka siellä joitain trendielementtejä olisikin näkyvissä. Itse kannustankin nimenomaan ajattomaan, kestävään, toimivaan ja omannäköiseen sisustukseen, mutta intohimoisena sisustajana tykkään toki seurailla myös näitä sisustuksen uusia tuulia. Näitä voi sitten omien mieltymysten mukaan tuoda pienin ripauksin kotiin, jos joskus kaipaa sinne piristystä tai pientä muutosta.

 2. Sarp

  Erittäin tyylikäs katsaus ajan ilmiöihin.
  Olen samaa mieltä kanssasi että isot linjat klassiseen tyyliin.
  Mutta seinämaalit, tekstiilit ja pienesineistö kaipaa päivitystä aika ajoin.
  Myös elämän muutokset tuovat liikettä sisustukseen.

  • Maija

   Kiitos! Ja juuri näin. Oikein kylmää ajatella sitä kertakäyttöisyyttä, kun koko kodin sisustus uusitaan vuoden parin välein. Kun satsaa laadukkaisiin ja ajattomiin klassikoihin, ei vaihtotarpeita juuri tule, vaan samat kalusteet toimivat hyvänä pohjana vuosikausia mukautuen tarpeen mukaan myös eri tiloihin ja asuntoihin. Mutta en halua kuitenkaan kodin jämähtävän vuosikaudeksi tismalleen samannäköiseksikään, välillä on mukava päivittää ilmettä juuri tällaisin pienin keinoin.

 3. Ee

  Sisustuksen toimivuus ja trendit ovat kaksi eriasiaa mielestäni. Trendit nyt vaan on olemassa, halusi joku tai ei ja se on jokaisen oma asia haluaako niiä seurata vai ei 🙂 Päivitys tekee ite kullekkin ihan hyvää välillä, ei kaiken tarvitse olla ajateltu seuraavan 10-20 vuoden päähän. Toki egolokisuus ja kierrätys ym. huomioiden, ainekin näin olen Maijan sisustuksesta käsittänyt hänenkin toimivan, suosivan ajan kestävää ja käytettyäkin. Hyvä katsaus tulevan vuoden trendeihin 🙂

  • Maija

   Näin minäkin ajattelen. Koti voi olla toimiva ja aikaa kestävä, vaikka sieltä olisikin bongattavissa myös joitakin trendijuttuja. Itse pidän hyvänä ohjenuorana sitä, että kodin pintamateriaalit, pääkalusteet ja yleisestikin ns. isot linjat ovat laadukkaita ja aikaa kestäviä, pienemmissä jutuissa kuten tekstiileissä ja pienesineissä voi sitten taas halutessaan leikitellä ja tuoda niiden avulla uutta ilmettä sitä kaivatessaan. Mutta tämä on vähän intohimokysymyskin – toiset nauttivat sisustuksesta ja haluavat ehkä tällöin luoda aktiivisemmin kotiin erilaisia tunnelmia, toisille se taas on yhdentekevämpää.

   Ja juu, trendejä on kaikkialla halusimme tai emme. Toisaalta se on ärsyttävää ja toisaalta ihan luonnollista: maailma kun kuitenkin menee koko ajan eteenpäin, ei se jämähdä paikoilleen.

 4. Sanna

  Kiitos Maijalle oivasta trendikoosteesta! Trendejä on tosiaan joskus hauska seurata, mutta siinä olen kyllä tismalleen samaa mieltä Ilkan kanssa, ettei kukaan tarvitse trendejä – halu noudattaa niitä on sitten eri asia. On aika surullista, että sisustusta pitäisi päivittää aika-ajoin, miksi? Jos vain piristyksen vuoksi tai elämän tyhjyyttä täyttämään, on siihen ekologisempiakin tapoja, kuin kuluttaminen!

  Ah, miten rakastan Huilin, ekologisen aikakauslehden mainoslausetta, se osuu niin ytimeen: ”Huilin tekijät uskovat, että olohuoneen ilme muuttuu vähintään yhtä paljon siitä, että siellä saadaan uusia oivalluksia, kuin siitä, että sohvatyynyt vaihdetaan.”

  • Maija

   Asia on juurikin näin – eihän trendejä mihinkään varsinaisesti tarvita, mutta ne nyt vain ovat olemassa, halusimme tai emme. Paljon on kiinni omasta mieltymyksistä ja intohimon kohteista haluaako niitä seurata, noudattaa tahi käyttää aikansa johonkin ihan muuhun asiaan. Itse olen intohimoinen sisustaja ja tämän suhteen ajan ilmiöt kyllä kiinnostavat, mutta eri asia on millä skaalalla niitä toteuttaa. Itse nautin suunnattomasti siitä ajatuksesta, että minun ei tarvitse hankkia uutta ruokaryhmää tai vaikka sohvaa seuraavaan 15-20 vuoteen, vaan hankkimani asiat ovat todennäköisesti täysin käypiä vielä tuohonkin maailmanaikaan. Joskus voi kuitenkin olla kiva laittaa pöydälle pöytäliina tai vaikka uusi maljakko, kattaa vähän eri lailla tai kokeilla vaikka kokonaisuuteen uutta mattoa. Kodilla on minulle iso merkitys ja siellä puuhailu antaa henkilökohtaisesti minulle paljon hyvää mieltä, mutta näinhän ei tietysti ole eikä tarvitsekaan olla kaikkien kohdalla. 🙂

   Osuva tuo Huilin mainoslause, tykästyin siihen myös!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *