Blogit
Pihkala

UUDET IKKUNAT VANHAAN TALOON – MALLIVAIHTOEHTOJA JA IKKUNOIDEN VALINTAA

yhteistyössä Sydänpuu
 kuva Sydänpuu
Jokin aika sitten kerroin blogissani vierailustamme Sydänpuun ikkunatehtaalle. Tämän tutustumiskäynnin päätteeksi laitoimme myös oman ikkunatilauksemme eteenpäin, ja jäimme odottelemaan marraskuulle lupailtua ikkunatoimitusta. Syksy hujahti äkkiä, parhaillaan ikkunamme ovat työn alla ja niiden pitäisi saapua meille ihan näinä viikkoina. Lähiaikoina on siis tiedossa jo varsin mukavia ja talon ulkonäköä muuttavia asennushommia!
Ikkunamalleista ja meidän tilauksestamme lupailin kertoa ihan erikseen omassa postauksessa, sillä juttua näistä riittäisi vaikka kuinka pitkälle. Nyt onkin aika syventyä näihin asioihin hieman paremmin ja hypätä hetkeksi takaisin ikkunoiden maailmaan.
Koska Sydänpuun tuotteet valmistetaan käsityönä mittatilauksen mukaan, on vaihtoehtoja käytännössä ihan rajattomasti. Näyttelytilassa oli esillä muutamia yleisimpiä ikkunamalleja, mutta kaikkea saa tarvittaessa – vaikkapa tismalleen olemassa olevan mallin mukaisen ja näköisen ikkunan. Sydänpuu toimittaakin ikkunoita useisiin museon suojelemiin rakennuksiin, mutta toki myös uudiskohteisiin, joissa halutaan laadukkaampi ja yksilöllisempi lopputulos.
 
Näyttelytilasta löytyi ruutua ja T-ikkunaa, välipuilla ja ilman. Meille mallivalinta oli kohtuullisen helppo, sillä halusimme ehdottomasti noudattaa talon vanhaa ikkunamallia. Malliksi valikoitui siis perinteinen T-ikkuna, ja pihan puoleiset isommat ikkunat tulevat alkuperäisen mukaisesti ns. kolmiosaiseksi T-ikkunaksi. Ikkunoiden yläosaan halusimme jakopuut, jotka jakavat yläosan kolmeen tai viiteen pikkuruutuun ylläolevan mallin kaltaisesti. Tällaiset jaot oli alkuperäisissä talon piirustuksissa, ja muutenkin minusta tuo yläosan pikkuruudukko on aika kiva yksityiskohta. Se tuo vähän lisää tunnelmaa ja vanhanajan pehmeyttä malliin.
kuva Sydänpuu

Sydänpuun ikkunoissa mahdolliset välipuut menevät aina ikkunalasin läpi, eli ikkunassa on oikeasti erilliset ruudut. Tällä on suuri merkitys ikkunoiden ulkonäköön; valtaosassa niin sanotusti vanhaa jäljittelevistä ikkunoista kun on vain lasin päälle kiinnitetyt irtoristikot, jolloin lopputulos ei ole lähellekään sama. Pieni, mutta hyvin oleellinen asia autenttisen lopputuloksen tavoittelussa.

Ikkunoiden puiteprofiileissa on erilaisia vaihtoehtoja, rakennuksen arkkitehtuurin mukaan voi profiiliksi valita yksinkertaisen Funkkiksen, klassisen Jugendin tai vähän koristeellisemman Kartano-profiilin. Meillä vaihtoehtoina oli luonnollisesti kaksi viimeisintä, joista loppujen lopuksi päädyimme Kartanoon. Tätä oli käytetty useimmissa malli-ikkunoissakin, ja lopputulos näytti oikein hyvältä. Sopivan vanhanaikaiselta, muttei kuitenkaan liian koukeroiselta.

Ikkunan mallin ja puiteprofiilin lisäksi valittavana ovat vielä hienot pienet detaljit, joiden avulla ikkunoiden tunnelmaa ja ulkonäköä saa viilattua suuntaan jos toiseenkin. Heloissa on rutkasti valinnanvaraa, käytössä on mm. koko Rakennusapteekin valikoima. Messinkiä ja terästä, myrskyhakoja ja vanhanmallisia saranoita… Pienimmissäkään yksityiskohdissa ei tingitä ja hyvä näin, sillä detaljeillahan on tunnetusti iso merkitys.
Tällaiset salvat me päädyimme valitsemaan omiin ikkunoihimme. Malli on kaunis ja sopivan yksinkertainen, johon messinki tuo kuitenkin oman säväyksensä. Myös muut helat tulevat olemaan messinkisiä valkoisia perinnesaranoita lukuun ottamatta. Jännä nähdä lopputulos kaikkine yksityiskohtineen sitten kohta.
Myös itse lasiin on saatavilla vaihtoehtoja. Ikkunat ovat täysin nykytekniikan mukaiset selektiivilaseineen ja argon-kaasuineen, mutta ulommaiseksi valitsimme konevedetyn lasin. Tämä on nykylasia eläväpintaisempaa, ja jäljittelee vanhan ajan vääristelevää ikkunalasia. Kuvassa ihailemme näytettä puhalletusta lasista, jossa on vielä konevedettyä lasia enemmän elävyyttä ja ilmakupliakin. Tämä lasi on kuitenkin sen verran arvokkaampaa, että se sai jäädä tällä kertaa vain ihailun asteelle.
Tässä upea pitkä espanjolettisulkija, joka on koru jo itsessäänkin. Näiden kaikkien detaljien kanssa oli olo vähän kuin karkkikaupassa, hienoja ja houkuttelevia yksityiskohtia oli saatavilla vaikka millä mitalla.
Mutta ei tässä vielä kaikki; Sydänpuun valikoima ei suinkaan ulotu vain ikkunoiden saralle. Yritys valmistaa kaikenlaisia ovia niin sisälle kuin uloskin. Myös näissä on käytännössä kaikki mahdollista, helavalikoima on laaja ja malleissa riittää valinnanvaraa. Vaikka ainakin toistaiseksi pysyttelemmekin pelkissä ikkunoissa, herättivät nämä ovetkin kyllä aikamoista ihastusta… Kuinka herkullinen yksityiskohta tuo värillinen ruutukin olisi!
Suosikkini taisi kuitenkin olla tämä astetta yksinkertaisempi rintamamiestalotyylinen ovi. Hienostunut helmenharmaa väri oli luonnossa todella kaunis ja soma simppeli yläikkuna kuin kruunu oven päällä. Aivan ihana kokonaisuus!

Kaikenlaisia
sisäoviakin on saatavana, peiliovista näytteillä oli sekä
täysranskalaista että puoliranskalaista mallia. Meillä on alkuperäisiä
puoliranskalaisia peiliovia jäljellä vain kaksi kappaletta, niitä
tarvittaisiin siis reippaasti lisää. Alkuperäisenä ajatuksena oli etsiä
ja kunnostaa samanlaisia käytettyjä ovia, mutta olen huomannut, että
oikeankokoisia ja samannäköisiä ovia on hieman haaastavaa löytää
useampaa kappaletta… Jos vanhojen ovien metsästys ei millään luonnistu, on takaporttina aina
muutaman oven teettäminen. Tekijä ainakin on tässä tapauksessa jo tiedossa.
kuva Sydänpuu
Me tilasimme
ikkunamme suoraan Sydänpuun kautta, mutta yrityksellä on myös jälleenmyyjiä
ympäri Suomea. Esimerkiksi Turun seudulla Sydänpuun ikkunoita myy Sarokas. Ylläoleva
referenssikohde saattaa sekin olla tuttu monelle turkulaisille, kyseessä on
nimittäin Åbo Akademin Arken ihanine ruutuikkunoineen. Bongasin myös referenssilistasta mm. turkulaisravintola
Blankon talon ikkunat, jotka nekin ovat Sydänpuun käsialaa.

Nyt
jäämme innolla odottelemaan ikkunoitamme, raporttia seuraa taas, kunhan
pääsemme asennushommiin. Jo nyt, ennen lopputuloksen näkemistäkin, olen todella
tyytyväinen siitä, että päätimme panostaa ikkunoihin. Ne ovat kuitenkin talon
kruunu ja erittäin tärkeä osa onnistunutta lopputulosta. Näillä eväillä ei
ikkunoista voi tulla kuin hienot ja veikkaanpa, että julkisivut tulevat
radikaalisti muuttumaan niiden asennuksen myötä. Huolella suunnitellut mallit
ja laadukkaasti tehdyt ikkunat tekevät niin paljon rakennuksen ulkonäköön ja olen varma, että lopputulos tulee olemaan ihan mieletön. Kohtahan se nähdään!
http://sydanpuu.com/

Kommentit (2)

 1. Jutta// Projekti Verkaranta

  Ikkunoilla on ihan todella suuri merkitys talon julkisivussa ja kokonaisilmeessä. Hienoa, että kunnioitatte vanhaa ja valinnat on tehty sen mukaisesti. Todella usein näkee vanhoja saneerauskohteita, joiden ikkunat ovat vain valittu suoraan perusvalikoimasta yhtään katsomatta talon tyyliä /aikakautta. Se on kyllä sääli! Hienosti teillä hommat etenee! Ja kiva kun jaat meillekin näitä vinkkejä ja remppakuulumisia. Se on todella mielenkiintoista!

  • maija

   Juurikin näin! Ihan liian usein näkee vanhoja taloja, jotka on pilattu vääränlaisilla ikkunoilla. Me haluttiin panostaa nimenomaan ikkunoihin, sillä niillä on niin suuri merkitys koko talon ilmeeseen. Sinänsä tietysti oli harmi, että alkuperäisiä ikkunoita ei ollut jäljellä, mutta onneksi on tällaisia yrityksiä, joilta saa vastaavat nykyajan tekniikalla varustettuna. En malttaisi odottaa lopputulosta, uudet ikkunat muuttavat varmasti talon ulkonäköä ihan huimasti.

   Kiva kuulla, että seurailet innokkaana näitä remppajuttuja, kivaa viikonloppua ja tsemppiä remppailuihin myös sinne suuntaan!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *