Tunnelmia naistenpäivän iltana

Ihanaa sunnuntaita ja hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Onko teillä päivään sisältynyt jotakin erityistä tekemistä, ehkä kukkia, suklaata, pientä hemmottelua? Täällä päivä on kulunut tuikitavalllisissa merkeissä, pienen flunssan kourissa. Koira se on ulkoilutettava kuitenkin ja päivälle varatut hommat tehtävä, joten siinä tämä sunnuntai on sujahtanut missä muutkin päivät.

Naistenpäivä on kirvoittanut somessa hyvää ja aiheellista keskustelua, kannattaa käydä lukaisemassa ainakin Modernisti Kodikas– blogin Kertun ja Homevialauran ajatuksia naistenpäivän vietosta. Allekirjoitan itsekin nämä ajatukset, miksipä tänä tasa-arvon vuosituhantena pitäisi olla päivä, jolloin nimenomaan naiseksi syntyneitä lahjotaan kukin ja suklain. Itse en tosin tätä kukkagatea ota niin vakavasti, kukkia sun muita pieniä muistamisia on aina mukava saada – oli sitten naistenpäivä tai mikä päivä tahansa. Mutta jos naistenpäivän tarkoituksena on puhua tasa-arvosta ja naisten oikeuksista, on kieltämättä hassua, että päivän taustalla on sitten kuitenkin tämä vähän nurinkurinen ajatus, jossa perinteiset sukupuoliroolit jylläävät.

Itse ajattelen, että pisimmälle pääsee käyttäytymällä itse niin kuin toivoisi muiden käyttäytyvän – tämä klassinen ohjenuora toimii oikeastaan ihan missä kontekstissa tahansa. Eli tukemalla, tsemppaamalla ja arvostamalla muita työssään ja toimissaan, mutta muistamalla myös oman työn ja itsensä arvon. Itse esimerkiksi en osaa ollenkaan käyttää itsestäni naisyrittäjä-termiä, ihan yrittäjiä tässä ollaan siinä missä muutkin. Siltikin etenkin naisille työelämä on edelleen haaste: palkka-asioissa naisen euro on se kuuluisa 80 senttiä, ja esimerkiksi raskautta suunnittelevan yrittäjänaisen pitäisi huomioida tuleva raskaus eläkemaksuissaan jo hyvissä ajoin ennen kuin koko raskaudesta on edes tietoa taatakseen edes jotakuinkin kohtuullisen tuen äitiyslomalleen. Tällaisista koukuista tosiaankin pitäisi päästä eroon.

Ympärilläni on paljon mahtavia, rohkeita, sitkeitä ja aikaansaavia naisia – ja miehiäkin, joista on ilo ottaa esimerkkiä ja inspiroitua. Suuren osan heistä olen tavannut – tai ainakin heidän elämäänsä seurannut – somen välityksellä. Moni kokee somen luovan negatiivisia paineen, riittämättömyyden ja turhan vertailun tunteita; sitäkin se varmasti voi olla, mutta oma kokemukseni somesta on ihan päinvastainen. Minusta sitä kautta saa nimenomaan tsemppausta, tukea ja innostusta sekä löytää uusia samanhenkisiä tuttavuuksia. Parhaimmassa tapauksessa tästä saa mukavaa intoa ja boostia myös omaan tekemiseen; kun työpäivät sujuvat pitkälti kotoa käsin, on kiva, että luurin päässä säilyy yhteys muihin saman alan tekijöihin tai omia juttuja seuraileviin – vaikka myönnetäänkin, että itse saisin aktiivisempikin näissä hommissa olla.

Nämä naistenpäivän kukkaset ostin ihan itse – en siksi, että on naistenpäivä, vaan koska halusin jotain nättiä ja keväistä kotiin. Ihan parissa yössä magnolian nuput ovat kehittyneet jo näinkin isoiksi, puhkeavat kukkaan minä hetkenä hyvänsä. Voiko hurmaavampaa kukkaa olla! Nyt innostaa juuri tällaiset selkeät ja simppelit oksat, ne ovat niin kevättä. Isot, veistokselliset oksat toimivat myös kivana sisustuselementtinä pöytätasoilla; näyttävät oksat eivät juuri muuta vierelleen kaipaa.

Suloinen kuvausassistenttini piti toki myös ikuistaa. Hän on innolla mukana kaikessa mitä touhuankin, ja pieni nassu ilmestyy usein kuviini ihan kysymättäkin – varsinainen photobomber tämä tyttönen. Ja jos en ole tarkkana, katoaa kirsun ulottuvilla oleva kuvausrekvisiitta varsin nopeasti muihin maisemiin.

Alussa mainitsemieni Kertun ja Lauran mainioiden kirjoitusten ohella voisin antaa naistenpäivän lukuvinkiksi Design Stories -verkkojulkaisun jutun Woodnotesin taiteellisesta johtajasta, pitkän ja moninaisen uran luoneesta Ritva Puotilasta ja hänen inspiroivasta kodistaan. Itse tein samaiselle sivustolle artikkelin inspiroivista naissuunnittelijoista, jotka ovat tavalla tai toisella toimineet suunnannäyttäjinä omana aikanaan. Designalahan on perinteisti ollut varsin miesvoittoinen, joten naisilla on tässä tosiaankin ollut iso sarka kynnettävänään. Tämä juttu löytyy puolestaan tämän linkin takaa.

Mukavaa naistenpäivän iltaa ja iloa uuteen viikkoon!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *