Tunnelmia ja havaintoja Tukholman kalustemessuilta

Gemla

Terveisiä Tukholman kalustemessuilta! Lähdimme tiistai-iltana pikavisiitille Tukholmaan työporukan kera, nyt lyhykäisestä reissusta on jo palattu kotiin ja seuraavana vuorossa on messujen annin purkaminen. Reissu oli tosi inspiroiva ja antoisa, monenmoista ehti nähdä jo lyhyessäkin ajassa, vaikka Stockholm Design Weekin myötä messujen lisäksi myös kaupungillakin olisi riittänyt vaikka mitä tapahtumia. Ehkäpä ensi kerralla täytyy varata aikaa myös näihin.

Instagram-seuraajani ovatkin jo päässeet mukaan messutunnelmiin, nostin messuilla tallentamiani Insta Stories -pätkiä myös profiilini kohokohdiksi, jotta näitä pääsee tutkimaan myös jatkossa. Tässä ensimmäisiä tunnelmia ja huomioita messujen annista ja siellä erityisesti esille nousseista teemoista, väreistä ja elementeistä:

Muuto

Magis

Kristina Dam

Ruosteiset punaoranssit ja vahvat ruskeat

Hehkuvat ja lämpimät punaoranssin sävyt olivat kiistatta messujen väritrendi numero 1. Huomiota herättäviä sävyjä näkyi tosi monella osastolla aina suurista designbrändeistä pienempiin toimijoihin.  Sävyissä oli variaatioita jos jonkinlaiseen suuntaan, mutta tietty maanvärisyys ja murrettu sävy leimasi näitä kaikkia: puhtaan heleitä sävyjä ei niinkään messuilla näkynyt.

 

Pholc 

Swedese

Muuto

&Tradition

&Tradition

Keltaisen sävyt

Mieleeni jäi myös erilaiset keltaiset ja etenkin vaalea keltainen, joka nousi mielenkiintoisesti esillä useammassakin osastossa. Pholcin osastolla ihastelin kaunista, haalean vaaleaa keltaista, se oli erityisen ihana sävyvalinta. Minusta keltaisten sävyjen (ja etenkin tuon vaaleankeltaisen) nousu on tosi kiinnostavaa; näitä sävyjä ei ole näkynyt pitkään aikaan yhtään missään ja tuntuvat kai siksikin tosi raikkailta. Nähtäväksi jää, miten nämä sävyt nousevat kuluttajien suosioon – ehkäpä tämä trendi tuleekin näkymään enemmänkin mausteena esineissä ja kodin pienissä yksityiskohdissa.

String

Lintex 

Kasthall

Lintex

Neutraali ylellisyys

Väri-iloittelun lisäksi messuilla oli nähtävillä myös trendikästä, sävy sävyyn vaaleilla ja harmonisilla väreillä toteutettuja osastoja. Stailaajatähti ja sisustusidolini Lotta Agaton oli tiiminsä kanssa toteuttanut messuille useamman osaston, yllä olevat kuvat ovat kaikki heidän toteutuksistaan. Varsinkin Stringin osasto oli superkaunis ja kaikki osastot toistivat suunnittelijalle tyypilliseen tapaan taitavaa ja hallittua sommittelua, mutta silti kritisoin hiukan osastojen samankaltaisuutta, olivat kaikki ihan samasta muotista. Itse suunnittelijana pyrkisin mieluummin tekemään vähän erilaisia, brändien näköisiä kokonaisuuksia, joissa jokaisessa olisi jotain mielenkiintoista ja uudenlaista katsottavaa – nämä tuntuivat sen sijaan vain toistavan itseään ja tarjosivat sitä samaa suunnittelijalle tyypillistä neutraalia ja hillittyä luksusta ilmentävää linjaa, jota on totuttu näkemään jo aiemminkin. Mutta kaunista jälkeä toki, sitä ei käy kieltäminen.

Flos

Flos

Tyylipuhdas italialaishenki

Skandinaavisen tyylin lisäksi messuilla oli havaittavissa myös tietynlaisia italialaishenkisyyden nousua – luonnollisesti etenkin italialaisfirmojen keskuudessa, heh. Minusta tämä näytti tosi raikkaalta, ihastelin kovasti esimerkiksi ylläolevan kuvasarjan ensimmäisen kuvan väriyhdistelmää: kirkkaanpunaista ja vaaleansinistä. Flosin osasto oli myös tyyliltään hyvin niukkaeleinen ja esitteli merkin uusimpia näyttäviä kokeellisia valaisimia, jotka menevät tyyliltään myös tähän samaan kategoriaan. Flosin osastolla ihastutti myös pehmeät pastellit, joita oli käytetty valaisimien taustalla, nämä hempeät sävyt toivat mukavaa kontrastia virtaviivaisen pelkistettyihin valaisimiin.

 

Hallittu runsaus

Tyylien kirjo messuilla oli iso: niukan minimalistisuuden lisäksi nähtiin myös runsaita ja värikkäitä osastoja. Kotimaisen Adean osastolla runsautta toivat värikkäät ja rennon rönsyilevät kukka-asetelmat ja William Morrisin perinteiset kukkakuosit, joita oli käytetty modernien huonekalujen verhoiluihin. Ihanan virkistävää! Tuo Morrisin kankaalla verhoiltu puurunkoinen Harper-sohva valittiin myös Plaza Interiör -lehden messusuosikiksi, eikä suotta.

Verhot

Verhoja bongasin tosi monelta osastolta – ne ovat kiistatta eräs tämän hetken suurimpia trendielementtejä. Etenkin pitkiä verhovetoja ja vähän paksumpia kankaita näkyi todella paljon, ne oli rypytetty yleisimmin loivalle laskokselle. Kvadratin osastolla vietimme pitkän tovin, teimme vähän uusia hankintoja Koodin kangasmalleihin ja ihailimme uutuuskankaita. Kvadratilla ja heidän omistuksessaan olevalla Kinnasandilla onkin mielestäni ehkä maailman ihanimmat kankaat – ovat yleisilmeeltään moderneja, struktuuriltaan kiinnostavia ja värivaihtoehdot ovat mielettömiä. Ja laatu on luonnollisesti myös erittäin kohdillaan.

Neri&Hu installation

Carl Hansen

Rimoitukset

Puuta näkyi edelleen paljon, ja puu oli noussut myös osastojen sisustuselementiksi. Rimoitukset ja erilaiset puupaneloinnit ovat edelleen pinnalla, näitä bongasin useammalta osastolta, joskin suurin trendi näyttää näiden suhteen hieman väistyneen muualle. Värit vaihtelivat hyvinkin tummasta vaaleaan puuhun ja paneloinnit koko seinän mittaisista näyttävistä elementeistä matalampiin puolipanelointeihin.

Vieser X Durat

Lempiosastoikseni messuilla nousi Muuton ja &Traditionin osastot, molemmissa oli huikeita värejä, mielettömän kauniita kalusteita ja taitavia esillepanoja. Muuton väriyhdistelmät olivat merkille tyypilliseen tapaan raikkaat ja omaleimaiset, &Tradition puolestaan tarjoili vähän ylellisempää ilmettä ja upeita kalustekokonaisuuksia. String oli myös kokonaisuutena mieletön ja asetelmat silmiähiveleviä. Myös kotimaisen Adean osasto nousi yhdeksi suosikikseni – pidin paljon sen tietynlaisesta runsaudesta, värikkäistä kukka-asetelmista ja Morrisin kankaista, jotka tuovat ihan uudenlaista henkeä modernin yksinkertaisiin kalusteisiin. Toinen kotimainen suosikkini on yllä olevissa kuvissa näkyvä Vieser X Durat -osasto, joka esitteli duratista tehtyjä tuotteita ja Vieserin kanssa yhteistyössä tuotetun modernin lattiakaivomalliston, joka on tehty niin ikään durat-materiaalista. Kauniiden väriyhdistelmiä ja ihanan pelkistettyjen minikylppärikokonaisuuksien suunnittelusta vastasi taitava Linda Bergroth. Aivan ihana!

Messukuvia on jäljellä vielä iso liuta, joten palaan vielä messutunnelmiin suosikkiosastojeni tarkempien esittelyjen ja pienempien kiinnostavien yksityiskohtien myötä.

 

Messutrendit 2019 pähkinänkuoressa:

  • reippaat värit: erisävyiset punaoranssit, vahvat ruskeat, keltaisen sävyt…
  • hillitty luksus: pelkistetyn ylelliset kokonaisuudet
  • verhoilla sisustaminen
  • runsaus vs. minimalismi: kontrastit värissä, materiaaleissa ja esillepanoissa
  • palikkamaiset sohvat
  • avohyllyt
  • matalanukkaiset matot
  • näyttävät heinä- ja kukka-asetelmat
  • moodboardien paluu

Greetings from Stockholm Furniture Fair 2019! I visited there yesterday, here´s some notes and favourites from the fair. There were a lot of bright and bold colors used at the fair, especially reds, oranges, browns and yellows were widely shown. I think soft yellow colors were particularly interesting, we´ll see how popular they will be during the year. Also there were some subtle and minimalistic stands such as the ones designed by Lotta Agaton team – beautiful as always. I will present my favourite stands separately lately, here´s just a random mix of inspiring things, colors and details.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *