TUNNELMAA PERINNEIKKUNOISTA

Saan tasaiseen tahtiin kysymyksiä remontissa käyttämistämme materiaaleista ja tuotteista, ja yritänkin vastailla niihin parhaani mukaan niin postausten yhteydessä kuin erillisissä viesteissäkin. Yksi erityisesti kehuja ja kiinnostusta herättäneistä asioista ovat meidän talon ikkunat, jotka uusittiin kokonaisuudessaan remonttimme yhteydessä. Ikkunoista olen postaillut aiemminkin niiden tilauksen ja vaihdon yhteydessä, mutta koska tästä on vierähtänyt jo aikaa, ajattelin pienen tilannekatsauksen olevan nyt paikallaan. Tässä välissä remontti on kuitenkin edennyt huimasti, ja ikkunat ovat saaneet kavereikseen valmiit pinnat ja lopputuloksen viimeistelevät listat. Jos ennenkin ikkunat olivat kauniit, ovat ne päässeet nyt listojen myötä oikeuksiinsa vielä ihan uudella tavalla!


Aluksi lienee kuitenkin paikallaan pieni pohjustus aiheeseen. Lähtötilanne oli meillä aika ankea, tässä kuva muistin virkistykseksi. Taloon oli vaihdettu 80-luvulla tummanruskeat ikkunat, koko ja malli sentään yritti vähän noudatella alkuperäistä T-ikkunaa, mutta siihen se sitten jäikin. Kun vielä karmit paljastuivat purkutöissä huonokuntoisiksi ja energiatehokkuus oli heikko, oli päätös sillä sinetöity: vaihtoon menee. Ikkunathan ovat yksi merkittävimmistä osista taloa niin julkisivua kuin sisätiloja ajatellen, niinpä halusimme panostaa remontissa erityisesti juuri näihin. Tämä kannatti, sillä talon tunnelma muuttui ikkunoiden vaihdon myötä ihan toisenlaiseksi!
perinteiset ikkunat
Toiveissamme oli mahdollisimman alkuperäisen kaltaiset perinneikkunat ja niinpä valintamme kääntyi joutsalaisen ikkunavalmistaja Sydänpuun puoleen. Tehdasvierailusta voit lukea tarkemmin tästä postauksesta, mallin valintaa ja erilaisia vaihtoehtoja käsiteltiin puolestaan täällä. Vasta-asennettuihin ikkunoihimme voi kurkata tässä jutussa. Huh, kuinka noista talvisista kuvista tuntuukaan olevan aikaa, remontti oli sisäpuolelta tuolloin vielä ihan alkutekijöissään.
Valitsimme ikkunoiden mallin talon alkuperäisten piirustusten mukaan, jo niissä ruokasaliin ja olohuoneeseen oli piirretty isot kolmiosaiset T-ikkunat ja muualle taloon yksinkertaiset T-ikkunat, kaikki pienillä yläruuduilla varustettuina. Valinta osui oikeaan, kylläpä vain ikkunat ovat komeat paikassaan! Kahdesta ylemmästä kuvasta voi verrata eroa vanhan ja nykyisen välillä. Toki ympärillä on muuttunut paljon muutakin, mutta ero tunnelmassa on silti sellainen, ettei sanoja juuri enää näiden kuvien jälkeen tarvita.
vanha talo
Erityisesti ikkunoissa ihastuttaa niiden hienot detaljit: messinkiset helat (joissa löytyy muuten vaihtoehtoja joka tyylisuuntaan sopiviksi), kauniit puiteprofiilit ja perinteiset sisään- ja ulospäin avautuvat ikkunat (tässäkin on vissi ero tyylissä ja ulkonäössä, vaikka tosin käytännöllisyys on sisäänpäin aukeavien puolella). Puhumattakaan konevedetystä lasista, joka tekee pientä aaltoilua ja vääristymää lasiin aitoon vanhan ajan tyyliin sopivasti. Tästä lasista olenkin saanut useita kyselyjä, kerrotaanpa siis täälläkin, että minusta se oli oikein hyvä valinta. Ikkunoidemme sisäpuolella on normaali lasi ja konevedettyä on vain ikkunoiden ulkopuolella. Silti aaltoilu näkyy hyvin, toki toisissa enemmän kuin toisissa, mutta elävyyshän ja vaihtelevuushan tässä juuri on se ajatuskin. Kovin paljon lisäkustannuksiakaan ei tästä valinnasta tullut, joten minusta se on ehdottomasti harkinnan arvoinen. Taas pieni yksityiskohta, mutta tuo tehokkaasti lisää autenttista vanhan ajan tunnelmaa.
vanhan talon ikkunat
Ikkunat olivat komeat jo ensinäkemältä, mutta nyt listoitusten jälkeen ne pääsivät vasta oikein kunnolla oikeuksiinsa. Leveä karmilista jatkaa tyyliä ja kehystää ikkunan kauniisti, nyt ne todellakin ovat tilojen kruunuja. Tähän ruokasalin ikkunaan, kuten pariin muuhunkin, on suunnitteilla vielä verhot, täysin valmiin ilmeen näettekin vasta tuonnempana kaikkien yksityiskohtien valmistuttua. Kaikkia kauniita ikkunoita en henno kuitenkaan peittää, vaan osa saa jäädä ilman verhoja.
Siinä missä oleskelutilojen ikkunat ovat näyttävän isot, on keittiössä, olohuoneen toisella sivulla ja vessassa puolestaan nämä kapeammat T-ikkunat. Varsinkin keittiöstä tuli näiden myötä ihan eri oloinen, paljon kotoisampi ja valoisampi. Alkujaanhan tuossa oli vain yksi ruskea ikkuna suurin piirtein keskellä tilaa, ja tilakin oli miltei puolet nykyistä pienempi. Keittiön ulkoseinä on sen verran paksumpi, että siihen sattui tulemaan myös talon leveimmät ikkunapenkit – ne ovat ihan täydelliset yrteille, kynttilöille, kasveille ja kaikelle muulle kauniille. Vielä en ole ehtinyt hankkia ikkunoille pitkää riviä yrttejä, mutta sen aion kyllä tehdä. Runsaat yrttirykelmät ovat minusta äärettömän kauniita ja kotoisia juuri tällaisen ikkunan rinnalla.
Yläkerran ikkunatkin mukailevat vanhaa: täällä ikkunat ovat kolmijakoisia, ja yläosan T-puite on jätetty tilan mataluuden vuoksi pois. Kapea vaakapuite yhdistää kuitenkin ikkunat alakerran vastaaviin.Tämä työhuoneen ikkuna oli erikoistapaus, sillä naapuritalon läheisyyden vuoksi kaikkiin tämän seinämän ikkunoihin (eli tähän ainoaan huoneeseen) piti asentaa määräysten mukainen paloikkuna. Tässä kohtaa perinnemallit sai unohtaa, sillä paloikkunan tulee olla yhtenäistä lasia. Ikkuna toteutettiinkin kaksiosaisena: ulkopuite tuli Sydänpuulta, jotta julkisivu säilyi yhtenäisenä. Sisäpuoleksi tilasimme sitten erillisen paloikkunan. Ulkoa päin eroa ei huomaa ollenkaan, mutta mikään kaunotar tämä ei sisältä päin katsottuna kyllä ole. Tuohon onkin tulossa runsaat verhot, jotka vähän häivyttävät tuota ikkunaa ja samalla myös tuota tylsää naapurin seinää.
Meidän makuuhuoneen puoleisessa päädyssä ei tuota ongelmaa onneksi ollut, vaan tänne saimme ihan kokonaisen Sydänpuu-ikkunan talon muuhun tyyliin sopivasti. Näin jälkikäteen ajatellen yläkerran ikkunat olisivat voineet olla vähän korkeammatkin, ne kuitenkin tilattiin ennen yläpohjan avaamista, joten tilan lopullista korkeutta pystyi vain arvailemaan. Huonekorkeutta saikin lopulta tilaan pikkuisen arvioitua enemmän, joka tietysti oli positiivinen juttu, mutta ikkuna jäi sitten niille sijoilleen. Listoituksen jälkeen sekin kyllä näyttää minusta jo oikein sopusuhtaiselta ja jopa aika isolta huonetilaan nähden… Tähänkin on tulossa vielä verhot ihan nukkumamukavuuden takia, ja hyvähän niillekin on jäädä tilaa. Nyt kuitenkin nautin, kun näen aamulla herätessäni suoraan sängystä kauniin ikkunan ja sen takaa kuultavan taivaan. Itse herään selkeästi parhaiten luonnonvaloon, niinpä valoisuuskaan ei haittaa – varsinkin kun on näin nätti ikkuna ja kaunis maisema, joka sen takaa aukeaa.
Seuraavaksi työn alla on ne mainitsemani verhot, tangot odottelevat jo täällä asennusta. Sittenpä vain verhoja ompelemaan, ja ikkuna-asiat ovat tältä puolelta taputeltu. Ulkopuolelle pitäisi vielä askarrella ikkunasmyygit, tämä homma on jäänyt auttamattomasti kaiken muun jalkoihin. Näiden valmistuttua kurkataan ikkunoita ja julkisivua vielä paremmin ulkoa päin, tässä yhteydessä on luvassa myös herkullisia ennen-jälkeen kuvia. Ja kyllähän valmista lopputulosta vielä sisäpuoleltakin näytetään, muutama ennen-kuva lienee paikallaan myös tuolloin. Näitä juttuja odotellessa kannattaa ikkunoista kiinnostuneen lukaista jo alussa mainitsemani aihetta käsittelevät aiemmat postaukset:
 Uudet ikkunamme

Our windows are new, but they look like they were
originals. We ordered them from Finnish window manufacturer Sydänpuu, and the
result is stunning. I love all those fine details, brass fittings, beautiful wooden
profiles and old fashioned wavy glass. They were worht every penny, the new
windows changed the look and the athmosphere of our house significantly better.
Ikkunat Sydänpuu/Rakentajan Sarokas. Tuotteista saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan. 
Kommentit (9)
  1. Niin kauniit! Mietein vaan, että eikö tuohon paloikkunaan saisi kehiteltyä jotkut kehikot missä olisi nämä helat sun muut silti ihan vain juuri tämän yleisen ilmeen takia, vai onko sitten sen arvoista? 🙂

    1. Kiitos, nuo ikkunat ovat kyllä ehdottomasti tämän talon koru! No periaatteessa jokin kehikkoratkaisu voisi kyllä toimia tuossa. Mutta en tosiaan tiedä sitten olisiko se sen arvoista, kun tulevat verhotkin jo vähän tuota peittävät… Ehkä täytyy ensin laittaa ne paikkaansa ja katsoa sitten, tarvitseeko kohta vielä lisäapua. 🙂

  2. Hannele Ruusukummusta
    24.9.2016, 07:32

    Kyllä ikkunat tekevät paljon kodin ulkonäköön….ihanat vanhanajan ikkunat♥

    1. Nimenomaan, ikkunoiden tuoma muutos vanhasta nykyiseen on ollut kyllä huima! Ei meinaa oikein edes samaksi taloksi uskoa. Ehdottomasti parhaita päätöksiämme tässä remontissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *