Blogit
Pihkala

TIILTÄ JA PUUPANEELIA – INSPIRAATIOTA 60- JA 70-LUVUN KOTIIN

Tiedättekin ihastukseni vanhoihin taloihin, remonttimme myötä tämä tuntuu vain kasvavan. Useimmiten tänne poimimani inspiraatiokuvat ovatkin vuosisadan taitteen asunnoista, joiden tyyli on taattu: lankkulattioita, korkeita jalkalistoja, kakluuneja ja ruutuikkunoita. Vuosisadan alkupuolen lisäksi ihailen kuitenkin kovasti muitakin aikakausia, esimerkiksi 60-70-lukujen arkkitehtuuri on linjakkuudessaan minusta todella kaunista. Nyt seuraakin inspiraatiota vaihteeksi tämän aikakauden henkeen.
Tässä asunnossa on monia 60-70-luvulle tyypillisiä piirteitä: paljon tiiltä, paneelikattoja, isoa ikkunapintaa, avotakka ja keskiruskea puulattia. Vaikutelma kuulostaa raskaalta ja ankealta, mutta asia on minusta ihan päinvastoin: esimerkiksi tiiliseinät näyttävät tässä asunnossa ihan äärettömän hyvälle!
Usein tällaisissa kohteissa tiiliseinät ja paneelikatot halutaan remontoida piiloon tai ainakin maalata neutraalin valkoisiksi, minä kuitenkin malttaisin tässä asiassa. Ne ovat kiistaton osa talon arkkitehtuuria, ja usein niitä hävittäessä talon alkuperäinen henki katoaa. Pieni raikastus toki saattaa olla paikallaan, mutta vaikkapa tässä kohteeessa sille ei ole tarvetta: tunnelma ei ole tummahkoista väreistä huolimatta ollenkaan raskas taitavasti valittujen, aikakauteen sopivien kalusteiden ja valon määrän ansiosta.
Yksi 60- ja 70-lukujen arkkitehtuurin parhaita puolia onkin juuri valon käyttö: 50-luvulle tyypillinen pieni ikkunakoko suurentui ja valon kulkuun alettiin kiinnittää yleisesti enemmän huomiota. Tässäkin asunnossa on mielettömät isot ikkunat, jotka eivät kaipaa rinnalleen verhoja tai huonekaluja. Lukunurkkauksessa on vain tämä kevyt penkki, jonka läpi valo kulkee kauniisti. Huomatkaa myös hienot puunväriset ikkunankarmit, vaikkapa tammipuiset tai mustat karmit sopivatkin hienosti aikakauden tyyliin. Vaikutelma olisi ihan eri, jos tilalla olisi tavalliset valkoiset karmit.
Ruokailutilassa tiiliseinä jatkuu, mutta kevyet Jacobsenin kalusteet keventävät tunnelmaa juuri sopivasti. Klassiset seiskatuolit putkirunkoineen sopivat hienosti asunnon tyyliin. Huomatkaa myös peräseinän viherallas ja upeat messinkiset kattospotit, jotka kuuluvat varmastikin alkuperäiseen varustukseen. Remontin yhteydessä sama tyyli on helposti toteutettavissa yksinkertaisilla lieriönmallisilla spoteilla, joita saa usean valaisinvalmistajan valikoimista.
Tiiltä löytyy myös makuuhuoneen puolella. Tunnelmaa on kuitenkin pehmennetty kokolattiamatolla ja valoverhoilla. Valo siivilöityy todella kauniisti verhojen ja sälekaihtimien lävitse ja luo huoneeseen kauniin unenomaisen tunnelman, tuolla viihtyisin varmasti. Huomatkaa myös kaunis kermainen sävymaailma, joka huokuu ajattomuutta ja tyylikkyyttä.
Kirjastonurkkauksessa on simppelit elfatyyppiset hyllyt ladottu täyteen kirjoja, tämä ratkaisu on yksinkertaisuudessaan kovasti mieleeni. Potkua tila saa pirteän värisestä tuolista ja tummasta matosta.
all pictures Marcus Lawett via Elle Decoration
Jos en olisi niin ihastunut vuosisadan alun taloihin, voisin hyvin kuvitella asuvani 70-luvun linjakkaassa talossa. Tai kukaties joskus vielä asunkin moisessa, sillä vaihteluhan virkistää. 😉 Tässä vielä pähkinänkuoressa muutama pointti, jota minä korostaisin tämän aikakauden asunnoissa:
 • aikakauden materiaalit, tiili, puupaneeli, parketti
 • valon kulku ja tilan tuntu
 • linjakas arkkitehtuuri
 • terrakotta- ja betonilaatat, mosaiikit, pystysuuntainen kapea suorakaidelaatoitus
 • valaistus: kantikkaat tai lieriömäiset spotit, riisipaperivalaisimet, aikansa klassikot
 • linjakkaat, modernit kalusteet, putkirungot, metallijalat
 • nahka, villakankaat, paimentolaismatot, kokolattiamatot
 • musta ja valkoinen puun ja tiilen raikastajina
 • näyttävät ja veistokselliset viherkasvit
Mitäs te tuumaatte 60- ja 70-luvun arkkitehtuurista, kaunista vai ankeaa?
Today I got inspired by this beautiful apartment from the late 60´s. I love the original materials and fine architecture of the house, those tile walls are amazing! If I wasn’t that much in love with an old houses from the beginning of 20th century, I would definitely consider living in a house built in 60´s or 70´s.

Kommentit (23)

 1. tunne tilat

  Tää on just sitä mistä mä tykkään. Arkisen kaunista, tippaakaan hienostelevaa. Rakastan aitoja materiaaleja, jotka vain paranevat ajan kanssa, isoja ikkunoita ja yksinkertaista layoutia.

  60-70-luvun taitteen atrium-talo olisi oma unelmani. Coboltin sinisellä kylpyhuoneella varustettuna ☺️

  • maija

   Nimenomaan, sellainen tietty konstailemattomuus viehättää näissä kovasti! Silti arkkitehtuuri on parhaimmillaan ihan mieletöntä mm. isot ikkunat, atriumpihat, skarpin geometriset julkisivut ja uima-allasosastot.

   Kyllä minullekin tuollainen unelma kelpaisi coboltinsinisine kylppäreineen, olisi kyllä huikea!

 2. punainen remonttitupa

  Hivelee silmiä ja täällä myös tykätään tuon aikakauden arkkitehtuurista. Pakko kyllä myöntää etten ole aina tykännyt..

  • maija

   Onnistuessaan tämän aikakauden arkkitehtuuri on kyllä todella upeaa. Mutta paljonhan on toki myös sellaisia tämän aikakauden taloja, joissa suunnittelu ei ole mennyt ihan nappiin ja 70-luvusta muistuttaa lähinnä kellastuneet paneelit tai ontuvat lisäsiivet. 🙂

 3. punainen remonttitupa

  Hivelee silmiä ja täällä myös tykätään tuon aikakauden arkkitehtuurista. Pakko kyllä myöntää etten ole aina tykännyt..

 4. Vintageinteriorxx

  Kauniita inspiraatio kuvia, minua viehättää eniten 50-60-luvun arkkitehtuuri!

  • maija

   Minä tykkään myös kovin 50-luvun arkkitehtuurista, tai oikeastaan kaikista vuosikymmenistä aina kasariin asti. Se vaatii vielä vähän pureskelua…

 5. Maarit

  70-luvun taloissa on paljon kaunista ja sellaiseen ollaan juuri kesällä muuttamassa. Tosin tuolla puun ja tiilen määrälläkin on rajansa. Tuleva talo on synkkääkin synkempi. Kävinkin jo sun työpaikalla aiemmin siitä juttelemassa ja saman tulet näkemään, kun saadaan suunnitteluaika sulta varattua 😉 Mutta tämä postaus varmisti vaan sen seikan, että oikealta ihmiseltä ollaan suunnitteluapua hakemassa.

  • maija

   Näissä taloissa on tosiaan paljon hienoja juttuja, ne vain täytyy osata nähdä ja kaivaa esiin hienovaraisesti raikastaen ja nykypäivään muokaten. Poikkeapa vain uudemman kerran kun suunnitteluasiat alkavat olla ajankohtaisia, autan oikein mieluusti! 🙂

 6. Retromoderni

  APUAAAAAAAAAAA, miten ihana! Täydellinen!!!!

  • maija

   Joo, eikös ole komea! Ihana vaihteeksi postailla vähän erityyppisiä inspiskuvia.

 7. Anonyymi

  70-luvun lapsena olin pitkään sitä mieltä että tiilenkäyttö meni jossain kohtaa YLI… Mutta nyt huomaan kaipaavani kauniita, selkeitä linjoja ja isoja ikkunoita. Atriumista haaveillaan täälläkin.
  terkuin,Tuulia

  • maija

   No joo, saattoihan se vähän mennäkin… Mutta toisaalta tässäkin kohteessa massiiviset tiiliseinät toimivat, kun vastapainona on tilaa ja valoa. Ahtaammassa paikassa vaikutelma voisi toki olla vähän ankeampi. 🙂

   Ja joo, atriumpiha olisi ihan mieletön!

 8. MS Ordinary

  Tuollainen on hakusessa! Täälläpäin ei tunnu olevan vain tuollaisia, ainakaan myynnissä 🙁

  • maija

   Ei minunkaan kotipaikkakunnallani juuri tuollaisia näkynyt, mutta täällä Turun seudulla ja Salossakin näitä löytyy ihan mukavasti. Yritysjohtajat ovat aikoinaan rakennuttaneet komeita taloja, joita nyt huonompina aikoina saa jopa aika edullisestikin. Rivitalosuunnitteluunkin on näemmä panostettu aikanaan, muutama aika upea 70-luvun rivitaloaluekin täältä löytyy. Näitä on mukava ihailla, vaikka vielä vanhemmat talot taitavatkin olla se oma juttu.

 9. Hannele Ruusukummusta

  Valoisat huoneet ovat ihania ja sen takaava nuo isot ikkunat..:)

  • maija

   Niinpä, tuo valon määrä on ihan mieletön! Valo näyttäisi kulkevan kauniisti miltei joka kolkassa taloa.

 10. Susanna

  Kiitos tästä postauksesta 🙂 Meillä on uuden kodin etsintä aluillaan ja 70-luvun rivitalo on se mitä etitään, juuri näistä arkkitehtonisista syistä. Yksi iso asia on portaat… Tämän aikakauden 2 kerroksissa rakennuksissa on mitä hienompia rappusia, ei mitään mäntypuisia raskaita hirvityksi.

  • maija

   Ole hyvä vain, kiva jos sait tästä inspistä! Ja olet muuten oikeassa portaiden suhteen, 70-luvun portaikot on lähes poikkeuksetta suunniteltu hienoiksi arkkitehtonisiksi elementeiksi. Mikäköhän kumma ihmisiin on mennyt vuosikymmenen aikana, kun kasarin portaissa ei tosiaan ole juuri mitään ihasteltavaa…

 11. Villis

  Kiinnostavaa ja kaunista, asuisin mielelläni juurikin tuon ajan talossa. Toki kiinnostaa vuosisadan vaihteen talot, samoin kuin -50 luku puhuttelee kovasti. Näillä asioilla on mukava herkutella:)))

  • maija

   No sanos muuta, näistä kaikista aikakausista löytyy ne omat ihanat piirteensä! Vuosisadan vaihteen talot taitavat olla se oma heikoin kohtani, mutta 50-luvun vaatimattomuus sekä 70-luvun tilan ja valon käyttökin kiinnostavat. Mukavahan näitä kaikkia on katsella!

 12. Hanna / skandilinjalla

  Miten upea koti! Tämä tyyli iskee minuunkin ihan täysillä, tuo avaruus ja valon kulku.. Omassa uudiskodissamme on ripaus tämän ajan suunnittelua, talo on reilusti L-mallinen. Juuri talon pohja onkin ollut tähän asti kaikkein mieluisin asia kodissamme, sitä en vaihtaisi pois 🙂

 13. Anonyymi

  Kyllä viehättää ja kovasti tämä tyyli. Harmikseni olen huomannut että moni tuon ajan arkkitehtuurisesti upea talo on vaan aika huonossa kunnossa tänä päivänä 🙁
  -Tiina

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *