Talvenkestävä aitoviikuna

Aitoviikuna on yksi lempiviherkasvejani. Tykkään sen isoista, selkeistä lehdistä ja simppelin modernista ulkonäöstä, on samaan aikaan kauniin graafinen ja silti herkkä kasvi. Viikunapuussa on vain yksi iso miinus: se pudottaa lehtensä syksyisin ja pitäisi talvettaa viileässä seuraavaan kasvukauteen asti. Kesän pihalla viettänyt, valossa ja sateessa komeaksi kasvanut viikunani teki juuri näin. Talven aikana kasvista ei siis ole iloa, ja totta puhuakseni lieneekö enää koskaan – edellinen viikunani kuoli talven aikana pystyyn, joten toiveeni ei ole kovin korkealla tämänkään suhteen.

Tämä kuvissa seikkaileva pienempi aitoviikunani näyttäisi kuitenkin olevan vähän eri sorttia, se on nimittäin pitänyt lehtensä sinnikkäästi paikoillaan aina tähän päivään asti. Tai itse asiassa lehdet nuupahtivat ja putosivat vähän aikaa sitten vähäisen kastelun vuoksi, mutta samantien tämä kasvatti uudet, freesit lehdet, joita puskee nyt koko ajan lisää. Tuntuu, että kyseessä voisi olla joku pikkuisen erilainen viikunalajike, itse pidänkin peukkuja pystyssä tämän version talvenkestävyyden suhteen. Joskus olen jutellut jonkun muunkin kanssa talvenkestävistä viikunoista: tällainen koko talven lehtensä pitänyt lajike oli tullut vastaan muuallakin. Nyt mietin onkohan tässä perää, olisiko olemassa aitoviikunalajike, joka kestää kauniina läpi talven? Itse pidän peukkuja tämän puolesta, sillä mielelläni nauttisin kasvin kauneudesta ihan koko vuoden läpi.

Onko teillä suosikkiviherkasveja?


Fig tree is one of my favourite plants. They have one con though, the tree falls its leaves in autumn and has to be kept in cold during winter. Mostly my figs has acted just like this, but this little one is the exception: it actually has grown even more fresh, light green leaves during this autumn! So I´m wondering if there exists a different cultivar of fig that grows even in winter – I have heard that some others have noticed the same thing.

 

Kommentit (2)
  1. Tanja Idis & Interiööri
    27.11.2017, 00:12

    Minun viikuna on pesuhuoneen nurkassa, eikä osoita elonmerkkejä 🙁 Yhdet lehdet pudotti kahden päivän aikana, kasvatti saman tien uudet ja lopulta taas pudotti! Huoh, kuinka raskas tapaus 😀 Taitaa olla sinun edellisen viikunan serkku tai jotain…

    Toivotaan, että tämä sinun olisi musta lammas!

  2. Ostin oman aitoviikunani vasta viime keväänä, joten tämä on eka talvettamisyritys. Mitään viileää sisätilaa ei löydy, joten huoneenlämmössä joudun pitämään. Kasvi pudotti mullakin jo vanhat lehtensä, mutta on kasvattanut uudet, selvästi vaaleamman vihreät pikkulehdet tilalle. Niistäkin tosin pari on pudonnut. Koetan nyt sumuttaa viikunaa vedellä, jottei kuiva sisäilma koituisi sen kohtaloksi…

    Lyyraviikuna sen sijaan ei ole moksiskaan talvesta. Kasvu tietenkin hidastuu, mutta muuten se voi pulskasti. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *