Blogit
Pihkala

TALVEN VARALLE

Talvi yllätti eteläisen Suomen ja oikeastaan minutkin. Yks kaks lumi oli maassa ja märkä, pimeä ja loskainen syksy skipattu kertaheitolla – tai näin ainakin toistaiseksi, taitavat lupailla vesikelien paluuta taas tälle viikolle. Itse en ennusteista huolimatta odottanut lumen tulevan ihan näin aikaisin, ja tästä syystä osa syyshommista oli vielä tekemättä lumen rysähtäessä pihamaalle. Täytyykin tunnustaa, että kaivelin kukkasipulit maahan vasta ensimmäisten hiutaleiden leijaillessa. Pihalle jäi myös aimo kasa lehtiä, mutta tästä en toisaalta piittaa, sillä koko piha joutuu kuitenkin isoon mylläykseen heti kevään korvilla.
Ensi kevään pihaurakasta johtuen kukkasipulien istutuskohdat piti miettiä huolella, jotta eivät sitten tulisi myllätyksi saman tien ylös. Istutinkin lopulta ison kasan erilaisia sipuleita yhteen penkkiin etupihalla, saavat nousta siitä omaan tahtiinsa ja ihastuttaa ohikulkijoita. Nelson Garden lähetti minulle jo alkusyksystä kasan hurmaavia kevätkukkasipuleita, joita kaivelin nyt maahan kohmeisin, mutta innokkain käsin. Valkoisia yksinkertaisia narsisseja, helmililjoja, hurmaavan punertavia papukaijatulppaaneja… Ollapa jo kevät ja kukkien aika! 
Talven varalle piti tehdä
myös muita järjestelyitä, siivota pihat ja varastot ja siirtää kaikki
jäätyvät tarvikkeet lämpimiin tiloihin. Äkkiä lumistunut pihamaa antoi
hyvän syyn myös linturuokinnan käynnistämiseen. Meillä innokkaat
pikkulinnut käyvät koputtelemassa listoittamattomien ikkunoiden välejä
ja kaikkia mahdollisia eristeitä jonne vain nokka yltää, niinpä tuumattiin, että tinteille olisi hyvä antaa jotain muuta puuhaa.
Sain Nelson Gardenin Twilight-lintulaudan aikoinaan samassa paketissa kukkasipuleiden kanssa, ja nyt alkoi olla ajankohtaista ripustaa se pihamaalle. Tykkään kovasti lintulaudan supersimppelistä ja modernista ilmeestä, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Vaikka meillä vanha talo onkin, en silti huoli pihalle(kaan) mitään liian imelää uusvanhaa, mieluummin sitten reilusti modernia. Myös modernin laatikkotalon pihalla tämä näyttäisi erityisen kivalta, simppeli muoto menee hyvin yksiin linjakkaan arkkitehtuurin kanssa.
Lintulauta on varustettu hämäräkytkimellä ja pienillä ledvaloilla, se tuo siis iltasella myös vähän tunnelmavaloa puutarhaan. Kuvanottohetkellä ei ollut nähtävästi vielä tarpeeksi hämärää, täytyy napata uusi kuva joskus myöhemmin. Muutoin tuo kyllä istuu etupihalle ihan mainiosti, keittiön ikkunasta on kiva bongailla lintuja. Vielä ei ole laudalla ollut kovaa ryysistä, mutta ehkä tuon löytämiseen menee aikansa. Nyt vain pitäisi muistaa pitää tuo siistinä ja täysinäisenä, nämä ovat ne kaksi kriittisintä kohtaa lintujen ruokinnassa.
Joulukautta ajatellen ajattelin somistaa tuon ovenpielen havuilla, pitäisi hakea isot ruukut ja täyttää ne oksilla. Iso kranssi täytyy myös ehdottomasti ripustaa oveen, tänä vuonna voisin jopa yrittää väkertää moisen itse. Kynttiläyhtyjä kummempia talvivaloja en ajatellut viritellä, eipä pihalla toisaalta ole edes niille kovin luontevaa paikkaakaan. Tietyssä mielessä lumi on kyllä pelastus, soramonttupihamme näyttää sen myötä huomattavasti siistimmältä. Loppuviikon plussakelien myötä tämä ilo saattaa tosin olla kovin lyhytaikaista, mutta nautitaanpa tästä edes tämän pienen hetken verran.
Joko teillä on joulusomisteet pihoilla ja parvekkeilla?
Getting ready for winter. I planted my flower bulbs a bit too late as it was already snowing, but now they are finally under the groung waiting for spring. Now it´s also time to start feeding birds, that super simple bird feeder from Nelson Garden looks really good both fon old and modern environments. 
*tuotteet saatu

Kommentit (6)

 1. Anne Malia

  Heh, meillä on tuo sama lintulauta, ollut nyt pari talvea. Tässä uudemmassa mallissa ilmeisesti tuo mökin alla oleva kaukalo on muovia. Saisikohan sellaisen ostaa erikseen, kun meillä se on mustaa puuta ja se on aika kärsinyt, muuten lauta on oikein hyvä edelleen. 🙂

  • maija

   Ai niinkö, heh! No sittenhän puhuttiin ihan samasta tuotteesta. 🙂 Tuo aluskaukalo on tosiaan muuttunut muoviksi, ehkä vähän puuta kätevämpi puhdistettava. Eiköhän sellaisen voisi saada Nelsonilta erikseenkin.

 2. Anonyymi

  Talvi yllätti kyllä todella! Kukkasipulit on vieläkin istuttamatta. "Toivon" lumen ja maan sulavan tällä viikolla sen verran, että saan sen homman tehtyä. Samoin ulkokalusteet on keräämättä säilöön… 😀 Oikeastihan lumi valaisee marraskuuta ihanasti, nyt se vain pääsi yllättämään.

  Tunnelmavalot ja havukranssi ovat kyllä paikoillaan. Kranssi ei ole musta liian jouluinen, kun siinä ei punaista ole. 🙂

  • maija

   Minä puolestaan "toivon", että pääsisin keräämään lumen alta muutaman tammenterhon. Piti ottaa projektiksi tammien kasvatus, mutta lumien myötä se sitten jäi, heh.

   Ei minustakaan havukranssissa ole liian jouluista tunnelmaa, havut sopii hyvin marraskuuhun ja miksei ihan talvenkin yli. Taidanpa hommata itsekin moisen viikonlopuksi. 🙂

 3. Blue Peony

  Minä istutin kesäpaikallemme sipulit jo syyskuussa, koska syysmyrskyjen alettua emme enää pääse saareemme. Toivon kovasti, että saaressa majaileva mäyrä on antanut niiden olla eikä kaivellut ylös matoja sun muita etsiessään!

  • maija

   Äh, jyrsijäyllätykset ovat niin tylsiä. Muistan yhä miten eräänä keväänä istuttamani lukuisat krookukset nousivat kyllä komeasti, mutta juuri kun olivat puhkeamassa kukkaan, kävi joku yöllinen vieras pistämässä matalaksi koko penkin. Sinnehän sitten meni koko komea kukkaloisto…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *