Takapihatunnelmia ja pergolasuunnitelmia

takapiha1-800

Takapihalta päivää! Tänään on pitkästä aikaa aurinkoinen sää, niinpä töiden jälkeen suuntasin suoraan makoilemaan tuohon kuvan riippukeinuun. Siihen paistaa parhaimmat auringot juuri iltapäivällä viiden-kuuden maissa, iltaa kohden aurinko kääntyy jo muualle. Siispä täytyy olla nopea ja nauttia auringosta välittömästi kotiintulon jälkeen – ehtii niitä kotihommia tehdä taas illemmallakin.

Mies teki juhannukseksi takapihalle aidan, se tuo mukavasti yksityisyyttä ja rajaa tonttia selkeämmäksi. Aidasta tehtiin tuollainen vähän korkeampi, simppeli rima-aita, ja väriksi valikoitui tummanvihreä, sama kuin ulko-ovissamme. Tämä väri maastoutuu luontoon mukavasti, valkoinen olisi minusta pompannut tuolta liiaksi esille. Istutamme tuohon eteen varmaankin vähän syys- tai kuutamohortensiaa, mutta koko aidan mitalta tulevaa pensasaitaa en ehkä kuitenkaan näe tuossa. Kuvan vasemmalla puolella aidan vieressä kasvaa iso yksittäinen syreenipensas, niinpä oikealla olevat hortensiat tasapainottaisivat ilmettä ihan kivasti. Ja toisivat vähän kukkaloistoa loppukesäänkin.

pergolat

photos House of Philia / Goda Stunder och tokiga ideer / Stenströms trädgåd

Seuraavana projektina takapihan suhteen olisi pergolan rakennus. Se on tulossa tontin takakulmaan, melko lähelle aitaa. Olen viime aikoina selaillut Pinterestiä ahkerasti ja suunnitellut tulevaa pergolaa, katsotaan missä välissä saadaan tämä projekti liikkeelle. Malleista viehättävät melko simppelit versiot; sekä tuollaiset ylimmän kuvan kaltaiset yksinkertaiset kehikot että alempien kuvien kaltaiset rimaversiot, joissa katon tukipalkit tulevat hieman runkorakenteen yli. Jossain välissä mietimme myös kesähuonetyyppisen ratkaisun tekoa vanhoista ikkunoista, mutta tämä on jo vähän työläämpi ratkaisu ja vaatisi todennäköisesti toimenpideluvankin. Luulen siis, että tällä kertaa mennään tällä vähän kevyemmällä ratkaisulla, jotta päästään nauttimaan oleskelupaikasta jo mahdollisimman pian.

takapiha3-800takapiha2-800

Talon sivusta päin katsottuna pergolan paikka näkyy tässä, takakulmassa on juuri sopiva tyhjä ja melko suora alue. Naapureihin päin olevat seinät saavat olla vähän umpinaisempia, ja pihaan päin olevat seinät jäädä puolestaan avoimiksi. Polun pergolaan voisi tehdä pyöreistä askellaatoista, ja naapurien puoleiset seinät istuttaa täyteen köynnöskasveja, kuten kärhöjä ja kuusamia. Olen kerännyt Pinterestiin kaikenlaisia ihania kesäpihoja, tähän postaukseen poimimieni kuvien lisäksi tämä piha pergoloineen on aika ihana. Runsas ja yksinkertainen puutarha sopii täydellisesti ruutuikkunallisen vanhan talon kaveriksi. Tuollaista lisää meillekin, kiitos.


We are going to build a pergola to our backyard this summer. Here´s some inspiration for the project and the place where we are going to build it. Can´t wait to get the project started!

Kommentit (4)
  1. Aivan upea tuo aita, iana vihreä väri, tykkään!! Kivat suunnitelmat muutkin, ja itse tykkäsin muuten tuosta kuvasta jossa oli piippuköynnöstä, se on ihanan runsas sydämenmuotoisine lehtineen.

    1. Kiitos Tuulia! Joo, tuo piippuköynnöskuva on ihana, juuri tuollaista rönsyilevää kasvia haluaisin meillekin pergolan kylkeen. Nyt vain meillä tuli vähän mutkia pergolan suhteen, se vaatii toimenpideluvan jota emme ole vielä hakeneet… Eli homma saattaa jäädä nyt ensi vuoteen. :/

  2. Täydellinen aita ja värin valinta. Naapurikin varmasti tyytyväinen.
    -Bruno

    1. Kiitos! Juu, tuosta tuli kyllä hyvä, mukavan huomaamaton mutta silti antaa tarpeeksi näkösuojaa. Kyllä ne naapuritkin kuulemma tykkäsivät. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *