Syyskasveja pihalla

syyskasvit2-800

Nyt on jo syyskukkien aika, ja minäkin innostuin laittelemaan etupihaa vähän syksyisemmän näköiseksi. Ruukussa olevat kesäkukkani olivat menneet jo sen verran huonoon happeen, että oli aika istuttaa niiden tilalle jotain muuta. Ainoa poikkeus tästä on viikunapuuni, joka on ilmiselvästi nauttinut olostaan ulkona ja kasvattanut koon lisäksi oikein komeat viikunahedelmätkin. Nyt viileiden öiden myötä oli kuitenkin aika siirtää tämäkin jo sisätiloihin ja miettiä kasvien tilalle jotain muuta. Peukut pystyyn, että viikunan talvettaminen käy tänä vuonna edellistä paremmin – kesän aikana komeaksi kasvanutta tapausta en nimittäin haluaisi menettää.

syyskasvit3-800syyskasvit1-800 syyskasvit4-800 syyskasvit5-800

Olen kovin ihastunut kaikenlaisiin heinämaisiin kasveihin, ja hankinkin syksyn ruukkukukiksi muutaman tällaisen. Pidän kontrastista, jonka modernit heinät tuovat vanhan talomme julkisivuun. Nämä heinät pitäisivät olla pitkäikäistä sorttia ja kestää ruukussa hyvinkin kevättalveen asti – luulenkin, että ensimmäinen joka kavahtaa talvea on tuo saviruukkuni. Pari callunaa piti toki myös hankkia, niiden sävyt menevät kauniisti yksiin punaisten heinien kanssa.

syyskasvit6-800

Tästä kolmen erilaisen heinän yhdistelmästä tuli minusta aika kaunis. Valitettavasti en muista lajikkeiden nimiä, mutta ehkä joku tunnistaa. Pitkänhuiskeat tupsupäiset heinät ovat minusta erityisen ihania, niiden parina on vähän matalampaa valuvaa heinää. Pyrin valitsemaan ruukkuistutuksiin aina vähän eri korkuisia kasveja, korkeuserot tekevät istutuksesta heti kauniimman ja runsaamman näköisen.

syyskasvit7-800

Viikunapuun lisäksi pihalla oli kesän ajan virkistymässä pari muutakin huonekasvia. Tämä aralia näytti jo miltei menetetyltä tapaukselta, mutta niin vain sekin on alkanut pukkaamaan uutta lehteä päästyään valohoitoon ulos. Pöydällä myös päivän omenasaldo – nyt kypsiä omenia alkaa hiljalleen putoilla puusta alas. Tilanne taitaa vaatia uutta omenapiirakkaa

syyskasvit8-800

Heinien lisäksi pihalla on toki sentään vähän kukkaloistoakin: etupihalla hortensiat kukkivat edelleen komeasti, oikeastaan ovat vasta pääsemässä täyteen loistoonsa. Ainakin tässä vaiheessa voisin todeta tämän kasvihankinnan onnistuneeksi: nämä ovat kasvaneet tämän kesän aikana jo puolisen metriä, lehtien väri on kauniin tummanvihreä ja kukinta on kerrassaan ihastuttava – iso suositus siis.

syyskasvit9-800 syyskasvit10-800

Täytyy kyllä sanoa, että nautin niin pihalla puuhastelusta ja etenkin istutushommista. On kyllä kivaa, kun etupiha on viimein siinä kunnossa, että sitä voi laittaa ja istutella sisääntuloon kaikkea nättiä – myllätyn remonttipihan jälkeen tätä osaa todellakin arvostaa. Vielä pitäisi löytää etupihalle lyhty tai pari pimeneviä syysiltoja ajatellen. Mistähän löytyisi kivoimmat mallit…?


Autumn flowers and hays in the front yard.

Kommentit (6)
  1. Toivottavasti joku kommentoija osaisi nimetä talvenkestävät heinät! Kuulostavat tervetulleelle vaihtelulle kanerville ja pikkuhavuille. Hortensia näyttää aivan ihanalta. 🙂

    1. Joo, tuollaiset syyskasvit ovat kyllä vaihteeksi aivan ihania! Ihan vielä en halunnut havuja, miellän ne jotenkin niin talvisiksi, etten ollut vielä siihen valmis. 🙂

      Nämä heinät on ostettu Piia Jaalalta eli apua löytyy ainakin sieltä. Täytyykin kysäistä seuraavalla kerralla ja lisätä postaukseen.

  2. Kaunista! Ihania nuo heinät. 🙂

    1. Kiitos! Heinät ovat jotenkin niin freesejä ja ihanan yksinkertaisia. Tasapainottavat minusta kivasti tätä vanhan romanttista taloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *