Sohvapöytä luonnonkivestä

Viimeaikaisissa kuvissani on vilahdellut uusi sohvapöytäni, josta jo lupailinkin aiemmin kertovani lisää. Sain hiljattain fiksattua pöydän jalan kuntoon, joten nyt seuraa pieni esittely pöydästä ja siitä, mistä elementeistä se koostuukaan. Kyseessä nimittäin ei ole valmis tuote, vaan helposti syntynyt oma pieni fiksaus.

Vanha Swedesen sohvapöytäni tuntui näihin tiloihin vähän liian pieneltä ja sirolta, ja niinpä aloin kaivata tämän tilalle hieman jykevämpää ja suurempaa pöytää, joka kokoaisi tilan paremmin yhteen. Tällä kertaa löysin ratkaisun helposta diy-yhdistelmästä: mittatilauksena teetetystä luonnonkivitasosta ja tähän itse lisätystä jalasta. Minusta tästä yhdistelmästä tuli oikein kiva: juuri tarpeisiini sopivan kokoinen ja värinen.

Pöytätaso on Tulikiven Jura beige -kalkkikiveä, eli hieman hiekkaisempi versio suositusta Jura grey -sävystä. Minusta tämä on väriltään aivan ihana! Luonnonkivien kanssa on aina vähän tuurista kiinni millainen yksilö sattuu tulemaan, mutta minulla kävi hyvin. Tason sävy on kauniin vaalea, mutta kuitenkin myös tarpeeksi elävä. Pidän paljon etenkin noista tummemmista, ruosteen sävyisistä läikistä, tuovat sopivasti luonnetta vaaleaan tasoon. Sävynsä puolesta tämä Jura beige -laatu sopiikin aika monenlaiseen yhdistelmään: siihen voisi yhdistellä hiekkaisia tai ruskehtavia yksityiskohtia, mutta myös vaalea puu ja seinieni kaltaiset vihertävät sävyt löytävät tästä hyvin parinsa. Pöytäni kooksi valitsin 60×120 cm, se oli olohuoneeni mittasuhteisiin paras vaihtoehto, tarpeeksi reilu, muttei kuitenkaan liian iso. Kivilevyn paksuus on klassinen 30 mm, jolloin taso ei näytä liian sirolta tällaisen raskaammankaan jalan parina.

Asettelin nyt aluksi pöydän jalaksi jo minulta valmiiksi löytyneen tammen värisen Muuton Stacked-moduulin. Tästä tuli ihan hauska, trendikkään kiinteäjalkainen lopputulos, ja moduulin mitat sattuivat sopimaan hyvin pöytätason suhteisiin. Ehkä joskus teetän pöytään hieman tarkemmin suunnitellun jalan, mutta ainakin näin aluksi tämä ratkaisukin on vallan hyvä. Joskushan tuon moduulin voi vaikka maalata jollain sävyllä, jolloin ilme muuttuu taas hieman erilaiseksi. Nyt sipaisin näkyvät osat hieman vaalennetulla saunavahalla, jonka myötä jalka sopii ympäröiviin sävyihin hieman paremmin.

Tässä yhteydessä en malta olla esittelemättä myös uutta syntymäpäivälahjaksi saamani maljakkoa, eli tätä Marimekon Umpua. Pidän paljon kaikista Carina Seth Anderssonin Marimekolle suunnittelemista vaaseista, ne ovat kivan veistoksellisia, mutta kuitenkin yksinkertaisia. Tämä maljakko näyttää kauniilta tyhjänäkin, mutta kapean suuaukon ansiosta myös erilaiset kukat laskeutuvat kauniisti maljakkoa vasten.Lisäksi Umpu on koon puolesta aika kiva: se on näppärämpi kuin suuremmat Urna- ja Ming-vaasit, mutta kuitenkin käyttökelpoisemmat kuin malliston ihan pienimmät maljakot. Aivan ihana minusta!

Luonnonkivi on aina ajaton valinta ja käytössä lähes ikuinen.

Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen siitä, että olohuoneen pöytäasia ratkesi näin helposti ja näppärästi. Erilaisia kivitasoja saa hyödynnettyä kätevästi myös muualla kuin keittiössä, joten kannattaa ehdottomasti pitää myös ne mielessä erilaisia kalusteratkaisuja miettiessä. Irtonainen pöytälevy on lisäksi kivan muuntojoustava: tämänhän saisi muokattua vaikka pieneksi ruokapöydäksi vain jalat vaihtamalla. Luonnonkivi on erillisenä levynäkin arvokas materiaali, joten ihan edullisimmasta päästä tämä diy-ratkaisu ei kuitenkaan ole. Tällä tavoin on kuitenkin helppo saada juuri oikean kokoinen ja mieleisen sävyinen tasomateriaali, josta voi luoda käytännössä mitä tahansa. Ja luonnonkivihän on aina ajaton valinta ja käytössä lähes ikuinen, joten tällainen taso löytää varmasti paikkansa tilassa kuin tilassa myös tulevaisuudessa.

Kommentit (4)
  1. Oi onpas upea pöytä ja maljakko. Hieno lahja.
    Onnea syntymäpäivän johdosta ja Kertulle rapsut viimeviikkoisen nimipäivän johdosta.

    1. Kiitos paljon kummaltakin! Maljakosta tykkään kyllä kovin, hienoja nämä Marimekot.

  2. Upea idea pöydäksi! Onko pöytätaso käsitelty jollakin suojausaineella ja onko tason reunat hiottu? Minkä hintainen tuon kokoinen ”pala” oli? Ja onko Muuton moduulissa taustalevy vai onko tuo moduuli ilman taustalevyä?

    1. Taso on kokoa 60×120 cm, ja on leikattu ja hiottu kivitehtaalla. Luonnonkivessä kannattaa laittaa suoja-aine pintaan, sellainen tässäkin on. Hinnat näissä vaihtelevat koon, paksuuden ja kivilaadun mukaan ja toki työstöstä tulee myös lisähintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *