Sisustuksen mustat pisteet

Musta väri sisustuksessa – toiset tykkää ja toiset vieroksuu. Musta on sisustuselementtinä vahva ja leimaava, mutta parhaimmillaan myös ryhdittäjä ja mielenkiinnon tuoja. Itse en koe olevani suurella skaalalla tummien sävyjen ja etenkään kovien kontrastien suosija, mutta pidän siitä, miten yksittäiset mustat pisteet terästävät muuten vaaleapohjaista ja neutraalia sisustusta.

Kodeissani mustaa onkin näkynyt aina siellä täällä pieninä pisteinä, mutta ei koskaan hallitsevana värinä suurissa elementeissä. Nykyisessä kodissani mustaa on esillä varmaan enemmän kuin koskaan aiemmin, toki kyse on osittain myös siitä, että tavarat ovat pakkautuneet melko kompaktisti muutamaan tilaan. Juuri tähän nykyiseen asuntoon mustat yksityiskohdat sopivat kuitenkin mielestäni tosi kivasti: ne tuovat juuri sitä tarvittavaa ryhtiä pehmeiden hiekan ja harmaan sävyjen keskelle.

Mustalla on voimakas ryhdittävä vaikutus: pienet mustat pisteet terästävät vaaleapohjaista sisustusta mukavasti ja luovat sille raamit. Pieni kontrasti on minusta aina paikallaan ja siksipä myös hyvin vaaleasävyisiinkin sisustuksiin on usein paikallaan lisätä jokin tumma esine tai asia. Se on usein se puuttuva yksityiskohta, joka rikkoo sopivasti muuten hillittyä ja hallittua kokonaisuutta. Musta väri on myös tosi tehokas, usein jo yksikin pieni detalji, kuten maljakko tai valaisimen jalka riittää terästeeksi. Tämän värin suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana – liika on liikaa tässäkin ja lukuisat mustat yksityiskohdat tekevät helposti kokonaisuudesta jo turhankin kovan.

Itse koen, että nykyisessä kodissani ollaan jo siinä rajoilla, enää en mustaa tänne lisäisi. Hyvä esimerkki on tuo telkkarin ympäristön taulusommitelma: aiemmin se koostui pelkistä mustareunuksisista tauluista, ja nämä mustat kehykset alkoivat tuntua jo liiankin voimakkailta. Niinpä nappasin yhden tauluista pois ja ripustin kaapista löytyneen hassun kuvan tilalle, joka sattui sopimaan muuten tuon nurkan sävyihin. Vaikka mustaa on tässäkin, keveni kokonaisuus heti, kun siitä lähti yhdet mustat raamit pois. Mustat taulunkehykset ovat näyttävä, mutta myös aika voimakas sisustuselementti ja kaipaavat usein vierelleen myös jotain poikkeavaa ja pehmentävää. Näin kokonaisuus pysyy helpommin tasapainoisena.

Musta on kiva pari myös pehmoisille ja pörröisille luonnonmateriaalimatoille – pehmeän ja skarpin kontrasti toimii.

Sohvallani on usein vähintään yksi tummasävyinen tyyny, useimmiten tämä tummansininen sametti, joka taitaa olla suosikkityynyni. Se sopii melkeinpä kaikkien värien ja kuosien kanssa, ja tuo valkoiseen sohvaan juuri sopivasti ryhtiä. Tyyny on myös pienen koirulaisen suosikki, toinen siinä muina tyttöinä torkkui minun hyöriessä kamerani kanssa ympärillä. Näytti löytyneen niin lokoisa asento, että enpä raaskinut häiritä ja asetella tyynyjä kuvaa varten nätimmin – eiköhän se asia tule selväksi näinkin.

Tämä musta Flosin jalkavalaisin on suosikkini ja yksi harvoja ja parhaita tähän asuntoon tehtyjä uusia hankintoja. Se nousee kivasti esille hiekansävyistä seinää vasten ja tuo juuri sopivasti kontrastia valkoisen ja hiekan sävyjen keskelle. Juuri tällaisina yksittäisinä pisteinä väri on minusta parhaimmillaan, luonnonsävyjen ryhdittäjänä. Ihan yksittäisenä mustana elementtinä tällainen saattaisi näyttää vaaleiden sävyjen keskellä vähän orvolta, mutta kun tämän kaveriksi asettelee vaikka pienen mustan kynttilänjalan tai yksittäisen tekstiilin, loksahtaa väri luonnollisemmin paikalleen. Sanoisinkin, että pieni ripaus tummaa sävyä piristää jokaista kotia – mutta eri asia on taas sitten se, kuinka paljon ja millä lailla sitä on esillä.

 

Sisustatteko te mustalla värillä?

 

Kommentit (4)
  1. Minulla on nyt musta in. Verhoissa,matoissa, kehyksissä ym. Ennen oli vihreä niin nyt musta ja harmaa.

    1. Kuulostaa kivalta – näin ne kaudet menevät 🙂 Onneksi aika pienilläkin muutoksilla saa tuotua vähän uutta väriä kotiin.

  2. Olen jo pidempään lisännyt mustia yksityiskohtia sisustukseen. Sopivan määrän löytäminen on joskus tarkkaa: olohuoneessa mustapohjainen matto ei näyttänyt hyvälle, mutta työhuoneen ilme on juuri hyvä mustalla matolla.

    1. Joo, tämä on ihan totta: ne asiat, mitkä sopivat toiseen tilaan, eivät automaattisesti sovi toiseen. Ja muutenkin mustan kanssa saa justiinsa olla vähän tarkkana, ettei tule liian kovaa ja tummaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *