Sisustuksen ensimmäiset X 5

Hetki sitten Suvi postaili blogissaan viidestä ensimmäisestä merkittävästä sisustushankinnastaan. Juttu oli minusta sen verran kiva, että nappasin sen haasteenomaisesti itsellenikin. Pyrin sisustamaan kotia ajattomaksi ja tekemään pitkäkestoisia hankintoja, jotka kulkevat mukana läpi elämän. Toki muuttojen myötä muutamia pitkäikäisiksi ajateltuja hankintoja on vaihtunut toisiin, sillä kaikkea ei ole aina saatu sopimaan uusiin koteihin ja toisinaan on toki tullut myös uusia tarpeita. Minulle on kuitenkin tärkeää, että kodin tavaroihin liittyy tarinoita ja muistoja, ja näitähän löytyy niin useista vanhoista esineistämme kuin myös näistä uusinakin hankituista:

Ensimmäinen designtuoli: Vitra DSR

Ensimmäiset kunnon tuolini ostin ensimmäiseen Turun-asuntoomme, se oli vuokrakaksio ja vuosi taisi olla 2009. Olin ihastellut tuolloin jo pitkään näitä Vitran tuoleja, ja päätin vihdoin uuden asunnon kunniaksi satsata niihin. Muistan vielä kuinka ihana olikaan kääriä paketista nämä hienoudet, olivat ensimmäisiä ”kunnon” huonekaluja nuoren parin kodissa. Niin vain ovat kulkeneet matkassa jo monen asunnon verran, enkä tunnesyistä raaski niistä luopua varmaan koskaan. Tykkään edelleen tuolin designista, taitava suunnittelu näkyy onnistuneissa mittasuhteissa ja istuinmukavuudessa. Markkinoillehan on tullut viime vuosina paljon tämäntyyppisiä muovikuppituoleja, mutta ne eivät minusta vedä millään lailla vertoja tälle muodolle, se on tässä jotenkin niin tyylipuhdas ja kevyt. Ja nyt, kun nämä tuolit eivät ole enää trendien aallonharjalla, tuntuvat ne minusta jotenkin vielä vähän freesimmiltäkin. Klassikko mikä klassikko.

Ensimmäinen designvalaisin: Block

Tämä ensimmäinen desingvalaisimeni kulkeutui kotiini vuosi pari ennen Vitran tuolien hankintaa. Se on Harri Koskisen Block-lamppu, jonka sain Koodista työharjoittelupalkaksi – enpä osannut arvata tuolloin, että sille tielle jään ja päädyn vieläpä tähän nykyiseen pisteeseen, luotsaamaan liikettä eteenpäin. Myös tähän valaisimeen liittyy siis oikein rakkaita muistoja, ja muutoinkin se on minusta ikiklassikko, joka on ilo kaivaa aika-ajoin esiin. Kyllähän me suomalaisetkin osaamme!

Ensimmäinen astiasarjani: Iittalan Teema

Tämä ei varmasti ole yllätys: myös minun ensimmäinen astiasarjani oli Iittalan klassinen valkoinen Teema. Sain ensimmäiset osani ylioppilaslahjaksi (vai peräti rippilahjaksi…?) ja siitä alkoi sarjan kartuttaminen. Teema-astiat ovat edelleen käytössä päivittäin ja ajan mittaan sarja on täydentynyt uusilla tarpeellisilla osilla. Todellinen arjen sankari, joka taipuu jos minkälaiseen käyttöön, eikä muodossa vanhene varmaan koskaan.

Ensimmäinen kunnon sohva: Adean Band

Ensimmäisen kunnon sohvamme hankimme ensimmäiseen omaan kotiimme, pieneen puutaloon, jonka ostimme vuoden 2010 lopulla. Tätä ennen vuokrakämpissä oltiin menty lainasohvilla, jotka olivat jo parhaat päivänsä nähneet, niinpä tarve uudelle hankinnalle oli selvä. Halusimme satsata pitkäikäiseen, laadukkaaseen ja kestävään sohvaan, näinpä valitsimme Adean Band-sohvan, joka oli moduuliensa ja linjakkuutensa puolesta oikein passeli olohuoneeseemme. Kulmamallinen sohva hyödynsi pienen tilan joka sentin ja tarjosi mukavasti istuma- (tai löhöily-) tilaa, kuitenkaan se ei ollut muodoltaan liian massiivinen vaan ennemminkin kevyt ja siro. Muuttaessamme tästä kodista pois vuonna 2015 myimme tämän sohvan, sillä kulmamalli ei ollut paras mahdollinen vaihtoehto tähän nykyiseen taloomme, eikä se olisi mahtunut remonttiajan vuokra-asuntoommekaan. Mutta oikein kelpo sohva oli tämäkin, vaikkei tästä sitten lopulta tämän pitkäikäisempää elämänkumppania jäänytkään. Onneksi laadukas sohva löysi helposti kotinsa muualta, jossa palvelee varmasti vielä pitkään.

Ensimmäinen lempiesine: Arabian teekuppi

Viimeinen valintani on vähän hassu. Mietin pitkään jotakin itselleni tärkeää esinettä, joka ei olisi edellä vielä mainittu, ja lopulta valintani osui tähän teekuppiin. Kuppi on Arabian tuotantoa, ken tietää sarjan nimen saa huikata. Tämä yksittäinen teekuppi asetteineen on peräisin vanhemmiltani, mistä lie aikojen saatossa on sinne kulkeutunut. Olen monta kertaa ollut heittämässä kupin pois, sillä yksittäisenä siitä ei ole oikein iloa kahvipöydässä. En ole kuitenkaan saanut koskaan sitä tehtyä; se on lempikuppini, jonka säästän omiin erityisiin kahvittelu- tai teehetkiini. Eiköhän nyt kaikilla joku hassu lempikuppi tule olla…?

Tällaisia hankintoja muistui mieleeni, kun jäin pohdiskelemaan asiaa Suvin postauksen pohjalta. Muistatteko te vielä ensimmäiset sisustushankintanne, ja ovatko ne käytössä vielä tänä päivänä?


Here´s my first design purhases, which are very special to me. I am using most of them even today and still keep on enjoying the design and practicality of them. The only exception is our first high-quality sofa, ”Band” from Adea, which we sold when we moved out from our previous house. Do you remember your first design purchases?

Kommentit (12)
  1. Ensimmäisten joukossa on minullakin ollut lahjaksi saamani Block-valaisin. Samoin Teema-astioita löytyi ensimmäisestä opiskelija-asunnosta. Franckin Lokero-vadin sain muistaakseni myös lahjaksi, mutta olisin muutoin ostanut sen itse. Se on kovin mieluinen edelleen.

    1. Nämä taitavat olla niitä suomalaisten suosikkiklassikoita! Ihania, ajattomia asioita kyllä.

  2. Meilläkin löytyy blockeja peräti kolmin kappalein ja ovatkin ensimmäisiä design-hankintojani. Nyt viime vuosina eivät tosin ole olleet esillä, koska pienet lapset.. muita ensimmäisiä hankintoja ovat mm secton lamput ja Artekin pöytäryhmä. Kaikki edelleen menossa mukana!

    1. Parhaat ostokset kestävät aikaa. 🙂 Meilläkään ei Block ole ollut koko ajan esillä, toisinaan se on kaapin puolella mutta aina yhtä kiva kaivaa sieltä esiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *