Seinäkiinnitteinen astiakaappini

Kaupallinen yhteistyö: A.S. Helsingö

Jokin aika sitten kirjoittelin valmistuneesta keittiöstäni, mutta keittiön toinen puoli jäi vielä tuossa postauksessa sen tarkemmin esittelemättä. Tällä toisella puolella sijaitsee astiakaappini, joka nielee käytännössä kaikki astiani. Halusin kaapista tarkoituksella erilaisen kuin varsinaisesta keittiökaapistosta – se sai näyttää mieluummin huonekalumaiselta ja materiaaliltaankin muusta keittiöstä poikkeavalta kalusteelta. Näin keittiöön syntyi vähän lisää syvyyttä ja kauniita väri- ja materiaaliyhdistelmiä.

Kotimaisen A.S. Helsingön astiakaappi rakentuu IKEAn kaapinrunkojen päälle. Rungot ovat IKEAn 60 cm leveät keittiön yläkaapit, jotka kiinnitettiin päällekkäin kahteen riviin seinälle. Normaali, syvyydeltään 60-senttinen korkea keittiökaapisto olisi ollut tuossa vähän liian ahdas, nyt kapeamman seinälle nostetun kaapiston myötä tilaa keittiötason ääressä on selvästi enemmän ja kokonaisuus pysyy ilmavana. Tällainen ratkaisu on itse asiassa tuttu jo ensimmäisestä omasta kodistani, sielläkin kapean tilan vuoksi päädyttiin moiseen ratkaisuun, joka todettiin varsin toimivaksi. Tilansäästön ja ilmavan ulkonäön lisäksi kaapiston kapeudella on vielä yksi muukin hyvä puoli: kaappia on helpompi käyttää ja astioita ottaa, kun kaappi on vähän kapeampi.

Halusin tuoda industrialhenkiseen keittiöön ripauksen lämpöä ja yhdistellä kokonaisuuteen myös hieman puuta, niinpä kaapin sävyksi valikoitui vaalea tammi. A.S. Helsingön valikoimissa onkin kauniiden maalisävyjen lisäksi myös muutamia viilumalleja, joista tehtyjä kokonaisuuksia ihastelin yrityksen nettisivujen galleriassa. Eri viiluvaihtoehtojen joukosta valitsin sävyn white oak eli aavistuksen valkaistun tammen. Se sointuu kauniisti keittiön muihin sävyihin ja tuo vähän lisää eloa ja pehmeyttä huoneeseen. Kiinteä, mutta kevyt seinäkiinnitteinen tammikaapisto on mukavan viimeistelty ja huonekalumainen, ja eroaa sopivasti varsinaisista keittiökaapeista. Juuri toivomani keventävä ja lämmin elementti kylmän teräksen ja laattaseinän pariksi.

Pidän tosi paljon ovien laadusta; Järvi-Suomessa valmistetut ovet ovat tosi viimeistellyn oloiset ja viilupinta tuntuu laadukkaalta. Halusin myös ehdottomasti kaapistoon näkyvät koristelistat, jotka kulkevat ristiin kaapiston sisällä kaapiston runkojen välillä. Minusta tämä on kaunis yksityiskohta, joka sopii hyvin vanhaan asuntoon. Kaapit myös kierrettiin ympäri viilulevyllä; näin kaapisto on kaunis katsella jokaisesta suunnasta ja lopputulos on viimeistelty ja siisti. Erikokoisten levyjen tilaus hoitui helposti A.S. Helsingön kautta; tilasin nämä suoraan erikoismittaisina, jolloin vältyin sahauspuuhilta kotona. Näin kaapisto oli heti valmis kasattavaksi ja kaikki tarvittavat levyt olivat suoraan oikean mittaisia.

Kiinnitin kaapiston tarkoituksella vähän ylemmäs, korkeussuunnassa noin seinän puoliväliin. Näin kokonaisuus pysyy kevyemmän näköisenä ja jääkaappiin syntyy selkeä tasoero – en pitäisi siitä, että nämä olisivat miltei samalla tasolla. Kaapin alle jää myös oiva paikka lehtikoreille ja muulle rennolle säilytykselle. Siivouskin sujuu sutjakkaammin, kun kaapin alla on reilusti tilaa.

En halunnut kaapistoon näkyviä vetimiä, vaan asensin siihen ponnahdussalvat. Näin kokonaisuus on yksinkertaisen eleetön, eivätkä vetimet kilpaile viereisten keittiökalusteiden vetimien kanssa. Tokihan vetimien puuttuessa viilupintaa täytyy muistaa varoa, eikä ovia kannata availla kovin rasvaisin sormin – ainakin toistaiseksi olen kuitenkin pärjännyt vetimettömien ovien kanssa vallan mainiosti.

Minusta lopputuloksesta tuli aivan ihana, ja myös käytössä astiakaappi on osoittautunut tosi toimivaksi ratkaisuksi. Se tarjoaa riittävästi säilytystilaa, mutta kokonaisuus pysyy kuitenkin kevyenä ja tarpeeksi sirona tilaan nähden. Onkin tosi kätevää, että A.S.Helsingö mahdollistaa tämänkaltaisten kustomoitujen ja persoonallisten ratkaisujen luomisen – ja hintakin pysyy kohtuullisena, sillä A.S.Helsingön tuotteet rakentuvat IKEAn runkojen päälle. Myös keittiön suhteen voi ajatella luovasti ja yhdistellä erilaisia elementtejä keskenään, tavallisista kaapinrungoista kun pystyy rakentamaan vaikka minkälaisia kokonaisuuksia. Ja miksi kaiken pitäisikään olla aina samanväristä tai samasta materiaalista tehtyä…

Itse valitsin kaapiston sävyn malliboksin avulla kotoa käsin, mutta yrityksellä on myös showroom Helsingissä Fabianinkadulla. Tänne voi varata suunnitteluaikoja, jolloin sävymalleja ja vaihtoehtoja pääsee näkemään livenä paikan päällä – ja samalla pääsee tietysti ihastelemaan kaunista myymälätilaa ja mallikeittiöitä, jotka ainakin kuvien perusteella näyttävät todella inspiroivilta.


Here´s an introduction of my A.S. Helsingö cupboard. The doors and side boards are from white oak and the frame of the cabinet is built of IKEA Metod kitchen cabinets. I wanted something different to this side of kitchen and think that this white oak cabinet brings a great deal of warmth and nice contrast to the kitchen. The wall mounted cabinet is also airy and light, so now there´s more room for cooking and working next to the countertop.

Kommentit (6)
 1. Tosi oivallinen ratkaisu! Tuota jääkaapin päällä olevaa kasviasi olen ihastellut kauan, mikä lajike se on?

  1. Kiitos, on kyllä osoittautunut tosi käteväksi ratkaisuksi niin säilytyksen kuin tilankäytönkin kannalta.

   Tuo kasvi on köynnösvehka, Plantagenista peräisin.

 2. Hei, onpa kaunis kaappi ja loistava ratkaisu. kertoisitko vielä paljon tällainen kaappi maksaa?

  1. Hei ja kiitoksia, on kyllä mukavan kevyt ja silti sisältää kivasti säilytystilaa.

   Tuolta A.S. Helsingön sivuilta näkee hinnat, ne vaihtelevat jonkin verran koon, materiaalin ja ovimallin (sileä, kehysovi tai uravetimellä varustettu) mukaan. Viiluovet ovat vähän arvokkaampia kuin maalattu. Tämä minun valkotamminen Ingarö-ovi maksoi 60×80 cm koossa 160 euroa/kappale, ja päätylevyjä ja välilevyjä sitten voi lisätä tarpeen mukaan. Ja tähän sitten päälle tietysti Ikean rungot, mutta nämä eivät montaa kymppiä kappaleelta maksanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *