Blogit
Pihkala

RUSKEA VÄRI SISUSTUKSESSA

dining room, ruokailutila, pellavaverhot
Lämpimät sävyt hiipivät hiljalleen takaisin koteihin viime vuoden aikana, ja tänä vuonna voisi ennustaa trendin vain kasvavan. Tummaa puuta, hiekan sävyjä ja pehmeää nougatia nähdään varmasti enenevissä määrin kuluvan vuoden aikana. Moni valmistaja on jo laajentanut tuoteperheitään kattamaan myös nämä ajankohtaiset sävyt, ja harva sisustusbloggaajakaan intoilee enää kylmistä seinäsävyistä, savunharmaista tai sinisistä. Lämpimyys on nyt selkeästi se juttu. 
Innostuin poimimaan kuviin ruskeita sävyjä meidän kotoa, ja vaikka tietoisesti en ole tätä trendiä seurannutkaan, näitä yksityiskohtia löytyi lopulta meiltä aika runsaastikin. Seuraavissa kuvissa siis ruskeita sävyjä omaan kotiin sovellettuna:
 
sören lund sofa
jute rug
brown interior
Meidän kodissa ruskean
sävyillä on tosiaan melko suuri rooli, mutta tämä on syntynyt oikeastaan ihan
sattumankauppana. Vanhempieni varastoista kotiin käytettyinä kannetut
isot kalusteet, ruokasalin pöytä ja olohuoneen matto,
tunnustavat nimittäin molemmat tummaa ruskean sävyä. Ja näiden ympärille
se sisustus sitten syntyi. Osa sävyistä mukailee näitä lämpimiä ruskeita
ja osa taas toimii raikkaina kontrasteina ja viileinä sävyinä – molemmilla on oma paikkansa meidän kodissa.
Lämpimät sävyt tuntuvat vaihteeksi taas mukavan freeseiltä, ja tumma puu sopii meidän talon henkeen paremmin kuin tammi tai muut keskiruskeat puut. Pelkät vaaleat puulajit taas saattaisivat tehdä kokonaisuudesta hippasen liian modernin. Vaalea lattia ja vanhan talon koristeelliset yksityiskohdatkin kaipaavat vähän kontrastia, joten tumma puu vastaa mukavasti tähänkin huutoon. Ihan perusteltuja valintoja siis, vaikka en tiedä olisinko koskaan hankkinut uutena tummaa ruokapöytää… Sellainen nyt kuitenkin sattui löytymään sopivasti vanhempieni varastosta, joten pitihän tämä löytö hyödyntää.
vanha ruokapöytä, dining room, ruokasali
pellavaverhot, linen curtains
ruskeat tekstiilit, brown cushions
nahkavetimet
seinäkiinnitteinen yöpöytä
Itse pidän erityisesti ruskean ja siniharmaan kontrastista; vaikkapa meidän ruokasalissa sinertävät seinät raikastavat kivasti muuten lämmintä väripalettia. Kokonaisuus olisi ihan toisenlainen, jos seinätkin olisivat hiekkaan taittuvat. Alakerran tekstiilien ja vanhojen kalusteiden lisäksi ruskea on hivuttautunut myös ylös makuuhuoneeseemme. Ruskeakukkaisen tapettimme parina on By Lassenin tummapuiset yöpöydät ja tummanruskeat nahkakoukut. Täälläkin kaunein yhdistelmä syntyy lämpimistä sävyistä ja vaalean siniharmaista lakanoista;  viimeisen kuvan etualalla vilahtavat viileänvaaleat pellavalakanat sopivat ehdottomasti parhaiten makkarin sävyihin.
Näiden kuvien myötä haastan teidät muut kanssabloggaajat poimimaan kuviin oman kodin lämminsävyiset yksityiskohdat – vai onko niitä? Miltä ruskeiden sävyjen esiinmarssi tuntuu, onko pähkinälattiat ja beiget seinät vielä liian tuoreessa muistissa? Aiotteko maustaa kotia tänä vuonna lämpimillä sävyillä, vai jätättekö tämän trendin toteuttamatta? Huikkattehan kommenttilootassa, mikäli päädytte pohtimaan näitä asioita blogissanne.
A collection of brown details at our home. Actually these brown shades have come to our house by accident – two of our main furnitures; a brown-shaded oriental rug in the living room and the dark table in the dining room are second hand and had belonged origally to my granny. I have matched some other warm shades together with them, but also brought some colder shades as a contrast. For example, I love the combination of blueish grey walls and warm shades; they combine well each others.

Kommentit (14)

 1. Muuttuvakotini Päivi S

  Kauniita yksityiskohtia 🙂 Itse tykkään enemmän tumman ruskeasta kuin mustasta ja yleensäkin luonnon väreistä. Uskon, että jotain ruskeaa tulee laitettua kevään aikana kun kaivaa noita vanhoja tyynyjä esille yms. juttuja.

  • maija

   Kiitos! Tumma ruskea on kyllä huomattavasti mustaa pehmeämpi ja luonnollisempikin vaihtoehto. Ihan hauska vaihteeksi tumman harmaan sijasta! Itse kuitenkin olen aina vähän vierastanut ruskeaa enkä tiedä innostuisinko muuten ihan kamalasti tuosta väristä, mutta meille tähän taloon se tuntuu passaavan lähinnä näiden vanhojen kalusteiden ja kakluunin tummanruskeiden puutukien myötä… Mennään siis talon ehdoilla 🙂

 2. Blue Peony

  Minä olen aina pitänyt lämpimistä puun sävyistä. Nyt houkuttelee petsata keittiön vaalea pöytä tuoleineen tummemmaksi…

  Kyselin muuten äidiltäni siitä messinginvärisestä jalkalampusta, joka teiltä löytyy kirppislöytönä ja meiltä vanhempieni perua. Äitini muisti, että lamppu on ostettu Askosta 80-luvun alussa ja että olisi ollut kotimainen.

  • maija

   Kyllä tumma puu on taas vaihteeksi niin raikasta! Itse tykkäsin tosi paljon meidän vuokra-asunnon tummasta lattiasta, oli kaikkien vaaleiden lattioiden jälkeen jotenkin tosi ihana.

   Kiitos paljon, kun viitsit ottaa selvää lampusta! Tosi kiva saada siitä lisätietoa ja tarinaa. 🙂

 3. Hannele Ruusukummusta

  Meillä ei koskaan ole ollut valkoista kotia…vaikka niistä kuvissa tykkäänkin, värit ovat vaan se minun juttu. Vihreä ja ruskea eivät ole koskaan ennen olleet lempivärejäni, mutta kummasti se mieli vaan muuttuu..:)

  • maija

   Heh, näin se mieli joskus muuttuu, kun tarpeeksi jotain asiaa katselee… Minusta on jotenkin aika ihanaakin välillä muuttaa mieltään ja kokeilla uusia juttuja, olisihan se tylsää jumittaa aina vain samassa. 🙂

 4. Anonyymi

  Omassa kodissani on paljon valkoista ja vaaleaa puuta. Tuntuu vaikealta alkaa lisätä ruskeaa sisustukseen, vaikka se kauniilta näyttääkin. Mikä on tuo kasvi, joka teillä on ikkunalaudalla roosan värisessä purkissa? Aivan ihanan herkän näköinen.

  Kielo

  • maija

   Eipä tuo ruskea ihan joka paikkaan sovi, ja minusta näissä pitäisikin mennä aina ehdottomasti oma maku ja kodin tyyli edellä. Tähän meidän nykyiseen taloon tumma ruskea sopii kivasti, mutta vaikka meidän edelliseen taloon en sitä olisi osannut kuvitella ollenkaan. Kaikelle oma paikkansa. 🙂

   Tuo kasvi on ruukkuun istutettu eukalyptus. Todella kaunis, mutta aika vaativa kasvi. Tuo on jo miltei pystyyn kuivunut, mutta sellaisenaankin ihan nätti. En raaski heittää vielä pois. 🙂

 5. Anonyymi

  Itse olen aina ollut enemmän harmaan sävyjen ystävä, kuin ruskeiden. Sekä näiden värien tummissa että vaaleissa sävyissä. Samoin olen aina pitänyt enemmän sinisestä kuin vihreästä. Eli oikeastaan kyse ei ole trendeistä vaan mieltymyksistä, jotka ovat olleet aina. Lapsena huoneeni oli vaaleansininen aina, ei lämminsävyinen esim.vaaleanpunainen, kuten pikkutytöltä voisi odottaa. En myöskään koskaan ole sisustanut punaisella, keltaisella tai oranssilla, jos vielä ruskeasta lämpimämpiin sävyihin mennään. Eli lämpimiä sävyjä kyllä löytyy kontrastina ja mausteena kylmille, mutta vain mausteena. Sama myös pukeutumisessa 🙂

  • maija

   Näinhän se menee ja pitäisikin mennä, omien mieltymysten mukaan! Trendejä on kiva seurata ja soveltaa omaan kotiin, mutta kyllä kaikki pitäisi pohjautua kuitenkin omaan makuun ja mieltymyksiin. Olen joskus pohtinut mistä nämä mieltymykset oikein tulevat, itsekin kun olen aina tykännyt aika selkeästi etenkin murretuista khakin, sinisen ja harmaan sävyistä, ja kirkkaat värit ovat olleet vieraimpia. Punainen on minullekin ehkä kaikkein vierain väri, se menee just ja just jouluna, mutta muuten ei…

 6. Anonyymi

  Joo nämä on kyllä niin mieltymyksiä, enkä itse menisi edes trendien mukaan vaan oman maun mukaan. Mä en taas voi sietää vaaleansinistä, mulle siitä tulee kylmä fiilis ja sairaala mieleen. Harmaista kyllä pidän paljon.

  • maija

   Nimenomaan! Kuten edellisellekin kirjoitin, niin kyllä kaikki valinnat olisi hyvä tehdä kuitenkin omaan makuun ja mieltymyksiin pohjautuen. Itse tykkään seurailla trendejä ja soveltaa niitä pienissä määrin omaan kotiin, mutta kyllä kaiken takana täytyy olla itselle mieleinen tyyli ja kotiin sopiva väripaletti.

   Hauskaa miten nämä värimieltymykset menevätkään, toisen lemppari on toisen ehdoton inhokki. 🙂

 7. Anonyymi

  Niinpä, tämä on varmasti asia, johon törmäät työssäsikin (jos siis teet sisustussuunnittelua yksityisille). Eli pitää olla hyvin kuulolla, että mitkä värit toimivat asiakkaalle, vaikka ne eivät ihan omaan makuun olisikaan.:) T. Edellinen ano

 8. KATJA/ NEOVIA HOUSE

  Kivalta näyttää ruskea käytettynä noin vähäisesti niin kuin kuvissasi!
  Minulla ruskea on väri, josta olen aina pitänyt, mutta koska sitä oli niin paljon aikoinaan, niin en ajatellut, että olisin mukana tässä "uudessa aallossa". Toisin kuitenkin kävi, ikään kuin sattumalta. Perintöhuonekalut määräävät tyylin, ja niitä yritän sitten keventää vaaleilla ja moderneilla elementeillä. Tulipahan kuvattua niitä myös blogiin: http://neovias.blogspot.fi/2017/01/trendivari-ruskeaa-ja-antiikkia-brown.html

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *