REMONTTIVUOSI 2016

Vuosi alkaa lähestyä loppuaan ja kohta on jo aika kääntää katseet uuteen vuoteen. Olen perinteisesti tehnyt näihin aikoihin täällä blogissa jonkinlaisen yhteenvedon kuluneesta vuodesta, eikä tämä vuosi ole poikkeus. Tällä kertaa ajattelin tarkastella kulunutta vuotta remontin näkökulmasta, sillä tätähän vuosi 2016 on pääasiassa ollut. Tämä vuosi on hujahtanut vauhdilla meidän raksalla, joka vuoden mittaan muuttui työmaasta ihan oikeaksi kodiksi. Mutta tasan vuosi sitten ei vielä oltu kovin kotoisissa tunnelmissa…
TAMMIKUU
Tammikuun lopulla meidän olkkari näytti tältä. Talo oli eristetty ja ekovillat puhallettu, joten sisällä pääsi jo työskentelemään lämpimässä. Se oli ihan mukava juttu näin talven keskellä. Väliseiniä rakennettiin ja huonejako alkoi jo hahmottua, mutta valmiiseen lopputulokseen oli vielä pitkä matka. Materiaalivalinnat täsmentyivät monilta osin ja keittiön layout alkoi hahmottua – joitakin muutoksia sittemmin toki vielä tapahtui.
HELMIKUU
Helmikuu hujahti pitkälti seinien levytyksessä – siinä riittikin sitten puuhaa vähän pidemmäksi aikaa varsinkin, kun pieni flunssa-aalto iski vuorotellen molempiin. Mutta kylläpä vain työmaa tuntui tämän urakan jälkeen heti paljon valmiimmalta. Putki-ja sähkövedot piti tietysti saada tehtyä ennen seiniä ja tulevaa lattiaa, ja väliseinät villoitettua ennen levytystä. Monenmoista muutakin hommaa oli tehtävälistalla, osan olen jo autuaasti unohtanutkin. Ehkä hyvä niin.
MAALISKUU
Maaliskuussa koettiin pieniä suuria hetkiä: näitä oli mm. lattialankkujen asentaminen. Muistan vieläkin, kuinka ihana oli saada kunnon lattia taloon, sen myötä projekti tuntui ottaneen huiman harppauksen eteenpäin. Ennen tätä asennettiin vielä viimeisiä kipsilevyjä kattoon ja pohdiskeltiin eteisen tapettivalintaa. Eipä ole muuten jälkikäteen lopullinen valinta harmittanut, sen voin sanoa.
HUHTIKUU
Huhtikuussa koko talo koki valkopesun. Viimeisekin lattialankut saatiin asennettua yläkertaan, tämän jälkeen vasta-asennettu lattia suojattiin ja kaikki seinät tasoitettiin. Siinä sitä olikin hiomista ja paklaamista, huh huh. Vaaleiden seinäpintojen myötä valon määrä moninkertaistui ja hiljalleen alkoi tuntua siltä, että näissä tiloissa voi joku vielä joskus asuakin. Keittiöasiat etenivät ja julkaisin ilmoille keittiösuunnitelmamme. Tasovalinta vielä mietitytti, ja pähkäilin valintaa aidon marmorin ja kvartsikomposiitin välillä. Lopulta käännyin sitten aidon marmorin puoleen, eikä ole kyllä tämäkään valinta harmittanut – on se vain niin kaunis.
TOUKOKUU
Toukokuussa päästiin tasoitetöistä astetta mukavampaan puuhaan, seinien maalaukseen. Tämän jälkeen lista-asiatkin tulivat ajankohtaiseksi, ja kuun lopussa sisälle kannettiin vinot pinot erilaisia listoja. Valmista alkoi tulla vauhdilla, ja yläkerran kylpyhuonekin edistyi jo laatoitukseen asti. Oli aika huikeaa aikaa, kun kaikki se työ alkoi vihdoin tuottaa näkyvää tulosta.
KESÄKUU
Kesäkuussa pääsimme jo keittiön asennukseen. Myös kylppärien laatoitukset valmistuivat molemmissa kerroksissa. Minä huhkin talon ulkomaalauksen ja väliovien kunnostuksen parissa, ja mies taituroi listoituksia ikkunoihin. Kesäkuu taisi olla kiireistä aikaa, sillä muutto häämötti jo alkusyksystä ja tehtävälista oli vielä hirmuisen pitkä. Tästä taitaa kertoa sekin, että koko kesästä ei ole jäänyt oikein mitään mieleen, ja esimerkiksi kesäloman vietosta tai sen ajankohdasta ei ole mitään muistikuvaa… Tehtiinköhän me mitään muuta kuin remonttia?
HEINÄKUU
Heinäkuussa aloitimme lattioiden lipeöinnin, tässä valmistunutta lopputulosta yläkerran osalta. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa kurkata seikkaperäinen ohjepostaus tästä. Sisätiloihin asennettiin muutamia viimeisteleviä yksityiskohtia, kuten kattorosetteja ja allaskaappeja. Myös keittiön seinä laatoitettiin., ja muita täydentäviä elementtejä asennettiin.
ELOKUU
Elokuussa alkoi muutto painamaan päälle, ja viimeistelevät hommat piti tehdä kiireen vilkkaa. Se tarkoitti mm. tapetointeja, viimeisiä listoituksia, ovenkarmien tekoa ja asennusta, kittaamista, listojen maalaamista ja kuvan rintapaneelien tekoa (ohje niiden tekemiseen löytyy täältä). Jossain vaiheessa loppukesää olin ilmeisesti saanut väliovetkin valmiiksi, sillä elokuussa ne kannettiin jo paikoilleen. Myös sähköasennuksissa riitti töitä, sillä nämä piti olla kauttaaltaan kunnossa muuttotarkastusta varten. Seiniin asennettiin ihanat Berkerin sähkökalusteet, joista olen iloinen edelleen joka päivä. Joka päivä tapahtui jotain jännää, ja koti valmistui silmissä. Kuu huipentui muuttolupaan, jonka saimme ihan kuun lopussa. Pitkän urakan tärkein etappi oli kutakuinkin siinä.

SYYSKUU
Elo-syyskuun taitteessa sitten muutimme tänne uuteen kotiin. Hommat eivät kuitenkaan loppuneet siihen: asennettavana oli mm. koko talon lämpöpatterit, vaatekaapit ja kaikkea sellaista pientä. Muutama viikko kului muuttotohinassa, mutta siinä lomassa tuli kuitenkin vähän fiksattua ja listoitettua eteistä sekä paneloitua kuistia. Sisustushankinnoista puhumattakaan – vihdoin oli aika miettiä sisustusjuttuja uuteen kotiin!

LOKAKUU
Lokakuu olikin sitten selkeämmin sisustus- kuin remonttipainotteinen kuu. Kodin sisustus alkoi hiljalleen täydentyä ja kaikenlaista pikkuhommaa riitti kotona. Portaiden vanha muovimatto sai kyytiä, mutta portaiden kunnostus jäi vielä vähän puolitiehen. Josko ensi vuonna sitten hoidetaan homma maaliin… Ulkopuolella alkoi ikkunoiden listoitus, ja tien puoleinen julkisivu alkoi valmistua kokonaisuudessaan.

MARRASKUU
Marraskuussa kuistin lattia laatoitettiin ja sen ympäristö siistiytyi listoitusten ja maalauksen myötä. Myös portaikon kaide asennettiin kuin myös pariovet ruokasalin ja olohuoneen välille. Ovien kunnostus saa jäädä tuonnemmaksi, mutta kauniithan ne ovat noinkin – katsellaan asiaa uudemman kerran sitten joskus, kun maalaaminen onnistuu taas ulkosalla…

JOULUKUU
Joulukuussa lyötiin tältä osin viimeiset naulat julkisivuun ja oli aika esitellä muuttunut talo. Ensi kesänä katto pitäisi maalata ja parveke tehdä, mutta muutoin talo on nyt ulkopuolelta koko lailla valmis. Kuu oli aika kiireinen, joten ihmeempiä remontin suhteen emme ehtineet tekemään. Nyt tosin hommat ovat taas alkaneet, tällä kertaa kellarin osalta. Kohtapa pääsen siis kirjoittelemaan taas uusista remonttituulista täällä talossa, ja tätä myötä suosittu sunnuntainen Remonttikuulumiset-postaussarja saa jatkoa taas ensi vuonna. Pysykääpä siis linjoilla ensi vuonnakin!
Kulunutta vuotta taaksepäin summatessa ei voi kuin todeta, että olipahan urakka. Talon peruskorjaus kun hoidettiin alusta loppuun täysin omin voimin vapaa-ajalla päivätyön, kakkostyön, opiskelun ja keikkahommien lisäksi. Jos joku erehtyy luulemaan, että tällainen remontti sujuu helposti ja mukavasti kättä heiluttamalla, voin teilata ajatuksen samantien. Kyllä kaikki saavutettu on revitty illan pimeinä tunteina omasta selkänahasta, ja näin vuoden lopussa sen kyllä tuntee… Mutta ihana projekti, ja onneksi tuli tehtyä. Ja on tämä rakentaminen ja remontointi sen verran verissä, että tuskin tämäkään ihan viimeiseksi projektiksi jää – hulluja mitä hulluja. Mutta nyt ei mennä asioiden edelle, vaan nautitaan kaikessa rauhassa tästä kodista ja kaikesta saavutetusta. Ja tehdään tietysti talo pihoineen ensin täysin valmiiksikin. Tästä on tulossa vielä monta tarinaa tulevana vuotena. 

Viime vuoden vastaavia ajatuksia ja kooste tämän projektin alkumetreistä löytyy tästä postauksesta, ja kaikki remonttijutut sivupalkin remppa-tunnisteen alta. Kiitos teille kaikille lukijoille mahtavasta tsempistä ja myötäelämisestä kuluneen vuoden aikana. Olette kultaa!

Here´s a summary of our house renovation in 2016. Lot of things have happen during a year. Last January we had a dreary worksite which later turned to the loveliest home. Of course it took a lot of work and effort – but it was surely worth it.
Kommentit (8)
  1. On teillä kyllä ollut työntäyteinen vuosi ja olette kyllä saaneet paljon kaunista aikaiseksi. Miten lohduttavaa kuulla, et viikottaiset remppapostaukset jatkuvat enai vuonna. Olen melkein riippuvainen niistä �� -Anna-

    1. Joo, kyllähän tässä hommaa on ollut, mutta tosi palkitsevaa sellaista. Heh, hauska kuulla että remppakuulumisille on tilausta 🙂 Ensi sunnuntaina näitä olisi taas luvassa.

  2. Huh, melkoinen urakka teillä. Itse rintamamiestalon remontoineena tiedän, että nämä ei todellakaan ole pikkujuttuja, varsinkin kun täällä hommissa oli kaksi amatööriä. 😀 Todella kaunista jälkeä olette saaneet aikaiseksi ja talo on muuttunut edukseen. Onnellisia päiviä uudessa kodissa teille uutena vuotena 2017! 🙂

    1. Kiitos paljon, ja onnellista vuotta myös sinne! Toivotaan, että tämä vuosi sujuisi vähän seesteisemmissä merkeissä… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *