Pihkala
Pihkala

REMONTTIKUULUMISET VKO 45

Mukavaa sunnuntaita! Tänään on vietetty isänpäivää kauniissa talvisäässä, ja mekin olemme olleet viikonloppureissulla kotipuolessa. Rantauduttiin hetki sitten takaisin Turkuun, ja nyt on aika purkaa viikon remonttikuulumiset kuviksi taas muutaman viikon tauon jälkeen. Tällä viikolla nimittäin remontin suhteen tapahtui, jos ei nyt paljon niin ainakin jonkin verran. Nyt näyttää siltä, että kellarin urakka siirtyy alkuvuoteen, mutta eteistilat ja kaikenlaiset muut ensimmäisen ja toisen kerroksen pikkuhommat olisi kiva saada valmiiksi vielä jouluksi. Ja niiden parissa sitten puuhasteltiinkin tämä viikko.
Viikolla eteisasiat nytkähtivät mukavasti eteenpäin. Muutama kohta saatiin listoitettua, mutta suurin projekti oli näissä portaissa ja portaikon kaiteessa. Portaikon auki jäävän osan vaaka- ja pystypinnat kierrettiin leveällä puulistalla, johon tehtiin kolo portaan päätytolppaa varten. Sitten varsinainen kaide soviteltiin paikalleen ja kiinnitettiin tähän kokonaisuuteen. Koko systeemi piti vielä irroittaa maalausta varten, nyt parhaillaan se kuivuu kellarissa. Emme viitsineet vielä tänään ryhtyä asennushommiin aavistuksen nahkean maalin takia, joten kuvia valmiista kaiteesta on luvassa ensi viikolla.
Loput ovenkahvat asennettiin, ja jokaiseen karmiin kolottiin paikat painikkeiden vastakappaleille. Nyt saamme vihdoin ovet ihan kiinni asti, jee! Painikkeet meillä on vähän sekalaisia, sillä muutamassa ovessa oli jäljellä vanha painike, kuten tämän kuvan tapauksessa. Ne halusimme tietysti säästää. Muihin oviin valikoitui puolestaan vähän samantapainen uustuotantopainike, josta tarkemmin kuvia täällä. Toki olisi kauniimpaa, että kaikissa ovissa olisi samanlainen painike, mutta aidosti vanhat persoonalliset ovenkahvat ovat minusta ihan kiva pieni yksityiskohta, olkootkin sitten keskenään erilaisia. Tässäkin kuvan tapauksessa on tosi hauskat salmiakkimuotoiset peitekilvet, jotka olivat tässä ovessa jo valmiina.
Tänään kannoimme paikkaansa myös ruokasalin ja olohuoneen väliset pariovet. Nämä olivat majailleet vanhempien varastossa jo vuositolkulla kunnostusta odottaen. Niin kuin kuvasta näkyy, ei ovien kunnostusta oltu vieläkään ehditty aloittaa pientä hiomista lukuunottamatta. Ajattelimme kuitenkin, että ovet on jo mukava saada paikkaansa, pieni rosoisuus ei haittaa. Ja kun ovet ovat nyt fyysisesti täällä meillä, hoituu niiden kittaus ja maalauskin ehkä vähän nopeammin…
Ennen ovien maalausta on kuitenkin hyvä antaa niiden tottua varastoa kuivempaan sisäilmaan, näin ei tule halkeamia uunituoreeseen maalipintaan. Meillä on muutama muu väliovi halkeillut vähän ikävästi talven pienemmän ilmankosteuden myötä; jos olisi oikein tarkka, pitäisi näitäkin halkeamia kittailla ja maalata peittoon. Minä en kuitenkaan ihan tätä ole, pienet halkeamat ovat minusta ihan ok vanhoissa ovissa. Ja saattaahan olla, että halkeamat menevät umpeen taas kesän kosteamman ilman myötä, näinhän usein puun kanssa tuppaa käymään. Seuraillaan siis tilannetta ja ryhdytään paikkauspuuhiin vasta jos tarve niin todella vaatii.
Pariovien asennus meni sen verran myöhäiseksi, että en päässyt enää ottamaan niistä kuvia valoisaan aikaan. Lisäkuvia ja tarkempaa juttua ovista on kuitenkin tiedossa ensi viikon aikana, joten pysykääpä kuulolla.
Mukavaa alkavaa viikkoa!

Our renovation has progressed slowly but surely during the past times. This week we puzzled with the stairs and installed new glass doors in between our dining and living room. More pictures of them will follow next week.

Kommentit (6)

 1. Sanna InspiredByLove

  Täälläkin pariovet! <3 Näyttää niin ihanilta. 🙂

  • maija

   Kiitti, pariovet on kyllä ihania! 🙂 Nuo vaativat vähän vielä työtä, mutta tekivät kyllä jo nyt kivan muutoksen tilojen ilmeeseen.

 2. Blue Peony

  Ihania yksityiskohtia nuo vanhat peitinkilvet ja kahvat, hienoa, että säilytätte ne, jotka ovat säilyneet!

  • maija

   No ehdottomasti! Minua ei haittaa, vaikka samanlaisia uusia ei löytynytkään, kunhan mallissa on jokin yhteneväisyys. Nyt pohdinnan alla on nuo pariovien painikkeet, vanhat nekin, mutta ihan erilaiset kuin muualla talossa; messinkiset ja koukeroiset. Periaatteessa ne pitäisi kai jättää paikoilleen samoista syistä kuin muutkin, mutta en ole vielä ihan vakuuttunut…

 3. Anonyymi

  Meillä hakesi ekana talvena kahdesta rempatusta ovesta alapeili, mutta ei ole kyllä haitannut mitään. Kuten totesit, halkeama sulkeutuu sitten kesällä 🙂 Samaan tapaan elää lankkulattia, kolot kasvaa kuivassa talvi-ilmassa ja pienenee kesää kohti. Luonnollista puun elämää. Ihania ovia.

  • maija

   Näinhän se on. Puun eläminen on täysin luonnollista, onhan se luonnonmateriaali. 🙂 Ja minusta tämä eläminen on itse asiassa osa puun viehätystäkin, aitous saa näkyä. Meillä myös on lankut muutamasta kohtaa eläneet, ei kovin huomattavasti kuitenkaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *