Blogit
Pihkala

REMONTTIKUULUMISET VKO 39

Mukavaa sunnuntaita! Tämän viikon remppakuulumisissa on taas vähän edellisiä enemmän säpinää. Innostuttiin (tai lähinnä mies innostui) touhuilemaan kaikenlaista viikonloppuna, ja eteinen edistyikin tämän ansiosta ihan mukavasti. Kuistin panelointi viimeisteltiin, ja seuraavaksi olisikin aika siirtyä tämän tilan osalta lattian laatoitukseen ja ikkunasmyygien tekoon. Eipä sitä paljon muuta pienessä tilassa enää olekaan. Ihanaa, kun tämäkin tila alkaa hiljalleen siistiytyä!
Koska kuisti on melko matala, ei kattovalaisin ollut tilaan paras vaihtoehto. Kuistia valaisimaan tulikin kaksi posliinikantaista seinävalaisinta, samaa sarjaa jota löytyy myös kattovalaisimena keittiömme katosta. Tuollaiset seinävalaisimet asennettiin eteiseen johtavan oviaukon molemmille puolille. Ihan nätti ja yksinkertainen ratkaisu, ja vieläpä melko edullinenkin sellainen. Nyt pitäisi vain hankkia näihin vähän nykyistä kauniimmat polttimot…
 
Kuistin lattia on alempana talon lattiaan verrattuna, ja sisälle
varsinaiseen taloon astutaankin vähän hassusti muutaman portaan kautta.
Tämä oviaukko on ollut pitkään keskeneräinen, nyt viikonlopun aikana
mies väsäsi tuohon portaat ja teki smyygilistat ovenpieliin. Vaikka kohta on vielä keskeneräinen, on se sentään jo paljon siistimpi, enää ei ilmansulkupaperit repsota ja ekovilla vilku seinän välistä.
Oven smyygistä tuli väistämättä aika leveät, täytyy toivoa, että ulkonäkö tuosta vähän tasoittuisi listoituksen ja maalauksen jälkeen. Mikään talon kaunein kohta tämä ei kuitenkaan tule missään nimessä olemaan, mutta eipä seinän paksuudelle tai toisaalta tuolle tasoerolle oikein mitään voi. Näin jälkikäteen totesimme myös, että lattialankun olisi pitänyt jatkua pidemmälle, sillä nyt portaiden reunoihin jää hassut kolot. Tuota ei saa samaan tasoon ovismyygin kanssa, sillä silloin koloon laitettava reunalankku tulisi lattialankusta yli. Eli no can do, nyt täytyy vain miettiä yksityiskohtia, joilla tuon ulkonäköä saisi viilattua vähän nätimmäksi.
Alun perin suunnitelmanamme oli lipeöidä nuo porrasaskelmat lattian sävyisiksi, mutta tätä täytyy tuumata vielä vähän pidemmälle. Ovismyygi maalataan joka tapauksessa valkoiseksi, niinpä täytyy miettiä miten tuo valkoinen maali rajautuisi portaaseen nähden, eli missä kohtaa lipeä loppuu ja maali alkaa. Välttämättä ei olisi huono vaihtoehto maalata koko hässäkkää portaineen päivineen valkoiseksi, tällöin ei tulisi ongelmaa rajausten kanssa ja ulkonäkökin yhtenäistyisi hieman, valkoinen maali häivyttäsi pieniä koloja ja epäsuhtia. Mutta toisaalta tässä tapauksessa portaat erottuvat lattiasta vähän turhankin paljon, tätäkään en oikein toivoisi. Tässäpä riittää siis vielä vähän tuumattavaa…
Ja portaista puheenollen – niissä riittää projektia myös varsinaisen eteisen puolella. Aloitimme olemassa olevien portaiden kunnostuksen nyt viikonloppuna repimällä askelmien päällä olevat muovimatot pois. Alla oli kestävä ja hyvin tehty vanha puurunko, jonka toivoimme saavamme siististi esiin ja vain maalaavamme. Mutta mitä paljastuikaan muovimaton alta – pikkuisen lisää hommaa alkuperäisiin suunnitelmiimme nähden. Olisihan se pitänyt arvata!
Muovimaton alta paljastui merkillinen tuunaus: vanhat askelmat on joskus typistetty ja askelmien ylitykset sahattu pois. Nykyportaissa tuossa kohdassa oli irtonaiset, lattiamatolla ja messinkilistalla päällystetyt parin sentin puusoirot, jotka lähtivät ruuvaamalla irti. Eli uusiin portaisiin pitäisi askarrella samanmoiset, saada reunakohta kitattua piiloon ja maalata sitten kaikki yhtenäiseksi. Muutenhan portaat voisi jättää tuollaiseksi suorakulmaiseksikin, jos etenemää muuten olisi mukavasti ja reunakohta siistitty suoraksi, kumpaakaan tässä ei kuitenkaan ole. Parin sentin ylitys on askelmissa aika tärkeässä osassa, sillä etenemä portaissa on jo nyt aika pieni ja muutamakin sentti vaikuttaa kulkumukavuuteen aika radikaalisti. Tästä ei siis oikein viitsisi luopua.
Askelmalankkua ei pysty vaihtamaan uuteenkaan, sillä se on kolottu portaiden reisilankun sisään – tätä varten koko rakenne pitäisi purkaa ja tehdä uudelleen. Ei kiitos. Myös portaiden päällystäminen uudella liimapuulevyllä tm. on huono ratkaisu, sillä tällöin portaiden paksuus kasvaa liikaa ja ne tulevat ulos niitä reunustavista reisilankuista. Portaiden päällystäminen matolla (tai miksei ohuella vanerillakin) olisi yksi vaihtoehto, mutta mieluummin ottaisimme kyllä reilut vanhan ajan puuportaat. Eli ehkä kehittelemme vielä keinoa, jolla nämä alkuperäiset, mukavan klommoiset lankut saisivat jäädä näkyviin pienen jatkonokan kanssa.
Kirsikkana kakun päällä lattiamatto oli vielä melkoisesti kiinni alkuperäisessä askelmassa: suurin osa ajasta menikin lankkuun jämähtäneiden liimojen kaapimiseen ja hiomiseen. Pääsimme eteenpäin kuuden portaan verran, sitten luovutimme homman suosiolla toiseen päivään. Ensi viikolla tiedossa siis tätä mukavaa hommaa vielä monen portaan verran. 😉
Portaiden värikin on vielä hieman mietinnässä, sikäli mikäli siis puuportaat saadaan jätettyä siististi näkyville ja maalaushommiin päästään. Kaiteista tulee valkoiset, ovat niin raikkaat tuon tapetin rinnalla. Todennäköisesti sama väri päätyy myös itse portaisiin, mutta hieman houkuttelisi myös tapetista poimittu, ehkä vähän vihertävä vanhan ajan harmaa. Kumpaa vaihtoehtoa te äänestätte?
Our renovation this week: we panelled the porch and started repairing our stairs. As you can see, this job will continue next week, the stairs requires a lot of work. Now I´m thinking about the color – white or light grey. What do you think?

Kommentit (16)

 1. Anonyymi

  Harmaanvihreä! Eikös valkoiset portaat ole jo niin nähty ��

  • maija

   No ei kai, kyllä valkoinen on minusta aina yhtä ajaton valinta! 🙂 Mutta kyllähän harmaakin houkuttelisi…

 2. Pilviraitti

  Mukavasti pienin askelin siellä on taas remppa edennyt. 🙂 Kiva seurata näitä postauksia.

  Mä oon ehdottomasti vihertävän harmaan kannalla! Sopisivat mielestäni niin paremmin vanhaan taloon. Meilläkin portaat ovat eri väriset kuin muut lattiat, harmahtavan siniset. Hauska yksityiskohta. 🙂

  • maija

   Mukava kuulla! Hitaasti ja varmasti tosiaan edetään eteenpäin, valmista tulee pieni pala kerrallaan. 🙂 Koitetaan saada tuo kuisti ja eteistila nyt ensin kuntoon, ja sitten suunnataan kellarin kimppuun.

   Tuo on totta, harmaat portaat tai yleensäkin värilliset sopivat kyllä mukavasti vanhaan taloon. Kaiteet haluaisin kyllä joka tapauksessa jättää valkoiseksi, sillä muuuten kokonaisuudesta voisi tulla tapetin kanssa vähän tunkka. Harmaat portaat valitessa pitäisikin miettiä, kuinka valkoinen kaide rajautuu harmaan portaan kanssa, ja mitä tuolle yhtymäkohdalle tapahtuu… Ihanalta kuulostavat nuo teidän portaat!

 3. Anonyymi

  Harmaanvihreä kuulostaa paremmalta!

  • maija

   Tuossa värissä on kieltämättä vähän enemmän pehmeyttä ja vanhan ajan tunnelmaa… Mutta katsotaan nyt ensin, mitä portaille tapahtuu eli päästäänkö maalaushommiin ollenkaan. 🙂

 4. Susanna

  Itselleni on sietämätöntä tehdä päätöksiä kahden hyvän välillä.. valkoiset on raikkaat tapetin rinnalla ja sopii kodin muihin valkoisiin osiin ja sitten taas se vihertävä harmaa on kutsuvan kodikas ja pehmeä ja sopii myös tapettiin.. en osaa päättää 😀

  • maija

   Sepäs se, kahden hyvän väliltä on pirullinen valita. Tämä on huomattu useasti tämän remontin yhteydessä, heh. Usein lopulta ratkaisevat pienet nyanssit ja se oma intuitio. Toisinaan valinta määräytyy myös muiden elementtien perusteella, harmaata väriä käytettäessä pitäisi esimerkiksi miettiä, miten yhdistyy harmaa porras ja valkoinen kaide, ja mitä tapahtuu noille kuistin pikkurappusille – jos ne maalataan, tulisi sävyn olla ehkä sama kuin yläkerran portaissa, ja sopiiko harmaa sitten tuohon kohtaan…

 5. Hannele Ruusukummusta

  Portaiden kulukuhelppous on tosi tärkeä juttu, meillä oli huono edellisessä kodissa ja niitä joutui joka päivä kulkemaan, kun ainoa suihku oli alakerrassa.

  • maija

   Samaa mieltä! Mekin ollaan näissä vanhoissa taloissa jouduttu aika usein tämän saman ongelman eteen, huonokulkuisen portaan kyllä tunnistaa sitä käyttäessään. Jo muutamakin sentti tekee paljon kulkumukavuuteen, siksi näihinkin portaisiin pitäisi jonkinlaiset "nokat" saada. Nousukin on tässä jo ihan äärirajoilla, vähän standardia korkeampi, joten muusta kulkumukavuudesta ei voi tinkiä oikein yhtään.

 6. Anonyymi

  Tiedätkö, mua viehättää hirmusti tuo alimmainen kuva. Elämää kokeneet porraslankut ja turkoosi kulunut "otsalauta". Minun silmään passais yhteen tapetinkin kanssa, ja että olis myös rouheutta huushollissa. Tietysti pitäis huolehtia, ettei joka kerta kulkiessa piikki kimmahtaisi jalkapohjaan.. mutta siis periaatteessa voisin jättää silleen vain. pirre

  • maija

   Tiedätkö, puhuttiin eilen miehen kanssa ihan samaa. Vaikka nuo ovatkin tosi raffit, on noissa portaissa jotain kivaa patinaa ja rouheutta. Jos nuo askelmat olisi jätetty sahaamatta, olisi voinut miettiä tuotakin vaihtoehtoa… Vaikka tosiaan puu on kieltämättä sen verran rouheaa, että tikuilta ei ehkä olisi voinut välttyä. 🙂

 7. messinki keittiöhana

  Hauskaa intredning! 🙂

  • maija

   Jes 🙂

 8. Anonyymi

  Hei, miten olisi kahden värin yhdistelmä? Portaat harmaan vihreällä ja niihin ruuvattava "nokka" valkoisella, samoin portaiden sivut. Valkoinen "nokka" erottuisi kivasti hämärässä ja portaissa olisi turvallisempaa kulkea.

  • maija

   Totta, askelmat olisi tällöin helpompi hahmottaa. Ei huono idea! 🙂 Nyt pitäisi vain ensiksi miettiä, miten tuon ruuvattavan nokan ja vanhan askelman välisen sauman saisi siistiksi, kun nyt se on ihan miten sattuu sahattu. Joku kestävä halkeamaton kitti olisi parasta, en haluaisi mitään listaa tuohon rajakohtaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *