Blogit
Pihkala

REMONTTIKUULUMISET VKO 18

remppavko18-1-800

Meidän kellari etenee vauhdilla, ja pinnat alkavat olla muutamia yksittäisiä kohtia vaille valmiit. Niin mahtavaa! Kuluneella viikolla mies ahkeroi kellarin kimpussa siihen malliin, että pääsen esittelemään kuvia jo melko valmiin näköisestä kylppäristä. No, paljonhan tuolla on vielä tehtävää, mutta kattopaneloinnin valmistuttua tila näyttää jo ihan erilaiselta. Katsotaanpa mitä kaikkea viikon aikana tapahtuikaan:

remppavko18-2-800

Valitsimme paneeliksi suoraponttista lämpökäsiteltyä 185 mm leveää haapaa, joka vilahtikin jo viime sunnuntain remonttikuulumisten saunakuvissa. Yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi tämä sama paneeli valikoitui saunan seinien lisäksi myös koko tilan kattoon, ja täytyy sanoa, että se näyttää kattopinnassa tosi hyvältä. Etukäteen mietin onko leveä paneeli liian raskas matalaan tilaan, mutta ei se kyllä ole: sen sijaan se selkeyttää ilmettä kivasti. Lämmin puu tuo myös mukavaa kontrastia vaaleisiin pintoihin.

remppavko18-3-800 remppavko18-4-800 remppavko18-5-800

Viikon aikana asennettiin paikalleen myös suihkujen loput osat. Nämä seinän sisään upotetut suihkut ovat Tapwellin valikoimista, ovat malliltaan kauniin elettömät. Kirkkaan lasiseinän ansiosta suihkut ovat näkösällä heti kellariin astuttaessa, siispä on kiva, että näkymä on mahdollisimman selkeä ja kaunis.

remppavko18-6-800

Tämä näkymä aukeaa puolestaan saunan ylälauteelta. Etualalla olevaan koloon on upotettu kisko, johon saunan lasiseinät pujotetaan; näin erillinen kisko tai lista ei nouse esiin kattopinnasta, vaan näkymä on mahdollisimman yhtenäinen.

remppavko18-7-800

Ihastelen tuota kattoa joka kerta tilaan astuessani, siitä tuli minusta tosi hieno. Valaistus heittää vähän omituisia varjoja ja muuttaa värejä, luonnossa thermohaapa on yleisilmeeltään melko tasaisen näköistä, mutta hillittyä kaunista elävyyttä kuitenkin löytyy. Etualalla olevaan reikään on tulossa riippuvalaisin, sen johdot vedetään kattokoolauksissa niin, että kattokuppia tai -rasiaa ei tarvitse käyttää. Yleisestikin halusimme pitää katon mahdollisimman eheänä, vain pakolliset ilmanvaihtoventtiilit ja nämä pari harkittua valaisinta rikkovat ilmettä. Takaseinän valokuiturivi ei juurikaan katosta erotu, valaistus hoidetaan tämän ja riippuvalaisimien avulla. Tämä testattiin jo vallan riittäväksi, pelkistä kuituvaloistakin lähtee jo yllättävänkin hyvä valo. Ainoastaan khh-nurkan eteen tulee pari kattospottia siltä varalta, että tässä tarvitsee joskus tehokasta täsmävaloa.

remppavko18-10-800

Katon paneloinnin ja suihkujen asentamisen jälkeen oli aika siirtyä takaisin saunan puolelle. Tämän seurauksena lauteiden rungot ovat nyt valmiina, ja ensi viikolla alkaa lauteiden kiinnitys. Pino laudelautaa odotteleekin jo eteisessämme. Koska sauna on muodoltaan epäsymmetrinen, piti lopulta sen suhteen vähän joustaa: ihan niin arkkitehtonisen ja symmetrisen näköistä ei tuosta epäsäännöllisen muotonsa ansiosta millään saa. No, hyvä tulee varmasti näinkin.

remppavko18-8-800

Rungon tukipuiden alle tuli tällaiset säätöjalat, tällöin puiden päät eivät kastu ja runko pysyy hyväkuntoisena pidempään. Ihan näppärä pieni yksityiskohta tämäkin.

remppavko18-9-800

Kiuas integroidaan yhtenäiseen alalauteeseen, ja se pitikin nostaa tästä syystä jo ensimmäisenä paikalleen. Tämän Tulikiven kiukaan korkeus aiheutti kyllä vähän pulmia; integroitavan mallin alaosa jää tuollaiseksi mustaksi, ja valkoinen ”pintakansi” nostetaan vain tuohon teräksisen yläosan päälle. Täten mustan alaosan korkeus määritti alalauteen korkeuden. Kiuas on melko korkea, joten tästä syystä alalaude jouduttiin tekemään korkeammalle kuin olisimme sen halunneet. Näin rappusiksi täytyy tehdä kaksi askelmaa, jotka taas vievät tilaa alalauteelta… Hassua, että integroitavasta osasta on tehty noin korkea; olisi varmaan pitänyt ottaa vapaasti näkyville tarkoitettu malli, jossa valkoinen pinta ulottuu alas asti. Tällöin ei olisi ollut väliä missä kohtaa alalaude sijaitsee. No, tällä mennään…

remppavko18_11-800

Ensi viikolla nähdäänkin sitten, millaiseksi tämä sauna muodostuu. Eipä niihin ensimmäisiin löylyihinkään ole enää pitkä matka, täytyy vain odotella ensin lasiseinien toimitusta. Ja sitten onkin aika siirtyä kellarin kiintokalusteiden ja muiden juttujen pariin…


Renovation this week: our bathroom renovation is going forward and surfaces are now almost ready. Also our showers are now installed (love them!) and ceiling is panelled among the sauna walls. Next week´s task is this sauna; hopefully next sunday I can show you the final result. Can´t wait!

Kommentit (15)

 1. Maria

  Kauniilta näyttää. Yhtenäinen kattopanelointi on upea.
  Meillä on saunan lauteet rakennettu niin, ettei mitään runkorakenteita tule lattiaan vaan lauteet ovat kokonaisuudessaan ilmassa. Helppo siivota kun lattia on kokonaan paljas (no kiuas toki seisoo lattiassa kiinni). Ainakin kivitalossa tällainen malli oli helposti toteutettavissa, kun kaikki seinät ovat kantavia.

  • Maija

   Kiitos! Katosta tuli minustakin tosi upea, on vielä niin hienosti ja tarkasti tehty, ettei tarvitse edes listoja.

   Tuollainen kokonaan ilmassa oleva lauderakenne olisi kyllä tosi ideaali. Meillä sitä ei pystynyt toteuttamaan, kun saunalla on leveyttä vähän liiaksi tähän nähden ja etuosan naamalaudatkin pitää saada johonkin kiinnitettyä. Meillä tulee lasiseinä alas asti, jolloin etuosan runkorakennetta ei saa propattua esim. saunan etuseinään. Täytyy vain miettiä alalaude jotenkin helposti nostettavaksi, jotta siivous vähän helpottuisi…

 2. LK

  Hienolta näyttää! Mulle tuli mieleen tosta lakatusta mikrosementtilattiasta mieleen, että minkälainen se pinta on märkänä? Onko se liukas vai hieman karkea?

  • Maija

   Kiitos! Vielä ei olla päästy itse testaamaan, mutta se vastaa pinnaltaan ja liukkausasteeltaan aika lailla sileää laattaa. Eli on toki liukkaampi kuin karkea laatta, mutta ei pitäisi olla kuitenkaan mikään superliukaskaan. Jos haluaa pinnasta karkean ja pitävämmän, voi käyttää pelkkää karkeampaa grueso-mirosementtiä (jota tuli tämän hienon mikrosementin alle). Me ajateltiin käyttää tätä kellariin vievissä portaissa, jotta saadaan niihin vähän enemmän pitoa, portaat ovat kuitenkin melko jyrkät ja kapeat.

 3. Villis

  Kaunista jälkeä olette taas saaneet aikaiseksi. On varmaan ihanaa, kun valmistuminen on niiin lähellä! Mukavaa toukokuuta!

  • Maija

   Kiitos, ja samoin sinne!

   Kyllä kieltämättä odotellaan jo kovasti omaan saunaan pääsemistä. Onneksi nyt näyttää siltä, ettei tarvitse odottaa ihan juhannussaunaan saakka. 🙂

 4. anna-liisa

  Tämä talo on kyllä remontoitu sellaisella pieteetillä kellarin lattiasta ullakkokerroksen kattoon, että ettehän te VOI ikinä milloinkaan luopua tästä (ja ehkei tule tarvettakaan).
  Lattian liukkautta mietin myös, näyttää pelottavalta ?.

  • Maija

   No tuota tuota, veikkaan että jossain välissä saattaa hyvinkin tulla tarvetta – tai jos ei varsinaista tarvetta niin ainakin uusia suunnitelmia. :)) Mutta nyt ollaan tässä ja nautitaan.

   Kohta tuo liukkaus tulee testattua, täytyy sitten raportoida tästä blogiin. 🙂 Olen kysellyt tuosta liukkaudesta muilta mikrosementin käyttäjiltä, mutten ole saanut sieltä suunnilta erityisiä liukkausvaroituksia. Mutta kyllähän eroa karheaan laattaan on varmasti.

 5. Blue Peony

  Kaunista ja avaran näköistä, vaikka tila on kellarissa, ei tule yhtään kellariloukon tuntua! Odotan valmiin näkemistä varmasti melkein yhtä paljon kuin te!

  • Maija

   Vaaleat pinnat tekevät kyllä ihmeitä! Vielä kun saadaan vähän luonnonvaloa tilaan tulevan ovivaihdoksen myötä, niin sekin auttaa varmasti asiaa entisestään.

 6. Saija

  Tämä kattohan on siis kerrassaan u-pe-a! Mikrosementin käyttökokemuksia saunan puolelta jään odottamaan; kuinka paljon kuumenee löylyissä ja kestääkö pinta moitteettomana lämmönvaihtelun, mielenkiinnolla odottelen.

  Ovatko nämä teidän piiloasennetut suihkut jo poistuneet Tapwellin valikoimista, muistanet vielä mallin? Omat raksasuunnitelmat käyvät kuumana ja nämä liippaavat nyt niin läheltä omia suunnitelmia, että en voi jättää selvittämättä vaihtoehtoa.

  • Maija

   Niin minustakin! 🙂 Kuumenemista mikrosementti kestää hyvin, eli sen kanssa ei pitäisi tulla mitään ongelmia – saunaan tämä oli ihan suositeltu materiaali, ja mikrosementillä voi päällystää mm. takkojakin. Mutta haastavampaa oli ratkaista tuon seinän toteutus niin, että se on kosteusteknisesti oikein, sillä normaali vedeneriste ei kestä saunan seinässä ja saunapaneelien alle tulevaa alumiinipaperiahan tämän alle ei voi laittaa. Mutta tähänkin löytyi laastimaisia ratkaisuja, jotka kestävät kuumaa.

   Kyllä näitä näytti olevan vielä ainakin Ruotsin Tapwellin sivuilta http://www.tapwell.se (siellä on muutenkin jostain syystä esillä laajempi valikoima kuin suomalaisella sivulla). Suihkut ovat BOX-alkuista sarjaa, mutta numeroa en kyllä nyt muista. Mutta tuolta niitä valmiita settejä löytyy. 🙂

  • Saija

   Selvisipä samalla, että ennen kuin meille mikrosementtiä sutaistaisiin, on siis vielä seikka jos toinenkin selvitettävänä tämän mahdollisuuksista ☺️

   Kiitos vastauksesta, seuraavaksi alankin ahdistelemaan paikallista maahantuojaa ?

  • Maija

   Juu, kannattaa selvittää etukäteen kaikki mahdolliset kriittiset kohdat, niin tulee sitten varmasti hyvä! 🙂

 7. TULOSSA KELLARIIN… – Pihkala

  […] vähän sunnuntaisen kylppäriremonttiaiheen tiimoilta. Kun pinnat ovat hiljalleen kunnossa, alkaa seuraava steppi olla tilan kalustaminen. Ja […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *