Pihkala
Pihkala

REMONTTIKOMMELLUKSIA: ASIAT, JOTKA EIVÄT MENNEET IHAN NIIN KUIN PITI

messinkinen kattokruunu
Saan hämmentävän usein positiivisia kommentteja ja kehuja meidän talosta. Olen otettu niistä jokaisesta. On ihan huippua, kuinka te lukijat jaksatte olla niin innolla ja kannustaen mukana tässä meidän projektissa. Tokihan olen itsekin ylpeä lopputuloksesta, jota melkoisella pieteetillä on tehty. On ollut hieno ja opettavainen kokemus päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan tällainen projekti ihan alusta loppuun omien visioidensa mukaisesti. Vaikka budjetti ja alkuperäiset tilat asettavat aina omat reunaehtonsa, on kokonaisuus aika lähelle sitä mitä haaveilinkin. Aina löytyy toki lisää haaveita ja uusia tavoiteltavia kotiin liittyviä asioita, mutta juuri nyt on hyvä näin.
Ajattelin kuitenkin, että olisi hauska valottaa vähän asian toistakin puolta. Nimittäin eipähän meilläkään täydellistä ole, aina löytyy asioita joita tekisi toisin. Vaikka yksityiskohdat suunnittelee kuinka tarkasti, pääsee remontissa kuin remontissa sattumaan silti helposti pieniä lapsuksia. Ei siinä tarvita kuin poissaolo kriittisellä hetkellä, vähän epäselvästi annettu työohje tai yllättävä löytö, jonka vuoksi suunnitelmiin täytyy tehdä äkillinen muutos. Vaikka yksityiskohtiin on kiinnitetty ehkä vähän tavallista enemmän huomiota, ei meilläkään kaikki ole mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Tästä esimerkkinä vaikkapa muutamat seuraavat asiat…
peiliovet keittiössä
Ehkä eniten omaa silmääni häiritsevä asia löytyy keittiöstä. Se ei liity kalusteisiin, nämä ovat minusta parhaimpia hankintoja koko talossa. Työtason taustaseinän laatoitus on kuitenkin ollut asia, joka on jakanut meillä kovasti mielipiteitä – ja jakaa edelleenkin.
Itse olisin halunnut tuon laatoituksen ehdottomasti ylös kattolistaan asti ja koko seinän mitalta. Työjärjestyksessä kävi kuitenkin pieni lapsus, kattolistat oli nimittäin sahattu, ruuvattu ja kitattu paikkaansa jo ennen laatoitusta, eikä niitä oikein voinut tahi viitsinyt enää laatoitusvaiheessa irroittaa. Siispä laatoitus jäi oven yläreunaan. Tähän kyllä toivon saavani vielä muutoksen, nyt vain nuo yläosan laatat täytyisi laatoittaa listoja päin. Ihan kaunein mahdollinen ratkaisu tämä ei ole, sillä kattolistan alareuna on laattaa ohuempi, mutta minusta kuitenkin parempi kuin nykytilanne. Eihän se pykälä sieltä katon rajasta näy. Mies on luonnollisesti toista mieltä, joten saas nähdä miten tilanne kehittyy – vai kehittyykö lainkaan.
Toinenkin ärsytys löytyy keittiöstä. Aamiaiskaapin pistorasioista jo mainitsinkin kaapin esittelyn yhteydessä, ne sähkömies oli laittanut mahdollisimman kätevästi ylös näkyville. Eli johdot siis roikkuvat näkyvillä ja pistorasiat loistavat ovelle saakka.  Ehkä joskus täytyy vaihdattaa pistorasiat hyllyjen alareunaan, mutta tästä tulee sen verran askartelua, että juuri nyt ei oikein viitsisisi. Helpompi laittaa vain ovet kiinni ja unohtaa koko homma. 😉
valkoinen laatta, bathroom inspo
Pikkuvessa vasta olikin kommelluksien temmellyskenttä. Laatat järjestyivät epähuomiossa suoraan ladontaan tiililadonnan sijaan, ja vaaleanharmaaksi valittu saumasävy osoittautuikin luonnossa melkoisen tummaksi. Epäilen vahvasti, että saumauslaastin pakkausmerkinnöissä oli jotain hämminkiä. Myös altaan musta alarinkula oli meille yllätys, luulimme saavamme valkoisen. Yhtä kaikki, kokonaisuus on minusta nätti näinkin, joten mitäpä pienistä käännekohdista. Loppu hyvin kaikki hyvin.
marble bathroom
Yläkerran vessaan piti aluksi tulla messinkiset vesikalusteet, tämän ajatuksen peruja on myös tuo messinkirenkainen wc:n painike. Pöntöthän tilattiin jo paljon ennen vesikalusteita, ja tämän jälkeen suunnitelmat ehtivät muuttua. Onneksi, sillä messinkisuihku ja -hana olisivat olleet tuolla minusta jo vähän liikaa. Messinkipainike kuitenkin jäi ja vaikka olenkin vapaan metallisävyjen yhdistelyn kannalla, on se kieltämättä vähän hassu yksityiskohta muuten kromisessa kylppärissä. Pitäisi vissiin tilata tuohon uusi painike, se ei onneksi montaa kymppiä maksa.
Tällä järjellä miettisin uudelleen myös bideen hankintaa, onko se välttämätön kun tilassa on kuitenkin myös suihku. Kaunis se ei paikassaan ainakaan ole. Bideehän on suomalaisten erikoisuus, muualla maailmassa naureskelevat näitä meidän pikku pesusuihkuja. Oikeastaan en ihmettele asiaa ollenkaan. 🙂
Eteisessä on kaksi porrasta, sillä kuistin lattia on taloa selvästi matalammalla, eikä tätä pystynyt korjaamaan järkevästi remontissa. Aluksi ajattelimme säilyttävämme oven kuistin ja eteisen välillä, mutta remontin kuluessa päädyimme jättämään sen kokonaan pois. Pienen kuistin käyttö helpottui tämän myötä huomattavasti, kun ovi kuistille päin auennut ei ollut enää viemässä tilaa. Ovelle oli kuitenkin jätetty tilavaraus rappujen kohdalle ja nyt kun se jäi pois, tuli rapuista vähän hassun syvyiset, lankkulattiahan oli tässä vaiheessa jo tehty. Kyllä muutaman kymmenen ylimääräisen sentin olisi mielellään ottanut käyttöön lattiapintana eteisen puolella, mutta onpahan ainakin tarpeeksi syvät ja helppokulkuiset portaat, heh.
vanha talo
Tässä muutamia ensimmäisenä mieleen tullutta, pienemmät matkan varrella sattuneet ovat jo osittain iloisesti unohtuneetkin. Ja hyvä näin. Isossa mittakaavassa nämä ovat tietysti aika pieniä hassuja juttuja, joita joku vähemmän tarkempi ihminen tuskin edes huomaisi. Pääasia onkin, että suurempia ikäviä yllätyksiä ei ole ilmennyt missään vaiheessa remonttia ja näin yleisesti lopputulos on justiinsa sitä mitä lähdettiin hakemaan – näitä pieniä juttuja lukuunottamatta siis. 😉 Mutta taitaapa olla niin, että tekijöistä viis; pienten kömmähdysten määrä on remontissa vakio.
Nyt palan halusta kuulla teidän remontin tai raksaprojektin kompastuskivet, ja miten niistä päästiin yli. Vai oliko sellaisia lainkaan?
Here´s a small, funny list of things that went wrong during the renovation. Tiles in the kitchen should have been tiled up to the ceiling molding, the electricity plugs are installed to a wrong place in the breakfast cabinet, there are a random brass toilet flush ring in the bathroom and many funny mishaps in the smaller toilet. As you can see, the result of renovation is rarely completely perfect even if it may seem so. 😉 There´s always a room for mishaps and misunderstandings. But luckily these are very small things and can be fixed. All the rest has gone very well and I´m very happy with the result.

Kommentit (24)

 1. Jutta / oblik.

  Oi kyllä! Olohuoneen seiniä kaataessa huomattiin, että koko paritalon kriittinen tolppa löytyi sieltä. Kulmikkaan rakenteen vuoksi olohuoneeseen oli pakko jättää kolme oviaukkoa… Tämän olisi voinut kiertää, mutta muutoksesta olisi tullut budjettiin sopimaton aukko. Ehkä joskus… 😀 Muitakin toki löytyy, mutta tämä nyt häiritsevin mieleentuleva asia. Kiva postaus kaikkinensa! 🙂

  • maija

   Voi äh! Nämä ovat just näitä yllättäviä käänteitä, jotka huomaa pahimmassa tapauksessa vasta juuri näin purkuvaiheen yhteydessä. Meilläkin rakenteissa oli kaikenlaista säätöä, ja uusia ratkaisuja sai välillä keksiä lennossa. Remontoijan työ on kyllä hyvin pitkälti ongelmanratkaisua, ja siksi onkin tosi tärkeää, että tekijänä on tyypit joilla ei mene sormi suuhun yllättävissäkin käänteissä.

   Ja kiitos – ajattelin, että välillä on mukava valottaa myös näitä ei-niin-onnistuneita juttuja. Koska eihän tämä mitään ruusulla tanssimista ole ollut monessakaan mielessä…

 2. Muuttuvakotini Päivi S

  Ekana tulee mieleen, että olisi voinut tehä sisärappuset yläkertaan eteisen kautta, niinkuin olivat ennen remppaa. Nyt tulevat kuistin kautta. Talvisin ikävää, kun märillä lumisilla kengillä tullaan kuistiin ja lapset juoksee yläkertaan kuistin kautta 🙁 Tämä ratkaisu tuli osaksi siksi, kun remontti tehtiin osissa. Hyvä postaus 🙂

  • maija

   Kiva kuulla, kiitos! 🙂

   No joo, portaat osaavat kyllä välillä olla tosi hankalia. Ne kun ovat niin iso elementti, että vaikuttavat ihan kaikkeen ja vaativat sen oman tilansa. Mutta toisaalta – ehkä teillä nyt vapautui tilaa eteisestä muuhun oleelliseen?

 3. Anonyymi

  Hei Maija, nämä "paljastuksethan" tekevät teidän talonne remontista vieläkin ihanamman. Täydellisyys on tylsää, pienet rosot siellä, täällä ovat elämää. Ja kuten kerroit, saa niitä vielä halutessaan korjattua. Ihanaa joulunodotusta Pihkalaan!

  • maija

   Mukava kuulla. Ja joo, täydellisyys on tylsää, ja hyvin harvoin kenenkään remontti kuitenkaan ihan täydellisesti sujuu. Aina on kompromisseja ja yllätyksiä, mitä niitä kaunistelemaan. Aitous on minusta paljon kiinnostavampaa.

   Ihanaa joulunodotusta myös sinne!

 4. Piia

  Tosi kiva postaus Maija ja ihanan rehellistä 😉 Sitä suunnittelijana tietysti vielä enemmän toivoo ja luottaa, että kaikki menee täydellisen hyvin, kun on niin hyvin suunniteltukin. Otan tästä postausideasta ehkä kopin ja mietin, uskallanko paljastaa ne kohdat, jotka omassa talossa meni "pieleen" 😀

  t. Piia

  • maija

   Kiitos, kiva kuulla! Joo näinhän se on, ja sitten harmittaa kahta verroin kauheammin kun kaikki ei menekään niin kuin hienoissa suunnitelmissa. 🙂 Mutta sehän on elämää, kenenkään remontti tai rakennusprojekti ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Ja hienojen jälkeen-kuvien ohella tätä on minusta myös tärkeä painottaa täällä blogissakin.

   Kiva jos otat tästä koppia, jään mielenkiinnolla odottelemaan! 🙂

 5. Hanna/ Pastellimaja

  Kiitos, tälläinen muistutus on todella tarpeen näin rakennusprojektin ensimetreillä. Luulen kaikenlisäksi, että toisten tekemät virheet ärsyttää vielä enemmän kuin ne omat. Täytyy varautua siis henkisesti hyvin etukäteen :). Pidekommentille myös kiitokset. Me kun ollaan mietitty jätetäänkö ne vessoista pois kokonaan, vaikkei suihku varsinaisesti vieressä olekaan. Saako niitä lisättyä jälkeenpäin, jos kokeekin tarvetta sellaiselle..? Mutta toisaalta, jos kerran muu maailmakin pärjää ilman..:)

  • maija

   No näinhän se taitaa olla. Omista virheistään voi syyttää vain itseään, mutta toisten tekemissä virheissä miettii aina, että "kunpa olisin ollut paikalla"… Ja sitten ärsyttää. 😀

   Kyllä bideen saa jälkeenpäinkin lisättyä, yleensä se kyllä vaatii koko hanan vaihtoa bideelliseen malliin. Mutta eihän se nyt kovin iso investointi ole, jos todellista tarvetta bideelle sitten kuitenkin myöhemmin löytyy.

 6. Anonyymi

  Tuosta bideestä vielä…rakensimme kymmenisen vuotta sitten talon. Meillä on kolme wc:tä, joista yksi yläkerrassa. Tähän yläkerran wc:en laitoimme ns. suihkuvarauksen (lattiakaivo, vesieristys ym.) ja sen vuoksi ei bideetä. Ja kuten arvata saattaa, suihkua ei ole tullut laitettua. Poikien käyttämästä wc:stä voi joskus löytyä pissaroiskeita lattialtakin ja nyt kun on se lattiakaivo, niin miten nätti olisi pestä se lattia sillä bideellä. Joudun aina hakemaan jonkun astian, jolla saan vettä lattialle. Kannattaa todella harkita huolellisesti ennen ku jättää bideen pois.��

  • maija

   Joo, pikkupoikien tai vaikka lemmikkienkin huushollissa tuo on monesti ihan tarpeellinenkin kapistus, varsinkin jos tilassa ei ole suihkua. Meillä nyt ei kumpiakaan asu talossa ja kylppärin suihkulla saa tarpeen mukaan hulauteltua lattian puhtaaksi, joten siinä mielessä ei olisi ollut kyllä välttämättömyys. Toki naisväellä tiettyyn aikaan kuusta tuo on ihan näppärä, mutta kovin suurelle käytölle ei tuo ole kyllä meillä tullut.

 7. Anonyymi

  Kiva postaus: 🙂

  Me tehtiin pintaremonttia kaksi vuotta sitten, kun elettiin historiallisen pimeää marraskuuta. Kova kiirekin oli ja valaistuksena tosiaan vain työmaavalaisimia. Vanhojen tapettien irrottamisen jälkeen kittasimme ja hioimme seiniä ihan riivattuina, mutta pariin seinään jäi silti aika ikävää röpöä (seinissä oli ennen meitä ollut aina vain tapettia, se ei koskaan ollut ollut "maalinsileä"). Sitten olikin jo kalusteet sisällä ja sotkevaa hiomishommaa ei ole yhtään huvittanut aloittaa uudelleen. 😀 Oon onneks bongannut pari kivaa tapettivaihtoehtoa eli ehkä me jossain vaiheessa vaan luovutetaan maalipinnan kanssa. 🙂

  Oon vastarannan kiiski bideesuihkun kanssa, koska kyllä näin naisihmisenä pidän sitä ihan hyödyllisenä tiettyyn aikaan kuusta. 😀 Astiankuivauskaappi on toinen Suomi-juttu, joka on ilmeisesti menossa pois muodista, mutta tykkään siitäkin. 🙂

  • maija

   Kiva kuulla, kiitos!

   Voi äh, sitä se marraskuu, kiire ja pimeys teettää :)) Onneksi tapetointi on aina vaihtoehto, jos röpö alkaa ärsyttämään. Hiominen ei ole kyllä mukavaa varsinkaan siinä vaiheessa, kun kalusteet on jo sisällä. Jestas sitä hiontapölyä, se tuntuu tunkeutuvan kyllä ihan joka koloon!

 8. //Terhi

  Minä jo ajattelinkin, etteikö mitään mennyt pieleen. Ymmärrän sinua kyllä paremmin kuin hyvin. Kummasti nuo kaikki unohtuu, mutta tiedän kuikan paljon jokin yksityisseikka voi ärsyttää. On niitä meilläkin. Keittiöstä tuli mieleen, voisiko yläosaa korostaa? Keksit varmaan monta tapaa miten. Tuli vain mieleen. Ihana on kotinne.

  • maija

   Kiitos Terhi! Voi kuule, kyllä sitä sai kaikenlaisia kompromisseja tehdä… Vanhan talon rakenteetkin ovat sellaisia, ettei koskaan oikein tiedä mitä tulee vastaan ja suunnitelmia saa välillä muuttaa ihan lennosta. Mutta vähällä selvittiin, nämä kuitenkin ovat loppujen lopuksi tosi pieniä, joskin omaan silmään sattuvia juttuja.

   Niin, jossain olen katsonut keittiöitä joissa tuo yläosa on maalattu jollain kaappeihin sopivalla kontrastivärillä, yksi vaihtoehto sekin. Mutta kun kaapeissa on jo niin paljon harmaata, en tiedä haluaisinko enää mitään korostusta tuonne yläosaan. Mutta kattellaan nyt. 🙂

 9. Anonyymi

  Mun mielestä toi keittiö on kivannäköinen noin. Keventää ilmettä kun laatat ei mene ihan ylös asti. Ja tosiaan niinkuin Terhi tossa yllä ehdottaa, voisihan tota aluetta jotenkin tuunata ilman laattoja erinäköiseksi jos niin haluat.

  • maija

   No siis pieni juttuhan tuo on, eikä varmasti ota suurimman osan silmään ollenkaan. Minua se häiritsee, sillä olin itse ajatellut sen toisin :))

   Minusta ylös asti ulottuva laatta eheyttäisi tuota seinää, mutta eihän se nyt ruma noinkaan ole. Ja onhan aina erisävyiset maalitkin käytettävissä. Täytyy miettiä 🙂

 10. Paula

  Oi, kommentista tulee mega pitkä jos alan meidän rempan mokat tähän listaamaan. Kiitos vinkistä, täytyypä tehdä oma postaus aiheesta. Antaa ehkä lohtua muillekin remontoijille. Kaikki ei todellakaan aina mene putkeen. Mainio postaus.

  • maija

   Heh, täytyy tulla kurkkimaan! 🙂 Kiva kuulla, että postaus innosti. Aina ei kaikki todellakaan mene ihan putkeen, siitä on minusta ihan hyvä muistutella näin kiillotettujen kotikuvien aikakaudella…

 11. Anonyymi

  No tuohon bideen tarpeellisuuteen oikein arkinen näkökulma 😉
  Bidee on synnytyksen jälkeen ihan ehdoton. Ystävä, joka sai lapsen Norjassa, kertoi, että oli joutunut turvautumaan vedellä täytettyyn limsapulloon bideen korvaajana. Ei kovin kätevää. Samoin olen todennut vuosien mittaan, että talossa asustelevien pikkupoikien roiskeiden pesuun bidee on ihan paras 😀 Vaikka bideetä ilman eletään muualla, niin eihän nuo keski-eurooppalaiset toiletit niin järkeviä muutenkaan aina ole. Englannin kylpyammeet eroittelevine hanoineen ja kokolattiamatot pöntön juureen asti. Nimimerkillä au pairina pikkupoikaperheessä 😉
  Kyllähän näitä ennakoimattomia suunnitelmien muutoksia tulee aina rempoissa. Moni asia menee samalla parempaankin suuntaan vahingossa.

  • maija

   Juu, onhan kiistatta tilanteita, joissa bidee on ihan paikallaan, niin siivous- kuin hygienia-asioissakin. 🙂 Eli omien tarpeiden mukaan tässäkin kannattaa edetä.

   Apua, kokolattiamatto pöntön vieressä kuulostaa todella mielenkiintoiselta! En edes halua arvailla mitä kaikkea sen uumeniin on imeytynyt…

 12. Anonyymi

  Työnäkökulma bideen puolesta 🙂 Työskentelen kotisairaanhoidossa ja monen kotona asuvan invalidin tai vanhuksen hygienian hoidon eli ts. tulehdusten ehkäisyn tärkeä juttu on bidee. Monella kotona asuminen päättyy juuri huonoihin kylppäriolosuhteisiin. Bideetön vessa on vanhukselle painajainen. Suunnittelijoilta siis kaipaan käytännön toimivuutta ei pelkkää estetiikkaa, joka sekin toki tärkeää on. Eri elämän vaiheissa vaan asioilla on eri merkitykset 🙂

  • maija

   Joo, kyllähän tällaisissa tapauksissa bidee on varmasti ihan ehdoton. Onneksi bideellisen hanan saa kohtuullisen helposti vaihdettua tavallisen hanan tilalle, asennus- ja hanakustannukset siihen toki tulevat mutta sinällään hanan vaihto on pieni työ. Mutta olen täysin samaa mieltä, ehdottomasti kaikki tällaiset valinnat täytyy tehdä oman käyttötarpeen mukaisesti. Seniori- tai pikkulapsiperheissä painavat eri asiat kuin vaikkapa aikuisten cityasunnossa, suunnittelijan pitäisi osata ottaa nämä huomioon. Meillä ei ole pieniä lapsia, altaassa pestäviä lemmikeitä tai iäkkäitä asujiakaan, joten meillä bideen merkitys ei niinkään ole korostunut…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *