PUUTARHAUNELMIA

gardeninspo1

Sama juttu joka kevät: puutarhainnostus nostaa päätään joka kerta näihin aikoihin. Kellarin valmistumisen jälkeen seuraavana työvuorossa onkin meidän piha, tämä pyritään saamaan tulevan kesän aikana niin pitkälle kuin mahdollista. En ole kovin ahkera saati taitavakaan multasormi, mutta nautin kyllä omasta pihasta ihan älyttömästi. Nyt kun sellaista ei ole pariin kesään ollut käytettävissä, on puutarhakuume eskaloitunut entisestään – odotan niin kovasti kaikenlaisia puutarhatouhuja ja ennen kaikkea kaunista ja siistiä pihaa. Olen tietysti selaillut hirveän määrän inspiskuvia ja tutkinut puutarhamyymälöiden katalogeja; tässä muutamia ihania juttuja, joita omalta pihaltani toivon.

gardeninspo2 gardeninspo3

Olen aiemminkin kertonut, että minua viehättää erityisesti runsaat, vähän sekalaisesti rönsyilevät puutarhat. Sellaista ei toki tehdä ihan hetkessä, mutta tietynlainen tunnelma on kuitenkin saavutettavissa kasvivalinnoilla ja istutusalueilla. Meillä on aika pieni kaupunkipiha, joten takapihan osalta tehtävänä on lähinnä suitsia valtavaksi rehahtanutta syreeni-marjapensas-mitälie -aidannetta, tasata maat ja istuttaa keskelle siisti nurmikko. Jonkinlainen pieni yrttipuutarha olisi kuitenkin ihana vähän kuvien tyyliin – rakastan tuollaisia harmaantuneita yrttilaatikoita, ja kauneimmilta ne näyttävät juuri tuolla tavalla soraan tai pikkukiviin yhdisteltynä.

gardeninspo6

Etupihalle olemme suunnitelleet kivetystä, myöhemmin pieni patioalue on varmaankin tulossa myös takapihalle rakentuvan autotalli/varaston yhteyteen. Mutta tämän tekeminen on jo sitten oma tarinansa, jota ei parane ajatella vielä ihan tässä vaiheessa. Kivetysten suhteen tykkään melko yksinkertaisista ratkaisuista, kuten kuvan simppelistä betonilaatasta. Tämä on myös mukavan kukkaroystävällinenkin ratkaisu. Kuvassa kaunista on myös seinää pitkin kiemurteleva valtava köynnöskasvi, tuollainen voisi peittää kauniisti vaikkapa naapurin rajalla olevaa metalliaitaa.

gardeninspo4

Tässä kuvassa simppeliä peruslaattaa on yhdistely noppakiviin. Kokonaisuus on minusta tosi onnistunut ja sopisi hyvin juuri meidän tyylisten talojen pihoihin. Pidän kovasti myös taustalla valtoimeen rehottavista pensaista ja simppeleistä ruukuista. Ihan hyvin pihalla voisi olla pelkkää vihreääkin, jos kokonaisuus näyttäisi tältä. Rennolta ja runsaalta, mutta silti huolitellulta.

gardeninspo5

Tokihan myös tällainen nurkka sopisi etupihalle, luonnonkivi on kaunis, mutta kalusteiden kannalta ei kuitenkaan ihan tasaisin ja mukavin pohja. Kalusteiden suhteen viehättävät juuri tällaiset klassiset tanskalaistyyliset puutarhakalusteet, materiaaleissa puu ja metalli. Pohdin juuri mitä tehdä ulkosalla aiemmin olleille Masters-tuoleilleni, löydänkö niille paikan vai myynkö pois. Tyyliltään ne eivät ehkä ihan täydellisesti natsaa enää tähän taloon – toisaalta kyllähän pikkutuoleille aina paikan löytää…

Vielä on kuitenkin työsarkaa tehtävänä ennen kuin pääsee haaveilemaan pihakalusteista. Tällä hetkellä meidän etupiha näyttää nimittäin tältä:

piha2

Kerrassaan hurmaavaa, eikö. Ensimmäisenä täytyy ottaa kaivinkone muotoilemaan pintamaat ja nyppäämään nuo kaksi kantoa pois (näissä kasvoi talon korkuiset tuijat). Oikealle puolelle on tulossa puuaita, jonka viereen pihan puolelle ajattelin paremman näkösuojan toivossa istuttaa vielä pensasaidan syreeneistä tai vastaavista perinnepensaista. Pensasaidasta lähtee kivetys, joka ulottuu talon seinään asti. Luulen, että päätämme pituussuunnassa kivetyksen talon nurkkaan, tuonne taustallekin olisi nimittäin kiva jättää vähän istutusvaraa vaikkapa sille köynnökselle, pensaille tai vaikka maanpeittokasveille. Kivetykselle olisi puolestaan ihana rakentaa ruukkupuutarha vähän Merci-liikkeen tyyliin:

merci18-800

Kun remontti hiljenee sisätiloissa, siirrytään muutosjuttujen kanssa ulos: pihan rakentumista ja lopputuloksen valmistumista seurataankin kesän aikana tiiviisti täällä blogissa. Palataanpa siis näiden puutarha-aiheiden tiimoilta vielä useamman kerran asiaan.


Garden dreams and some inspirational outdoor pictures. Next summer we have a lot to do: as you can see our garden is not that pretty at the moment, haha. I dream of having a garden like in these pictures: stone tiles, simple outdoor furnitures and a lot of green plants everywhere.

photos 1-6 Skagerak / 7-8 my own

Kommentit (6)
 1. coffeetablediary
  25.4.2017, 21:21

  Ihania poimintoja ja suunnitelmia! Hyvin voin yhtyä moniin ajatuksiisi ihannepuutarhasta. Noita Skagerakin kuvia ja rentoa fiilistä olen monesti ihastellut, jotenkin niin onnistuneita kaikkineen. Huikeaa saada pian sormet multaan!

  1. No älä muuta sano, ihanaa kun pääsee kohta puuhastelemaan pihalla! Ja on kyllä kivaa kun pääsee laittamaan meidän susirumaa pihaa vihdoinkin vähän asutumman näköiseksi…

   Skagerakilla on kyllä huikean hienoja kuvia, minäkin aina niitä ihastelen. Just sopivaa rentoutta ja tanskalaista tyylikkyyttä.

 2. Kurinalaisesti rönsyilevät, rehevät puutarhat ovat omasta mielestäni kaikkein kiinnostavimpia ja kauneimpia ja viihdyttävimpiä!
  Laatoissa pikkunopat & pesubetoni näyttäisi kivalta ja olisi samaa rytmiä kasvillisuuden kanssa; ei liikaa mutta ei tylsäkään. Muutkin suunnitelmat kuulostavat omaan korvaan sulosoinnuilta… Onpa kivaa odoteltavaa ja katseltavaa taas tiedossa!
  Kivaa vappua jo etukäteen!

  1. Niin minustakin! Just sellaiset sopivasti rönsyilevät puutarhat ja rennot kasvit, ai että.

   Kivaa vappuviikonloppua sinnekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *