Blogit
Pihkala

Portaiden uusi maalisävy

portaat1-800

Remonttimme on ollut jo pitkään aika hyvässä mallissa, mutta muutama murheenkryyni on jäänyt kiusaamaan muutoin melko valmiissa talossa. Molemmat sisäportaat ovat hyviä esimerkkejä tästä. Viime syksynä muuton jälkeen revimme yläkerran portaista vanhat muovimatot ja hiomme suurimmat liimat pois puisista askelmista. Portaat jäivät kuitenkin tähän tilaansa miltei vuodeksi, ja kieltämättä pistivät aika kovin silmään muutoin remontoidussa kodissa. Nyt päätin vihdoin hoitaa asian kuntoon, ja olen viime viikkojen iltapuhteena hionut ja valmistellut portaita maalausta varten. Viime viikonloppuna maalasin askelmat uusiksi, ja portaiden ulkonäkö koheni kertaheitolla. Vielä portaissa on pientä fiksattavaa, mutta se ei haittaa – yleisilme on nyt jo ihan toista vanhaan verrattuna.

portaat3-800

Portaiden maalisävyä mietin tovin. Kokovalkoinen portaikko olisi ollut toki raikas ja takuuvarma valinta, mutta halusin kuitenkin tuoda portaikkoon vähän enemmän sävyä ja tätä kautta vahvempaa vanhan ajan tunnelmaa. Kesällä maalasin meidän ruokasalin englantilaisilla Farrow & Ballin maaleilla ja ihastuin kovasti merkin hienoihin, taitavasti valikoituihin sävyihin. Niinpä halusin jatkaa maalien kokeilua myös portaiden puolella, ja sain mukavaa apua portaikkoon soveltuvan maalilaadun valinnassa Farrow & Ball -maaleja maahantuovan Atmosferan väeltä. Sävykartan ihanuuksista valitsin sävyn French Grey, joka on nimestään huolimatta selkeästi vihertävä, hienostunut harmaan sävy. Sävy elää kauniisti valon mukaan, toisinaan se on selkeämmin vihreä ja toisinaan enemmän harmaa. Aivan ihana sävy!

portaat18-800

portaat2-800portaat6-800

Maalasin ensin portaat Farrow & Ballin puulattioille tarkoitetulla pohjamaalilla*, ja sen jälkeen vuorossa oli kaksi kerrosta Modern Eggshell -pintamaalia*. Molemmat maalit ovat vesiohenteisia, joten kuivuminen oli mukavan nopeaa, ja maalausurakka saatiinkin kokonaisuudessaan valmiiksi kahden päivän aikana. Hitaasti kuivuvia öljymaaleja emme olisi voineet ajatella, sillä sänkyjen ja vaatekaapin siirtäminen usean päivän ajaksi alakertaan ei oikein houkutellut. Nyt maalaus ei vaatinut sen kummempia järjestelyitä, vaan portaita pystyi käyttämään normaalisti jo muutaman tunnin jälkeen. Kuten ruokasalin seinämaalikin, oli myös tämä lattiamaali erittäin miellyttävää työstettävää – tässä on tosiaankin eroja maalivalmistajien kesken. Kaikki Farrow & Ballin maalit ovat ympäristöystävällisiä ja miltei hajuttomia, näistäkin syistä maalien parissa on ilo työskennellä.

portaat14-800

Perinteinen harmaanvihreä sopii ihanasti vanhan talon henkeen ja on myös kaunis pari meidän eteisen tapetille. Tykkään tästä sävystä ihan hulluna! Sävy päätyi loppujen lopuksi vain portaikon askelmiin ja nousuihin; kaide, reisilankut ja käsijohde päädyttiin jättämään valkoiseksi, jotta yleisilme pysyisi raikkaana.

portaat20-800

Tältä portaat näyttivät puolestaan ennen maalausurakkaan lähtemistä hiottuna ja pakkeloituna. Maali muuttaa melkoisesti ilmettä, vai mitä.

portaat21-800portaat17-800

Portaikko on vanha, mutta hyvin tehty – todella tukeva eikä natise juuri lainkaan. Niinpä ei ollut järkeä lähteä uusimaan portaita sen kummemmin. Harmi kyllä portaat ovat kokeneet melkoisen rajuja toimenpiteitä vuosien varrella, ja joku on varmaankin muovimattoa asentaessaan sahannut askelmien etuosista kaikki ylitykset pois. Sahausjälki ei ole kovin kaunista, vaan näyttää enemmänkin siltä, että liikkäällä ollaan oltu moottorisahan kanssa. Tämä osaltaan onkin viivästyttänyt portaikon kunnostusta, sillä mietimme pitkään mitä tekisimme askelmille. Pelkkien askelmien uusiminen ei onnistu, sillä silloin pitäisi purkaa koko portaat; homma paisuisi melkoisesti, eikä hyvin tehtyä pohjaa ole mieltä purkaa. Askelmia ei voi oikein päällystää levylläkään, sillä tällöin ne tulisivat rumasti yli portaiden sivuilla kulkevista reisilankusta. Niinpä päätimme jättää portaat toistaiseksi tällaisekseen ja maalata ne vain kauttaaltaan kauniimmaksi. Toisaalta kolhut eivät minua haittaakaan – ne kertovat vain vanhasta talosta ja eletystä elämästä. Jos epäsiistit etureunat alkavat nyppiä joskus myöhemmin, on aina vaihtoehtona siistiä ne esimerkiksi messinkilistalla.

portaat11-800

Tämän maalausrupeaman myötä olen entistä ihastuneempi Farrow & Ball -maaleihin – kuvat eivät tee täyttä oikeutta näille hienoille sävyille, ne pitää nähdä ja kokea elävässä ympäristössä. Näitä maaleja pääsee ihastelemaan maahantuoja Atmosferan Espoossa sijaitsevassa showroom-myymälässä, tarpeen tullen he toimittavat toki tuotteita muuallekin Suomeen. Minulla on vielä vähän maalaushommia edessä ja yksi purkki maalia odottamassa – hetken kuluttua näette mihin se päätyykään.

Myös portaiden parissa on vielä vähän hommaa, reisilankkujen reunoja pitäisi siistiä ja jonkinmoinen koriste väsätä tuon kaidepylvään nokkaan. Nyt ollaan kuitenkin jo hyvällä mallilla ja portaita kehtaa katsoa jo pidempäänkin. Ja tuo väri – siihen olen enemmän kuin tyytyväinen.


I painted our stairway in Farrow & Ball´s Modern Eggshel paint. The color is French Gray, a perfect mix of green and grey. I absolutely adore Farrow & Ball´s color palette, it´s full of sophisticated, well curated colors. I am also very happy with the result and the color I chose, it is a really nice match with that William Morris wallpaper.

*Maalit saatu Atmosferalta bloginäkyvyyttä vastaan

Tallenna

Tallenna

Kommentit (14)

 1. Blue Peony

  Kaunista jälkeä ja sävy on aivan nappiin!

  • Maija

   Mukava kuulla, kiitos!

 2. Maija

  Hurjan kaunis! Ja rosot kertovat talon iästä ja historiasta, minä en tekisi niille mitään.

  • Maija

   Kiitos! Tuo sävy on kyllä huikea, niin kuin nyt F&B:lla tuppaa yleisestikin olemaan. Luonnossa tosi vivahteikas ja hienostunut, jännä harmaanvihreä.

 3. Piia

  Aivan ihana sävy! Sopii tilaan täydellisesti! <3

  • Maija

   Kiitos! Hullaannuin kyllä tuohon sävyyn ihan täysin. Nyt mietin mihin hyödyntäisin purkinpohjat – tuo sävy olisi aika makea jossain vanhassa kalusteessakin.

 4. hanna

  Niin kaunista, mutta eipä teidän ihanaan taloonne olisi muuta voinut odottaakaan. 🙂

  • Maija

   Voi kiitoksia ? Tuon sävyn myötä nuo rosotkaan eivät minusta enää niin haittaa, jotenkin sulautuvat maalauksen muötä ihan kohtuullisen hyvin tuonne. Mun Farrow & Ball -maalikuume vaan kasvaa tälläisten juttujen myötä…

 5. Maria

  Onko portaat liukkaat?

  • Maija

   Eivät mitenkään erityisesti, ihan mukavat kulkea pintansa puolesta.

 6. Minttu

  Teidän koti on niin timantti! Ei voi kuin ihailla työnne tuloksia.

  • Maija

   Voi kiitos, ihana kuulla!

 7. Maria

  Kauniit sävyt portaikossa!
  Kuinka syvät askelmat ovat? Mikä muuten on suositeltava askelmasyvyys uusissa portaissa?

  • Maija

   Kiitos! Nyt en muista askelmien syvyyttä, mutta eivät ole missään nimessä nykystandardien mukaiset, harvat vanhat raput tällaisia ovatkaan. Eivät ole siis mitoituksensa puolesta ihan optimaalisimmat, nousua on vähän liikaa ja etenemä liian pieni varsinkin nyt, kun askelmien nokat on sahattu pois. Mutta normaalijalkaisten käytössä menee ihan hyvin näinkin, eikä tilaa loiventaa yksinkertaisesti ole. Yleinen standardi rapuissa taitaa olla nousu max 19 cm ja etenemä min 25 cm.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *