Poimintoja parvekkeelta

En varmaankaan ole ainut, jolla viime viikon helleaalto sai vähän pasmat sekaisin. Lähinnä olen laiskotellut eli majaillut ulkona, lukenut useita kirjoja, nähnyt ystäviä ja nauttinut päivien viimeisistä auringonsäteistä ja trooppisista öistä parvekkeella. Nyt helteet ovat ohi ja ikkunoista virtaa taas viileämpää ilmaa, ihan mukavaa sekin vaihteeksi. Tässä muutama murunen viime päivistä eli lähinnä parveke-elämästä ja tilan pienistä uusista tulokkaista:

Helle pisti parvekkeen kasvivalikoiman osittain uuteen uskoon. Amppelissa aiemmin kasvanut köynnöskasvi nääntyi ja hankin sen tilalle kestosuosikkini, valkoisen pelargonian. Se löytyi sopivasti 0,50 eurolla Bauhausin alelaarista. Minusta tuo on paikassaan oikein sievä – pelargoniassa on vain jotain tietynlaista nostalgisuutta, jonka vuoksi päädyn hankkimaan tämän kukan joka vuosi. Valkoisessa värissä kukka on minusta ihan freesi, ei ollenkaan liian mummomainen, vaan juuri sopivan herkkä ja yksinkertainen. Ikuisuussuosikki, ehdottomasti.

 

Vähän tämän jälkeen istutuslaatikon laventelitkin alkoivat näyttää kitumisen merkkejä, ja päätinpä suunnata uudestaan edullisille kukkaostoksille. Tällä kertaa kuitenkin yllätyin, sillä Bauhausissa olivat pistäneet kaikki loput pelargoniat saa ottaa -hyllyihin – lähdinpä sitten ison ilmaisen kukkakassin kanssa takaisin. Yksikään pelakuista ei ollut kukassa, joten näiden väri on täysi arvoitus, mutta muutoin taimet olivat vielä oikein elinkelpoisen näköisiä. Vaikka kesäkukkasesonki alkaakin olla ohi, on näistä iloa varmasti vielä pitkälle syksyyn – muistanpa joskus pelargonian kukkineen ulkoruukussa vielä lokakuussakin.

Parvekkeella on myös rungollinen japaninvaahterani, joka on selviytynyt paahteisessa paikassa toistaiseksi vielä kelvollisen hyvin. Vihreys innostaa, ja nämä kasvit pelaavat hyvin yhteen värinsä puolesta. Japaninvaahteran juurelle iskin kärsineet laventelit, en raaskinut heittää niitä vielä kokonaan pois. Saapa nähdä lähtevätkö vielä uuteen kasvuun tuossa.

Olen asetellut kasvit niin, että sisäpuoleltakin voi nauttia vehreistä kasveista. Ikkunalaudalla olevan huonekasvin myötä tilat liukuvat kauniisti yhteen. Ikkunalaudalla on myös satunnainen kirjapino, vanha second hand -kastelukannuni sekä Iittalan sininen Kastehelmi-tuikku, joka sopii minusta ihanasti juuri tähän kesäkauteen. Olen poltellut tuota jo paljon iltaisin, se on kaunis katsella sekä sisältä että ulkoa päin. Hämärtyvässä kesäillassa elävä tuli on aina jotenkin erityisen ihana – elementti, jota voisin katsella loputtomiin.

Loppuun vielä viime päivien kesäruokasuosikkini, joka sekin on tullut nautittua useimmiten parvekkeella. Helteellä ei tee mieli syödä raskaasti, joten raikas vesimeloni-halloumisalaatti on toiminut erittäin hyvin. Pähkinöillä tai pinjansiemenillä, erilaisilla yrteillä ja vaikkapa balsamicolla höystetty salaatti on täydellinen kuumaan kesäpäivään. Suosittelen kokeilemaan, tähän jää koukkuun!

parvekkeen tuolit Skagerak / amppeli Granit / kukkalaatikko Granit / iso ruukku Cello

Kommentit (2)
  1. Ihana kesäkeidas.
    Ei parvekkeen tarvitse olla iso, kun siitä jo voi nauttia…eikä pihankaan.
    T. Nim.Postimerkkin kokoiden pihan omistaja..:)

    1. Kiitos! Ja näinhän se on, ihanan kesäkeitaan voi luoda tarvittaessa hyvinkin pieneen tilaan. Toki tässä tapauksessa pieni lisätila ei olisi pahitteeksi, niin saisi vähän mukavamman istuimen mahdutettua parvekkeelle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *