Pimennysverhot makuuhuoneeseen

Täällä on sunnuntaipuuhat täydessä vauhdissa, pyykkikone rullaa ja henkarilla kuivumassa olevat pyykit levittävät puhdasta pesuaineen tuoksua ympäri kotia. Sunnuntai ovat parhaita päiviä kotona oleskeluun, hitaaseen järjestelyyn ja siivoiluun, jota olen tänäänkin tehnyt jo muutaman tunnin edestä. Vaihdoin myös totuttuun tapaani sänkyyn uudet lakanat, ja ajattelin tämän innoittamana kirjoitella muutaman sanan makuuhuoneeseen liittyen.

Nyt käyttöön pääsivät lempilakanani, Midnattin kamelinruskeat puuvillalakanat. Näissä on jotenkin erityisen pehmeä ja miellyttävän kevyt tuntu, ja värikin sopii minusta kivasti makkarin harmaisiin seiniin. Mutta yksi asia minua tässä yhdistemässä kuitenkin häiritsee – makuuhuoneen verhot eivät ole nimittäin se kaunein pari ruskeille lakanoille. Nämä Linumin samettiverhot ovat itse asiassa lainassa Annelta ja tykkään niistä ihan valtavasti, mutta kieltämättä ne eivät ole seinäsävyn (ja etenkään näiden lakanoiden) kanssa se ihan täydellisin yhdistelmä. Niinpä tarkoituksenani on tässä jossakin vaiheessa hankkia huoneeseen uudet, omat verhot – ja tämän väliajan nämä ihanat samettiverhot toimivat toki käytössä oikein hyvin.

Paksuhkot ja peittävät verhot ovat makuuhuoneeseen ehdoton valinta ihan jo näkyvyyden ja valon blokkaamisen vuoksi. Makkarissa on sälekaihtimet, mutta itse en ole ollenkaan näiden ystävä. Luulenkin, että otan jossain vaiheessa kaihtimet olohuoneen tapaan kokonaan pois makkarin ikkunasta. Hyvän peittokyvyn lisäksi pidän paksujen verhojen veistoksellisuudesta, nykyiset samettiverhotkin laskeutuvat minusta tosi kauniisti ja tuovat ripauksen ylellistä fiilistä huoneeseen. Niinpä nappasin Koodista muutaman verhokankaan kotiin mallailtavaksi, nämä ovat kuitenkin sametista poiketen pimentäviä verhokankaita. Itse en ole kovin tarkka huoneen pimeyden suhteen ja herään itse asiassa paremmin valoisassa huoneessa, mutta ikkunan takana porottavat pihavalaisimet häiritsevät kuitenkin vähän unta. Ja nämä Kinnasandin ja Kvadratin pimentävät verhot ovat vieläpä niin kauniita, ettei tyylistä tarvitse ollenkaan tinkiä, vaikka kyseessä onkin pimentävä kangas.

Luulen, että valintani kääntyy johonkin näistä Kinnasandin Relax-laadun kankaista, näissä on monta hyvää sävyä. Kangas muistuttaa struktuuriltaan vähän pellavaa, mutta on pimentävän ominaisuutensa vuoksi tehty polyesterista. Haluan pitää edelleen sävyn melko vaaleana ja raikkaana, mutta taittaa sitä vähän enemmän hiekan ja/tai harmaan suuntaan, jotta se liukuu paremmin yhteen seinien kanssa. Vaaleansävyinenkin pimentävä verhokangas pimentää, eli tummuusasteen ei tarvitse olla kriteerinä pimentävän verhon valinnassa. Täytyy sanoa, että itse vähän vierastankin tummia verhoja, ne ovat usein aika kova valinta. Parhaiten ne toimivatkin minusta tummempien seinien kaverina niin, että tummasävyiset verhot eivät nouse ympäristöstään vahvasti esille.

Toinen kiinnostava kangaslaatu on tämä Kvadratin flanellimainen pimennyskangas. Tästä ei löytynyt ihan nappia sävyä seinien pariksi, mutta kangas on tuntumaltaan aivan ihana, pehmeän flanellimainen ja vähän samettiakin muistuttava. Mitä kankaisiin tulee, ovat Kinnasand ja Kvadrat ehdottomasti lempimerkkejäni, heillä on niin hienoja materiaaleja, värejä ja struktuureita. Tyyliltään kankaat ovat juuri sopivan moderneja, mutta kuitenkin tosi monikäyttöisiä ja sopivat niin moderneihin kuin perinteisempiinkin koteihin. Ja vaikka pimentävät kankaat ovatkin luonnollisesti tehty tekokuiduista, eivät nämä ole ollenkaan muovisen tai sähköisen oloisia; tekokuiduissakin on huimasti laatueroja.

Nykyisellään verhoni ovat hitusen ylipitkät, mutta luulen jatkossa kääntyväni pitkiin suoriin, lattianrajaa hipoviin verhoihin. Tämä ihan jo käytännön syistä, makkari tuntuu keräävän eniten pölyä ja tällöin siivous ja verhojenkin puhtaanapito on helpompaa. Epäilen, että suurin pölyn aiheuttaja on tuo peitto – jostain syystä pöly tuntuu aina lisääntyvän reilusti, kun vaihdan lakanat. Ehkäpä siis peiton vaihtokin tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, ensi hätään ajattelin kokeilla kuitenkin sen pesemistä. Jospa tämä hillitsisi hieman peiton pölyämistä.

Myös näistä Midnattin lakanoiden pesusta piti vielä mainita sananen. Ohjeen mukaan näissä on 40 asteen pesu, mutta olen pessyt nämä muun liinavaatepyykkini tavoin aina 60 asteessa. Lakanoiden väri on kieltämättä haalistunut jonkin verran eikä se ole enää niin hehkuva kuin uutena, mutta tämä ei oikeastaan haittaa minua ollenkaan. Minusta väri on varsin kaunis näin vähän haaleampanakin, ja istuu ympäristöönsä jopa ehkä vielä vähän paremminkin. Olisi kuitenkin kiinnostavaa kuulla kuinka te olette pesseet näitä vastaavia lakanoita, ja onko väri säilynyt hyvänä pesuista huolimatta? Lakanoiden laatu on niin kiva, että harkitsen vielä toisenkin setin hankkimista, mutta värivalintaa pitää vielä miettiä vähän tästäkin näkökulmasta.

Nyt sunnuntaipuuhailut jatkuvat kotona, ja makuuhuoneesta on aika siirtyä olohuoneen kimppuun. Nappasin nyt viikonloppuna myös kuvia valmiista keittiöstäni, joten seuraavaksi täällä blogissa taitaakin tulla pitkään odotettuja keittiöjuttuja. Pysykäähän siis linjoilla.

Ihanaa sunnuntain jatkoa!


Sunday mood in the bedroom with my favourite sheets from Midnatt. The current bedroom curtains are actually loaned from my friend and they don´t match perfectly with the wall color and these sheets, so I have considered to buy new ones in the future. Here´s some dim out fabric samples from Kinnasand and Kvadrat, I think I will pick the curtains from these collections. So nice colors and structures!

Kommentit (6)
  1. Kauniit verhot ja lakanat! Mutta värisävypohdintasi vaikuttavat oikein hyviltä ja perustelluilta. Joka tapauksessa lakanan vähän kirkkaampi sävy rikkoo mielestäni hyvin muuten harmonista kokonaisuutta. Kaunista on!

    1. Kiitos! Juu, minustakin nuo lakanat tuovat kivaa eloa huoneeseen, mutta eivät tosiaan ole ihan se täydellisin yhdistelmä verhojen kanssa. Toistaiseksi nuo verhot kelpaavan kuitenkin oikein hyvin, päivitän ne sitten jossain vaiheessa uusiin kun pari muuta tärkeämpää hankintaa on ensin hoidettu pois alta. 🙂

  2. Hei, kertoisitko vielä tuosta verhokiskosta ja sen kiinnityksestä – mitä siinä pitää huomioida – etäisyys seinästä tms. Samanikäiseen asuntoon mietimme verhoja.. 🙂

    1. Hyvä kysymys, tästä riittäisi juttua vaikka kokonaiseen postaukseen asti. Ehkäpä toteutankin tällaisen vielä jossain vaiheessa, mutta tässäpä vastaus lyhyesti.

      Tämä minun kiskoni on ihan tuollaista edullista peruskiskoa, jonka voi kiinnittää kattoon tai seinään. Jos kiinnitys on seinässä, määrää kiinnikkeiden pituus tietysti kiskon paikan (kiinnikkeitäkin on vähän eri mittaisia, lähtökohtaisesti kannattaa useimmiten ottaa mahd. pitkät kiinnikkeet). Mutta katossa kiinnitys on tietysti vapaampaa ja itse pidän siitä, että verhon ja ikkunan välissä on reilusti ilmaa. Tällöin verho laskeutuu kauniisti eikä ota kiinni mahdollisiin ulokkeisiin kuten ikkunalautaan tai patteriin. Itse olen asentanut kiskon n. 15 cm päähän ikkunasta, minusta 10-20 cm on hyvä mitta riippuen juuri näistä mahdollisista ulokkeista ja vähän verhomassastakin, miten se laskostuu ja kuinka syviä laskoksia haluaa. Usein kiskoa käytettäessä kaunein on tuollainen seinästä seinään -ratkaisu, keskelle seinää loppuva kiskonpätkä jää helposti vähän tyngäksi. Mutta tämäkin tietysti riippuu ko. seinän ja ikkunan mallista…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *