Blogit
Pihkala

PIKKUINEN MATTO

Saimme taannoistelta Transylvanian-reissulta mukaan pienet matkamuistot. Pääsimme jokainen kokeilemaan matonkudontaa Tiscan tehtaalla, ja muistoksi tästä hauskasta kokemuksesta jäi pienet, itse kudotut villamattopalaset. Alkuun mietin otanko pikkuista mattotilkkua lainkaan käyttöön, mutta sittemmin matto on löytänyt hyvän paikan meidän pikkuvessasta. Siellä se tuo mukavaa pehmeyttä paljaiden lattioiden alle, ja peittääpä myös samalla erään epäonnisen siivousoperaation jälkituotteena sementtilaattoihin syntyneitä pieniä läikkiä.
Tämä pikkumatto muistui mieleeni pähkäillessäni tänään vähän isompaa mattovalintaa; iloisena yllätyksenä me matkalaiset saimme valita ihan oikeatkin matot Tiscan valikoimista, ja valinnanvaikeus on kyllä kova! Mietin, että kuviollisen olkkarin maton kaveriksi olisi kiva saada jokin neutraalimpi, vaaleampi vaihtoehto. Katseltuani jo monen vuoden ajan meidän vierashuoneessa nykyisin olevaa villamattoa luulen kääntyväni nyt vähän sileämmän tapauksen puoleen. Mutta se väri ja laatu, siinäpä pulma. No, riittääpä paljon kivaa sisustuspohdintaa lähiajoille kuin myös paljon sisustettavaa taas kevään ajaksi. Kodin rymsteeraaminen on aina niin mukavaa puuhaa!
Here´s a little rug that I wove at the Tisca factory during my visit to Transylvania. It has found its place next to the sink in our little bathroom. The rug feels so warm and comfy under the toes! After the trip I also got a change to select a bigger rug from Tisca´s collection and I can´t decide which one I would choose… So many beautiful options!

Kommentit (13)

 1. Aikku

  Villa on niin kiitollinen mattomateriaali. Meillä oli yksi villamatto makkarissa kymmenen vuotta, eikä mennyt miksikään. Vaikka oli myös valkoinen. Talvella harjasin sitä lumeen ja vain tuuletin muutoin sekä imuroin.Ihana pieni matto!

  • maija

   Villa on kyllä käytössä ihan super! Nykyisin vierashuoneessa oleva villamattomme on myös 7 vuotta vanha ja se on pysynyt todella hyvänä. Tahroja ei ole jäänyt eikä maton pinta mennyt rumaksi, vaikka se on ollut tosi reippaassa, kovassa käytössä vuosikaudet jo neljässä eri asunnossa. Yleensä minäkin olen pyöritellyt mattoa lumessa, mutta nyt syksyllä pesetin sen laakavesipesussa. Matto ei mennyt pesussa miksikään, vaan freesaantui tosi kivasti raikkaaksi ja puhtoiseksi.

 2. muuttuvakotini

  Kyselinkin Tiscanan maton hintoja s postilla minkä annoitki yhdessä postauksessa. Oli aika hintavia. Hienoa,että saatte maton valita. Monta ihanaa kuosia. ��

  • maija

   Joo, kyllähän nämä ovat vähän arvokkaampia mattoja. Mutta laatukin on sitten sen mukaista. Tuollaisen kun malttaa kerran hankkia, se palvelee jopa lopun ikää. Laadukas villamatto on käytännössä ikuinen. 🙂

   On kyllä paha tehdä valinta kaikkien mallien välillä, mallisto on täynnä ihania kuoseja!

 3. Blue Peony

  Ihana pieni matto, ja varmasti kiva tunne, että on tavallaan itse tehtykin! Mattojen hinnoista ajattelen, että laadukas matto toki maksaa, mutta kestää aikaa. Jos suinkin pystyn, pyrin itse tekemään kestäviä ja eettisiä valintoja. Maailma pursuaa tavaraa ja siksikin yritän, että omani paitsi palvelevat pitkään, olisi myös valmistettu eettisesti.

  • maija

   Kyllähän tuosta jäi hauska muisto matkasta. Eipä sitä olisi ajatellut, että päätyy Transylvaniaan kutomaan mattoja. 🙂

   Olen samaa mieltä, laatu toki maksaa, mutta kyllä sille hinnalle yleensä myös löytyy perusteet. Tämän reissun isäntämme totesi osuvasti, että kalliin hinnan taivastelun sijaan pitäisi ennemminkin miettiä, miksi jokin toinen tuote on niin edullinen. Sillekin on nimittäin syynsä.

   Tavaran määrä maailmassa on kyllä valtava, ja itsekin yritän auttaa omalta osaltani asiassa valitsemalla järkeviä, pitkäikäisiä ja mahdollisuuksien mukaan eettisiä tuotteita. Vaikka itsekin olen mukana kulutuskeskeisessä maailmassa työni ja tämän bloginikin myötä, voi kuitenkin pienillä valinnoilla vaikuttaa, esimerkiksi pitkäikäisillä, perustelluilla hankinnoilla ja kierrätyksellä. Silti aina löytyy parannettavaa, tuotteiden alkuperään pitäisi kiinnittää vielä nykyistä enemmän huomiota.

 4. Villis

  Pikkuinen vessa, pikkuisen maton kanssa on kyllä söpöistä, söpöin! Siellä on niin kaikki kohdillaan ja viimeisteltyä, silmäniloa jokaisena päivänä! Tiscan matot ovat kauniita ja villa materiaalina on minunkin mielestäni super hyvä käytössä. Tosin kesäksi vaihdan omat villamattoni kevyemmiksi kelim- tai räsymatoiksi.

  • maija

   Kiitos Villis! Villa saa täältäkin täydet pisteet, seitsemän vuotta vanha villamattommekin on vielä melkein kuin uusi. Mutta kyllä kesän korvalla kaipaa ehkä vähän keveämpää materiaalia, onneksi mattoja vaihtamalla saa kätevästi taas ihan uutta ilmettä. Luulen, että kun kevät tästä koittaa, alkaa meidän olohuoneen nykyinen tumma matto tuntumaan vähän raskaalta, siispä olisi ihana laittaa sen tilalle jokin raikas vaalea ohkainen villamatto…

 5. Petra Laaksovirta

  Heippa! Mua jäi mietityttämään niinkin epäoleellinen asia kuin tuo mainitsemasi "siivousmoka" 😀 Että siis jäikö sementtilaattoihin pysyvät jäljet ja mitä siis teit väärin?:o

  • maija

   Hehe 😀 Laattoihin jäi alun perin pienet tahrat siivoojan jäljiltä, ja kun niitä hangattiin pois, jäi tässä operaatiossa käytetystä pesuaineesta pienet vaalentumat laattoihin (voimakkaita pesuaineita ei saisi käyttää sementtilaattoihin, mutta nyt oli pakko että alkuperäiset tahrat saatiin lähtemään). Pesuaineesta johtuvia pieniä valkoisia länttejä näkyy laatoissa kun tarkkaan katsoo, ja osa laatoista on karhentunut hankauksesta. Mutta siis onneksi ne näkyvät tahrat lähtivät, tätä nykyistä virhettä ei kovin helposti edes huomaa. 🙂 Pitäisi vielä levittää laattoihin suoja-aine, joka syväntäisi väriä ja häivyttäisi karheutta, luulen että loppu korjaantuu sillä…

 6. Hannele Ruusukummusta

  Hieno pikkuinen matto…ja itse tehty!!

  • maija

   Heh, itse tehdyssä on aina oma arvonsa, vaikka jälki ei ihan priimaa olisikaan :))

 7. Milla – Sukhimatot.com

  Voi miten hauska matto, ja sillä on hieno tarina! Kovin monella ei ole itsetehtyä mattoa lattialla (tai saatan ehkä aliarvioida käsityöharrastajien määrän – mutta hieno tuo on!).
  Ja villamatto tosiaan kestää, jos on laadukas ja hyvä matto kyseessä, sukupolvelta toiselle, siihen kannattaa aina satsata!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *