Blogit
Pihkala

Pihasuunnitelma meidän puutarhaan

syreeni1-800

Meillä pihatyöt etenevät mukavasti, ja kaikki on nyt valmista huomisen siirtonurmitoimitusta varten. Viikonloppuna päästään jo siis nauttimaan ihan valmiista nurmikosta, aika huisia! Kirjoittelen pihapuuhista tarkemmin viikonloppuna, mutta ajattelin jakaa tässä välissä muutaman ajatuksen meidän pihasuunnitelmista – näin puuhat konkretisoituvat ehkä vähän paremmin myös teille.

Innostuin piirtämään pienen pihasuunnitelman, vaikka konkreettiset suunnitelmat olisivat olleet jo valmiina päässäkin. En ole todellakaan mikään puutarha-alan asiantuntija, mutta kaikenlainen suunnittelu on aina mukavaa. Toiveissa on aika helppohoitoinen piha, ja perennapenkkiä on suunnitteilla tässä vaiheessa vain yhteen ainoaan kohtaan. Johtoajatuksena on ollut vaivattomuus, yksinkertaisuus ja vanhaan taloon sopivat kasvit ja pensaat. Kukkaloisto saakin näkyä lähinnä ruukkuistutuksissa – muuten mennään simppelin kaavan mukaan.

syreeni3-800

Tonttimme on melko kompakti ja siinä on mukavasti vanhaa kasvillisuutta. Molemmat ovat ehdottomasti positiivisia asioita. Tällainen piha on vielä helposti hallittavissa, ja suunnittelukin on helpompaa, kun ei tarvitse lähteä liikkeelle ihan laakeasta pellosta. Tokihan meidän tontti jouduttiin mylläämään siihen malliin, että kaikki pienet istutukset ja pensaat menivät siinä rytäkässä mataliksi. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä puskittunut tontti kaipasikin rajun käden selkeytystä. Tässä pihasuunnitelma, jonka mukaisesti meidän piha on rakentumassa:

PIHASUUNNITELMA-BLOGI1

Takapihalle tulee iso selkeä nurmikkoalue, ja takarajalle rakennettava korkea lauta-aita rajaa näkymää naapuriin. Muutama vanha puu ja pensas säästetään, takapihan kulmaan haluaisin vielä koristeeksi muutaman korkeaksi kasvavan hortensian, jotta kukkaloistosta pääsisi nauttimaan myös loppukesällä. Koska takapihalle ei tule varsinaista terassia, olemme suunnitelleet takapihalle pergolaa, se on tulossa joko lähelle lauta-aitaa tai sitten omenapuun katveeseen hieman lähemmäs taloa. Ensimmäinen olisi pergolalle vähän luontaisempi paikka, mutta jälkimmäinen taas vähän suojaisampi ja rauhallisempi. Pergolan lattia tehdään vanhoista laatoista ja sen ympärille istutetaan köynnöskasveja, näitä katsotaan tarkemmin sitten tämän rakennuttua paikoilleen. Ihan vielä ei pergolan rakennukseen ryhdytä, vaan pihahommat tehdään ensin kaikilta muilta osin kuntoon. Tässä välissä, pihalla oleskelun myötä tälle muotoutuu pergolalle ehkäpä se luontevin sijaintipaikkakin.

syreeni4-800

Tontillamme sijaitsee vanha huonokuntoinen piharakennus, jonka tilalle tehdään myöhemmin uusi autotalli. Nyt toistaiseksi rakennuksen ympäristö kuitenkin vain siistitään ja se ympäröidään etupihalta poistetuilla laatoilla. Vanhaan autotalliin vie kapea soratie, jotta sinne ajo ei pilaa nurmikoita. Tulevaisuudessa tämä alue kuitenkin tullaan mylläämään täysin, joten tähän ei kannata tässä vaiheessa panostaa sen kummempia. Myös pihan etuosa jää soralle, tähän asettuu luontevasti kaksi autopaikkaa ja roskakatos. Vanhat saniaiset saavat jäädä paikoilleen talon päätyyn, ovat minusta ihanan yksinkertaiset ja talon tyyliin sopivat. Halusimme nurmikon ylettyvän myös reilusti näiden eteen, näin näkymää kadulta jää vähän vehreämmäksi ja sora ei peitä ihan koko näkymää.

Etupihan porttia reunustaa kaksi vanhaa isoa syreeniryhmää, ja tästä päästäänkin jo etupihalle. Siihen tulee kauttaaltaan kivetys, jonka perälle saniaisten lisäksi pihan toistaiseksi ainoa perennapenkki. Tähän haluan sekalaisia sipulikasveja ja ainakin tummakurjenpolvea, se viihtyy kuulemma hyvin varjossa ja puun aluskasvina. Perennapenkin takana kohoaa villiviini, joka samalla peittää metallista verkkoaitaa ja antaa näkösuojaa naapuriin.

angervo1-800

Etupihan toiselle, kadun puoleiselle sivulle tulee puolestaan matala lauta-aita, jonka viereen istutamme pensaita. Ne saavat rönsytä lauta-aidan yli ja tarjota kesäisin vähän korkeampaa näkösuojaa. Ensin ajattelin jatkavani tässä syreenilinjalla, mutta enää en ole ihan varma. Vaihtelun vuoksi voisi olla hyvä ajatella jotain muutakin kasvia. Naapurin etupihan aitana kasvaa tämä ylläoleva pensas, onkohan jokin angervo vai mikä lie…? Tämäkin voisi olla yksi ihan potentiaalinen vaihtoehto, loisi tienvierustaan yhtenäisen ilmeen.

syreeni2-800

Lisäistutuksia, perennapenkkejä jne. pystyy lisäämään kätevästi myöhemminkin, joten tässä vaiheessä jätän nämä vähemmälle. Ja kuten alussa sanoinkin, kaipaankin näiden sijaan enemmän vaivatonta pihaa, jossa selkeät linjat ja rehevät pensaat vuorottelevat. Yrttien kanssa luulen päätyväni ruukkulinjalle, uumoilen sen olevan minulle helpoin ja mukavin tapa näiden kasvatukseen. Mutta en mene vannomaan, saatan vielä hyvinkin innostua perustamaan yrttimaan takapihalle. Nämä toimisivat muutoin kivasti etupihalla, ellei se varjoisuutensa vuoksi olisi vähän epäsopiva näiden kasvatukseen.

Miltäs nämä suunnitelmat kuulostavat? Aika moni juttuhan tuolta pihalta jo löytyy valmiina, joten isojen maanmuokkaustöiden jälkeen ei onneksi tarvitse kuluttaa omaisuuksia taimitarhoissa – ellei sitten mopo lähde totaalisesti käsistä. 😉 Istutusasioista kiinnostuneille vinkkaan vielä Meilläkotona.fi:n mainiosta puutarha-aiheisesta sisällöstä ja parhaillaan käynnissä olevasta puutarhateemaviikosta. Esimerkiksi tästä linkistä löytyy ohjeet 21 erilaiseen istutussuunnitelmaan. Johan auttaa tällaisia kasvitumpeloita kasvien valinnassa.


Our garden project is going forward very well. Everything is now ready for tomorrow´s grass delivery, will show you more making of -pics on next weekend. But first I wanted to start with our garden plans, so here´s a map from our garden plantings, which I made myself (sorry, texts and plant names only in Finnish). I am definitely not a pro nor a skillful hobbyist what it comes to gardening, but planning is always so fun!

Kommentit (5)

 1. Tuulia

  Kaunis tulee! Pitäisitköhän jasmikkeesta aidanteena? Tuoksu on ihastuttava! Jasmiketta saa erilaisia lajikkeita, joista pikkujasmike tuoksuu esimerkiksi vähän metsämansikkaiselle.

  Samoin tulevan pergolan juurelle suosittelen nopeakasvuisia kuusamia, esim. Ruotsinköynnöskuusamaa, joka tuoksuu hienostuneen suloiselle, ja kukat ovat sävyiltään kauniit vihreää vasten. Molemmista on itsellä hyviä kokemuksia!

  • Maija

   Kiitos hyvistä vinkeistä, nappaan ehdottomasti molemmat talteen!

   Pidän jasmikkeesta oikeinkin paljon, en vain ole koskaan ajatellut, että siitäkin voisi tehdä aidanteen. Tottunut näkemään sen vain yksittäisinä pensaina. Mutta miksipäs ei, täytyy ehdottomasti harkita sitä vakavasti etupihan aitakasvina.

 2. ma

  Meillä oli omakotitalossa asuessamme edellisten asukkaiden istuttamat saniaiset yhdellä ulkoseinustalla. Ihmettelimme jonkin aikaa, että miksi sisällä tuoksuu kissanpissa ja huomasimme, että saniaisistahan se tuli avoimien tuuletusikkunoiden kautta. En tiedä onko saniaislajikkeissa eroa, mutta niistä ainakin lähti kauhea haju. Ongelma poistui, kun syksyllä siirsimme saniaiset toiseen paikkaan.

  • Maija

   Oho, no onpas hassua. Lajikkeissa on varmasti eroa, sillä meidän saniaiset ei kyllä ainakaan minusta haise miltään. Vai olisiko naapuruston mahdolliset kissat innostuneet jostain syystä niistä…? 🙂 En ole ihan varma ovatko nämä kotkansiipiä vai jotakin muuta lajiketta, ovat minusta niin samannäköisiä keskenään.

 3. Piharemontti etenee: siirtonurmi on asennettu! – Pihkala

  […] ja hankimme tuohon saniaisten eteen pari pientä puuta: kirsikkapuun ja kriikunapuun. Pihasuunnitelmastani tuli heti poikettua, heh. Puut ovat paikassaan minusta varsin kivat, ja kasvaessaan tuovat myös […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *