Blogit
Pihkala

Piharemontti on alkanut!

piharemppa9-800

Täällä on ollut vauhdikas sunnuntai. Polkaistiin tänään meidän piharemontti käyntiin, ja tämä päivä on myllätty oikein olan takaa sekä etu- että takapihalla. Olen odottanut pihaprojektin alkua innolla, nyt onkin tosi mahtavaa, kun pihalla alkaa vihdoin tapahtua! Tässä pientä raporttia tämän päivän tekemisistä:

piharemppa3-800 piharemppa4-800

Homma lähti käyntiin pienestä kaivurista, jonka vuokrasimme pihatöiden avuksi muutamaksi viikoksi. Ilman tätä ei pihanlaitosta olisi tullutkaan oikein mitään, sen verran kaivettavaa ja muokattavaa pihasta nimittäin löytyy. Pihan korkoja täytyy muokata aika lailla, jotta maa saadaan oikealle korolle rakennuksiin nähden ja viettämään poispäin talosta. Piha oli ennestään melko epätasainen perunapelto, joten tasattavaa siinä on myös aika lailla. Melkeinpä koko piha oli myös pahoin rikkaruohojen ja villiintyneiden pusikoiden vallassa, ja tämäkin edellytti pintamaan kuorimista ja isojen juurakoiden nostamista konevoimin ylös. Käsipelin kitkemällä ei olisi tuosta urakasta selvinnyt millään.

piharemppa2-800

Etupihan laatat poistettiin, ja pihalta kuorittiin jo kasa maata pois. Vielä sitä saadaan kaivaa lisää, jotta piha muotoutuu oikealle korolle. Koko etupihaan on tulossa laattaa, ja istutuksia suunnittelemme vain aitojen viereen. Tuonne metalliaitaa vasten istutamme villiviiniä, se saa kiemurrella pitkin aitaa ja maisemoida sen vähän nätimmäksi. Etupihan tielle päin oleva sivu saa puolestaan uuden lauta-aidan, jonka eteen meidän puolelle tulee vielä pensaita näkösuojaa antamaan. Muuten etupihalle tulee paljon ruukkuistutuksia ja sen keskelle tulee pieni istuinryhmä. Ah, fiilistelen jo miltä tuo tulee joskus ehkä näyttämään.

piharemppa10-800

Etupihan nurkan takana oleva talon toinen sivu on miltei naapurin rajassa kiinni, tilaa rajaan on vain noin metrin verran. Tässä kohtaa maa on ollut miltei talon laudoituksessa kiinni, ja alahirsi olikin tästä syystä koko matkalta vaihtokunnossa. Kaivoimme sivulta maa-aineksen pois aina kallioon asti, seuraavaksi tuohon kallion päälle tehdään piellä käsitelty uran muotoinen betonivalu, joka estää veden valumisen talon kylmään kellariin. Kallion vuoksi tuohon kohtaan ei saanut kaivettua salaojaa, mutta ongelma ratkeaa onneksi tälläkin tavoin. Metalliaita maisemoidaan mahdollisuuksien mukaan tässäkin villiviinillä – ainakin se tulee jatkumaan runsaasti myös takapihalla.

piharemppa7-800

Ihan koko päivä ei ollut pelkkää kaivuuta, vaan tänään päästiin jo vähän tekemään istutustöitäkin. Kivijalan vieressä kasvaneet saniaiset saivat ehdottomasti jäädä, ne nostettiin vain hetkeksi ylös, jotta alle saatiin levitettyä styrox-levyt. Tasoitin aiempien kaivuutöiden myötä vähän kärsineen rivistön tasaisesti koko matkalle, ja siitä tuli minusta varsin kiva. Penkin eteen tulee nurmikkoa, etuosa kellarin luukusta alkaen jää puolestaan soralle autopaikkoja varten.

piharemppa8-800 piharemppa11-800

Etupihalta ylijääneille laatoille keksimme käyttöä takapihalla: nyt aluksi ne saavat toimia pationa vanhan huonokuntoisen ulkorakennuksemme edessä, jonka tilalle rakennetaan aikanaan uusi autotalli. Takapihalle on suunnitteilla myös pergola, näitä saa varmasti käytettyä hyödyksi myös tämän lattiassa. Etupihalle taidamme hankkia kokonaan uuden kivetyksen, jotta näkymästä saadaan siisti. Malli on vielä vähän auki, mutta haaveilemme molemmat noppakivistä. Ne sopisivat täydellisesti talon ilmeeseen…

piharemppa1-800

Tällä hetkellä piha on ihan mullin mallin, mutta pusikoiden ja rikkaruohojen poiston myötä se tuntuu jo mukavasti suuremmalta. Ensi viikolla pihalla ehtii tapahtua varmasti paljon, ja odottelen jo innolla vähän valmiimman oloista pihaa. Palaillaan pihan rakentumiseen ja istutusasioihin tarkemmin sitten vähän tuonnempana, kunhan saadaan nämä isot linjat ensin tehtyä.

Mukavaa uutta viikkoa!


Our garden project has begun! We started the project today and proceeded already very well. The garden looks like a mess right now but I hope that it will turn to more beautiful very soon… Will definitely get back to this a bit later when the work has moved a step forward.

Kommentit (1)

  1. Piharemontti etenee: siirtonurmi on asennettu! – Pihkala

    […] koko pihaprojektia vasta tasan viikko sitten sunnuntaina. Maisema on kuitenkin ehtinyt muuttua näistä viikon takaisista kuvista jo ihan älyttömästi, seuraavassa pieni kuvakimara viikon töistä ja tietysti valmiista […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *