Blogit
Pihkala

Piharemontti etenee: siirtonurmi on asennettu!

pihatyöt11-800

Mukavaa sunnuntaita ja terveiset meidän vihertyneeltä pihalta! Tämä viikonloppu (kuten koko kulunut viikkokin) on kulunut tiiviisti pihahommien parissa. Ja palkintona tästä olemme päässeet nauttimaan viikonloppuna jo siististä takapihasta ja vehreästä nurmesta. Kaikki tapahtui lopulta tosi äkkiä, sillä mehän aloittelimme koko pihaprojektia vasta tasan viikko sitten sunnuntaina. Maisema on kuitenkin ehtinyt muuttua näistä viikon takaisista kuvista jo ihan älyttömästi, seuraavassa pieni kuvakimara viikon töistä ja tietysti valmiista pihanurmesta:

pihatyöt2-800

Viime viikonloppuna aloitettu pintamaiden kuorinta jatkui alkuviikosta, ja kun tarpeeksi vanhaa maata oli saatu kuorittua, oli aika tuoda uutta multaa tilalle. Tämä tasattiin ja jyrättiin useaan kertaan, jotta saatiin tarpeeksi tiivis, tasainen ja kestävä pinta siirtonurmikkoa ajatellen. Päätimme tosiaan nurmikon kylvämisen sijaan ostaa takapihalle siirtonurmea, jotta pihasta pääsisi nauttimaan välittömästi. Neliömäärältään pihamme on sen verran kompakti, ettei hintaeroa kylvetyn ja siirtonurmen välillä päässyt kertymään merkittävän paljon, siispä valintaa ei tarvinnut loppujen lopuksi juurikaan miettiä. Nopeus ja helppous houkuttelivat, nehän ovat siirtonurmen ehdottomia valtteja.

Kun maa oli saatu tarpeen tasaiseksi ja tiiviiksi, piti se vielä lannoittaa ja kalkita hyvin. Rajasimme nurmikkoalueet sorasta ja istutuksista tuollaisilla maahan työnnetyillä metallilistoilla, jotka mies teki ja taivutti itse teräslevyistä. Ne tekevätkin ilmeestä mukavan siistin ja estävät maa-ainesten sekoittumisen. Teräslistat saavat ruostua ajan kanssa, minusta se ei haittaa ollenkaan. Vanhan talon pihapiirissä saakin olla pientä patinaa.

pihatyöt4-800 pihatyöt3-800

Perjantai-aamulla saapui sitten nurmikkolähetys. Siirtonurmi toimitettiin tuollaisina rullina, jotka rullailtiin auki kastellun ja lannoitetun mullan päälle. Rullia ei saisi säilyttää kovin pitkään pakattuna ja suositus onkin, että ne asennettaisiin heti saman päivän aikana. Itse asennus olikin aika mukavaa ja nopeaa touhua, kolmen hengen tiimiltämme meni koko takapihan siirtonurmen asennukseen nelisen tuntia. Ja sitten pääsi jo nauttimaan lopputuloksesta ja valmiista nurmipinnasta:

pihatyöt6-800 pihatyöt8-800 pihatyöt9-800 pihatyöt12-800 pihatyöt10-800

Siirtonurmikko on ihanan tuuhea ja vihreä, tämä samettisen tasainen ruohomatto muutti pihan ilmettä kyllä ihan älyttömän paljon. Koko talokin tuntuu näyttävän raikkaammalta, kun piha on siistissä kunnossa. Yleisilme on jo nyt yllättättävänkin tasainen, vaikka totta kai nurmikkorullista jää alkuun pieniä rajoja ja värieroja. Nämä tasoittuvat kuitenkin jahka nurmikko pääsee juurtumaan. Nyt alkuun siirtonurmea pitääkin kastella tosi runsaasti, jotta se juurtuu pohjaan ja lähtee kasvamaan. Täällä onkin sadettajat laulaneet ahkerasti koko viikonlopun. Niin mukavia kuin nämä aurinkoiset päivät ovat olleetkin, täytyy sanoa, että ihan vähän toivon sateista alkuviikkoa – helpottaisi kastelu-urakkaa nimittäin aika mukavasti…

pihatyöt13-800

Takapihan ison yhtenäisen nurmikentän lisäksi asensimme siirtonurmen loput naapurin rajan tuntumaan. Tulipa samassa rytäkässä poistettua tuostakin rikkaruohot ja kitkettyä pensasaidan alusta siistiksi. Myös tälle puolelle on tulossa samanlainen metallireunus rajaamaan soraa ja nurmikkoa, täytyy vain ensin katsoa istutammeko tuota nurmikkokaistaa vielä hippasen leveämmäksi niin, että tuo koivu jää vielä nurmikon puolelle.

pihatyöt16-800

Viikon hommat eivät rajoittuneet pelkästään takapihan puolelle: myös etupiha on siistiytynyt jo ihan mukavasti. Tästäkin jouduttiin kaivamaan jonkin verran maata pois, sen tilalle tuotiin kivituhkaa, joka on pohja tähän asennettaville laatoille. Myös pensasaidan mullat on jo lapioitu paikoilleen, seuraavaksi vuorossa onkin lauta-aitojen teko sekä etu- että takapihalle. Näiden jälkeen päästään jatkamaan etupihan kimpussa, toivottavasti saadaan sekin nättiin kuntoon vaikka vielä juhannukseksi.

pihatyöt15-800 pihatyöt17-800 pihatyöt18-800

pihatyöt7-800 pihatyöt5-800

Tänään piipahdimme puutarhamyymälässä ja hankimme tuohon saniaisten eteen pari pientä puuta: kirsikkapuun ja kriikunapuun. Pihasuunnitelmastani tuli heti poikettua, heh. Puut ovat paikassaan minusta varsin kivat, ja kasvaessaan tuovat myös vähän suojaakin takapihalle. Virittelimme myös viime kesänä blogin kautta saamaani G-Forcen robottiruohonleikkuria käyttökuntoon. Ihan mainiosti se tuntui selviytyvän pihan muodoista, vaikka leikattavaa ei lyhyessä nurmikossa ei vielä juuri ollutkaan.

Muutoin viikonloppu on kulunut pihatöiden lomassa uudesta pihasta nauttiessa. Ei sitä osaa oikein kuvaillakaan, kuinka paljon iloa tuo nurmikko on tuonut jo nyt. Kaksi vuotta karsean pusikon katselemista riitti, nyt on ihana kun piha on vihdoin katseenkestävässä kunnossa. Paljonhan hommaa tuossa on vielä edelleenkin, mutta nyt on sentään maanmuokkaukset tehtynä ja isoin elementti eli nurmikko paikoillaan – se on jo paljon se. Tästä on hyvä jatkaa!


We have been very busy with our garden and have spent basicly all of our spare time of this week outdoors. A lot has happened since last week, hah. Now we have this velvety green grass and the garden looks tidy and clean – I love it!

Kommentit (18)

 1. Maria

  Tosi kaunista!
  Onko tuo reunus terävä, jos sen päälle astuu? Näyttää sekin tosi hyvältä! Tuliko reunus kalliiksi?

  • Maija

   Kiitos! Ei se mikään järin terävä ole, sillä on aika paksua metallia jossa reunat on hiottu, mutta kyllähän reuna sen verran kova on että paljas jalka voi sattua jos suoraan vauhdissa tuohon päälle astuu. Mutta ajattelimme, että osaamme väistää kukkapenkin ja nurmikon reunat. 🙂

   Nuo levyt maksoivat yhteensä suunnilleen 200 euroa, ja työstä ei tarvinnut maksaa, sillä mies leikkasi nuo itse pajalla. Sikäli eivät ihan ilmaisia olleet, mutta taas jos vertaa vaikka reunuskiviin tai valmiisiin metalliliuskoihin, jäi hinta huomattavasti näiden alle.

 2. Himmu

  Hei!
  Minäkin kiinnostuin nurmikonreunusnauhasta. Mitä materiaalia se on? On tosi siistin näköinen. Ihanan vehreä ja vanhaa kunnioittava piha teillä on.

  • Maija

   Se on paksuhkoa teräslevyä, joka on leikattu ja taivutettu tuollaisiksi liuskoiksi ja upotettu maahan. Ei ole rosteria, joten ruostuu ajan kanssa – minusta se on vain hyvä juttu.

   Kiitos paljon, vielähän tuossa pihassa on istutettavaa ja rakennettavaa, mutta pääpiirteet alkavat hahmottua. Sellaisen rönsyilevän ja siistin välimuoto on tavoitteena, katsotaan kuinka käy. 🙂

 3. Sanna

  Näyttää tosi kivalta. Meillekin laitettiin muutamia vuosia sitten siirtonurmi, ja se oli ihanan nopea ratkaisu. Samalla istutusalueet erotettiin nurmialueista metallireunuksilla, joissa on yläreunassa ns. upslaakitaitokset, jotta reuna ei ole terävä, jos astuu vahingossa sen päälle. Metallireunukset saivat ruosteisen pinnan ihan muutamissa viikoissa, kun nurmikkoa kasteltiin alussa niin ahkerasti.

  Jos teidän suunnalla on paljon jäniksiä, niin kannattaa muuten suojata uusien puiden rungot, etteivät puput järsi niitä pilalle.

  • Maija

   Siirtonurmi on kyllä ihanan nopea, tuuheasta nurmikosta pääsee nauttimaan heti eikä tarvitse odotella koko kesää nurmikon kasvamista. Tuo upslaaki olisi varmaan ollut ihan hyvä juttu, vaikkakin tätä taitosta olisi ollut jo vähän vaikea tehdä siististi itse. Tällaisenaan tuo metalli ei vaikuta kovin terävältä (on aika paksua) mutta mietittiin, että seurataan tilannetta ja asennetaan tuon päälle tarvittaessa sellainen lattamainen teräslista mikäli tarvetta tulee. Saas nähdä kuinka nopeasti tuo ruostuu – näillä ilmoilla ja kastelukerroilla todennäköisesti aika nopeasti.

   Ja juu tosiaan, toisessa puussa verkko tulikin jo valmiina, pitäisi hommata suojus vielä tuohon kirsikkaankin. Kun vain muistaisi ja ehtisi… 🙂 Täällä on kyllä jonkin verran jänöjä, joten runkosuoja on ihan tarpeen.

 4. Villis

  Kaunista tuli, voin kuvitella teidän ihastuksen ja onnen viikonloppuna, mahtava fiilis! Olette kyllä nyt tosi pitkällä ja kotona oleminen alkaa olla jo lähes normi elämää:) Mukavaa tekemistä riittää, mutta niinhän sitä pitää ollakin. Juu, minäkin laittaisin pian runkosuojan ja verkon kauniin kirsikkapuun ympärille. Mukavaa viikkoa ja vesisadetta tontillenne!

  • Maija

   Kiitos! Kyllä se nurmikko vaan muutti ihan huimasti ilmettä, varsinkin kun silmä oli jo tottunut siihen perunapeltoon ja pusikkoon, mikä tontilla oli ollut viimeiset vuodet. Puutarhatöitä on niin kiva tehdä, että näiden hommien ei tarvitsisikaan loppua, onneksi on paljon mukavaa istutuspuuhaa vielä edessäpäin.

   Täytyisi tosiaan muistaa tuo suojaaminen mahdollisimman pian. Jotenkin sitä ajattelee, että jäniksillä on tähän aikaan vuodesta paljon muutakin syötävää, mutta siihen ei parane luottaa. :))

   Mukavaa viikkoa myös sinne, sateiset ilmatkin tulivat kuin tilauksesta!

 5. vilja

  On tuo siirtonurmi kyllä sellainen, että valmista tulee käden käänteessä! Tosi huikea edistys ja alkaa näyttää varsin viihtyisältä. Suunnitelmakin oli tosi kiva. Odottelen innolla lopputulosta.

  • Maija

   On se kyllä aika loistava keksintö varsinkin tällaisille pienille pihoille, ei tarvitse odotella koko kesää nurmikon kasvamista. Ja kiitos, kyllä tämä piha koheni tosiaan nurmikon myötä jo ihan mukavasti ja lisää edistystä tapahtuu koko ajan. Palailen taas näihin juttuihin vähän tuonnempana. 🙂

 6. Hanna

  En kyllä kestä, kuinka ihanan näköiseksi piha nyt tuli! 🙂

  • Maija

   On tuolla nurmikolla kyllä iso vaikutus! Vielä kun saadaan aita tuonne takapihalle ja pari istutusta sen eteen, niin piha täydentyy entisestään. 🙂

 7. Poletti

  Mahtava tuuri siirtonurmen ja sään kanssa. 😀

  Näiden kuvien myötä täytyy kyllä sanoa miten hieno pari ovat saniaiset ja teidän talon komea kivijalka. Siinä on sitä vanhan talon ja pihan henkeä aidoimmillaan. Vielä näkisin juhannusruusun teidän pihalla, mutta nämä on niitä makuasioita, joten ei siitä enempää. 🙂

  • Maija

   No sanos muuta, sade tuli kuin tilauksesta!

   Kiitos! Minäkin tykkäsin tuosta saniaisen ja kivijalan yhdistelmästä niin paljon, että varjelin noita saniaisia kaivinkoneen kauhalta koko kahden vuoden remontin ajan. Ja minusta kyllä kannatti! 🙂 Juhannusruusuhan sopisi myös tosi kivasti tyyliin, sellainen meillä itse asiassa kasvoikin pihassa, mutta oli niin ränsistynyt ja kasvoi siellä täällä sekaisin muiden puskien kanssa, että päädyttiin kaivamaan koko pensassekamelska ylös. Nyt pitäisi vain keksiä ruusulle uusi kiva paikka – ehkä pihan takaosassa tulevan pergolan vieressä…?

 8. Sini K.

  Aivan upea muutos! Siirtonurmi tekee kauniiksi tosi nopeasti, toivottavasti saatte sen juurtumaan helposti.

  Huomaan, että olette laittaneet nurtsin kiinni puihin. Vinkkinä voin kertoa, että kannattaa leikata se reilusti irti puiden rungoista: joudutte leikkaamaan nurmen rungon vierestä (trimmerillä), mikä vahingoittaa puita. Samalla se vie ravinteet puilta, eli estää varsinkin tuon pienen hedelmäpuun kasvua. Puun paljaan juuruksen voi kattaa kuorikatteella tai laittaa siihen kasvamaan jotain maanpeitekasvia, teille sopii vaikkapa tuoksukurjenpolvi. (Poistettava alue voi olla mitä tahansa ruohonleikkurin etäisyydestä metriin, paras on kuitenkin pitää koko juurus paljaana.)

  Tuo teidän ruohonleikkuri on etevä peli, pitää nurmen hiljaisesti tosi kauniina ja tuuheana!

  • Maija

   Kiitos! Joo, täytyy toivoa, että nurmi lähtee juurtumaan hyvin. Alkuviikon sateet auttoivat onneksi asiassa, mutta nyt taas näyttää siltä että saa kaivaa letkut esiin. Mikä on taas toisaalta kesänvieton kannalta ihan positiivinenkin juttu! 🙂

   Tuosta puiden ympärystästä vinkkasin itsekin miehelle, joka istutti puut, pitäisi tosiaan kuoria tuo ruoho pois puiden ympäriltä. Ja ostaa se suojaverkkokin ettei jänikset pääse tekemään tuhojaan. 🙂

   Itse olen tykästynyt myös tuon robottileikkurin hiljaisuuteen. Meille ei enää sellaisia säksättäviä bensaleikkureita tule, niistä olen saanut ihan tarpeeksi. Tällainen akkukäyttöinen peli on paljon miellyttävämpi ja ympäristöystävällisempikin. Saas nähdä kuinka robotti selviää tuosta meidän pihasta, toistaiseksi näyttää siltä, että hanskaa homman ihan hyvin.

 9. Katri

  Onpa ihanaa seurata blogiasi ja talon sekä puutarhan kehittymistä! Voi samalla unelmoida omasta talosta ja pihasta, jotka ovatkin mielessä todella usein. Ehkä jonain päivänä toteutumassakin… Kun oma ammatti on muotoilija sekä puutarhuri, niin sun blogi antaa täydellistä inspiraatiota kummallekin puoliskolleni 🙂

  • Maija

   Ihana kuulla, kiitos! Ja haaveiluhan on just parasta – ahkeran haaveilun myötähän ne haaveet voivat joskus myös toteutua… Minä olen kesän ja tämän pihanlaiton myötä hurahtanut ihan täysin puutarhajuttuihin. Se on niin palkitsevaa hommaa, kun työn tulos näkyy heti. Lisää pihajuttuja siis on luvassa koko kesän mitalla 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *