Parhaat kirppislöytöni

Tykkään sekoitella sisustuksessa uutta ja vanhaa, ja modernin skandinaavisesta sisustustyylistäni huolimatta pidän siitä, että kokonaisuudessa on mukana myös vähän kontrastia ja yllättäviä juttuja. Kirppareilla kiertäminen on harrastukseni, jota viime aikoina on kiireiden vuoksi ehtinyt tehdä harmittavan vähän. Aikojen saatossa mukaan on kuitenkin tarttunut kaikenlaista käytettyä, tässä parhaat tarkan markan saaliini, jotka ovat käytössä edelleen oikestaan ihan joka päivä.

 

Messinkinen jalkavalaisin

Tästä valaisimesta saan tosi usein kyselyjä, mutta sen merkki ja malli eivät ole itsellänikään tiedossa. Bongasin tämän jo useita vuosia sitten Turun Ekotorilta, ja tämä ehti valaista pitkään myös edellisen talomme olohuoneessa. Tulevaisuudessa haaveilen korvaavani tämän ehkä jollain vähän laadukkaammalla valaisimella, mutta simppeli messinkinen valaisin löytää varmasti käyttöä paikasta kuin paikasta. Oikein mainiosti parin kympin hintansa haukkunut esine, joka vilahtelee aina silloin tällöin myös sisustuskuvissa muualla – tämä voisi kieliä suomalaisesta alkuperästä ja vähän laajamittaisemmasta tuotannosta, mutta mene ja tiedä.

Wieniläistuolit

Nämä keittiön brändittömät valkoiset wieniläistuolit eivät ole sinänsä mikään uniikki löytö, vaan vastaavia on liikkeellä käytettynä aika paljonkin. Aikoinaan maksoin näistä muistaakseni kympin kipale, ja myös nämä ovat olleet käytössä jo vuosikausia. Aiemmin tuolit palvelivat saunatuvassamme, nykyisin ovat käytössä päivittäin keittiössämme. Ergonomia ei ehkä ole näissä tuoleissa ihan huipussaan, mutta muutoin klassinen malli toimii vuodesta toiseen. Ovat minusta aika kiva setti modernin pöydän ja vanhan pirttipenkinkin kanssa. Tällaisia tuoleja tarvitaan aina, joten en epäile etteivätkö olisi käytössä jatkossakin – keittiössä, makkarissa, eteisessä, missä vain.

Yläkerran senkki

Tämä vanha senkkikin on kirppikseltä bongattu, on alun perin äitini löytöjä, jonka hioimme ja kunnostimme uuteen uskoon. Tämäkin on kulkenut mukana jo monta vuotta, ja edelleen tykkään senkistä kovin. Keskiruskea, vähän oranssihtava petsi on minusta parhaimmillaan vaaleita pintoja vasten, luo niiden keskelle juuri mukavaa lämpöä. Tykkään parittaa tämän kaveriksi vain vähän jotain simppeliä, parhaimmillaan senkki on tilassa, jossa ei ole kovin paljon muita kilpailevia yksityiskohtia.

Eteisen naulakko ja kaappi

Eteisen naulakko ei varsinaisesti ole kirpparilta, vaan löytö vanhan talon vintiltä. Etualan vaatekaappi on puolestaan kirppikseltä – tämäkin äitini bongaus, kiitos vain tarkasta silmästä sinne suuntaan. Yhdessä ne muodostavat vanhaan taloon sopivan, joskin vähän pienikokoisen vaatesäilytysjärjestelmän, joka kuitenkin on ollut kelpo ratkaisu kahden hengen tarpeisiin. Itse en osaisi kuvitella tuossa tilassa kiintokaappeja, mutta toki jos tilanne niin vaatisi, saisi ne helposti rakennettua vähän normaalimpaa kapeampana. Näissä molemmissa kalusteissa viehättää tumma puu, sopii minusta erityisen hyvin tuon tapetin ja vaaleiden yksityiskohtien keskelle.

Tynellin vaasit

Pidän taidelasista kuten myös vanhoista Arabian astioista, molempia kartuttaisin kokoelmiini enemmänkin mikäli vain kaappitila olisi rajatonta ja käyttötarvetta löytyisi. Nämä Helena Tynellin Pala-vaasit bongasin joskus second handina tosi edullisesti, ja ovat edelleen yksiä suosikkejani taidelasikategoriassa. Kaunismuotoiset vaasit toimivat mainiosti yksinäänkin, isompaan voi myös laittaa kuvan kaltaisesti pienen oksan tai kukan koristukseksi. Tällaiset esineet tuovat asetelmiin ja yksityiskohtiin syvyyttä, ovat kuitenkin vähän eri juttu kuin uutena hankitut tuotteet. Klassikot eivät ole koskaan päässeet asemaansa syyttä.

Mitäs suosikkilöytöjä te olette tehneet?


Here´s my best second hand purchases: floor lamp in brass, classic vienna chairs, old chest of drawers, old wooden furnitures in the hallway and Pala vases by Helena Tynell from 60´s. Most of them are old findings but are still in my everyday use.

 

Kommentit (16)
  1. Ihania löytöjä. Minullakin yksi wieniläistuoli työpöydän ääressä. Ja vanha musta metallinen jalkalamppu. Täällä maalla vaan kirpputorit on aika vaatimattomia mutta kierrätyskeskuksessa ihania juttuja paljon.

    1. Toisaalta taas maalta voi tehdä löytöjä, kaupungissa hinnat ovat usein korkeampia ja tuotetietouskin ehkä vähän korkeammalla tasolla… Kierrätyskeskuksista minäkin olen tehnyt parhaat löytöni, siellä kun voi olla mitä vain.

  2. Kirpputoreja ja vastaavia on tullut kierreltyä vuosia todella ahkeraan, nykyään tosin ostan todella harvoin enää yhtään mitään kun millekään ei oikein tarvetta ole. Tykkään kierrellä ja katsella, harvoin enää tekee sellaisia löytöjä kuin joskua ennen. Meillä on oikeastaan koko koti sisustettu käytetyillä desing-klassikoilla, jotka kaikki on kirppis/kierrätys/huutokauppalöytöjä. Parin euron Artek-kalusteita jakkaroista pöytiin, naulakoihin, säleseinään, seinähyllyihin ja tuoleihin. On Tapiovaaraa, Hiort af Ornäsiä, kotimaisia valaisimia, lasia ja keramiikkaa. Aterinsarjoista lähtien kaikki on kerätty pienissä osissa sieltä täältä vuosien ajan. Ihan paria ostosta lukuunottamatta kaikki on pikkurahan löytöjä, jotka ovat tosin tarvinneet sitkeää kirpputorien kiertelyä. Ihan parhaimpia löytöjä taitaa olla Paavo Tynellin valaisimet joista yksi löytyi jätelavalta, muut kirpputoreilta.

    1. Huikeita löytöjä! Sitkeyttä ja kiertelyähän kirppislöytöjen tekeminen vaatii, harvoin löydöt kävelevät itsestään vastaan. Mutta tuotahan juuri kirppislöydöt parhaimmillaan ovat, kun jaksaa nähdä vaivan niin se palkitaan ja kaikenlaista on mahdollista löytää sitä kautta.

      Jotenkin aina vähän kadehdin ihmisiä, jotka löytävät yks kaks jotain huikeaa jätelavoilta, sekin kun tuntuu olevan omanlainen taito jota ei ole suotu kaikille. Kävisipä itsellekin joskus moinen tuuri… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *