Pala paikallista historiaa

karttajuliste1-800

Kuluneella viikolla vaihtelin alakerran mattoja päikseen, ja olkkarissa kesän ajan ollut sisalmatto päätyi takaisin ruokasaliin. Nyt huoneissa vallitsee hauskasti omat sävymaailmansa ja tunnelmansa; ruokasali on lämpimän sävyinen ”ruskea huone” ja olohuone taas viileän harmaa ”sininen huone”. Jossain vaiheessa syksyä taidan kyllä maalailla vähän olohuoneessakin, jotta huoneisiin tulee vähän tummuuseroa ja niiden sävyt liukuvat kauniimmin yhteen. Mutta vaikka seinäsävyt eivät tällä hetkellä täydellisesti sovikaan yhteen, on huoneiden välinen tunnelmaero nyt hetkellisesti ihan hauskakin; huoneesta toiseen astuttaessa näkee selvästi, millaisen eron kylmät tai lämpimät sävyt tekevät huoneessa vallitsevaan tunnelmaan.

karttajuliste2-800

Maton vaihdon lisäksi innostuin puuhailemaan muutenkin ruokasalissa ja kiinnittelemään sen seinille muutamia hyllyjä, tauluja ja sen sellaista. Ripustin samalla salin seinälle kartan, jonka saimme talomme edellisiltä asukkailta talokauppoja tehdessämme. Minun on ollut tarkoitus kehystää tämä jo pidemmän aikaa, mutta asia on jäänyt ja kartta ollut tähän päivään asti säilössä pahviputkessa. Nyt ripustin sen kehystystä odotellessa klipsulla ruokasalin seinään, sillä kartta ansaitsee minusta olla esillä, eikä tungettuna pahviputkeen. Kyseessä ei nimittäin ole ihan mikä tahansa karttajuliste, vaan talon entisen omistajan tiettävästi 50-luvun tienoilla piirtämä karttapiirros asuinalueestamme.

karttajuliste4-800 karttajuliste5-800

Kartta on kaksiosainen; päällimmäisenä on kopio alueen asemakaavasta, joka on tietyistä taloista päätellen muutamia vuosikymmeniä piirrettyä versiota nuorempi. Asemakaavan alta löytyy se todellinen aarre; samaan mittakaavaan piirretty käsivarainen piirroskartta, jossa näkyy asuinalueemme sellaisena kuin se on joskus ollut: talot ja tiet on piirretty vanhan mallin mukaisesti ennen 60-70-lukujen uudisrakennusvimmaa ja muutostöitä, jotka ovat tätä meidänkin aluetta jonkin verran muokanneet.

karttajuliste6-800

On tosi mielenkiintoista tutkailla karttaan piirrettyjä vanhoja teitä ja talojen paikkoja. Ennen vanhaan tiet ovat menneet tällä alueella vähän eri lailla ja kartasta löytyy useita pieniä teitä ja kärrypolkuja, joita ei enää ole. Samoin myös talojen sijainnit ovat muuttuneet, ja moni kartassa näkyvistä taloista on enää muisto vain. Näinhän ne asuinalueet muokkaantuvat ajan kanssa. Alueemme jokainen talo on piirretty kultasepän tarkkuudella karttaan ja mikä hienointa, on jokaiseen taloon vieläpä kirjattu sen asukkaiden nimikin. Tämä on jo vaatinut melkoista pieteettiä ja tutkimustyötä, vaikka vanhaan aikaan naapurusto olikin varmasti eri lailla tuttua kuin nykyisin.

karttajuliste7-800

Meidänkin talo löytyy luonnollisesti kartasta, ja sen päälle on kirjattu sekä talon rakennuttaneen että kartan piirtäjän nimet. Kartassa kotikatumme esiintyy vielä vanhalla nimellään; tie muuttui nykyisen nimiseksi tietojeni mukaan vuonna 1939, kun tämä alue liitettiin Turkuun. Kartan piirtäjä on muuttanut taloomme 50-luvulla, joten kartta ei voi olla sitä vanhempi, muutoin hän ei olisi kirjoittanut omaa nimeään talomme kohdalle. Tämä vanha tien nimi kuitenkin viittaa siihen, että kartta kuvaisi 50-lukua vanhempaa aikaa. Monesti ollaankin harmiteltu, kuinka muutoin niin yksityiskohtaisesta kartasta ei löydy vuosilukua – liekö se sitten näkyvillä alkuperäisessä versiossa, sitä en tiedä.

karttajuliste8-800 karttajuliste9-800

Minusta  on todella hienoa, että tällainen on säilynyt ja kulkeutunut vieläpä talon mukana tähän päivään asti, onhan tämä kartta hieno palanen paikallista historiaa. Täytyy katsoa, kuinka teen kehystyksen kanssa; kyllähän kartta ansaitsisi edottomasti kehystyksen, mutta sitä varten se pitäisi rikkoa ja poistaa tuo päällimmäinen asemakaava, jolloin kartan uutta ja vanhaa vertaileva idea vähän katoaa. Mutta toisaalta meillä on kartasta vielä toinenkin kopio – ja saahan näitä tarvittaessa vielä kopioitua lisääkin. Kaiken kaikkiaan kartta on minusta ihana, persoonallinen lisä omassa kodissa, ja se muistuttaa mukavasti menneistä ajoista ja alueen historiasta. Voi vain kuvitella kaikkia niitä tarinoita, joita näille kujille kätkeytyykään…


We got this old map from the previous owners of our house. It is drawn in 1950´s by the former resident of our house, and reflects our neighbourhood in the beginning of the 20th century. The drawer has drawn each and every house and road of our living area and also added the house owners´ names to it. Obviously this area has changed a lot over time, so it is really interesting to explore the map. What a treasure, I should definitely frame it later.

Tallenna

Kommentit (10)
  1. Todellinen aarre tuo kartta! Olisi jännä tietää, mihin tarkoitukseen se on piirretty, vaiko ihan omaksi iloksi vain.

    1. Niin minustakin! Luulen, että se on piirretty vain omaksi iloksi, tämä asukas oli ammatiltaan kultaseppä ja ilmeisesti harrasti ammattinsa lisäksi kaikenlaista muutakin pikkutarkkaa kädentyötä. 🙂

  2. lukija naapurikunnasta
    28.8.2017, 23:41

    Oi kuinka ilahduttavan kaupanpäällisen olette talokauppaanne saaneetkaan! Ja mikä onni tuolla kartalla – kyllä, kartallakin voi mielestäni käydä näköjään tsägä – onkaan, että saa nyt edustaa alueenne historiaa erittäin kauniissa puitteissa, kun vertaa millaisessa kunnossa talonne vielä tovi sitten hankitte.

    1. No näinpä, oli kyllä tosi ilahduttava kaupanpäällinen. Kyllähän tällainen kuuluu minusta ehdottomasti näkyville, ja yksinkertainen musta kartta istuu vielä ihan hauskasti muuhunkin sisustukseen – ja nousee tosiaan näissä puitteissa ehkä vähän paremmin esille, mitä vanhassa. 🙂 Täytyy vielä keksiä arvoisensa ripustustapa tuolle; ehkä kehystän vain tuon alimman käsinpiirretyn version, tuossa päällimmäisessä asemakaavassahan ei sinällään ole mitään erityisen arvokasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *