Kiinnitetty postaus

Nuhjuisesta raikkaaksi – terassin öljyäminen

Kaupallinen yhteistyö: Värisilmä

Näin kesällä en juuri muuta tekisikään, kuin puuhailisin pihalla. Olen ollut ihan huumassa tästä uuden kotini pihasta, muutaman vuoden kerrostaloelämän jälkeen intoa riittää taas kaikenlaisiin piha- ja puutarhatöihin. Pihani ei ole suuren suuri, mutta minulle aivan riittävä – tässäkin riittää hoidettavaa ja nautittavaa jo aivan kylliksi. Pihalleni mahtuu muutama iso kukkapenkki, jo suuriksi kasvaneita kirsikkapuita ja syreenipensaita, pikkuisen erilaisia istutuksia ja nurmialuetta sekä näiden lisäksi kaksi erilaista, eri kohdissa pihaa sijaitsevaa terassialuetta.

Toinen pihalla olleista lautapatioista sai jo aiemmin keväällä lähtöpassit, tämän tilalle rakensin pienen liuskekivipation. Toinen terasseista puolestaan istui minusta paremmin maisemaan ja sai näin ollen jäädä paikoilleen. Terassi tosin vaati kipeästi öljyämistä ja samalla myös pientä sävymuutosta. Vanha öljypinta oli jo kulunut ja kylmä, siniseen taittava harmaa ei ollut minusta muutenkaan se kaunein valinta vanhan punaisen puutalon kylkeen. Yhteistyössä Värisilmän kanssa terassi kohentui ja sen sävy päivittyi sopivammaksi. Pienilläkin sävymuutoksilla on usein suuri vaikutus, ja tämä tuli taas kerran todistettua tämän muutosprojektin myötä.

Puuterassini sijaitsee pihan perällä pensaiden ympäröimänä. Tämä lähtötilanne-kuva on otettu kesän korvalla, mutta kun pensaat ovat täydessä lehdessään, muodostavat ne terassin ympärille hyvän suojan. Tähän paikkaan osuu paremmin myös iltapäivä- ja ilta-aurinko, kun taas toinen pationi on aurinkoisempi aamu- ja keskipäivän aikoihin. Pidän siitä, että pihalla on erilaisia oleskelualueita sekä aamu- että iltapäiväauringossa. Se tuo kivaa vaihtelua pihaoleiluun ja monipuolisuutta pihan käyttöön.

Lähikuva paljastaa terassin lähtötilanteen. Pinta oli kulunut ja epäsiisti.

Ensimmäisenä lähdin liikkeelle tietysti kunnon pesulla. Painekyllästetystä uritetusta laudasta tehty terassi oli melko likainen ja homettakin oli sen pintaan kerääntynyt, joten aloitin puhdistuksen levittämällä terassilaudoille Virtasen Homeentappajaa. Viimeistelin pesun painepesurilla, ja annoin pintojen kuivua kunnolla. Tämän jälkeen olikin jo ensimmäisen käsittelyn vuoro. Kuten kotini sisätiloissa, myös ulkona luotin kotimaisen Virtasen tuotteisiin. Virtasen Uusi Terassiöljy sopii käytettäväksi sekä uusille puupinnoille että aiemmin puunsuoja-aineilla käsitellyille terasseille. Työvälineinä käytin näppärää, jatkovarteen kiinnitettävää terassilastaa, jonka avulla isojen pintojen levittäminen kävi sutjakasti, sekä pienempää sivellintä tarkempien yksityiskohtien käsittelyyn.

Terassin öljyäminen on helppoa ja hauskaa, mutta terassin huoltokäsittelyssä on muutamia niksejä, jotka kannattaa selvittää ennen työhön ryhtymistä. Kurkkaa Värisilmän asiantuntijan vinkit terassin huoltoon täältä.

Sävyvalinnalla oli tässäkin projektissa suuri merkitys. Kuten edellä jo totesinkin, ei kylmään taittava harmaa istunut minusta parhaalla mahdollisella tavalla taloni väriin ja yleiseen tunnelmaan. Moni tuskailee terassin värivalintoja, eikä syyttä: kyseessä on kuitenkin iso pinta, jonka tulisi sopia yhteen talon värin mutta myös ympäristön kanssa.

Valintaa helpottaakseen Värisilmä on valinnut kesän terassikaudelle kolme suosikkiväriä: greigen, ruskean ja harmaan. Nämä ovat kauniita ja luonnollisia sävyjä, jotka toimivat kaikilla terasseilla. Itse pidin jokaisesta väristä, sillä kaikissa näissä on juuri sellaista kivaa luonnollisuutta ja pehmeyttä, joka sulauttaa terassin osaksi ympäristöä. Omaa valintaani rajoitti hieman terassin nykyinen väri: jos se olisi ollut vaaleampi, olisin ehkäpä valinnut sävyksi kauniin vaaleanharmaan greigen. Mutta koska terassin alkuperäinen väri oli melko tumma, oli riskinä että lopputulos olisi jäänyt epätasaiseksi ja vaaleampi sävy ei olisi peittänyt tarpeeksi tummia kohtia. Niinpä valitsin sävyksi harmaan, joka on melko lähellä terassin nykyistä sävyä. Tässä sävyssä on kuitenkin ripaus keltaista ja punaista taittamassa liikaa sinisyyttä pois. Näin sain kauniin tasaisen lopputuloksen ja juuri toivomani pienen muutoksen terassin sävyyn.

Pihan perällä sijaitseva terassi on näin keskikesällä ihana piilopaikka, sitä ympäröivät pensaat luovat suojaisan ja rehevän tunnelman.

Virtasen Uusi Terassiöljy on myös vapaasti sävytettävissä yleisimpien sävykarttojen mukaan, joka antaa värivalintaan mukavaa monipuolisuutta. Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että koska kyseessä on kuultava öljy, vaikuttaa terassin alkuperäinen väri aina lopputulokseen. Vaaleasta väristä pääsee helpommin tummaksi, mutta terassin värin vaihto tummasta vaaleaksi vaatii jo enemmän työtä. Itse en tällä kertaa halunnut lähteä näin suureen hommaan ja hiomaan vanhaa käsittelyä kokonaan pois. Onneksi terassin raikastus onnistui mainiosti myös tällaisella hienovaraisemmalla muutoksella!

Käsittelin terassin kaksi kertaa, jotta lopputuloksesta tulisi tasainen ja peittävä. Ja sellainen siitä tulikin, vanha terassi freesaantui öljyämisen myötä tosi kivasti! Terassin sävy ei radikaalisti muuttunut, sen verran tuo vanha pohjalla ollut terassiöljy vaikutti asiaan. Sävy kuitenkin taittui neutraalimmaksi ja huomattavasti tasaisemmaksi, ja lopputulos on nyt siisti ja paremmin ympäristöönsä sopiva. Uudelle terassille oli ilo kantaa terassikalusteet ja somistaa se viihtyisäksi oleskelupaikaksi. Pehmeän tummanharmaa terassilauta on kaunis tausta vehreille kesäkukille ja erilaisille terassikalusteille. Omalla terassillani on aika neutraaleja sävyjä, mutta harmaan terassin pariksi sopii oikeastaan ihan kaikenlaiset väriyhdistelmät. Se istuu hyvin myös kaikenlaisiin tyyleihin modernista klassiseen.

Kivijalan vieressä kasvavia syyshortensioita jouduttiin hieman karsimaan viime syksynä asennetun ilmalämpöpumpun ulkoyksikön tieltä, ja ulkoyksikkökin kaipasi käsittelyä. Se hoitui kätevästi tässä samassa ja ulkoyksikkökin istuu nyt entistä paremmin maisemaan ja viereisen terassin tunnelmaan. Käsittelin myös ulkoyksikön Virtasen Uudella Terassiöljyllä, sen sävy on 5087 Poro. Terassiöljy sopii hyvin käytettäväksi myös ulkokalusteissa, ja tällä tavoin esimerkiksi penkkejä tai puisia ruokaryhmiä on helppo matchata terassiin sopiviksi.

Pehmeän tummanharmaa terassilauta on kaunis tausta vehreille kesäkukille ja terassikalusteille.

Täytyy sanoa, että aluksi mietin jonkin verran myös tämän puuterassin kohtaloa ja harkitsin hetken luopuvani myös siitä. Nyt kun terassi on siisti ja nätti ja terassilautojen lisäksi myös sen ympäristö on siistiytynyt, pidän siitä kuitenkin tosi paljon. Puuterasseissa ja kiveyksissä on molemmissa omat hyvät puolensa ja pidän paljon tämän puupation tunnelmasta, se on mukavan erilainen etupihan patioon verrattuna. Nyt odottelenkin innolla, että pääsisin järjestämään pieniä puutarhajuhlia ja kivoja kokoontumisia tämän ympärille. Toki kesäiltojen tunnelmasta on ihana nauttia myös yksin tai kaksin vehreästä ympäristöstä ja hämärtyvästä illasta kenties viinilasillisen, tunnelmavalojen ja vaimean musiikin kera nauttien.

Tänä kesänä Värisilmä tuo entistä enemmän tunnetta pihalle ja tarjoaa yhdelle onnekkaalle mahdollisuuden upeaan musiikkielämykseen elokuun hämärtyvässä illassa. Miltä kuulostaisi Arttu Wiskarin akustinen keikka omalla terassilla – varmasti aika mieleenpainuvalta elämykseltä. Ota kuva omasta maalaus- tai öljyämisprojektistasi ja kurkkaa Terassitanssit-kampanjan tarkemmat osallistumisohjeet Värisilmän nettisivuilta täältä. Jos ei onni suosi tällä kertaa sinua, pääset mukaan keikkatunnelmaan hankkimalla kesän terassiöljyt tai ulkomaalit Värisilmästä. Saat tällöin pääsylipun, jolla pääset katsomaan Terassitanssi-keikan netin välityksellä mistä tahansa.

Kesäisiä terassihetkiä!

rakenna-ja-remontoi terassi ennen-ja-jalkeen
Kommentit (2)
  1. Ihanalta näyttää 🥰 voinko tiedustella, kenen & mistä ovat nuo klassiset kansituolit? Samantyyppisiä olen etsinyt omalle terassille ☺️

    1. Kiitos! Nuo kansituolit ovat Habitatin Mauit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *