Blogit
Pihkala

NELJÄN TYYLIN TAPETIT | LOVELY WALLPAPERS

Eräs lukijani heitti taannoin ilmaan postaustoiveen tapeteista, ja siitä innostuneena ajattelinkin omistaa nyt seuraavan postauksen tälle aiheelle. Kauniita tapetteja on loputtomiin, ja niiden valinta voikin olla välillä vähän kinkkistä puuhaa. 
Itse lähden tapettien valinnassa liikkeelle aina talon tai tilan tyylistä sekä sen käyttötarkoituksesta, pieni makuuhuone tai hallitila kestää vahvemmankin tapetin, joka taas oleskelutiloissa saattaisi tuntua vähän turhan raskaalta. Tämä rajaa jo hieman valikoimaa, ja kun lisäksi tuntee ja muistaa omat mieltymyksensä, pääsee jo pitkälle. 🙂 Tosin välillä kannattaa repäistä ja kokeilla jotain epätavallistakin, se voi olla juuri se juttu, mitä tila tarvitsee. Tapetti on tehokkaimpia keinoja luoda ja muuttaa tilan tunnelmaa, joten miksei sillä voisi siitä syystä joskus vähän hullutellakin. Kyseessä kun ei ole kuitenkaan mikään täältä ikuisuuteen -valinta, vaan esimerkiksi yhden seinän tapetit on helppoa ja edullistakin vaihtaa joidenkin vuosien kuluttua toisiin.
Keräsin yhteen muutamia suosikkitapettejani neljässä eri tyylikategoriassa, mikä näistä on sinun suosikkisi:
Sandberg ”Gryning” | Farrow & Ball ”Lattice” | Sandberg ”Linne” | Sandberg ”Skal”
Pehmeän herkät ja hienovaraiset tapetit ovat ihan tätä päivää. Ne sopivat ihanasti vaikkapa makuuhuoneen hämyiseen tunnelmaan ja nyt suosiossa olevaan kaikkien seinien tapetointiin. Sandbergin Skog-kokoelmassa on muiden ihanuuksien ohella ovelia struktuuripintaisia tapetteja, jotka näyttävät kauempaa ihan maalilta. Näitä pitäisi päästä hypistelemään! Englantilainen Farrow & Ball on tunnettu ennen kaikkea maaleistaan, mutta merkiltä löytyy myös tapettikokoelma, joka on täynnä utuisia sävyjä ja hillittyjä kuvioita. Ylävasemman Gryning on puolestaan yksi suosikkitapeteistani; se vaatii toki oman paikkansa, mutta täydellisellä paikalla vesivärimäinen tapetti on varmasti lumoavan kaunis.
Sandberg ”Linnea” | Morris ”Pimpernel” | Sandberg ”Ava” | Photowall ”Sugarplum Tree”
Runsaita klassisia kukka-aiheita näkyy taas paljon nykypäivän sisustuksissa. Ne istuvat ihanasti varsinkin vanhaan taloon, mutta miksei tyyliteltyjä klassikkotapetteja voisi käyttää uudemmissakin kohteissa. Tämän kategorian grand master lienee englantilainen William Morris, johon minäkin tulen kääntymään valinnoissani. Kollaasin Sandbergin tapettikin mukailee kovasti tätä tyyliä, joten kannattaapa tsekata tämäkin valikoima. Pihlgren ja Ritolan valikoimista löytyy puolestaan tyypillisiä perinnetapetteja usealta vuosikymmeneltä, kukilla ja ilman. Vähän modernimpia, tyylitellympiä kasvikuvia puolestaan vaikkapa Photowallilta. Kukista ja klassikoista puhuttaessa ei pidä myöskään unohtaa Svenskt Tennin reippaita kukkakuoseja, jotka ovat hurjassa suosiossa vuosikymmenestä toiseen varsinkin tuolla länsinaapurin puolella. Aivan ihania!
Annikki ja Ilmari Tapiovaara ”2+3” | Boråstapeter ”Trapez” | Pihlgren ja Ritola ”Kiurujen yö ” | Cole & Son ”Woods”
Klassikkoja nämäkin, nyt hypätään vain muutama vuosikymmen eteenpäin edellisistä. Birger Kaipiaisen 50-luvulla suunnittelema Kiurujen yö on varmasti yksi Suomen tunnetuimmista tapeteista. Muita tuon ajan klassikkoja on mm. Tapiovaarojen 2+3 ja Cole & Sonin Woods, tältä valmistajalta löytyy paljon muitakin tuon ajan moderneja klassikkokuoseja, jotka taipuvat hienosti tähän päivään. Fiftarihenkisen kannattaa myös tsekata Boråsin Wallpapers from Scandinavian Designers -kirja, joka on täynnä 50-luvulla suunniteltuja kuoseja. 50-60-luvun tapeteissa on moderni ja kevyt muotokieli, jonka vuoksi useimmat niistä sopivat hyvin myös moderneihin taloihin.
Ferm Living ”Lines” | Marimekko ”Muija” | Ferm Living ”Grid” | By Lassen ”Flow”
Vähän minimalistisemman ja graafisen tyylin ystävillekin löytyy nykypäivänä mukavasti tapettivaihtoehtoja. Tässä yhteydessä vinkkaisin tutustumaan Ferm Livingin tapettimallistoon, myös By Lassenin valikoimiin on tullut kivan graafinen Flow-tapetti. Marimekoltakin löytyy graafisia vaihtoehtoja, omaan silmään sopii parhaiten tuo kuvan pienikuvioinen tapetti. Ja mitäs muita näitä olikaan…
Tässä otos niistä omista lemppareista, mutta kauniita tapetteja ja kiinnostavia valmistajia löytyy näiden lisäksi vaikka millä mitalla. Vinkatkaapa kommenttiboksiin omia suosikkejanne ja tutustumisen arvoisia valmistajia.  

Tapetoidaanko teillä lähiaikoina? 

I gathered a collection of my favourite wallpapers in four different styles. What´s your favourite?

Kommentit (6)

 1. tunne tilat

  Ihania valintoja. Noiden lisäksi Econ Claesson Koivisto Rune on yksi ehdoton suosikkini tapettimallistoissa 🙂

  • maija

   Joo totta, siinäkin kokoelmassa on vaikka mitä kivaa! Pääsipäs unohtumaan moinen kokonaan.

 2. Anonyymi

  Emma von Brömssenin Eco Wallpaperille suunnittelema Dancing cranes -tapetti on viime aikoina viehättänyt mua. http://www.emmavonbromssen.se/portfolios/simplicity

  Sanna

  • maija

   Kiitos vinkistä! Onpa kiva tapetti tuokin, kauniin herkkä kuvio ja ihana väri.

 3. Tr

  Olen ihastunut boråstapeterin Linen-mallistoon…Ajattelin, että laitan sitä 50-luvun talon eteistilaan vaalean harmaana. Luulin, että inhoan struktuuripintaisia tapetteja, mutta tämä onkin paljon ihanampi livenä kuin nettikuvissa. 🙂 Ja tarpeeksi hillitty. http://www.borastapeter.se/fi/mallistot-472/

  • maija

   Kuvat kyllä harvoin tekevät oikeutta tapeteille… Sana struktuuritapetti herättää kieltämättä täälläkin ensin vähän negatiivisia mielleyhtymiä, mutta oikeastaan minusta juuri tuollaiset hillityt, kangasmaiset struktuuritapetit ovat aika ihania. Hyvä valinta siis 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *