Mitä sisustuslehtiä luen?

Nykyään kuljetaan puhelin kourassa kaikkialle ja itsekin tunnustan olevani vähän liian kiinni tässä kapistuksessa. Iltaisin tulee helposti unohduttua Instan tai Pinterestin maailmaan, ja blogejakin tulee luettua nykyään melko pitkälti kännykällä. Tämä on yleisestikin selkeä trendi, ja sivustojen kehityksessä mobiilinäkymät ovat ajamassa jo desktop-ilmeiden ohi. Puhelimen helppoudesta ja kätevyydestä huolimatta mikään ei kuitenkaan voita paperista lehteä – sen lukemisessa on aina se oma fiiliksensä. Printin kuolemaa on povattu jo pitkään, mutta itse en jotenkaan jaksa uskoa tähän. Sosiaalinen media toki varmasti verottaa osansa ja kilpailu on kiristynyt, mutta itse näkisin asian niin, että nykyään slow livingin aikakaudella printin merkitys on ehkä korostunutkin. Aitoja, hitaita asioita osataan arvostaa – minä ainakin tykkään pitää kädessäni oikeaa lehteä, sytyttää kynttilöitä ja käpertyä sohvannurkkaan tätä lukemaan. Tämä on kuitenkin aivan eri asia kuin lukea samaa sisältöä netistä.

Itse kulutan melko paljon lehtiä, mutta en ole oikeastaan juuri koskaan tilannut niitä. Haluan ostaa lehtiä satunnaisesti kansien ja kulloisenkin fiiliksen perusteella, mutta muutamat selkeät suosikit minulla toki on, jotka tsekkaan läpi joka kuukausi. Yleisesti ostan lähestulkoon pelkästään sisustuslehtiä, mutta toisinaan jokin muotilehtikin saattaa eksyä mukaan. Tässä omat suosikkini sekä kotimaisista että ulkomaisista sisustuslehdistä:

Kotimaisista lehdistä tulee luettua eniten Avotakkaa – luonnollisestikin, kun tämän lehden alla bloggailen. Avotakkahan on sisustuslehtien klassikko ja pidän kovasti suunnasta, johon se on viime vuosina kehittynyt. Pidän myös pientä kuukausittaista palstaa Avotakassa, ja tämän myötä onkin ollut kiinnostavaa päästä kurkistamaan lehden tekoon vähän tarkemmin. Miksei joskus olisi kiva tehdä enemmänkin lehtijuttuja, tällä hetkellä kuitenkaan aika ei tahdo antaa tähän myöden. Mutta mistäs sitä tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, kaikenlaista on aina kiva kokeilla.

Avotakan ohella luen kotimaisista lehdistä lähinnä Asun-lehteä, Glorian Koti tulee selailtua pikaisesti töissä. Dekon lukeminen on jäänyt tyystin Ulla Koskisen lähdettyä päätoimittajan paikalta. Täytyy sanoa, että toivoisin kotimaisiin lehtiin vähän enemmän monipuolisuutta ja keskenään erilaisia linjanvetoja – nyt miltei kaikki lehdet näyttävät melko samalta. Vahvasti retrolla maustetut, moderneja kalusteita sekoittelevat kodit ovat melko yleisiä ja toki kauniita, mutta kaipaan sekaan myös vaihtelua, laadukkuutta ja enemmän sellaisia ”sisustettuja” koteja.

Ulkomaisista lehdistä suosikkejani ovat Elle Interiör, Plaza Interiör ja Residence. Nämä kolme kurkkaan aina lehtihyllyssä ja valikoin mukaani näistä kiinnostavimman oloisen, toisinaan mukaan lähtee kaikki kolmekin. Residence on näistä ehkä se takuuvarmin, mutta hiljattain Plaza Interiör on noussut uudeksi suosikikseni. Sköna Hemiä tai Bo Bedreä ostan harvemmin, mutta toisinaan nämäkin yllättävät. Näitä ulkomaisia lehtiä löytyy nykyään jo aika kivasti supermarketeistakin, mutta usein kävelen kuitenkin Akateemiseen näitä hakemaan. Sieltä löytyy varmuudella kaikki etsimäni, ja jotenkin on mukavampi asioidakin pienessä kirjakaupassa kuin suuressa marketissa. Tämä muuten pätee oikeastaan kaikkeen, mitä ostan.

Leppoisten lehdenlukuhetkien lisäksi pidän myös lehdistä sisustuksessa. Olen montaan kertaan todennutkin, kuinka rennot lehtipinot näyttävät minusta kivoilta siellä täällä kodissa, kuten nyt tuossa ruokapöydälläkin. Kun lehdet ovat helposti käden ulottuvilla, tulee niiden pariin palattua myös myöhemmin. Itse selaan usein aika vanhojakin lehtiä ja poimin sieltä inspiraatiota – erilaisia asioita tulee huomattua helpommin jälkikäteen, kun tietty trendikkyys on karissut ensin pois.

Mitäs lehtisuosikkeja teiltä löytyy?


I love magazines and wanted to tip some of my favourite interior magazines. My favourite finnish magazines are Avotakka and Asun, and the best swedish ones are Plaza Interiör, Elle Interiör and Residence.

Kommentit (12)
 1. Itse luen enemmän ruoka-kuin sisustuslehtiä. Glorian Ruoka ja Viini sekä Viinilehti tulevat, ja lisäksi jaan äitini kanssa Kotilieden. Ostan usein ELLE Mat och Vinin sekä Lantliv Mat och Vinin, sisustuslehdistä luen Bo bedreä paitsi tanskalaisen estetiikan, myös kielen takia, koska käytän tanskaa työssäni. Suomalaisia sisustuslehtiä tulee luettua kampaajalla, ja kun nyt sanot, ovat usein hyvin identtisellä konseptilla tehtyjä. Uudetkaan sisustuslehdet eivät oikein ole erottuneet tai luoneet omaa profiilia silmissäni.

  1. Minun tulee sitten taas jostain syystä pitäydyttyä melko tiukasti sisustuslehdissä. Toki toisinaan nappaan mukaan jonkin muotiaiheisenkin, mutta siinä se. Vaihtelu kyllä virkistäisi välillä, ja ihan ruuanlaittoinspiraation nimissäkin pitäisi varmaan joskus vilkaista myös tämän alan lehtiä. Näissä vaan reseptit tahtovat toisinaan olla vähän turhan koukeroisia ja/tai vaativia minun mutkattomaan makuuni. 🙂

   Joo, pikkuisen saisivat kotimaiset lehdet erottautua toisistaan enemmän. Minusta aiemmin lehtien konseptit olivat selkeämmin erilaisia, nyt tuntuu, että kaikki ovat liukuneet vähän yhteen nippuun ja tyyliin…

 2. Minulle tulee Avotakka pitkästä aikaa. Yleensä itsekin ostan irtonumeroita, koska näen selatessa hiukan jo ennalta kiinnostaako sisältö. Olen kyllästynyt kliinisiin (mielestäni) epäkodikkaisiin huonekaluliike-tai hotelli- koteihin. Laadukkaat, rohkeat, persoonalliset kodit saavat minut syttymään. Värienkäyttökin on taidetta, eivät kaikki osaa tai halua niitä käyttää ja se on ok, mutta pesämäisestä lämminhenkisestä rohkeasta tyylistä tykkään. Plaza, Glorian Koti, Talo&Koti ja Sköna Hem ovat kivoja.

  1. No näinpä, värienkäyttö on tosiaan taidetta, ja tätä soisi kyllä nähdä enemmän kodeissa. Mutta onnistuneiden väriyhdistelmien luominen ei ole aina ihan helppoa. Persoonallisuus ja laadukkuus kiinnostavat ehdottomasti, ja yleisestikin elämänmakuisuus innostaa. Pidän siitä, että kodissa on jotain tarttumapintaa, ehkä juuri niitä jänniä värejä, esineitä tai jotain muuta odottamatonta, mutta kuitenkin niin, että ajattomuus ja laadukkuus ohjailee kokonaisuutta.

   Sköna Hem on yksi suosikki, joka toisinaan tuppaa olla makuuni vähän liian runsas ja romanttinen, ja toisinaan taas just ihana. Joka kerta se täytyy kuitenkin tsekata lehtihyllyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *