Miniloma Katajanokalla

*Majoitus saatu blogin kautta

Suuremmat lomareissut jäivät tänä kesänä tekemättä, mutta niiden sijaan lomalla tuli tehtyä useampia pieniä reissuja lähialueille. Tämän viikon alussa piipahdin lyhyellä minilomalla Helsingissä, joka on minusta tosi kiva kesäkaupunki. Vaikka Helsingissä tulee vierailtua useasti töiden merkeissä, on kuitenkin ihan eri asia viettää siellä aikaa kiireettömästi. Kesäisessä Helsingissä riittää vaikka mitä tekemistä, mutta aina ei ohjelmaakaan välttämättä tarvita. Kaupungilla kävely, pikkuputiikkien tutkiminen ja kahviloissa istuminen riittää hyvin ajanvietteeksi jo itsessäänkin.

Yövyin matkaseurani kanssa Hotel Katajanokalla*, joka on viehättävä, vanhaan Katajanokan vankilaan saneerattu hotelli ihan kaupungin ytimen tuntumassa. Rakennus on ollut vankilakäytössä aina 2000-luvulle saakka ja hotelli nousi vankilamiljööseen vuonna 2007, jolloin rakennuksen vanhin osa täytti 170 vuotta. Rakennuksen historiasta muistuttavat lukuisat tiloihin jätetyt yksityiskohdat: vanhat käytäväpenkit, muutamien ikkunoiden kalterit sekä tietysti koko tilan pohjaratkaisu isoine keskikäytävineen. Huikea miljöö, jossa riitti paljon tutkittavaa arkkitehtuurista innostuneelle.

Osa hotellihuoneista on sijoitettu vanhoihin selleihin. Me yövyimme kolmesta sellistä muodostetussa huoneessa, joka oli mukavan avara ja valoisa. Ihailin etenkin kauniita kaari-ikkunoita ja huonekorkeutta; tällaista tunnelmaa ei niin vain synnytetä uudisrakennuksiin. Kuulin hotellin henkilökunnalta, että huoneiden kaari-ikkunat on sijoitettu katonrajaan erityisellä tarkoituksella: vangin oli tarkoitus nähdä sellistään vain taivasta, täten ajatella positiivisia ajatuksia ja parantua.

Sellit eivät ole ainoita vankila-aikaisia tiloja, jotka on jätetty käyttöön. Tiloista löytyy myös Helsingin toiseksi vanhin kirkko, jossa on vankila-aikainen alttari ja urut. Tämä toimii erityisesti suosittuna hääkirkkona.

Hotellin piha-alue on kauniin vehreä – ja vanhojen vankilamuurien ansiosta mukavan suojaisa. Ihastelin etupihan tuntumassa olevia reheviä yrttilaatikoita, joissa kasvoi kaikenlaisia koriste- ja hyötykasveja. Juuri tuollaisista rennon boheemeista kukkalaatikoista olen aina itsekin haaveillut. Hotellin takapihalla sijaitsee myös viihtyisä ravintolan terassi, jossa nautimme illallista. Mikäpä tuossa lämpimässä kesäillassa istuskellessa kauniiden tiilirakennuksien keskellä.

Yksityiskohtien lisäksi hotelliin on jätetty esille muutama käytössä ollut sellitila; mm. keskimmäisen kuvan eristysselli, joka on ollut käytössä ihan loppuun asti. Tämän lisäksi poikkesimme kurkkaamassa 1800-luvun lopun joukkotyrmää, johon verrattuna eristysselli tuntui lähinnä luksukselta. Muut tilat näiden ympärillä olivatkin lähinnä viihtyisää ravintolatilaa – huomioin erityisesti aamiaispöydissä palavat kynttilät ja mukavan rauhallisen tunnelman. Pienillä asioilla on iso merkitys.

Katajanokalta on mukavan lyhyt matka keskustan menoon ja itsessäänkin alue on varsin idyllinen. Päivä kului kaupungilla kierrellessä ja päivän päätteeksi teimme vielä pienen iltakävelyn Katajanokan vanhojen kivitalojen keskellä ja meren rannalla. Seuraavana päivänä vuorossa oli puolestaan klassinen Linnanmäki-kierros, jonka jälkeen matka suuntautuikin jo kotia kohti. Pari päivää kului Helsingissä tosi mukavasti ja tuntui pidemmältäkin reissulta. Aina ei tosiaankaan tarvitse lähteä merta edemmäs, vaan kivoja kulmia löytyy jo lähistöltäkin.


I took a little summer trip to Helsinki in the beginning of this week and stayed in Hotel Katajanokka*, former prison which is transformed into modern hotel in 2007. l Ioved the atmosphere, the extraordinary architecture and the location of the hotel which was just a short walk from the city.

*hotelliyöpyminen saatu blogin kautta/hotel stay gifted

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *