Millainen puutarhaihminen olen

Kesä tuo aina tullessaan puutarha- ja pihahaaveet. Rakastan pihalla oloa ja nautin suuresti puutarhatöistä, ja vaikka tällä hetkellä omat ulkotilat rajoittuvat parvekkeeseen ja pieneen kaupunkiviljelylaatikkoon, ei se tietenkään estä pihasta haaveilua.

Innostuin Annen haasteen myötä kirjoittelemaan tarkemmin omista vanhoista puutarhoistani ja ajatuksistani tämän aiheen ympäriltä. Kaikenlaista on tullut tämän suhteen tehtyä ja puutarhoissa puuhailtua vuosien mittaan. Niinpä sukelletaan nyt hetkeksi arkistojen aarteisiin ja kesäisiin puutarhatunnelmiin – millainen puutarhaihminen oikein olenkaan.

Mikä puutarhassasi on parasta

Omat puutarhani ovat olleet aika helppohoitoisia, eivät siis ollenkaan jokakesäisiä työleirejä, vaikka toki puuhaa niiden parissa on riittänytkin. Vanhojen kotieni pihat on laitettu kuntoon ns. kertarysäyksellä muiden remonttien yhteydessä, eli kuorittu vanha maa-aines pois, tuotu uudet sorat ja mullat, istutettu nurmikot ja rakennettu istutusalueet, kulkureitit jne. Tässä toki on ollut tekovaiheessa iso työ, mutta se on myös palkinnut: kun pohjat on tehty hyvin, ei tämän jälkeen jäljellä ole enää loputonta kitkemistä ja muokkaamista, enemmänkin vain ylläpitoa. Tokihan istutuksia ja oleskelualueita on tehty myös vuosien mittaan ja pihat eläneet tämän myötä, mutta tämä on minusta vain kivaa pientä puuhastelua; ne eivät ole vaatineet enää isoa mylläystä. Sanoisin siis parhaiksi puoliksi helppohoitoisuuden ja toisaalta myös tietynlaisen rehevyyden: vanhat puut ja pensaat ovat tuoneet pihoihin oman tunnelmansa.

Tällä hetkellä parvekkeellani parasta on ehdottomasti ilmansuunta – silläkin on iso merkitys. Parvekkelleni paistaa aurinko alkuiltapäivästä myöhäiseen iltaan, ja valon ystävänä nautin tästä kovasti.

Mitkä ovat lempikasvejasi/lempielementtejä pihalla

Lempikasveja on ihan liikaa nimettäväksi. Pidän paljon kaikenlaisista perinteisistä kasveista: hortensioista, syreeneistä, lumipalloheisistä, saniaisista, hedelmäpuista ja sen sellaisista. Värikkäistä unikoista ja hennoista kurjenpolvista. Toisaalta myös veistoksellisemmat ja modernimmat kasvit, kuten heinät ja sen sellaiset innostavat, riippuu niin paljon pihasta mikä sopii minnekin. Erilaiset kiveykset voittavat lautaterassit mennen tullen ja pidän paljon myös sorasta pihaelementtinä. Siitä tulee kivan selkeä ja moderni lopputulos.

Millaisesta puutarhasta haaveilet

Haaveilen pikkuisen villiintyneestä ja rehottavasta ”salaisesta puutarhasta”, jossa kukat kukkivat ja puut kasvavat. Pihan perällä on kasvihuone ja yhdessä kulmassa istutuslaatikoita. Toki ihailen myös moderneja säntillisiä pihoja, soraa, isoja betonilaattoja, heinäkasveja… Mutta ehkä vanhan ajan villit puutarhat ovat kuitenkin enemmän se oma juttu, jos näistä kahdesta pitäisi valita.

Mukavin ja ikävin puutarhatyö

Mukavin puutarhatyö on ehdottomasti istuttaminen! Ja pihan suunnittelu, se on aina niin kutkuttavaa puuhaa. Ikävin puolestaan on ehkä kaikenlainen kaivaminen, se on hikistä hommaa etenkin tiiviissä savimaassa.

Lempipaikkani riippukeinu – tämä varsin nätti versio löytyi muuten aikoinaan tosi edullisesti muistaakseni Jyskistä.

Miten vietät aikaa pihalla

Pihalla on ihana ihan vain oleilla. Kävellä kahvikuppi kädessä aamu- tai iltakasteessa, loikoilla auringossa tai ihailla pihan kukkia. Kesäisin tykkään myös syödä ulkona niin usein kuin mahdollista. Ja tietysti kaikenlainen pihalla puuhastelu on ihanaa, ajan saa hurahtamaan ulkotöissä todella nopeasti!

Mitä suunnitelmia sinulla on puutarhalle

Suunnitelmissa on löytää pieni puutarha, johon voisi kehittää suunnitelmia. 🙂 Pieni oma oleskelualue patioineen ja istutuksineen olisi ihana. Kiveyksiä, runsaita kukkapenkkejä, selkeitä puutarhakalusteita – sellaista kaikkea kivaa.

Kaikenlaiset ruusutkin ovat ihania – niitä istutettiin paljon ensimmäisen oman kodin pihalle.

Mitä olet oppinut puutarhanhoidosta

Ainakin voisin sanoa, että oikaisu harvoin kannattaa. Kuten alussa totesinkin, kannattaa pohjat tehdä huolella – muuten käy helposti niin, että saman homman joutuu tekemään monta kertaa. Istutuksien suhteen kannattaa myös laatia jonkinlainen (löyhäkin) suunnitelma ihan vaikka vain omassa päässä, se auttaa kokonaisuuksien hallinnassa ja onnistuneiden taimiostoksien teossa. Taimiin saa tosiaankin menemään rahaa, joten kannattaa hetki keskittyä siihen mitä on laittamassa ja mihin, näin lopputulos onnistuu varmemmin.

Tällainen rungollinen valkoherukka kasvoi joskus vanhan kodin pihalla, sen edessä oli mansikkaa. Hyötykasvitkin voivat olla nättejä ja toimia osana kukkaistutuksia.

Mitä syötävää pihalta löytyy

Tällä hetkellä minulla on kasvamassa yrttejä: tilliä, rucolaa, sitruunaverbenaa ja lehtipersiljaa. Minttukin näytti nostavan päätään laatikossani. Puutarhoissani on ollut myös omena- luumu- ja kirsikkapuita, pensasmustikkaa, mansikkaa, raparperiä, marjapensaita ja mitähän vielä. Varmaankin kaikki nämä perinteiset lajit on tullut kokeiltua.

Mitä puutarhassa kokataan

Grillaus on minusta kivaa kesäpuuhaa, ja tykkään siitä kaikissa muodoissaan. Minulle maistuu niin perinteiset makkarat kuin vähän erikoisemmatkin grillauskokeilut. Myös kahvi maistuu ulkona aina paremmalta kuin sisätiloissa – mikähän juttu tämäkin on.

Millaisista puutarhakalusteista pidät

Yksinkertaisista ja moderneista. Ne luovat minusta kivaa kontrastia rehevällekin puutarhalle. Hienoimmat puutarhakalusteet tekee tanskalainen Skagerak, oma settini odottelee käyttöä tällä hetkellä varaston puolella. Kivoja ja yksinkertaisia puutarhakalusteita on rantautunut viime vuosina mukavasti myös tavaratalojen valikoimiin, esimerkiksi perinteinen valkokankainen taittotuoli on minusta oikein kiva ja edullinen valinta.

Kun pohjat on tehty hyvin, ei tämän jälkeen jäljellä ole enää loputonta kitkemistä ja muokkaamista, enemmänkin vain ylläpitoa.

Vinkkisi puutarhurille

Muista säännöllisen kastelun ja lannoituksen tärkeys – ne ovat a ja o kukoistavassa puutarhassa. Myös taukojen pito on tärkeää, innostuessa helposti ajan taju katoaa ja yhtäkkiä huomaa olevansa rättiväsynyt ja supernälkäinen. Eli säännöllinen huolto on oleellista niin kasveille kuin puutarhurillekin. 🙂

Millainen puutarhuri siis olet

Suunnitelmallinen, innostunut ja haaveileva.

Millainen puutarhuri sinä olet?

Kommentit (2)
  1. Haaveileva, suunnitelmallinen ja laiska puutarhuri -tai ainakin näen vaivaa, jotta saan laiskotella loppukesän ja nauttia vehreydestä ja pihan antimista. Pihassa on pääasiassa ns. takuuvarmoja kasveja, jotka on valittu kasvupaikan mukaan ja sietävät vähän laiminlyöntiä ja katteet estää rikkaruohojen syntymistä. Lannoitekin on helppo sujauttaa kasteluveteen

    1. Kuulostaa aika lailla itseltänikin 🙂 Oma mielenkiintoni ei myöskään oikein riitä kovin vaativien kasvien ylläpitoon, takuuvarmat ovat aina myös itsellenikin niitä parhaita valintoja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *